Kнигите за Дризт

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Apr 17, 2009 8:22 pm

Pikel wrote:
Corwin wrote:Книжките са си доста тъпи и стандартни, обаче Салваторе не е човек когато дойде време за битки. Толкова брутално и живо описани кютеци няма. Направо ти иде да вземеш ножа за хляб и да ходиш на лов за съседи, само и само да използваш новопродибитите бойни похвати.
Просто, ако в момента ми беше пред очите щях да ти плесна един зашеметител и да ти се метна от последното въже ! Ти всичките му книги ли си чел ??? Айде прочети "Paths of Darkness" и книгите след тази поредица и после ми говори за тъп и стандартен ! Стила му еволюира адски много и това личи в книгите му ! Ако си прочел само The Icewind Dale Trilogy или The Dark Elf Trilogy можеш и си извадиш такива заключения, но нали знаеш че тези книги са писани преди 20+ години ! :evil: :evil: :evil:
Освен това Славаторе създава една ОГРОМНА вселена със супер много различни по характер и много добре представени, както главни, така и второстепенни герои.

Тъп и стандартен ... :evil:

П.П. Относно хронологията на книгите може да я видите ТУК (горе в дясно на екрана)
Ами да. Доста слаб автор е Салваторе. Казвам го като човек, който е чел ВСИЧКИ негови книги с изключение на най-новата трилогия (Transitions).

Освен това Салваторе НЕ Е СЪЗДАЛ ОГРОМНА вселена, доколкото пише по свят СЪЗДАДЕН от Ед Грийнууд. Книгите му, които са в неговия свят Корона са чувствително по-слаби от романите му по Забравените царства...

Стилът му не еволюира, а напротив влошава се, което е доста странно. Явно писането по калъп си казва думата.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Pikel
Commoner

Post by Pikel » Fri Apr 17, 2009 8:56 pm

Yan wrote:
Pikel wrote:
Corwin wrote:Книжките са си доста тъпи и стандартни, обаче Салваторе не е човек когато дойде време за битки. Толкова брутално и живо описани кютеци няма. Направо ти иде да вземеш ножа за хляб и да ходиш на лов за съседи, само и само да използваш новопродибитите бойни похвати.
Просто, ако в момента ми беше пред очите щях да ти плесна един зашеметител и да ти се метна от последното въже ! Ти всичките му книги ли си чел ??? Айде прочети "Paths of Darkness" и книгите след тази поредица и после ми говори за тъп и стандартен ! Стила му еволюира адски много и това личи в книгите му ! Ако си прочел само The Icewind Dale Trilogy или The Dark Elf Trilogy можеш и си извадиш такива заключения, но нали знаеш че тези книги са писани преди 20+ години ! :evil: :evil: :evil:
Освен това Славаторе създава една ОГРОМНА вселена със супер много различни по характер и много добре представени, както главни, така и второстепенни герои.

Тъп и стандартен ... :evil:

П.П. Относно хронологията на книгите може да я видите ТУК (горе в дясно на екрана)
1)Ами да. Доста слаб автор е Салваторе. Казвам го като човек, който е чел ВСИЧКИ негови книги с изключение на най-новата трилогия (Transitions).

2)Освен това Салваторе НЕ Е СЪЗДАЛ ОГРОМНА вселена, доколкото пише по свят СЪЗДАДЕН от Ед Грийнууд. Книгите му, които са в неговия свят Корона са чувствително по-слаби от романите му по Забравените царства...

3)Стилът му не еволюира, а напротив влошава се, което е доста странно. Явно писането по калъп си казва думата.
1) Kое по-точно му е ДОСТА слабото ??? Книгите му са интересни и увлекателни и все пак неможе всички да са Дж. Мартин !

2)Затова сигурно си прав никога досега не съм се сещал да проверя.

