За/Из/По-губени във WoW (общи приказки и истории)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Wed May 20, 2009 10:05 am

Аз вчера разбрах какъв е проблема с лага в WG.
Инсталирах УоУ на новия комп на съквартиранта дето е с 12 GB памет и куад на 2.6.....
НИКАКЪВ лаг. Цялата битка си течеше перфектно, половината хорди се движиха на забавен кадър горките и бяха перфектни за отстрел.
Лагна леко само в последните 30 сек на битката, когато хордата разбиваше вратата на храма и спечелваше..

Близзард яко са се заплеснали с оптимизацията на WG. Основния проблем очевидно е в слабите ни компове, но не може официалните изисквания на играта да са едни (мързи ме да проверя за точни данни), а да се окаже, че са направили евенти, които да искат 10 пъти по-мощни конфигурации. Истината е някъде по средата, комповоте са ни слаби, но и Близзард трябва да направят нещо за този лаг.

Лошото е, че Близзард разрешава проблема по най-ламерския начин.
В самото начало на УоУ играта се рекламираше какви епични битки може да се правят между фракциите, как се атакуват противникови градове и тн. И наистина го имаше този момент... за малко.
Водеха се епични битки точно като WG в момента с по няколко атакуващи рейда и няколко защитаващи. Атакуваха се IF, Org, Undercity, SW... имаше битки от по над 300 човека. Невъобразим лаг и половината сървър редовно крашваше. Имаше само 2 континента и направо падаше целия континент на който се водеше битката.
Много недоволни, много ревове и хленчене Близзард да оправят това и те го "оправиха"...

Вкараха dishonorable kills като убиваш цивилни NPC-ta и напълниха градовете с такива. ПвП-то тогава беше на рангова система, итеми се взимаха според ранга, рангвое се трупаха много бавно и като утрепеш или просто си в рейд в който някой друг убие цивилно НПЦ и ранговете ти се сриваха та не беше истина. Това беше края на рейдовете.

И Близзард се справиха с лага от мащабното world PvP като буквално го унищожиха, обезсмислиха и което е още по-тъпото и абсурдно- вкараха наказателен елемент ако го правиш. Голяма работа, че играта се рекламираше и като такава за масови и епични битки, а дефакто от Близзард започнаха да забраняват на играчите да ги правят. Подробности. Остана само бледото подобие на някогашните епични битки и нещо, което минаваше за world PvP с битките около Southshore & Auberdine или каквото там беше в елфските територии. Но то бързо умря, беше безидейно.

Същата логика ползват и сега за решаването на лага в WG. Понеже WG e много атрактивно и като награди и като алтернативно ПвП без шаблонното блъскане по каските, то Близзард вместо да инвестират в технически средства за намаляване на лага ще направят така, че WG да стане по-смотано, за да не ходят тълпите там и да създават лаг...

Добре, че почти се облякох вече. Но ми се иска да си изкарам и ресто ПвП гиър и като гледам май и прийста искам да го левелна и оборудвам с дисциплински ПвП гиър. Но най-големия проблем ще е ако WG затъпее. А за да се намали масата играчи събиращи се там всяка игра, то WG трябва да стане и по-смотано. И ще стане.

А би могло да направят територията тип инстанс и така да преместят WG на отделни сървъри както са останалите батълграунди и инстансите.
Не мое да мъмриш, брат!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 20, 2009 10:43 am

Е то е обществена тайна, че се покачват тихомълком изискванията, за сметка на качественото мислене в играта. /не че го прилагам/, ма някои неща са прекалено меркантилно детски вече дори за мен. Кога ше земат да нърфнат ДК-тата ;р
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed May 20, 2009 10:50 am

DK-тата са си баш тамън. И танкването и ДПС-то им е по забавно от паладинското.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Wed May 20, 2009 11:19 am

Dzvero wrote:Вкараха dishonorable kills като убиваш цивилни NPC-ta и напълниха градовете с такива... И Близзард се справиха с лага от мащабното world PvP като буквално го унищожиха, обезсмислиха и което е още по-тъпото и абсурдно- вкараха наказателен елемент ако го правиш.
еееей, не може да не се размрънкаш за нещо, ей!! :lol:
и какво общо има Уърлд-ПвП-то с убиването на цивилни НПЦ-та, бих искала да попитам? като искаш да се кютечиш надлъж и нашир из континентите - заповядай, никой никога не те е спирал, нито наказвал за това...

