Съжалявам, че ще разочаровам всички рационални аналитици и фенове на Твърдата Научност тук, но за мен финалът е
ВЪЗХИТИТЕЛЕН!
Трудно ми е да опиша с думи колко се притеснявах как ще свърши сериалът, особено след всичките приказки за незавършеност, неясноти и т.н. Е, съжалявам, ама грам не мога да се съглася с вас. За мен
Battlestar Galactica приключи изключително убедително, категорично и със стил, а в момента имам усещането, че нито една нишка не е останала висяща. Вероятно ако се разровя, ще видя, че то е грешно, но важното е, че финалът го създава. Начинът, по който намериха "Земята" и цялото подвеждане с имената, финалната битка в Колонията, недоверието и в крайна сметка ограниченията на Кавилите, Саймъните и Доралите и израстването през последните епизоди на Шестиците и Осмиците (Лиобените кат че ли си бяха развити през цялото време). Това, че Андерс най-сетне доби реален СМИСЪЛ, при това какъв! Великолепните флашбеци, сложени не за да развиват историята, а просто да ни покажат какви са били тия хора преди да почне всичко. И въобще...
Много съчувствам на хората, дето се прекарахте да го гледате сезона епизод за епизод между другото. С тая бавна трета четвърт сте си вкарали доста горчив автогол, ама като никой не ме слуша, това е. Аз нямах никакъв проблем, при положение, че всичките тия епизоди ги изгледах в два поредни дена.
Прочетох и интервюто и силно не съм съгласен с Ицо и Людмила за поведението на Муур. За мен е напълно разбираемо някои от концепциите във финала да не са точно и ясно формулирани дори в неговото съзнание, а това с "под душа" беше не някакво видение от синьото, а точно осъзнаване кое е важното в сериала и защо сцената, над която са се блъскали, не е излизала...
Ясно е, че Кара е някаква форма на "ангел", но такъв, който трябваше да израсне, който нямаше знанието наготово като 6 и Болтар привиденията. Но който също като тях да отведе човечеството до неговия "край" и началото на нашия. Хера беше важна, защото тя символизираше, не - тя
въплъщаваше истинския съюз между човек и машина. И се превърна в първия "човек" в крайна сметка, от наша гледна точка.
Що се отнася до самия финал-финал, за мен концепцията, че ще дадем на диваците езика и ще им помагаме дискретно, но няма да ги обременим с проблемите, с враждите и драмите си, с "багажа" си, както го каза Лий, е чудесна. Никой не е казал, че няма да използват медицина помежду си, но в крайна сметка всеки от колонистите се беше напатил достатъчно от "цивилизация", за да не е примрял да я възражда.
И ОСОБЕНО много ви съчувствам, ако сте се подвели, но за мен от Минисериите още е болезнено очевидно, че в този сериал "религиозно-мистичният крап" (егати елементарното описание) е база, а не някаква украска.
Battlеstar Galactica не започна като дори бегло чиста научна фантастика, че да свършва по тоя начин, и който е очаквал друго, не е гледал внимателно. В смисъл, какво очаквахте? Че нашите ще намерят някаква хипер технологична Земя, заселена от Коболци някога си, където ги чакат пътуващи във времето мега могъщи хора? Щото беше или това, или древното минало (за мен не е имало съмнение, че финалът ще свърже реалността на сериала с нашата). За мен концепциите за цикъла, за направляващата висша сила и лекия намек накрая, че Бог всъщност е просто една песен (уау!

) бяха чудовищно добра идея. Разкошно единение между фантастика и мистицизъм, направено от хора с талант.
Ако на някой му се възмущава от поста ми, моля да не приказва общи приказки, а много конкретни и точни критики, които да подлежат на обсъждане. Особено ще ми е приятно да кажете кои са висящите сюжетни линии и големите неясноти. Не го казвам като заяждане, наистина искам да видя кои са според вас и да си преценя за себе си такива ли са наистина.
And you can't dance with a devil on your back...