Неустоимият Shadowdance #61 !!!

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Неустоимият Shadowdance #61 !!!

Post by Moridin » Fri May 15, 2009 7:51 am

Скъпи сънародници,

Дори във времена на отекващи световни събития като Вторите Годишни Награди на ШадоуДанс, за които следва надлежно да се информирате от началната ни страница, екипът на списанието не почива на Бора-Бора! А се грижи за вашето забавление и крепко духовно здраве. Как именно - с новия 61-ви брой (очеизбождащо)!

Макар и кратичък, въпросният ечи от напращели за четене материали, в това число твърде любопитни интервюта, всеобхватни филмови статии (и Батълстара, батка!), свръхзабавни ревюта (Салваториньо) и дори интелектуални критики по Стив Ериксън. Неразочарованието ви е гарантирано, така че побързайте!

Междувременнно честито на победителите в Годишните Награди, а на тези от нашите читатели, които по стечение на обстоятелствата не са се сдобили с ултрастилните ни статуетки, мога да препоръчам да не се отчайват, а да хвърлят едно око на новобройната ни томбола с награда не що да е, а книгата на броя - Станция Пердидо, любезно предоставена от ИнфоДар. За повече подробности - началната страница на списанието.

www.shadowdance.info

Кратък резюмей:

Ревюта:
КНИГА НА БРОЯ: Станция Пердидо, том 1 (Чайна Миевил) - Демандред
Дан на хрътките (Малазанска книга на мъртвите #8) (Стивън Ериксън) - Роланд
Потомците на Шанара (Тери Брукс) – Ян
Новолуние (Стефани Майер) – Ян
Небесни материи (Ричард Гарфинкъл) – Роланд
2084-та (Владимир Левчев) – Роланд
Духът на Демона (Р. А. Салваторе) – Ян
Неограничен достъп (Емил Минчев) – Трип
Лабиринтът на отраженията (Сергей Лукяненко) – Роланд
Магическият ръкопис (Hellgate: London #2) (Мел Одом) – Гаро
Лицето над водата (Робърт Силвърбърг) – Демандред
Обещанието на краля вещер (Р. А. Салваторе) – Трип

Интервю:
Дейвид Брин
Кей Кениън

Непреведено:
Mistborn: The Final Empire (Brandon Sanderson) - Роланд

Филми:
Лято '09 - Роланд, Вивиан
Пазителите - Роланд, Вивиан, Амелия
Стар Трек - Роланд, Вивиан
Милк - Демандред, Вивиан
Булчински войни - Вивиан
В Брюж - Вивиан
Двуличие - Вивиан
Коралайн - Роланд
Пътят на промените - Демандред
Секретен отряд - Вивиан
Тайните на Беки Б. - Вивиан
Х-мен в началото: Върколак - Роланд

Сериали: Skins, трети сезон - Роланд
Сериали: Battlestar Galactica, четвърти сезон - Роланд

Аниме:
Detroit Metal City - Амелия

Още веднъж адресът: www.shadowdance.info

И приятно четене :)
Last edited by Moridin on Fri May 15, 2009 8:26 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri May 15, 2009 8:08 am

Вече го изчетох, бравос :)

Anomandaris
Commoner

Post by Anomandaris » Fri May 15, 2009 10:55 am

Прочетох броя без аниме рубриката и останах доволен.Зарадвах се на интервюто с Дейвид Брин,само ме е яд,че не сте се сeтили да го попитате дали ще пише още книги за Ъплифта.Представянето на книгата на Сандерсън в рубриката'Непреведено' ми беше много интересно-мога само да се ядосвам,че няма да благоволят да я издадат тук и явно ще трябва да я мъча на английски.
Ревютата на книгите бяха забавни,щеше ми се да видя откъс от Prince of Nothing в рубриката 'първи поглед', нещо от Инфодар яко се замотаха,но здраве да е.
И накрая искам да поздравя Амелия за хубавото ревю на Watchmen -нейната гледна точка съвпада и с моето мнение за филма.
Като цяло целия брой бе добро четиво и наистина се погрижихте за забавлението ми :) .Тhumbs up!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 15, 2009 2:27 pm

Силен брой както обикновено.

Тройното ревю на Уочмен е нещо, което винаги приветствам - колкото повече и по-различни гледни точки, толкова по-добре. Така наистина се получава доста обхватна картина на филма през очите на различен тип зрители.

В този смисъл бих се радвал ако и сериалите се ревюират от поне двама души с по-различни гледни точки и начин на изразяване - Рол и Амелията, например. В отделни статии - уточнявам, защото "Хаус" и "Бъфи" например бяха в една статия от двама души и така и не разбрах кой от тях какво мисли. Когато има време и желание, разбира се.

