Най-добрият начин за поръчване на англоезична литература?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed May 20, 2009 11:18 am

Чакай малко, "изпратени" за Амазона означава само, че пратката ти е тръгнала оттам. Гледай примерната дата на пристигане, която ти дават в и-мейла, с който ти съобщават, че пратката е тръгнала.

Ако имаш предвид, че закъснението е спрямо тази дата, тогава вече трябва да се свържеш с тях. В сайта има линк "Contact Us", от който им пращаш и-мейл с номера на поръчката си и причина за написването му.

Трябва да знаеш, че често пъти (при мен почти винаги) нещата от Амазона пристигат доста преди прогнозната дата. Това, че други неща закъсняват спрямо първите изпратени НЕ значи, че са закъснели по принцип. Гледай прогнозната дата на пристигане. Ако тя не е просрочена, значи няма закъснение.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Pikel
Commoner

Post by Pikel » Thu May 21, 2009 11:19 pm

passer-by wrote:Чакай малко, "изпратени" за Амазона означава само, че пратката ти е тръгнала оттам. Гледай примерната дата на пристигане, която ти дават в и-мейла, с който ти съобщават, че пратката е тръгнала.

Ако имаш предвид, че закъснението е спрямо тази дата, тогава вече трябва да се свържеш с тях. В сайта има линк "Contact Us", от който им пращаш и-мейл с номера на поръчката си и причина за написването му.

Трябва да знаеш, че често пъти (при мен почти винаги) нещата от Амазона пристигат доста преди прогнозната дата. Това, че други неща закъсняват спрямо първите изпратени НЕ значи, че са закъснели по принцип. Гледай прогнозната дата на пристигане. Ако тя не е просрочена, значи няма закъснение.
Това е ясно, ама всеки път като отида някакви колежки ги няма, "само това намирам" и т.н та затова се дразня и имам някакви съмнения. А книгите вече закъсняват и според датата обявена от амазон.

ПП От БД ми пристигна и втората книга :panda: Май оттам пристигат по-бързо, но и Англия си е доста по-близо от Америка де :roll:

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Wed Jun 17, 2009 11:48 am

Здравейте! Изчетох тази доста полезна тема, и взех решение скоро да си поръчам няколко заглавия от bookdepository. Съответно, бих искал да поставя няколко верификационни запитвания:
1. Дебитна карта visa electron във евро 100 % върши работа?
2. Освен цената, обявена на сайта, и евентуалните 20% ДДС, трябва ли да очаквам някакви други разходи? Например някакво по-сериозно заплащане в пощата или голяма такса от банката за превеждане на сумата? Т.е. ако си поръчам напр. една книга за 10 евро и една за 5 евро, крайните ми разходи няма да излязат много по-високи, нали?
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Jun 17, 2009 12:05 pm

1. Да. Най-долу на главната страница са показани приетите платежни средства. Виза Електрон е едно от тях.

2. Не, нямаш други разходи. Нямаш и ДДС. На формуляра за поръчка ти се изписва дължимата сума - единствено коричната цена на поръчаните заглавия.

Можеш да си сменяш валутите в горния десен ъгъл на главната страница - британски лири, щатски долари или евро. Така по-лесно ще изчисляваш цената на поръчката си. :)
The Best of Mozart

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Jun 17, 2009 3:06 pm

1)Единственият евентуален проблем може да е, ако картата е по-стара и няма CVV код (ако не знаеш какво е това: http://en.wikipedia.org/wiki/Card_Verification_Value), който се изисква там, за разлика от Амазона примерно.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jun 18, 2009 6:36 pm

Както обещах на предишната страница, докладвам впечатления от www.abebooks.co.uk - ами много съм доволен. Гайдът на Бъфи пристигна скорострелно, този на Ейнджъл го нямаше при единия продавач, те чинно ме известиха след няколко дни и си го поръчах от друг, а комиксът The Thing: Idol of Millions ми пристигна днес. При това трите са от трима различни продавачи (там е на принципа на Амазон Маркетплейса, ама доставят до България :D ).

Специално комиксът го бях поръчал на 9 май, а хората от конкретния продавач ми съобщиха, че е тръгнал на 11-и. Като мина един месец без да дойде си поисках парите обратно, те се извиниха и казаха, че задвижват процедурата по връщането, същевременно подчертавайки, че в момента, в който поръчката тръгне от тях те нямат влияние върху скоростта й на пътуване. Е, комиксът цъфна днес и аз скоропостижно пратих мейл да не ми връщат парите, благодарих и казах, че ще ги имам предвид за бъдещи поръчки (за Wonder Book иде реч). Те преди малко ми благодариха, че съм ги информирал и всичко приключи чудесно.

Та за изчерпани книги и комикси в Амазона и БД-то - ЕйбБукс е мястото.
The Best of Mozart

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jun 18, 2009 7:07 pm

Да, и аз засега съм доволен от abebooks.co.uk. Единственият им "недостатък" е колко часа може да хвърлиш, като почнеш веднъж да търсиш, защото има един милиард продавача, всеки с различни цени на книги и шипинг, и можеш да изгубиш бая часове в търсене, особено ако си скъперник като мен и гледаш да не се минеш. ;)

Книгите, които съм получил досега, са били в доста добро състояние, особено отчитайки, че са издадени през 70-те години и че цената им без шипинг е между 1 и 3 паунда.
Don't be a lawyer!

