"Часът на Земята"

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 1:26 pm

Адаша го каза - има няккъкъв санитарен минимум под който не може да се падне а една огромна част от хората не могат да си позволят да извадят пари наведнъж и да си направят изолация / да си купят качествени уреди.

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Mon Mar 30, 2009 1:47 pm

В Англия ми направи много силно впечатление как си гасяха всички уреди нощем, с изключение на хладилника - и то от контакта, за по-сигурно. Включително мъжът на сестра ми редовно ми гасеше компютъра ако съм се забавила 5-10 минути преди да го ползвам отново... и то след като го загаси го изключва и контакта - за по-сигурно.
И определено не го правят от икономически подбуди. Говорили сме по въпроса - знаят, че опазват природата, защтото и тока и отоплението им излизат по-евтино от нашите. Просто така са научени - от невръстни. Миялната почти не се пуска, никога не свети лампа в стая в която няма никой... И наистина, изумиха ме с идеята, че ако уреда е изгасен, но на стенд бай, то пак харчи ток и трябва напълно да елиминират загубата на ел.енергия. Аз никога не съм се вманиачавала толкова - голямата работа за една малка лампичка...

Винаги се сещам и за "Капитан Планета" - американско анимационно филмче, което гледах с огромен интерес като малка. Сигурно и вие си го спомняте...
Всеки епизод завършваше с някакво послание за опазване на природата - включително пестене на ток, разделно събиране на боклуци, използване на пазарски торби за многократна употреба и какво ли още не. Не знам на колко хора е повлияло, но предполагам, че на мен успя. Не знам и как биха го възприели сегашните деца, но е полезно да се набива в главите на хората непрекъснато. Ако не подейства от 10 пъти, все на 1000-ния ще подейства. :roll:
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Mar 30, 2009 2:36 pm

В училище още имахме идеи за разделно събиране на отпадъците, чистене и т.н. Преди 10 години това пак ни гледаха като ненормални... Сега вече стана по-добре, слава богу, даже държавата започна да го поощрява. Може би след 10 години и идеята за енергоспестяване ще звучи по-добре...

Попе, стадото никога няма да се научи да мисли - за тва са го нарекли "стадо" все пак :) За тва - медиите и т.н някой трябва да му казва какво-що, че иначе...
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 3:22 pm

Като казахте училище си спомням за една инициатива като бях в гимназията- садене на дръвчета- раздадоха ни 200 дръвчета които трябваше да бъдат засадени около училището. Засаждаме ги ние и след точно два дена нямаше нито едно- разни козари и овчари от покрайнините на града си доведоха козите да опасат зеленото че козите много го харесвали.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Mar 30, 2009 4:38 pm

Alanna wrote:...И наистина, изумиха ме с идеята, че ако уреда е изгасен, но на стенд бай, то пак харчи ток и трябва напълно да елиминират загубата на ел.енергия. Аз никога не съм се вманиачавала толкова - голямата работа за една малка лампичка...
Е, работата е там, че това обикновено не е само едната малка лампичка, а и захранването зад нея, което седи и дебне и чака да го включиш пак :) В последните десетина години тия захранвания на всякакви уреди започнаха да стават прекалено умни - и, съответно, да ядат малко повече ток дори и на stand-by :?
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 30, 2009 4:49 pm

И разбира се не е една такава лампичка, а десетки милиарди такива лампички :)
And you can't dance with a devil on your back...

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Mon Mar 30, 2009 10:27 pm

Да де, исках да кажа, че преди това не се бях замисляла за това и на прима виста отреагирах, че пестят енергията на лампичка. Минутки по-късно се замислих за пръв път по въпроса за стенд бай-а :)

А колко от нас си гасят уредите от контакта? :roll: Аз не.
Тук само отделни разклонители имат ключ, а в нас си нямам.

За сметка на това половината крушки в нас са енергоспестяващи.