Нищо против позицията на Рол за Батълстара, обсъждали сме я вече в съответната тема. Обаче 9,5 за четвърти сезон и 9 за сериала - тоест четвърти сезон е по-силен от първите три - лично на мен ми прилича повече на оценка на екзалтиран фен, отколкото на безпристрастен критик. Като 10/10 за "Бъфи" в брой 58 (тогава още не бях гледал този сериал и нямах мнение по съвършената оценка). Това НЕ Е критика. Радвам се, когато ревюиращият показва колко го е докоснала дадена творба.

В тази връзка приветствам идеята на Амелията за ползване на два типа оценки - "безпристрастна" и "кефометър" - в случаите, когато ревюиращият е силно емоционално ангажиран с ревюираната творба.

И двете интервюта ми бяха интересни. Браво за избора да ни предложите един познат автор и един неизвестен такъв у нас. А и тази Кей Кениън наистина звучи като голяма симпатяга.

При Дейвид Брин, във връзка с това, което загатва накрая за Стар Уорс и Стар Трек, бих препоръчал култовите му статии в Salon.com за Стар Уорс и Властелина. Както и книгата Star Wars on Trial, където той води екипа на обвинението - невероятно информативно и увлекателно написана. Освен това е голям фен на "Бъфи" и е написал встъпителната статия в сборника есета Seven Seasons of Buffy. :wink:

Книгата - http://www.amazon.com/Star-Wars-Trial-S ... 493&sr=1-1
(всъщност този линк е даден и в интервюто)

Статията за Стар Уорс - http://www.salon.com/ent/movies/feature ... brin_main/

Статията за Властелина - http://dir.salon.com/story/ent/feature/ ... index.html

Абсолютно всички ревюта на книги ми бяха интересни по една или друга причина, а това рядко се случва.

Специално за Трип и ревютата на Салваторе:
Между другото, настоявам за прегласуване на предложението ми да НЕ рецензирам повече книги на Салваторе! Моля ви! Моля ви...
Това е една книга, която. Не. Ще се спра на "това". Това... това... това... хлип...
Това просто ме покърти. Добре, ще гласувам да дават Салваторе на някой друг вече.

Бъзикам се.

Изкуството иска жертви, а Трип е твърде добър при ревюирането на личната си немез... ъъ, на този толкова интересен автор. Да продължава в същия дух. Пък и можеше да е по-зле - можеше да ревюира и "Духът на демона". :twisted:

Браво за броя. Както винаги ми беше изключително приятно да го чета.
Last edited by passer-by on Fri May 15, 2009 5:35 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri May 15, 2009 3:22 pm

passer-by wrote:Нищо против позицията на Рол за Батълстара, обсъждали сме я вече в съответната тема. Обаче 9,5 за четвърти сезон и 9 за сериала - тоест четвърти сезон е по-силен от първите три - лично на мен ми прилича повече на оценка на екзалтиран фен, отколкото на безпристрастен критик. Като 10/10 за "Бъфи" в брой 58 (тогава още не бях гледал този сериал и нямах мнение по съвършената оценка). Това НЕ Е критика. Радвам се, когато ревюиращият показва колко го е докоснала дадена творба.
Buffy за мен си е твърдо 10/10 сериал. Който може да ми посочи по-добро ЗАВЪРШЕНО произведение по телевизията, да заповяда.

И не, на BSG оценките не значат, че четвърти сезон е по-добър от първите три, а че просто разглеждан като отделен сезон, получава тая оценка. МАКАР че аз не мисля, че някой от другите три сезона е по-добър от него. Общата оценка пък е цялостното ми впечатление от сериала. Т.е. двете не са задължително вързани една за друга. И при Buffy биха ми варирали оценките за сезоните, независимо от крайната. Примерно 7, 9.5, 8, 7.5, 9, 9.5, 9. Тоя сериал е силен в целостта си, не в отделните си сезони. И лично за мен в целостта си BSG е като за 9 :)
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 15, 2009 3:34 pm

ОК, така е по-ясно. :)
The Best of Mozart

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri May 15, 2009 4:35 pm

Хъм, редакторът този път сериозно е спал.

Това "да да" в Редакционното ще ми избоде очите, а това "томбола томбола" на началната страница си е направо забавно!

И някакви други грешки видях, но все правописни, така че не е болка за умиране! :mrgreen:

cordelia
Adept

Post by cordelia » Fri May 15, 2009 5:15 pm

Сега го прелиствам.
The good face pain. But the great - they embrace it.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 15, 2009 8:33 pm

не беше счетено за необходимо да се обясни защо, по дяволите, мацката, която рипна да бяга с вълшебния антибиотик, не ритна камбаната подобно на всички останали преди нея (може да е изгубената полусестра на Самюел Джаксън от Неуязвимия евентуално...).
По-скоро на Брус Уилис. :wink:

Интересни ревюта пишеш, ама не беше нужно да споменаваш комикса в Уочмен, след като сама си казваш, че не си пожелала да го прочетеш (не че си длъжна, де). Твоята гледна точка ми е интересна точно като на човек, който преценява единствено филма и няма как да се влияе от комикса. :)

Аз май по ниво на харесване на въпросния филм съм някъде между Амелията и Рол. Все пак по-близо до Рол, защото посмъртно не бих го поставил над В като Вендета и Син Сити. :)

А този сборник статии на Дейвид Брин ще e следващата ми поръчка в БукДепозиторито. Добра самореклама си прави. http://www.davidbrin.com/popculture.htm

П.П. Я, освен за Епизод 1 http://www.salon.com/ent/movies/feature ... index.html
имал статия и за Епизод 2. http://www.davidbrin.com/starwars2.htm
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri May 15, 2009 9:35 pm

passer-by wrote: Интересни ревюта пишеш, ама не беше нужно да споменаваш комикса в Уочмен, след като сама си казваш, че не си пожелала да го прочетеш (не че си длъжна, де).
Е, то ако само тва са ми кусурите, пак добре! :D
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 15, 2009 9:59 pm

Ами аз не виждам такива в ревютата ти. Само дето трябва да направя уговорката, че в сравнение с твоята кино-култура моята е невидима с просто око, та доста аналогии просто не ги загрявам. :lol:

Това дали съм съгласен с ревюта/оценки за една или друга творба няма връзка с това дали самото ревю е добре написано. Не го казвам специално за твоите, а по принцип. :wink:
The Best of Mozart

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Fri May 15, 2009 10:44 pm

Допадна ми броя много, макар че ми се ще да е по-голям (знам нахална съм:))

Най-интересни ми бяха интервютата и непреведено, а ревютата ми бяха много полезни. Единственото ми предложение е когато можете ревютата да са от двама/трима човека, както правехте преди понякога, повечето гледни точки ми липсват.

Доказателство за полезност: ще си купувам Станция Пердидо, която признавам си, преди вашето ревю напълно бях отхвърлила, като подозрително изглеждаща.

Много ми хареса това:
... Джейкъб Блек, който освен дето получава развитие като герой, се оказва и най-смисленият такъв.
вече си мислех че това е само мое мнение, явно съм чела твърде много фенфоруми пълни с отчаяно влюбени в Едуард тинейджърки (срам :oops: )

Нещо което много ми липсва са статиите от рода на Феновете и теоретизирането от Моридин или Requiem for a Square от Роланд, предполагам, че просто времето не ви стига не вярвам да нямате теми и вдъхновение, ама...(мрън - мрън наистина отдавна не сте имали статии от този вид, пък)

Мисля че е ясно, че много ви харесвам, щом единственото което повтарям по-един или друг начин е "още":)
Почвам да си чакам следващият брой 8-), като много ми примъчнее ще си прочета и анимето от този, че въпреки че не гледам аниме, ревютата често са доста забавни.

Добавено: Обещавам много зорко да дебна догодина кога ще ги раздавате пустите награди, че тази година пак пропуснах, а уж дебнех :ninja:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 15, 2009 11:07 pm

Елица wrote:Нещо което много ми липсва са статиите от рода на Феновете и теоретизирането от Моридин или Requiem for a Square от Роланд, предполагам, че просто времето не ви стига не вярвам да нямате теми и вдъхновение, ама...(мрън - мрън наистина отдавна не сте имали статии от този вид, пък)
Симеоне, ... :wink: :mrgreen:
The Best of Mozart

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Sat May 16, 2009 12:14 am

Ами, прочетох ревютата и за съжаление по мое мнение броя не е на обичайното високо ниво.
Хора, твъъърде много текст. Сори, но на места не можах да изтърпя тоновете обяснения и минавах направо на плюсовете и минусите. Където ме посреща:
"Авторът е използвал не един и два фини стилистични трика, които може да останат незабелязани в монотонния грохот на цялостната структура..."
Еми, може и да сме забавни, но все пак трябва и да кажем нещо за книгата, а е и много по-куул да сме кратко забавни.

Като цяло в ревютата се мъдрят тонове гръмки прилагателни и доста пет-редови изречения, не мисля, че това е обичайния стил нито на Дем, нито на Емо.

На най-приемливо ниво за мен бяха ревютата на Гаро и на Ян за втората Майер и Шанарата.

Това си е лично моя субективна гледна точка, може би съм и твърде дребнав, но просто на мен броя не ми достави обичайното удоволствие.

П.П. "Първото, което прави впечатление още в самото начало, е впечатляващият стил на Миевил" - добре, сега последователи на "ние-знаем-кой-16" ли ще ставаме?...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat May 16, 2009 12:59 am

Попрочетох киноревютата и много ми хареса това на "В Брюж", май ме накара да искам да го гледам. От друга страна ревюто на "Тайните на Беки Б" е почти дума по дума обратното на начина, по който бих окачествила филма.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either