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Tue Jun 23, 2009 2:49 pm

Реших и аз да пробвам abebooks.co.uk.

Пуснах си поръчката в петък, в 5 сутринта, естествено с най-евтината и бавна доставка - 14-45 buisness days.
Днес, свръх неочаквано, книгата е вече при мен. Явно съм уцелил доста експедитивен търговец, още в петък по обяд статуса беше Shipped, но чак такава бързина малко ме изненада. :D

11 лева за нов, нечетен trade paperback (от които 9.60 лв за доставка :roll:). Засега съм доволен, въпреки че не бих се разсърдил ако и в България книгите вървяха по лев-два. :D
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Aug 13, 2009 8:37 pm

Преди малко съвсем случайно открих, че цените на http://www.bookdepository.comв повечето случаи са по-ниски от тези на http://www.bookdepository.co.uk , като нерядко разликата е много голяма, особено за pre-order - примерно за новия WoT разликата е над 5 евро при английския paperback, за излизащия съвсем скоро девети Малазан е още по-голяма като сума.

Линкове за демонстрация:
Dust of dreams:
http://www.bookdepository.co.uk/book/97 ... -of-Dreams
http://www.bookdepository.com/book/9780 ... -of-Dreams

The Gathering Storm
http://www.bookdepository.co.uk/book/9781841492414/
http://www.bookdepository.com/book/9781841492414/

В този ред на мисли някой има ли представа възможно ли е да канцелирам приордър от Book Depository и да си получа парите обратно? Аз като гледам, не виждам такава опция за съжаление, но може пък и да бъркам
Don't be a lawyer!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Aug 13, 2009 8:45 pm

А еднакво бързо ли биха пристигнали от двете места?

Освен това аз пък забелязах друго при приордърите в британския БД. 12-ото ТПБ на Fables (The Dark Ages) - американското издание (понеже има и на Titan Books) на приордър беше 22 долара и нещо, а когато го поръчах тия дни след излизането му цената вече беше 16 долара и нещо.
The Best of Mozart

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Thu Aug 13, 2009 8:53 pm

.com би трябвало да е щатския им сайт, не знам откъде пращат обаче.

За отмяна на поръчка би трябвало да става по e-mail, знам ли...
# You may withdraw your order for goods at any time up to the end of the twenty first working day after you have received the goods. You do not need to give The Book Depository International any reason for withdrawing your order nor will you have to pay any penalty.
# To withdraw your order you must notify The Book Depository International in writing at the address set out in The Book Depository International returns section of this website.
Иначе аз установих на какво се дължаха аномалиите с цените при вас преди време. Ценообразуването им е ip-based - британските издания са доста по-евтини ако пазаруваш с английско ip, по-висока е цената за европейски, и най-висока за щатите и останалия свят, така че си калкулират по нещо за доставката. :)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Aug 13, 2009 9:10 pm

А еднакво бързо ли биха пристигнали от двете места?
Би трябвало, не съм пробвал, но двата сайта (.com и co.uk) на BD са идентични във всяко едно отношение освен цените, а сроковете за доставка, които посочват в help-a, са същите. Единият е регистриран на остров Guernsey, другият в Gloucester, обаче това надали оказва влияние върху скоростта на доставка. Но знам ли... ;)
Иначе аз установих на какво се дължаха аномалиите с цените при вас преди време. Ценообразуването им е ip-based - британските издания са доста по-евтини ако пазаруваш с английско ip, по-висока е цената за европейски, и най-висока за щатите и останалия свят, така че си калкулират по нещо за доставката
Ами да пробваме през proxy да поръчваме тогава. ;)
Не знам дали това обяснява всичко - примерно при мен има намаления средно веднъж на 10 дни, а съм с един и същ доставчик, вярно с динамично IP, но все пак...
Don't be a lawyer!

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Thu Aug 13, 2009 9:18 pm

През прокси дава ниските цени, точно по този начин тествах, но не съм поръчвал.

Съмненията ми възникнаха след като наскоро след някакъв ъпдейт на сайта ми дадоха доста ниски цени, а два дни по-късно бяха отново 1-2 евро нагоре за британски издания.
Не че не се възползвах от времето, през което ip-системата им беше изключена, заедно с 10% off ваучер. :wink:

Oстров Guernsey е някаква офшорна зона, поръчвал съм хранителни добавки оттам и се бавят 2-3 седмици, тъй като минават през английските митници и т.н.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Aug 13, 2009 9:27 pm

Подозирам, че всъщност пращат от едно и също място в двата случая, иначе нямаше да са им еднакви сроковете за доставка, ама знам ли...
Don't be a lawyer!

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Thu Aug 13, 2009 9:32 pm

Напълно възможно е, благодаря за наблюдателността във всички случаи.

Току що видях едно заглавие, което ми трябва - под 7 евро на преордер, докато в английския сайт е 11 и нещо. :)
Ще се възползвам.