"Часът на Земята"
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
В Англия ми направи много силно впечатление как си гасяха всички уреди нощем, с изключение на хладилника - и то от контакта, за по-сигурно. Включително мъжът на сестра ми редовно ми гасеше компютъра ако съм се забавила 5-10 минути преди да го ползвам отново... и то след като го загаси го изключва и контакта - за по-сигурно.
И определено не го правят от икономически подбуди. Говорили сме по въпроса - знаят, че опазват природата, защтото и тока и отоплението им излизат по-евтино от нашите. Просто така са научени - от невръстни. Миялната почти не се пуска, никога не свети лампа в стая в която няма никой... И наистина, изумиха ме с идеята, че ако уреда е изгасен, но на стенд бай, то пак харчи ток и трябва напълно да елиминират загубата на ел.енергия. Аз никога не съм се вманиачавала толкова - голямата работа за една малка лампичка...
Винаги се сещам и за "Капитан Планета" - американско анимационно филмче, което гледах с огромен интерес като малка. Сигурно и вие си го спомняте...
Всеки епизод завършваше с някакво послание за опазване на природата - включително пестене на ток, разделно събиране на боклуци, използване на пазарски торби за многократна употреба и какво ли още не. Не знам на колко хора е повлияло, но предполагам, че на мен успя. Не знам и как биха го възприели сегашните деца, но е полезно да се набива в главите на хората непрекъснато. Ако не подейства от 10 пъти, все на 1000-ния ще подейства.
И определено не го правят от икономически подбуди. Говорили сме по въпроса - знаят, че опазват природата, защтото и тока и отоплението им излизат по-евтино от нашите. Просто така са научени - от невръстни. Миялната почти не се пуска, никога не свети лампа в стая в която няма никой... И наистина, изумиха ме с идеята, че ако уреда е изгасен, но на стенд бай, то пак харчи ток и трябва напълно да елиминират загубата на ел.енергия. Аз никога не съм се вманиачавала толкова - голямата работа за една малка лампичка...
Винаги се сещам и за "Капитан Планета" - американско анимационно филмче, което гледах с огромен интерес като малка. Сигурно и вие си го спомняте...
Всеки епизод завършваше с някакво послание за опазване на природата - включително пестене на ток, разделно събиране на боклуци, използване на пазарски торби за многократна употреба и какво ли още не. Не знам на колко хора е повлияло, но предполагам, че на мен успя. Не знам и как биха го възприели сегашните деца, но е полезно да се набива в главите на хората непрекъснато. Ако не подейства от 10 пъти, все на 1000-ния ще подейства.

(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
В училище още имахме идеи за разделно събиране на отпадъците, чистене и т.н. Преди 10 години това пак ни гледаха като ненормални... Сега вече стана по-добре, слава богу, даже държавата започна да го поощрява. Може би след 10 години и идеята за енергоспестяване ще звучи по-добре...
Попе, стадото никога няма да се научи да мисли - за тва са го нарекли "стадо" все пак
За тва - медиите и т.н някой трябва да му казва какво-що, че иначе...
Попе, стадото никога няма да се научи да мисли - за тва са го нарекли "стадо" все пак

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
- RRSunknown
- Elder God
Като казахте училище си спомням за една инициатива като бях в гимназията- садене на дръвчета- раздадоха ни 200 дръвчета които трябваше да бъдат засадени около училището. Засаждаме ги ние и след точно два дена нямаше нито едно- разни козари и овчари от покрайнините на града си доведоха козите да опасат зеленото че козите много го харесвали.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Е, работата е там, че това обикновено не е само едната малка лампичка, а и захранването зад нея, което седи и дебне и чака да го включиш пакAlanna wrote:...И наистина, изумиха ме с идеята, че ако уреда е изгасен, но на стенд бай, то пак харчи ток и трябва напълно да елиминират загубата на ел.енергия. Аз никога не съм се вманиачавала толкова - голямата работа за една малка лампичка...

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Да де, исках да кажа, че преди това не се бях замисляла за това и на прима виста отреагирах, че пестят енергията на лампичка. Минутки по-късно се замислих за пръв път по въпроса за стенд бай-а 
А колко от нас си гасят уредите от контакта?
Аз не.
Тук само отделни разклонители имат ключ, а в нас си нямам.
За сметка на това половината крушки в нас са енергоспестяващи.
И... забравих да кажа, че забравих за "Денят на земята", въпреки, че от поне месец знаех. Няма ли да е по-идейно да се измисли инициатива за един час в един и същи ден от седмицата за тази цел?

А колко от нас си гасят уредите от контакта?

Тук само отделни разклонители имат ключ, а в нас си нямам.
За сметка на това половината крушки в нас са енергоспестяващи.
И... забравих да кажа, че забравих за "Денят на земята", въпреки, че от поне месец знаех. Няма ли да е по-идейно да се измисли инициатива за един час в един и същи ден от седмицата за тази цел?
(\ /)
(X.x)
(> <)
(X.x)
(> <)
- RRSunknown
- Elder God
пак има малко подлъгване май:
иВ „Часът на Земята” се включиха официално и 42 български града, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности, включително над 45 известни места в София.
нещо си противоречат- аз съм 100% че поне половината от мегаватите спестена мощност иде именно от градските потребления.Това е еквивалентът на угасването на около 370 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата. Тези данни показват, че в кампанията „Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 60 и 90 хиляди домакинства или между 180 и 270 хиляди души.
За осветяването на НДК, СУ, Парламента, Народния театър, Руската църква и другите известни места, включили се 100% не отива малко енергия. И все пак не мисля, че едва ли е еквивалента на близо 185 хиляди крушки 
Да, 100% има разминаване, но хайде да не се забиваме за ПОРЕДЕН път в някакви цифри.

Да, 100% има разминаване, но хайде да не се забиваме за ПОРЕДЕН път в някакви цифри.
Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат, че трябва да се направи нещо повече за промените в климата и за планетата, на която живеем.
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God
Данните от тази извадка са за София. Ако щеш и вярвай, ако щеш не
общо взето съм склонен да и повярвам, понеже бях на Копитото. София беше доста светла, но при нас не угасиха уличното осветление от съображения за сигурност
Миналата година го угасиха за 5 минути, тогава се видя
Загасени крушки по блокове ще се видят трудно освен ако почти целия блок не загаси. Абе просто трябваше да сме там 8:30, за да видим разликата, ама не бяхме. В 9:30 покрай НДК светна, но жилищата бог знае каква разлика нямаше. Трябваше да снимаме и да сравняваме
Следващата година.
на теб ще ти повярвам ако се окаже, че си седял нависоко и си гледал към тези 60000 човека
Ако същия процент като в София са участвали - не би трябвало да се види голяма разлика освен в момента, в който се гасят лампите.

общо взето съм склонен да и повярвам, понеже бях на Копитото. София беше доста светла, но при нас не угасиха уличното осветление от съображения за сигурност

на теб ще ти повярвам ако се окаже, че си седял нависоко и си гледал към тези 60000 човека