3)Явно ти имаш доста странни китерии за влошаване, тъй като всяка следваща книга от Forgotten Realms е по-добра от следващата - от първите, които доста предвидиме и "стандартни" до по-късните му книги, които са доста по динамични и непредсказуеми.

П.П. Също така много ми допада и това, че в книгите му е отделил значима част на джуджетата и също така представя образа им много добре и си мисля, че точно типичният говор на джуджетата не може да бъде преведен подобаващо на български.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Apr 17, 2009 9:06 pm

Ох, тежко му, който превежда от джуджешки на български... Сещам се за двама трима... Извинете, отивам да порева за злата им участ в знак на солидарност.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Apr 17, 2009 9:27 pm

Pikel wrote: 1) Kое по-точно му е ДОСТА слабото ??? Книгите му са интересни и увлекателни и все пак неможе всички да са Дж. Мартин !

3)Явно ти имаш доста странни китерии за влошаване, тъй като всяка следваща книга от Forgotten Realms е по-добра от следващата - от първите, които доста предвидиме и "стандартни" до по-късните му книги, които са доста по динамични и непредсказуеми.

П.П. Също така много ми допада и това, че в книгите му е отделил значима част на джуджетата и също така представя образа им много добре и си мисля, че точно типичният говор на джуджетата не може да бъде преведен подобаващо на български.
1) Книгите му са интересни и увлекателни когато си на 12-13 и не си чел друго. И тук въобще не си говорим за Джордж Мартин или някой от тежката артилерия. Да, по-добър е от останалите пишещи във Forgotten Realms, но до там.

2) Прав съм.

3) Салваторе за мое огромно съжаление пише все по немарливо, а явно в Wizards не намират за нужно да плащат на редактор, което е наистина потресаващото. Има изцяло погрешна употреба на думи и изрази, има разминавания в неща описвани в рамките на 4-5 страници, сякаш забравя какво е писал преди малко...
Има го разбира се и "любимия" ми момент ВСЯКА книга да е писана на калъп --- пролог, рант на Дризт, първа част, рант на Дризт, втора част, рант на Дризт, трета част, епилог + рант на Дризт. Веднъж е ок, два пъти става, три пъти се преглъща. 17+ пъти показва мързел и пренебрежение.
Сюжетът е изцяло предвидим, което предвид аудиторията, за която са писани сигурно не е лошо.

П.П. Типичния говор на джуджетата е известен още като селски английски и/или псевдошотландски... Труден е за превеждане, спор няма. Но определено не е оригинален... Пак няма лошо. За всеки влак си има пътници.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Apr 17, 2009 9:49 pm

Аз се чудя откъде трябва да си паднал че да не знаеш че Салваторе пише рекламни книги за Forgotten Realms - свят за ролеви игри.

Pikel
Commoner

Post by Pikel » Fri Apr 17, 2009 9:57 pm

Yan wrote:
Pikel wrote: 1) Kое по-точно му е ДОСТА слабото ??? Книгите му са интересни и увлекателни и все пак неможе всички да са Дж. Мартин !

1) Книгите му са интересни и увлекателни когато си на 12-13 и не си чел друго. И тук въобще не си говорим за Джордж Мартин или някой от тежката артилерия. Да, по-добър е от останалите пишещи във Forgotten Realms, но до там.

2) Прав съм.

3) Салваторе за мое огромно съжаление пише все по немарливо, а явно в Wizards не намират за нужно да плащат на редактор, което е наистина потресаващото. Има изцяло погрешна употреба на думи и изрази, има разминавания в неща описвани в рамките на 4-5 страници, сякаш забравя какво е писал преди малко...
Има го разбира се и "любимия" ми момент ВСЯКА книга да е писана на калъп --- пролог, рант на Дризт, първа част, рант на Дризт, втора част, рант на Дризт, трета част, епилог + рант на Дризт. Веднъж е ок, два пъти става, три пъти се преглъща. 17+ пъти показва мързел и пренебрежение.
Сюжетът е изцяло предвидим, което предвид аудиторията, за която са писани сигурно не е лошо.

