Ше гласувате ли?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ще гласувате ли?

Да
31
54%
Да, но само за европарламент
0
No votes
Да, но само за парламент
6
11%
Не, нямам право/възможност
8
14%
Няма да гласувам
12
21%

Total votes: 57

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Jun 10, 2009 8:44 am

Ifadriana, благодаря! :)

Иска ми се да върна темата към споменатите малко по-горе 150 000 гласа, които ДПС дало на другите партии - един хубав опит за манипулиране на мнението на хора, които и без това не харесват Доган.

Има лесен начин да се стигне до някаква истина и той е като се хвърли поглед върху статистиката от предишните избори. Понеже изглежда всички сме съгласни, че ДПС има относително твърд електорат, отлив от да речем 150 000 гласа, щеше да говори в полза на думите на Amicae.

Какво всъщност се случва? На тези избори ДПС взима 364 197 гласа. На предишните избори за Европарламент резултатът на партията е 392 650 гласа - т.е. разлика от приблизително 28 000 гласа - повече от пет пъти по-малко от гласовете, за които говори Amicae. Аз обаче проверих и изборните резултати от 2005 г. Тогава ДПС е получило 467 400 гласа при значително по-висока избирателна активност (става дума за вот за национален парламент все пак). Излиза, че за да е прав Amicae, Доган трябва отнякъде да е намерил поне 50 000 човека, които не са гласували за него най-малко в рамките на последните 8 години (не ми се връщаше към изборите от 2001 година, но там резултатът на ДПС беше по-малък отколкото в тези от 2005, доколкото си спомням).

Не че нещо, но така се раждат митове! :twisted:

P.S: Сега се сетих, че резултатите на Синята коалиция представляват още по-голям интерес. През 2007 г. ДСБ + СДС + партията на Мозер са получили общо 84 350 + 91 871 + 29 752 гласа - общо 205 973 гласа. Резултатът на Синята коалиция на тези избори е 204 817 гласа, ВЪПРЕКИ факта, че избирателната активност е с 30% по-висока.

Нищо не намеквам - само споделям какво ни казва статистиката :mrgreen:.
Last edited by Itilon on Wed Jun 10, 2009 9:14 am, edited 1 time in total.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 10, 2009 8:53 am

Е аз не казах за стоте хиляди, но обясних как лесно няколко хиляди гласа могат да мигрират. А е нормално на парламентарните избори ДПС да извади повече избиратели. Автобусите от Анадола не са мит.

През 2005-та имаше избори за национален парламент. Избирателната активност беше някъде около петдесетте процента. Това е напълно нормално. Повечето хора се вълнуват от това кой ще ги управлява, но им е все едно кой ще иде в Брюксел да мери кривината на краставиците. Сегашните избори, дето ей сега минаха тоест, бяха за европарламент. Активността беше към 37 процента и беше по-висока от активността през 2007-ма, когато бяха предните избори за европарламент и когато регистрирахме някъде около 28% активност.

Та ето още един начин за създаване на митове, като стана дума. :mrgreen:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Jun 10, 2009 9:13 am

Оуу, точно щях да те питам в каква връзка казваш горните неща, но видях, че съм объркал годината. По отношение на Сините 2005 да се чете 2007. Мисълта ми беше, че при повече от 30% ПО-НИСКА избирателна активност на предишните избори за Европарламент те са получили с 1000 гласа повече. ТОЗИ ФАКТ в много голяма степен обезсмисля твърденията им за твърдите електорати и че нарастването на активността ще стимулира умереното дясно, т.е. тях.

Всъщност големите печеливши от тези избори са НДСВ, РЗС и Лидер.

Що се отнася до изборите през 2005 г. СДС + ДСБ са получили над 500 000 гласа :mrgreen:.

ЕДИТ: Поправих 2005 на 2007 година в предния си пост, за да не се объркат повече хора! :)

Втори ЕДИТ: Да де и за мен е нормално ДПС да извади повече избиратели на националните избори, което още повече обезсмисля казаното от Amicae за 150-те хиляди души, които Доган уж подарил на БСП и НДСВ.

