Ше гласувате ли?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply

Ще гласувате ли?

Да
31
54%
Да, но само за европарламент
0
No votes
Да, но само за парламент
6
11%
Не, нямам право/възможност
8
14%
Няма да гласувам
12
21%

Total votes: 57

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jun 07, 2009 7:29 pm

Marfa wrote:И освен това резултатите им са значително по-точни.
Е, това ще го разберем при обявяване на окончателните официални.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Jun 07, 2009 8:18 pm

sauron wrote:Абе, някой гледа ли Димитър Стоянов по Канал 1? Този човек пиян ли беше, наркотици ли беше взимал, не знам, ама така заваляше думите, че не знам... :mrgreen:
Гледах го. Вярно, че пелтечеше хлапето.
На мен пък ми харесва Пиратската партия на Швеция, дето ще влезе :lol: Защо си нямаме и ние такава?
Гледайте Нова телевизия :mrgreen:
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Sun Jun 07, 2009 9:51 pm

...
Last edited by Maledictus on Sun Jun 07, 2009 9:58 pm, edited 1 time in total.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Jun 07, 2009 9:57 pm

Страсти из форумите:
Spoiler: show
2009-06-07 21:24:37
NAKO извън, България
Хора гласувайте че лошо ни чака;В 9.30h.пред сградата на ПП в брюксел имаше поне 70 чвека който говореха на някакъв сранен и неразбирам език,който чакаха да гласуват;А в 19.15h.имаше само Българи който чакаха своя ред пърпеливо

2009-06-07 21:24:23
kaldar4o Търговище, България
I pak ciganite na treto mjasto!!!! Pisna mi !!!! Pisna mi i ot toja dateks. Super typa programa e !!!!..... sigurno e sobstvenost na Dogan, zatova se precaka bg-to))))))
MRI BE CIGANIN MRASEN !!!!
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jun 08, 2009 3:17 am

Най-тъжното нещо от тия избори за мен е следното:

„Атака” – 2
1. Димитър Стоянов
2. Слави Бинев

понеже не брахме достатъчно срам от тях предния път..
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 08, 2009 3:37 am

Какво ти пука, нали не гласуваш, понеже не вярваш в идеята за "по-малкото зло"...

Впрочем, коментарите за тези избори като цяло бяха, че ниската избирателна активност е благоприятна за по-крайните партии. Понеже не гласуват основно привърженици на големи партийни формации, т.е. умерени (дето мислят, че от тях нищо не зависи, например). Радикалите са мотивирани и гласуват твърдо.

Та при по-голяма активност може би "Атака" нямаше да има двама евродепутати...

Същият принцип важи и за национални избори, между другото.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Mon Jun 08, 2009 4:18 am

Добре Някой ще ли ми обЯсни това с книгите при фокусниците какво е и кому е нужно?

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Jun 08, 2009 8:19 am

Мор, ДПС и Атака, както и донякъде БСП имат по-твърд електорат, който се юрва да гласува под строй. И при ниска избирателна активност глей кво става. Доган има повече гласове на тези избори, отоколкото на предишните...

Ама вие не гласувайте, пък после се оплаквайте :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jun 08, 2009 9:01 am

Нито съм се оплаквал, нито съм започнал да смятам, че за бъдещето на България е от съществено значение дали един атакист или един ЕНП-иец в повече ще бъде в ЕП от наша страна.

Изразявам примиренческо недоумение спрямо съществуването на хора, които биха гласували за Димитър Стоянов.

Между другото, с няколко изключения, всички гласовити поддръжници на гласуването тук говорят само за отрицателен вот. Което е съвсем в реда на нещата, имайки предвид ситуацията, но това, което на мен ми прави впечатление е, че на всички сменящи правителството избори основен е бил негативният вот. Да, дори през 2001ва Симеон беше само някакъв съд за негативния вот, макар и примесен за някои хора с разни романтични древни оттенки. И по мое мнение нито веднъж този негативен вот не се оказа успешен. Не е като да няма тенденция.