не мисля, че нещата са се развили в неправилна посока, а така, както играчите си поискаха...
винаги си можел да обикаляш и да биеш играчи, където и да ги докопаш, обаче на единици им е интересно да се подмотват из територии, за да забърсват по някой самотен плейър от противникова фракция, че да вземат 10-тина точки онър... затова Близард им направиха бойни полета... в началото едно-две, а сетне се нароиха маса такива... после пък играчите се размрънкаха, че видите ли, образували са се маршалски тиймове и никоя група няма шанс срещу тях - на сървъра, а и от двете фракции се знаят кои са... и хайдеее - междусървърни БГ-та... маса от пвп-играчите пък се разсмърдяха, че вече скила е без значение, че в БГ-тата са на друг принцип, и Близард им дадоха Арените да се кютечат по двойки, по тройки или групово, а най-добрите получиха и недостъпен за масата гиър и се чувстваха елитни... за останалите дадоха още едно БГ, а накрая и УГ... колкото за рейдове срещу противникови градове и убиване на лидерите им - не просто е достъпно, но и ачийвмънт дадоха за това...

наистина не разбирам какво е това мрънкане и недоволство :shock: и аз съм била в най-старите ВоВ-времена, но честно казано, според мен играта в момента е в пъти по забавна, приятна, пълнокръвна и истинска...

* * * * *

иначе ние снощи НАЙ-СЕТНЕ съборихме Мими на хероик мод :D после отидохме да видим и Генерала и дори имахме време за три опита... на първия опит - уайп на 65%... на втория - на 55%, на третия - на 48%... мисля си, че няма да ни отнеме ЧАК толкова време, за да го свалим и него, макар, че въпреки, че бях чела битката десетки пъти, се мотаех като муха без глава, докато нещо си не ме пратеше у гробищата и много-много не бях в час какво точно се случваше :lol: трябва си трупане на опит в Улдуар 10 май :?
Tais - 80 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar

Svetlio
Sorcerer

Post by Svetlio » Wed May 20, 2009 11:39 am

и какво общо има Уърлд-ПвП-то с убиването на цивилни НПЦ-та, бих искала да попитам?
Той си го е написал :) Dishonorable kill - губиш ранк. Аз също си спомням бясното трупане на хонор и колко мъчно се катереше нагоре в йерархията :? Сега е много по-лесно, цъкаш от време на време ПвП и гиъра те бие по главата :roll:

Но съм съгласен, че съсипаха Алтерак... това беше толкова епично навремето, съмона на Айси, бомбардировка от грифони, 4-5 часов кютек... ех :oops: Случи се наскоро едно подобно AV, когато Ордата се беше запънала пред тяхната база и се млатихме близо час... напълни ми се душата :oops: На половината играчи в рейда също :oops: Истинска война като от едно време :oops:

За Арените - там е безумие, всеки сезон има сетъп който печели само защото са събрани точно тези класове, откакто сложиха арена рейтинг на повечето гиър и оръжия там играят 70% по-малко играчи отпреди (четох някъде статистика)

А райдването на чужди градове - след първоначалния ентусиазъм да се вземе мечката и ачийвмънта - забрави, вече ако се организира райд веднъж в месеца, пак е успех...

Играта е по-забавна - да, но за щом става дума за ПвЕ. Като е за ПвП единствения светъл лъч беше УГ и - дано Дзвера не е прав - по всичко личи че ще направят усилия да не толкова масово...

Иначе честито за Мимирчо! :D Вече няма какво да ви спре :wink:

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Wed May 20, 2009 11:50 am

Svetlio wrote:
и какво общо има Уърлд-ПвП-то с убиването на цивилни НПЦ-та, бих искала да попитам?
Той си го е написал :) Dishonorable kill - губиш ранк.
ще го кажа по друг начин... за мене смисъла на Уърлд ПвП-то НЕ Е в убиването на цивилни НПЦ-то... а плейъри от двете воюващи фракции да могат да се избиват с повод и без повод НАВСЯКЪДЕ по света... дори това, че ще те накажат, ако покрай противников играч забършеш и НПЦ, внася повече тръпка и интрига, мен ако питаш... :P

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed May 20, 2009 12:18 pm

Е, аз си знаех за WG, че и машината е проблем донякъде, а и единият ни офицер, който има имбав компютър каза, че лаг при него нямало. Но... сега няма 2000лв. за нова играчка.