Бтв, доколкото знам най-много бивши избиратели на ДПС са отишли при Лидер и то поради простата причина, че работят за Ковачки и нямат голям избор.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 10, 2009 9:24 am

Ъм, 10% по-ниска, не 30... :neutral: Очевидно и преди, и сега, са гласували твърдите ядра. Ми кофти, да се мобилизират малко повече. А не виждам как обезмисля тезата за твърдите електорати. На европарламентарните избори гласуват основно най-твърдите ядра, защото, както казах, повечето хора не се интересуват толкова от това кой ще мери кривината на краставиците, но пък се амбицират да гласуват за тези, дето ще влияят пряко върху управлението на страната ни.

Уук.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Jun 10, 2009 9:30 am

Ъм, 10% по-ниска, не 30...
Имах предвид съотношението между броя на гласоподавателите между едните и другите избори. 38% от общия брой гласоподаватели е с повече от 1/3 повече от 27% (ако приемем, че общият брой е относително константен). В този смисъл разликата между гласувалите на предишните и сегашните избори е 30%.

Още по-просто - на предишните избори за ЕП са гласували около милион и осемстотин хиляди души. На тези два милиона и четиристотин хиляди. Въпреки това и въпреки обединението си традиционните десни са получили с 1000 гласа по-малко. Бтв, това мен ме изненада изключително много.

EDIT: Статистиката не обезсмисля тезата за твърдите ядра, просто я поставя под съмнение. Освен това, поне на мен ми говори, че не само аз съм се разочаровал под една или друга форма от кампанията на Синята коалиция.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Jun 10, 2009 11:39 am

най яка беше кампанията на ГЕРБ :) понеже почти липсваше такава. Не че останалите всъщност имаха кампания - не разбрах нищо от това за какво ще се борят в ЕС. А малкото, което разбрах беше едно и също за всички... Без Атака де, те ще се борят против турците, то е ясно... Всички други ме поиздразниха с изключение на Зелените.

Друго, което не ме кефи е, че тези избори просто ги имат за една репетиция преди парламентарните. Няколко човека в тази тема казаха, че не са гласували сега, но ще го направят все пак на изборите за парламент. Наистина и мен в личен план много малко ме грее кой печели тези избори за европарламент, понеже на нас Европата още ни идва малко далече. Но все пак намерих кого да подкрепя. За парламент обаче има неща, които много ме греят - вече писах за плоския данък, Адриана също. Ако го махнат това ме удря здраво в джоба и това не ми харесва. Там стимул за гласуване определено има, без да се налага да го търсим толкова усилено :)

накрая - хубо де, Кунева ме кефи, комисар и т.н, но ако остане комисар какво правим? Хората гласуваха заради нея, не заради царя. И ако тя не стане евродепутат тогава някой друг идва на нейно място. Което за мен е един вид подмяна... Гласуваш за един, а получаваш друг.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jun 10, 2009 11:52 am

Някой ще ми изнясни ли с две думи кое е полезното от плоския данък ако живееш в провинцията и съответно заплатата ти е 3-4 пъти по малка от еквивалентната Софийска?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 10, 2009 11:58 am

Ми зависи дали това я прави от най-ниските, май само те губеха от него (или бяха почти до средните? може и да греша...).
Но плоският данък очевидно не облагодетелства всички. Ако ти е само за данъците и си с ниска заплата, просто гласуваш за партия, която обещава прогресивен данък и необлагаем минимум.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jun 10, 2009 12:10 pm

Въпроса е че сравнено със София и още 2-3 града цялата останала България клони към ниски заплати.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 10, 2009 12:17 pm

Бе, аз все пак мисля, че прагът, до който плоският данък ти е неизгоден, беше под средната за страната заплата, т.е. за повечето хора е изгодно.
Мързи ме да проверя, но имам много натрапчиви такива спомени.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Wed Jun 10, 2009 1:15 pm

По въпроса за плоския данък: като човек от провинцията (за по-голямата част от живота си, де) съм пределно наясно с едно нещо - в провинцията почти НИКЪДЕ официалната (по договор) заплата не отговаря на реалната. Работодателите в повечето случаи осигуряват на минимална работна заплата, а по-наглите - и на 4-часов работен ден. Така че тези хора данъка така или иначе не ги бърка - те реално не отчитат пред държавата реалните си доходи, а дали работодателя ще ги осигурява на 100 или на 150лв (за да си покрие разходите по данъците) е от значение единствено за държавата и работодателя. Така че, като цяло плоския данък е по-скоро в плюс за преобладаващата част от населението - тези, които се осигуряват на реална заплата, която в по-голямата част от случаите е около или над средната.

