"Часът на Земята"

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Mar 24, 2009 10:56 am

Roamer wrote:...И на всичкото отгоре това е подкрепено с цитати и препратки към доклади, статии и други видове материали за изследвания, които поставят под съмнение "всеизвестните факти" за глобалното затопляне.
Никой не те кара да вярваш на Крайтън - дори и Крайтън не те кара да вярваш на Крайтън :) Крайтън просто си посочва купища истински изследвания, проведени в последните 5-10-15-20-30 години, които са дали малко по-различни от "всеизвестните" резултати. Дори няма нужда да четеш самата книга, достатъчно би било да хвърлиш поглед на библиографията и списъка с цитирани статии и изследвания отзад.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Mar 29, 2009 1:12 pm

Еми аз гаснах, ама около нас никой не си направи труда. Бтв, доста беше нелепа кампанията и не беше ясно какво искат от теб всъщност...
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Mar 29, 2009 1:28 pm

И аз постоях на угасени лампи. Лаптопът бездруго осветяваше достатъчно. :mrgreen:

И на мен идеята ми се струва благородно символична. С такъв идеализъм няма да трогнем индустриалците, които пестят пари от модернизация на технологиите си, за да потребяват по-малко енергия.

Иначе България е първа в Европа по неефективност на енергопотреблението и съответно най-голям разход на енергия за индустриални и битови нужди. Та си трябва това да се набива в главите ни по всякакви начини - време е да се научим да пестим и съзнателно да търсим технологии, които позволяват такова пестене. Въпросът е това да ни се втълпява малко по-ефикасно.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sun Mar 29, 2009 2:08 pm

Не бих казал, че кампанията е нелепа. Практическата й цел, както аз я виждам, е да се заговори за проблема - нещо, което очевидно се получава - по начин, който не е дразнещо натрапчив. Две сериозни трудности пред всяко начинание са липсата на информация и на солидарност - например, когато в София поставиха кофите за разделно събиране, първоначално почти никой не ги ползваше. Голяма част от хората не бяха съвсем наясно за какво са предназначени, а други бяха на принципа - "защо само аз да се минавам да събирам боклуци разделно, като никой не го прави"... Мисля си, че стадният принцип е доволно силен при нас - ако достатъчно хора започнат да пестят електричество, много други ще го направят само защото е "модно".

Един за практичността: да не забравяме и че покрай "Часът на Земята" имаше още доста "мърчандайзингови" мероприятия: http://e-comedia.com/?p=2281 ... макар че точно за българските май не научиха много хора...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun Mar 29, 2009 2:18 pm

хм, пуснах това в друга тема, но не включих, че май тук е по-добре.

покатерихме се на Копитото вчера с идеята да гледаме как ще угасят София в 8:30

да, ама не, закъсняхме и изпуснахме старта. Финала не го изпуснахме, надеждата в 9:30 народа да се включи пак обаче не се оправда и пак нула. Никаква промяна... И да са го направили хората не си пролича. И все пак беше доста яко - гледката на нощна София от високо, тази седмица за втори път я виждам

Добре е, че има такава кампания, да се надяваме, че хората ще почнат да обръщат повече внимание на пестенето на енергия и т.н... Понеже на никого не му пука. Вчера се видя колко малко хора угасиха лампите. Това, че сега не е имало кой знае какъв ефект не значи, че в бъдеще нещата няма да се подобрят. Няма как да стане от един път. Трябва стадото да почне да му пука поне малко, никакви други хора няма да ни решат проблема. Ако всички населяващи БГ бяха читави хора, щяхме сами да си наложим ограничения и кампанията наистина щеше да е без смисъл. Ама не сме.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 29, 2009 2:24 pm

не зависи от стадото - зависи от индустрията.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sun Mar 29, 2009 2:40 pm

Не е съвсем така! Основно правило е, че бизнесът се насочва към създаването на блага, за които има търсене (тук не говоря за предприемачите, които осъществяват пробиви по пътя на рисковете - те са малко)... Оттук, ако търсенето, например, на енергоспестяващи крушки започне да расте, без значение по каква причина, компаниите, които сега произвеждат нормални крушки, ще започнат да се ориентират към него. Оттам качеството ще се подобри, цените ще паднат, още хора ще поискат от тези крушки и количеството използвана електроенергия ще намалее.