П.П. Типичния говор на джуджетата е известен още като селски английски и/или псевдошотландски... Труден е за превеждане, спор няма. Но определено не е оригинален... Пак няма лошо. За всеки влак си има пътници.
Ти явно четеш книги, за да им намираш само недостатъци, а положителните черти ги подминаваш ... Няма да споря с тебе явно имаш някакви критерии за добро фентъзи недостужими за простосмъртните

П.П. Ясно е, че това не е "джуджешки", а пък и никъде не съм казвал, че е оригинален, или че е бил въведен от Салваторе
Аз се чудя откъде трябва да си паднал че да не знаеш че Салваторе пише рекламни книги за Forgotten Realms - свят за ролеви игри.
И ? Ти като знаеш някъде високо в облаците ли се рееш ?

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Apr 17, 2009 10:02 pm

Чета книгите, за да им се наслаждавам, което е доста трудно, когато са написани зле.
Салваторе има положителни черти за прохождащите в жанра и в литературата. Идеален е за отправна точка, но от един момент нататък човек осъзнава, че е просто дъвка без особени литературни качества. Което не пречи книгите да са забавни. Просто не са особено добри.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 17, 2009 10:20 pm

Тъй, ще помоля малко, не, грешка - много - да се успокои тонът на тоя разговор :)

Пикел, не се засягай, не те познавам, така че нямам за цел да те обиждам, но отстрани изглеждаш като надъхано хлапе, на което са му обидили новото колело и то в момента фучи разгневено и размахва юмручета. Нито си роднина на Салваторе, нито получаваш процент от печалбите му, че да се палиш толкова, нали? ;)

Начинът, по който си водите спора, е глупав. "По-добър" и "по-лош" не значи нищо. Ако някой тук има за цел да води конструктивен спор, а не просто да фучи или да се заяжда, единствената посока, в която може да се тръгне, е "добър в нещо конкретно по еди какъв си начин" или "лош в нещо конкретно по еди какъв си начин".

Лично аз подкрепям Ян, че Салваторката е средно ниво автор за начинаещи в жанра. Екшън до откат без много мислене, стандартни картонени герои без особена дълбочина (мрънкането за безсмислието на живота и това колко лошо нещо са убийствата не е дълбочина на характера, а нейна имитация за тийнейджъри, на които всъщност не им пука за такава) и твърде, твърде немарливо писане. Факт е, че не можеш да напишеш "той постави ръцете си на меката твърда земя" или да правиш каменната топка метална и обратно пет пъти в рамките на десет страници, а после да те вземат насериозно.

НО когато бях на 16, Servant of the Shard ме изкефи много. Когато после се опитах да прочета още една (не помня коя), не ми се получи, щото беше същото и ми доскуча твърде бързо. Има хора, на които "същото" с леки вариации им е точно целта при четене. Аз не съм от тях и Салваторе не е моят автор.

Щом е твоят, Пикел, недей да бучиш гневно, защото си правиш лоша услуга :) По-добре го защити аргументирано, ако ти се занимава, или му тури пепел на тоя спор, ако не ти се ;)
And you can't dance with a devil on your back...

Pikel
Commoner

Post by Pikel » Fri Apr 17, 2009 10:34 pm

Спирам да "буча гневно" и "слагам пепел на спора", тъй като явно съм "начинаещ в жанра" и немога да споря с напредналите чичковци в него.

П.П. Относно спора - той си беше подкрепен с аргументи и от моя страна и от страна на Yan, предполагам не искаш да почна да соча книги и страници и т.н.
А за това дали "размахвам юмручета" - такъв си ми е характера - реагирам си малко по-буйно и с рогата напред, когата отстоявам позициите си - това е. Не се засягам и колелото ми си е суууупер яко ХАХахАХХахАХхахАХаххАХа