По въпроса за купуването на гласове: купуват се, търгуват се, и още как. Последно като бях в комисия в с. Черноочене, община Кърджали, пред нашата секция паркираха 5 автобуса (без да броим местните), и хора, които не знаеха даже да различават буква от цифра, влизаха в кабинката за гласуване. Имахме 102 годишна баба, докарана чак от Солун, за бога!!! А някои нагло си искаха и да им издадем бележки, че са гласували!!! На което аз вдигнах скандал, звънях в централата на НДСВ, исках от шефката на комисията телефона на ЦИК, на което тя ми каза че не го била знаела(!!!), през целия ден имаше не просто груби, ами ОЧЕВАДНИ нарушения, подписах протокола с МНОГО особено мнение, и какво? Нищо. Само в Кърджалийско електората на ДПС е над 70% от населението, без да броим приходящите от съседна Турция. А, освен това - през последните два месеца пред бюрата за издаване на паспорти опашките са километрични - и една дума на български няма да чуе човек, ако се застои покрай опашката.

Освен това - някой разбра ли, че на изборите след един месец ще се гласува електронно? За което милото ни правителство ще плати луди пари? Много ще ми е интересно тогава да гледам 102-годишните баби как ще се оправят... :twisted:
Иначе тоя експеримент си е чиста глупост според мен, ама айде... да видим какви ще ги сготвят нашите "умни" политици...
Още по темата за електронното гласуване:
http://www.2009izbori.com/index.php?opt ... Itemid=126
http://blog.peio.org/?p=4337
Last edited by moonlight on Wed Jun 10, 2009 1:18 pm, edited 1 time in total.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 10, 2009 1:17 pm

450 кинта е границата. А 450 лева е доста добра заплата в частите от страната, които не са София, Варна и Пловдив. Нда, на много места, не само в София и не само хората с високи заплати, се осигуряват на минимална, а получават съвсем други пари. Но осмелявам се да допусна, че това не касае 90% от работещите в Търговище, Хасково, Панагюрище, Силистра, Каспичан, Шумен и пр. Както не касае и 90% от работещите в споменатите големи три града межвпрочем, щото и в тях голяма част от хората все пак не работят за високи заплати, нито явно, нито скрито.
Last edited by Marfa on Wed Jun 10, 2009 1:35 pm, edited 1 time in total.

Уук.

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Jun 10, 2009 1:18 pm

Много се говори за негативни кампании и информиран избор. Но от чисто маркетингова и обективна гледна точка в рекламните клипове и интервютата не може подробно и пространно да се изложи една истинска, сериозна и отговорна програмна схема.

Тези, които наистина се интересуват, могат да прочетат официално изнесените от партийните централи и общодстъпни за всички документи. Очаквах да ме залеят няколкостотин страници с демагогия, но всъщност се оказа, че повечето политически сили, които открито твърдят, че са отговорни и разполагат с най-добрите специалисти, които заплашват и рисуват мрачни картини на бъдещето ако бъдат отстранени от властта, не са си направили труда да изведат и структурират една истинска, конкретна и сериозна програма за бъдещо управление:

На вашето внимание до какво доведе моето разследване:

ГЕРБ

"Програма на ГЕРБ за Европейско развитие на България" - 73 страници текст, обхващащи принципи и стратегия по отрасли.

http://www.gerb.bg/uf//documents/Progra ... lgaria.pdf

"Антикризисна програма на ГЕРБ":

http://www.gerb.bg/uf//documents/Antikr ... a_GERB.pdf

Синята Коалиция

"Предизборна програма на Синята Коалиция за Избори 2009" - също добре структурирана и конкретизирана:

http://dsb.bg/DSB/storage/file/SK_PROGR ... _06_09.pdf

"Политическа програма на Съюза на Демократичните Сили (СДС)":

http://www.sds.bg/bg/about/program

На сайта на ДСБ трудно може да се намери отделна нова програма, но пък има тонове медийни изяви, декларации, лекции на Костов и т.н. Тъй като от техния сайт съм извадил програмата на "Синята коалиция" може да се предположи, че принципите се препокриват.