И... забравих да кажа, че забравих за "Денят на земята", въпреки, че от поне месец знаех. Няма ли да е по-идейно да се измисли инициатива за един час в един и същи ден от седмицата за тази цел?
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Apr 01, 2009 10:36 am

Една статийка за резултатите:

http://www.panda.org/bg/news_facts/?161 ... fiaresults
Spoiler: show
31 Mar 2009
Официалните данни, предоставени от ЧЕЗ България за консумацията на електричество по време на „Часът на Земята” в София на 28 март, показват спад от около 22 мегавата, съобщават от международната природозащитна организация WWF. Това е еквивалентът на угасването на около 370 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата. Тези данни показват, че в кампанията „Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 60 и 90 хиляди домакинства или между 180 и 270 хиляди души.

Национално представително проучване на общественото мнение от есента на 2008 г. показва, че над 12% от българите смятат, че промените в климата са сериозен проблем пред българската природа и околна среда.

Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат, че трябва да се направи нещо повече за промените в климата и за планетата, на която живеем. Другата цел беше да се започне дебат по проблема. Това, коeто е необходимо, за да се спре климатичната криза е малки действия всеки ден и час от много хора, казват от WWF.

Трите най-прости неща, които всеки може да направи, е да изключва всички неизползвани електроуреди, включително тези, които са в режим „стенд бай”, да смени крушките с енергоспестяващи и да ходи пеша, с велосипед или с обществен транспорт на работа. Така човек не само прави нещо срещу промените в климата, но и спестява излишни разходи.

В „Часът на Земята” се включиха официално и 42 български града, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности, включително над 45 известни места в София. Стотици хора слушаха концерта без озвучаване и на светлината на свещи пред Народния театър. Патрон на кампанията в България беше министърът по европейски въпроси Гергана Паси. Провеждането на „Часът на Земята” беше подкрепено от британското посолство в София. По света се включиха над 4000 населени места в 88 държави в 25 часови зони.

През декември 2009 г. световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи замисъла на Протокола от Киото.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 10:40 am

пак има малко подлъгване май:
В „Часът на Земята” се включиха официално и 42 български града, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности, включително над 45 известни места в София.
и
Това е еквивалентът на угасването на около 370 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата. Тези данни показват, че в кампанията „Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 60 и 90 хиляди домакинства или между 180 и 270 хиляди души.
нещо си противоречат- аз съм 100% че поне половината от мегаватите спестена мощност иде именно от градските потребления.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Apr 01, 2009 10:51 am

За осветяването на НДК, СУ, Парламента, Народния театър, Руската църква и другите известни места, включили се 100% не отива малко енергия. И все пак не мисля, че едва ли е еквивалента на близо 185 хиляди крушки :)

Да, 100% има разминаване, но хайде да не се забиваме за ПОРЕДЕН път в някакви цифри.
Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат, че трябва да се направи нещо повече за промените в климата и за планетата, на която живеем.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 10:52 am

ами не знам какво доказват но тук като се гледах целия град светеше в часът на земята и то яко светеше защото бяха спрели общинското осветление и само хората светеха.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 01, 2009 11:42 am

Да, но кампания не се доказва с твои впечатления.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 11:46 am

Morwen wrote:Да, но кампания не се доказва с твои впечатления.
е да ама аз на кого да вярвам - на написаното от някой или на очите си ?
не говоря за 5 къщи аз за 60 000 човека - ако и това не е представтелна извадка.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Apr 01, 2009 12:03 pm

А какви са твоите впечатления за *мисленето* на хората във *всички* други градове в България?
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Apr 01, 2009 12:05 pm

Данните от тази извадка са за София. Ако щеш и вярвай, ако щеш не ;)

общо взето съм склонен да и повярвам, понеже бях на Копитото. София беше доста светла, но при нас не угасиха уличното осветление от съображения за сигурност :) Миналата година го угасиха за 5 минути, тогава се видя :) Загасени крушки по блокове ще се видят трудно освен ако почти целия блок не загаси. Абе просто трябваше да сме там 8:30, за да видим разликата, ама не бяхме. В 9:30 покрай НДК светна, но жилищата бог знае каква разлика нямаше. Трябваше да снимаме и да сравняваме :) Следващата година.

на теб ще ти повярвам ако се окаже, че си седял нависоко и си гледал към тези 60000 човека ;) Ако същия процент като в София са участвали - не би трябвало да се види голяма разлика освен в момента, в който се гасят лампите.