Таис, честито за Мими и ръкавичките!
Ланис, стискам ти палци да се появиш довечера ^^ и да се поусмихваш доволно! :)

Ние снощи довършвахме Накс25 от миналата седмица, бяха останали Готик, 4к, Сапфирон и Кел'Тузат. Уайпнахме на конниците, защото един паладин не можа да outheal-не единия от танкващите ranged босовете. После си го изиграхме като пичове. Сафи беше лесен, а КТ ни поуби веднъж преди да се гътне. Много съм доволна, че от всички крясъци, които изяде рейдът покрай уайповете, аз си правех всичко както трябва и не съм умирала (освен на wipes). Спазвах си дистанция в битката с КТ, прескачах войд зоните, хийлвах си насам-натам, спасих няколко критични случая ^^, имах време да си каствам Power Infusion и т.н. и т.н

Уви, единственото нещо, което падна за кастър е един пръстен от КТ, който ужасно исках, но ролнах къмто 20, а с мен ролнаха и 2-ма офицери, та нямах никакъв шанс.

Днес отпочваме Накс25 отново и се надявам да не ме прецакат твърде много с луута. :roll:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Wed May 20, 2009 12:34 pm

Ааааа не, нещата изобщо не са се развили така както играчите искаха. Нещата се развиха така както на Близзард им е по-евтино, ВЪПРЕКИ, че играчите не го искаха.

А и бъркаш ганкването с масс уърлд ПвП. Когато Близзард пусна УоУ на пазара масс уърлд ПвП-то беше една от опциите на играта и най-вече атакуването на противниковите градове. А и аз не мрънкам толкова срещу това че, го махнаха, а срещу метода на Близзард на решаване на проблемите.

Същия метод Близзард приложиха и за Алтерак, който страшно ми харесваше и срещу това вече недоволствам защото вече лично ме засегна.

Битките за градовете изобщо спряха и се подновиха, чак когато Близзард премахна ранговата система 1 месец преди излизането на ТБЦ.

Батълграундите имат 3 основни проблема, които имат лесно решение, но Близзард не си мърда пръста да направи нещо по въпроса.

1. Битките започват почти винаги при неравни бройки на 2-та отбора. Супер тъпо е да започва БГ когато сте 6-ма срещу 10. После бройката се изравнява след 2-3 мин, но вече е късно. За какво въобще да играеш и къде е удоволствието от играта?! Лесно може да се реши като просто битката започва едва когато 2-та отбора имат равен брой играчи или ако има 6 от единия отбор при другия да не може да влизат повече от 7 играчи докато в първия не влезнат още и тн.

2. Проклетите примейди. От самото излзиане на БГ-тата играчите масово искат от Близзард да разграничи батълграундите между рандом записани играчи и примейд групите. Лесно става, просто примейд група може да влезе в БГ само срещу друга примейд, а играчите, които се записват поединично да си граят само срещу рандом групи. Единствено за Алтерак Близзард направи нещо по въпроса, но типично по близзардски. Просто забрани примейдове да се записват за Алтерак и там беше само за рандом. Играл съм Алтерак още когато можеха да визат примейдове вътре. 40 гилд примейд срещу друг гилд примейд с Тийм Спийк, рейд лидер и тн. както си му е реда. Само дето срещу нас излязоха <Imbalanced> тогава втората по сила хордска гилдия в Европа и беше 3 часа епична битка докато накрая естествено ни биха, но нямаше такъв кеф.... Много скоро Близзард решиха, че не е нужно да се забавляваме толкова.

3. АФК лийчърите... такива прилагателни ми идват наум за тия лекета, че... те тотално се подиграха с ПвП-то накрая. Отначало като играех Алтераци имах една случка за съжаление единствена. Яздих към битката и натиснах бутона за ауторън. След малко ми излезе прозорец подобен на АФК райд проверката и на него пишеше "Тука ли си?" и още, че ако не отговоря до 20 сек ще ме изхвърли от Алтерака.
Значи в началото нчкой все пак се грижеше за това. После стана епидемия, играчи ползваха бот програми за записване за БГ и дори не играеха. стояха върху НПЦ-тата за записване и бот-а автоматично ги вкарваше, подскачаха и след края на БГ-то пак ги връщаше върху НПЦ-то... Репортвах ги, писах до Гейм Мастърите...нищо. Дни наред си ги гледах как ботовете си ги вкарват по БГ-тата.

Арената е най-безумната тъпня измислена по отношение на ПвП от Близзард. Има играчи на които много им допада, но... Понеже Близзард отказваха да намерят начин или по-скоро да се опитат да решат основните проблеми по-горе, те решиха да направят тип ПвП, където винаги се играе срещу противник с равна бройка на твоя отбор, няма АФК лийчъри и няма проблеми с примейд фарменето, защото всички отбори са си примейди по дефолт. Ама пък стана такова разграничение между отделните класове и билдове, че не е истина.