Коалиция за България

Не открих официално оповестена нова програма на Коалиция за България и БСП. Предполагам скоро се очаква да бъде представена на нашето внимание, въпреки че за управляващата партия би трябвало да е най-лесно да предложи своите виждания. Тази публикация във вестник СЕГА от 4 юни може би дава частичен отговор на моето недоумение и още веднъж подчертава колко "позитивна" и "ведра" е кампанията на социалистите:

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000303

Движение за Права и Свободи - ДПС

Най-актуалното и близко до това, което търсих се оказа "ПРОГРАМНА ДЕКЛАРАЦИЯ ПРИЕТА НА VI-ТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ 2006" - една страничка с принципи, разработени и оповестени през 2006 г.

http://www.dps.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis ... 62&n=&vis=

АТАКА

След дълго ровене из официалния сайт на АТАКА успях да открия в секцията "Новини" следния "кратък вариант" на "Програма на партия АТАКА за парламентарни избори 2009"

http://www.ataka.bg/index.php?option=co ... &Itemid=61

Национално Движение Симеон Втори / за Стабилност и Възход - НДСВ

С голямо разочарование открих в програмата на "моралистите" в политиката следния най-актуален текст - "Управленски приоритети на НДСВ за периода 2005–2009 г."

http://www.ndsv.bg/content/230.html

В същата секция може да откриете и "Визия за развитие на здравната стратегия и реформа", както и "НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ". Периодът, който обхващат е същият.

Ред, Законност и Справедливост - РЗС

В сайта на Яне наред с многобройните правилници, декларации, речи, устави и т.н. не открих нищо подобно на унифицирана и систематизирана програмна стартегия за развитето на България.

ЛИДЕР

ЛИДЕР ни поднасят също една грижливо подготвена страничка с гръмкото заглавие "ПРОГРАМА ПАРТИЯ ЛИДЕР"

Ето я и нея:

http://lider-bg.org/index.php/Документи ... ЛИДЕР.html

ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ АЗ СЪМ ПРИСТРАСТЕН. ПРИЗОВАВАМ АКО МОЖЕТЕ ДА ОТКРИЕТЕ ОФИЦИАЛНО ИЗЛОЖЕНИТЕ ПРОГРАМИ НА ПАРТИИТЕ, ЗА КОИТО НЕ СЪМ ОТКРИЛ НИЩО ДОБРЕ ПРЕДСТАВЕНО И КОНКРЕТНО, ЗА ДА ДОПЪЛНИМ ПОСТА.

EDIT: Има някакъв проблем с линковете. Много ще се радвам да помогнете.
Last edited by Super M on Wed Jun 10, 2009 1:33 pm, edited 1 time in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jun 10, 2009 1:19 pm

Marfa wrote:450 кинта е границата. А 450 лева е доста добра заплата в частите от страната, които не са София, Варна и Пловдив.
Да именно защото в Габрово и Силистра например такава заплата е по голяма от това което обикновено се взема - 300-350-400 лева. По големите гъзари вземат 500-600 лева.

Edit: Да и аз същата програма на сините четох и затова гласувах за тях.
Въпроса е колко хора са чели тези програми преди да гласуват.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Jun 10, 2009 1:32 pm

По въпроса за програмите само да вметна, че преди няколко дни отразявахме официалното представяне на икономическата програма на НДСВ. Не съм сигурен дали я има на сайта на партията - въпреки че би трябвало - и сега не мога да проверя, но имам резюме (всъщност две резюмета :mrgreen:) на мейла си.