Кампании като "Часът на Земята" поставят добро начало - дори в съвсем ограничения ми пример сигурно ще се появят хора, които да пожертват малко повече пари за енергоспестяващи крушки. С всяко повторение на кампанията техният брой би следвало да нараства :mrgreen:, вероятно с нарастващо темпо. Не, определно не смятам, че "Часът на Земята" беше безсмислен.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 29, 2009 2:53 pm

стига с тия глупави крушки- една крушка хаби 100 вата
Един бойлер хаби 3000 вата
Вземете вместо да развивате теории за крушките да се къпете и миете със студена вода и ще спестите десет пъти повече.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun Mar 29, 2009 3:07 pm

@RRSunknown

Обясни ми защо един човек, който не би пестил вкъщи, когато стане велик индустриален шеф, политик или каквото е там, ще направи постъпки да се пести енергия? На него ще му пука също толкова, колкото и преди. Или може би най-читавите хора ги избираме да стоят начело? :wink: А дори на този човек да му пука, мислиш ли, че едно такова решение ще се посрещне добре, а не "този пък сега какво се занимава с глупости, енергия шъ пести".

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sun Mar 29, 2009 3:10 pm

RRSunknown, крушките са просто пример - не разбирам как не ти е станало ясно (особено като се има предвид, че горе си го написах :mrgreen:). От друга страна, смятам мисленето "дай първо да оправим големите проблеми, пък после ще се занимаваме с малките" за абсолютно изкривено.

Пак ще дам пример: София има огромен проблем с боклука. Голяма част от разрешаването му зависи от общината и държавата. В същото време, обаче, съм виждал много много хора, които се оплакват от общинското безхаберие, но не се притесняват да изхвърлят боклуците си на улицата/през прозореца/от колата/в парка. Когато им правиш забележка, стандартният отговор е: "ми то, това нищо не е". Не е вярно.

Ако се върнем на крушките - използването на енергоспестяващи такива ще е доказателство за промяна в манталитета, а всичко зависи именно от него.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Mar 29, 2009 3:58 pm

пестене не е имало и никога няма да има - същите хора които най- много приказват за символика и пестене съм сигурен че хабят много повече от мен например - аз който не претендирам за пестене публично.
Да ви кажа ли какво мисля за загасянето на крушките - мисля че това тотална подигравка с цялата идея за пестене. Символика която звучи и изглежда ефектно в очите на хората. Колко хора са си угасили лампите за час и доволно са се почуствали спасители на земята и много пестящи.
Аз лично не вярвам че манталитета на хората ще се промени с нещо толкова тривиално.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Mar 29, 2009 6:53 pm

Такааа. Аз не загасих крушките. Защото не бях вкъщи, а и защото е глупаво.

Когато енергията стане скъпа - дали заради регулации, акцизи или икономическа обстановка - тогава всички ще пестят. Дотогава не.

Самото гасене на крушките не пести нищо, не създава awareness, защото ако досега не знаеш какво е това глобално затопляне няма и да начуиш и е един удобен символичен жест.

Сега - глобално затопляне е трудно да се каже че има. Глобални промени в климата да.

Имало е периоди в които Олимп е бил във вечени ледове и периоди в които в Шотландия климата е бил като сега на хаваите. И ще има други такива.

Въпросът за много трилиони долара е каква е отговорността на човечеството за скоростта на промените и какво можем да направим за да регулираме климата така, че да е удобен за човечеството.