2 на 2 трябва да си Дисц прийст и роге, уориър и ресто шаман или ресто друид и някакво меле, така поне бяха в ТБЦ балансите.

3 на 3 сега най-доброто е дисц прийст, фрост маге и роге.

и тн и тн. Близзард вместо истински да решават проблемите, просто ги игнорират, заобикалят или направо режат с брадвата по сталински, за да няма проблем и да не ги занимават.

Сега много се кефя на WG. И Близзард ще "фиксват" лага там като променят или премахнат нещата, заради които толкова много играчи се трупат там да играят. Но пък те така сами създавали лага от който после се оплакват, та Близзард намерили начин да го фикснат това. Като им знам методите хич не съм ентусиазиран.

ЕДИТ: Ама много ясно, че уърлд ПвП-то не е избиване на цивилни НПЦ-та. На играчите толкова им беше харесало да правят големи рейдове, да се събират по 300 човека, за да се бият за градовете, че Близзард нарочно вкара в играта цивилните и dishonourable kills. Никой не се е натискал да избива и атакува цивилни, Близзард нарочно ги вкараха в играта, за да спрат истинското масс ПвП заради лага и крашването на сървъри. Което води до методите използвани от Близзард да решават подобни проблеми и всичко изписано от мен в последните ми 2 поста.
Не мое да мъмриш, брат!

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Wed May 20, 2009 2:36 pm

Бооооже, Дзверо, има ли НЕЩО, от което ТИ да си доволен от Близард? :shock: :shock: :shock: и наистина ЗАЩО ти играеш ТАЗИ тооооолкова противна игра, дето не спира да те разочарова, както виждам, от самото й стартиране?
и не, не очаквай да тръгна по точки да те "оборвам"... нещата, които за един са пълна глупост, за други са ОК, на трети - просто не им пука... а на тебе наистина не може да ти се угоди... и извинявай, ама в повечето неща, където ТИ виждаш проблем, аз не виждам такъв... предполагам, че и не само аз... е, няма ги епичните битки в Алтерак - факт, но извинявай, колко от народа издържаше да стои часове в тях? в един момент си викаш, "ебаси битката, няма ли да свърши това... а ако сега излезна, какъв е смисъла, че съм стоял вече два часа"... ако за едни идеята е 3 игри на ден и могат да си позволят да киснат през цялото това време в едно БГ, за други това е най-голямата глупост и искат да видят края на нещо в рамките на 30 мин... Арената била небалансирана... хайде бе... за небалансираност могат да се оплакват САМО отбори с над 2000 рейтинг (а ти нямаш такъв, така че това не би трябвало да ти е личен проблем)... отбори с около 1500 рейтинг и в най-балансирания състав като класове да ги туриш, ако си нямат гиър или имат гиъра, ама нямат скилс за ПвП, е абсолютно все тая... тези пък, дето си имат скилс - намират начин и гиър да съберат и пак стават "онези с високия рейтинг"... да не говорим, че ПвП-играчите си се познават и на сървъра, че и по сървърите, дори нашите на Зенедар си имат собствена гилдия (те не една е пвп-гилдията, но говоря за тази на старите маршали)... и най-вече сега имаш голямо разнообразие - като не искаш да биеш де що свариш по пътя си от другата фракция, ходи по БГ-та... вече не е само ЛСГ и Алтерак... имаш избор... можеш и като група, можеш и единично да ПъГ-ваш... но и там пъговете са като при ПвЕ-то... ако и по БГ-та не щеш да ходиш с масата, дето вероятно всички ще се съгласят, скила няма ама НИКАКВО значение, понасъбираш гиър и отиваш в Арена... ако ти се играе ПвЕ, ама да не ти пада нивото като гиър и за ПвП - хоп, ето ти ВоА 25, ето ти гладиаторски сетове със значки, паднали от ПвЕ-босове... ако цялата палитра на възможности, дето ти се дава не те кефи - игри колкото щеш, никой не те е спрял да играеш тях...

и не, не мисля, че Близард са седнали там нейде, чоплят семки и се чудят какво да направят, че на Дзверо да му стане по-гадно... ако погледнеш нещата в едър план, би следвало да видиш, че има от всичко за всеки, че да е доволен, и може да се види как се е развила играта в най-различни аспекти... е, някои го оценяват това и просто се забавляват, други си реват за "доброто старо време, дето и то всъщност не е било добро, ама сега по-зле е станало определено"...