Последна вметка - аз никога не съм твърдял, че не трябва да се гласува, даже напротив. Казах единствено защо този път аз няма да гласувам. Гласът на човек трябва да изразява неговите убеждения. Когато съм гласувал преди, съм имал убеждението, че този за когото гласувам, може да направи нещо по-добре от настоящето. Сега нямам такова мнение за нито един от кандидатите. И не мисля, че някой от тях заслужава да разполага с моето убеждение. Негативният вот, както вече казах, за мен е лошо решение. И да, не вярвам в по-малкото зло. Което и по-малко зло да е, ще стане голямо. 20 години показват. Та докато се появи някой, който да може да ме убеди в способностите си, предпочитам да живея навъпреки на държавата, но с чиста съвест, че не съм направил нещо, което считам за нередно. Гласувайте за хора, които ви представляват - вашите разбирания и вашата вяра. Не гласувайте против, защото така нищичко не се променя. Според мен.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 08, 2009 9:18 am

Атака просто нямаше начин да не съберат местата си. На парламентарните избори според и още повче ще имат защото сега царя обра гласове само и единствено за името на Кунева. БСП, ДПС и Атака си имат някъкъв твърд електорат който винаги си гласува за тях а ГЕРБ обират гласовате на масата която на всички избори гласува все "против" правителството и чака някойд а ги оправи. Хората гласуващи за ГЕРБ за същите които вкараха царя в управлението а после пуснаха и за БСП.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Jun 08, 2009 9:31 am

Аз против не съм гласувал :)

и мисля, че достатъчно добре обяснихме къде отива твоя глас като не гласуваш.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 08, 2009 9:39 am

thunder wrote:Аз против не съм гласувал :)

и мисля, че достатъчно добре обяснихме къде отива твоя глас като не гласуваш.
Аз гласувах за сините но съм убеден че ако бяха накарали хората да гласуват главно ГЕРБ щяха да спечелят .

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 08, 2009 9:48 am

Ъм, Мор е прав всъщност за негативния вот. Моят такъв се корени в неистовото ми разочарование и разбити илюзии, но ВСЕ пак има и грам позитивизъм в него, доколкото, както казах по-рано, се надявам, че два-три мандата вече в опозиция МОЖЕ БИ ще са научили сините на това-онова в случай, че случайно се окажат на неква власт.
And you can't dance with a devil on your back...

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Jun 08, 2009 10:03 am

Дали се гласува "за", защото конкретната политическа сила напълно припокрива твоето разбиране за развитие в държавата или излъчва за евродепутати хора с неоспорим авторитет или се гласува "против", защото се преценява, че определени политически сили/формации са по-добър вариант от други, няма голямо значение. Никога т.нар. "негативен" вот не може да бъде по-несъстоятелен от негласуването въобще, защото той изразява преференция. Да се откажеш умишлено от правото си да гласуваш означава, че за теб никой кандидат не е подходящ и никой не е по-подходящ от другите или съответно Слави Бинев и Димитър Стоянов са също толкова "достойни" колкото Румяна Желева, Меглена Кунева, Надежда Михайлова, Кошлуков, Филиз Хюсменова и т.н.

Липсата на вот трудно ще уплаши някого защото няма процентова бариера, която да налага пре-гласуване при избирането на парламентарни представители. Само анализаторите и някои политици известно време ще мрънкат, че избирателите не са си направили труда да гласуват, поради което резултатите са такива каквито са и съответно политическите сили, които управляват, не разчитат на голяма подкрепа. Но същите тези хора, които не желаят да отидат до урните, не биха се занимавали с каквато и да е протестна форма или политическа дейност, ако продължат да са недоволни или незаинтересовани, освен мрънкане по някой форум. Тяхното мнение просто изгаря - остава неразбрано, нечуто и без никаква тежест. Освен това много от гражданите в "белите" държави не гласуват защото са доволни от живота си и не се интересуват от политика. Съмнявам се тук да има някой интелигентен човек, който да си позволи лукса да не изразява волята си, защото е напълно доволен от управлението на страната. Когато се откажеш да гласуваш даваш преднина на партиите с твърд и/или етнически електорат - ДПС (над 14% без дори да са организирали активен автобусен туризъм), Атака, БСП.

Най-важното е - когато един млад, образован човек каже "няма да гласувам защото ме мързи/не ми харесва/не ми пука/не ми заслужават гласа" той оставя някой едва сричащ български родопски пастир, някой циганин, продал гласа си за 20 лв., 5 кебапчета и звучни квартални маанаета и някой 80 годишен старец, който мечтае за "спокойното" Татово време, когато имаше банани само по Коледа, да реши вместо него. Това са най-активните избиратели. Те ВИНАГИ гласуват. И те избират вместо теб. И спокойно може да се каже, че формално тези хора и подобните на тях имат по-отговорно отношение към политиката на държавата от теб и те изпращат народните представители, които те управляват в Парламента на няколкостотин метра от теб или представляват теб в Европа.

Ето защо лично за мен разсъждения ала негативен, ала протестен и какъв ли не вот са несъстоятелни. Оставете ги на анализаторите и отидете до урните на 5 юли, защото вие имате моралното право и задължение да решите. Аз приемам доброволния отказ да се гласува за мързел и липса на елементарна прозорливост.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jun 08, 2009 10:21 am

Super M, евалата.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.