Всичко се свежда до няколко простички факта: Зърнените храни предпочитат умерен климат за да растат. А един два градуса промяна на средногодишнатта температура се отразяват експоненциално на баланса на вечните ледове и разположението и ширината на този умерен пояс.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun Mar 29, 2009 9:40 pm

Защо да е глупаво? Пестенето на енергия лошо ли е? Ако подкрепяш идеята това е начин да го покажеш. Да, тривиално е! Обаче е начин да се популяризира. Няма как отраз да се направи това. И да, манталитета на повечето хора няма да се промени. Всеки си мисли, че неговото участие е някаква глупост и какво въобще може да промени? И не се чувствам голям спасител на Земята, мерси. Не мога да разбера защо няколко пъти чета "нищо няма да спестим като ги загасим тези крушки за един час". Ама вие сериозно ли смятате, че този един час гасене е за да спестим тока, който те ще изразходват? Дабъл Ю Ти Еф!? Един човек днес си гаси лампите за час, утре си купува енергоспестяващи крушки, вдругиден ще си смени бойлера с газов и ето, че сме постигнали нещо. Не, няма да са много хора, особено в нашата мила родина, но пак е нещо повече от глабалния непукизъм и постоянното обясняване защо точно тази идея е глупост. Като е глупост - предложи нещо по-добро, даже по-добре - направи нещо по-добро! Ако не - значи просто не ти пука. В такъв случай защо обсъждаш темата изобщо, от скука?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 30, 2009 12:23 am

Да, и на мен ми е странна идеята, че трябвало да се промени манталитета на хората, но това бил лош начин. Как очакваш манталитета на хората да се промени, ако за това не се говори? Как очакваш те до вчера да не са се и сещали за евентуалното наличие на енергоспестяване, а от днес да са първи еколози? Напротив, за мен това е стъпка по правилния път, може би малка но стъпка.
Разбира се, и вдигнатите цени ще свършат работа категорично. Ама би било по-добре да не е така.
Що се отнася до
стига с тия глупави крушки- една крушка хаби 100 вата
Един бойлер хаби 3000 вата
Вземете вместо да развивате теории за крушките да се къпете и миете със студена вода и ще спестите десет пъти повече.
Да, обаче от едното ще се разболея, а от другото - не. И за теб 100 вата може да са малко, но ако ги умножиш по хиляди домакинства престават да са толков малко. И сигурно има причина енергоспестяващите крушки да стават задължителни, а?
пестене не е имало и никога няма да има - същите хора които най- много приказват за символика и пестене съм сигурен че хабят много повече от мен например - аз който не претендирам за пестене публично.
Ти си сигурен, понеже ги познаваш всичките лично, а не просто взимаш за реални най-лошите предположения, да?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 30, 2009 12:56 am

Да, трябва да се говори - подчертавам - да се говори а не да се угасят крушки.
Да, обаче от едното ще се разболея, а от другото - не.
Първо няма да се разболееш- дядо и баба ти не са се разболели нали? Това че съвременния човек е свикнал да си угажда по всякъкъв начин не значи че е задължително да ползва всички удобства които му се предлагат. А не са само бойлери. А климатиците? А автомобилите?
И за теб 100 вата може да са малко, но ако ги умножиш по хиляди домакинства престават да са толков малко
.
Ами нека ги умножим.
знаеш ли колко харчи един промишлен струг ? Не знаеш нали? Да ти кажа ли че само един по- сериозен завод харчи повече от крушките в къщите на цяла България взети заедно?
И сигурно има причина енергоспестяващите крушки да стават задължителни, а?
за пръв път ти ми казваш че са задължителни. И това трябва да е ме успокоява така ли? Значи хората си вземат енергоспестяваща и се кефят че пестят пускайки я за цел и цяла нощ да върви.

b.t.w. Сещам се един пич като беше призовал покрай Коледа на няма коледна украса в града от лампи за да не се хабял тока и в името на природата и как всички скочиха против него че разваля духа на Коледа.
100% съм сигурен много хора които са защитавали духа на коледа сега призовават към гасене на крушките.

А хората защо не си купуват енергоспестяващи уреди ? Много просто - нямат пари- енергоспестяващите са много по скъпи от нормалните и повечето хора просто не могат да си позволят да дадат 1000+ лева за печка например.

ето една табличка за харченето на енергия по домакинствата:
Spoiler: show
Image