аз лично, повече по тази тема - колко лоши са Близард и как не спират да развалят играта, няма да говоря, защото ми носи негативни емоции и защото мене играта такава, каквато е в момента, си ме кефи и ме радва повече, отколкото беше в оригиналния Вов и факта, че след всичките направени промени и два експанжъна, все още е най-доброто ММО, иде да рече, че не съм единствената, която оценява положително промените като цяло...

* * * * *
Elayne wrote:Уви, единственото нещо, което падна за кастър е един пръстен от КТ, който ужасно исках, но ролнах къмто 20, а с мен ролнаха и 2-ма офицери, та нямах никакъв шанс.
хахахха... Дима, кастерския пръстен от Кел`Тузад е Дъ Пръстена... по-добър - само на хероик Улдуар и то за другия слот за пръстен - този не го мърдаш :lol: мисля, че колкото и да бе рол-нала, щеше да отиде при по-стар мембър...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 20, 2009 2:42 pm

Аз най-сетне събирам значките за турнамент стафа, са нов пет (оркския маунт вълк с АП) и нов билд сървайвъл за УГ... и бърз маунт. Не е зле са за два часа, докат изтествам компа на Лането ;)

Иначе турнамента + куестите от ваулта = бързи пари и значки ;)
Last edited by Xellos on Wed May 20, 2009 3:00 pm, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Wed May 20, 2009 2:57 pm

бтв, Анну, марш да отбележиш в Рейд календара, че си баланс-друид, че пак се замота, пиле такова! :evil:

Браги, държи ли се прилично щайгата на Ланито? :D

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 20, 2009 3:00 pm

Идеалка е към 5-6 сме у тех да си слага адоните ;р

Svetlio
Sorcerer

Post by Svetlio » Wed May 20, 2009 3:36 pm

Таис, няма смисъл да го превръщаме на безкраен спор :) Ти не можеш да разбереш гледната точка на ПвП-играч, просто защото ПвП не те влече и никога не те е влечало (освен ако не трябва да се изфарми някой гиър).
ВоВ се развива брутално добре в ПвЕ-частта си, било то райдове, било то куести или пък ачийвмънти и наистина ти прави удоволствие да участваш в ПвЕ... но не са така нещата в ПвП. ПвП върви бавно и полека надолу, на хората които ПвП не ги интересува, за това не им пука, обаче на мен примерно ми пречи, щото е значителна част от удоволствието от играта. Играх 4 месеца с туинк, няма никаква идея да го правиш щото нищо не печелиш, обаче играех заради самата игра и усещането която една победа (особено трудно извоювана) ти носи.

Както и да е, ще видим какво ще се случи в УГ. Днес пробвах едно оръдие, стандартното има 58к живот, аз като му се метнах отгоре стана с 59к, ще трябва да посмятам как точно зависи от айтем левъла на гиъра ми :roll: Увеличението на демиджа не успях да сметна, ще трябва още да потренирам върху Ордата :mrgreen:

Tais
Jaghut Tyrant

Post by Tais » Wed May 20, 2009 4:15 pm

щом така мислите... аз не съм на същото мнение и да, не съм ПвП-играч и не играя ПвП за удоволствие... само ми се наложи да стана Екзалтед с Алтерак едно време за офф-хенд, както и да изкарам над 2000 арена точки за стаф, просто защото бяха по-добри от ПвЕ-предложенията, та не е като да нямам и лични впечатления и те просто не се покриват с оплакванията по-горе...

бтв, ние пък си имаме от няколко дни нов прийст, дето днес си е сложил снимка в гилд-форума и се оказа мнооого атрактивна млада дама :P сега очаквам половината гилдия да тръгнат да я задяват :lol:

хахаха.. сега видях подписа на най-добрия ни в момента ресто-шаман и не мога да не ви го покажа:

"I am a Shaman; Master of the elements - except water, fire, air and well cant do much with earth either.... but I do shoot bolts of lightning!"

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 20, 2009 5:53 pm

:mrgreen: Еми нормализираха се нещата, са ше ме водите ли в 1 VH ;p преди да си изфарма 25 значки за стафеца ;р

Priest MUST be cute ; :mrgreen:

Са да си тура пача и на мене и да се въргам в мелето :D И соло ше карам са на сървайвълския. с тия роге пинизи мобовете са обречени ;)