"Часът на Земята"

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Itilon
Paragon

"Часът на Земята"

Post by Itilon » Fri Mar 13, 2009 1:34 pm

Малко е рано за това, но така поне има шанс информацията да стигне до повече хора. На 28 март ще се проведе "Часът на Земята" 3, този път с амбицията да обхване 1 милиард души по света.

Подробности: http://e-comedia.com/?p=2196 и http://www.panda.org/bg/ .

Самото мероприятие, разбира се, е предимно символично, но аз лично смятам да го подкрепя - надявам се да помогне за това все повече от хората, от които зависи случването на нещата, да обърнат внимание на промяната в климата :D.

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Fri Mar 13, 2009 5:33 pm

Пич, той климата се промени...

Clio
Moderator

Post by Clio » Fri Mar 13, 2009 5:46 pm

Той климатът винаги се променя, с или без нас, въпросът е доколко ще си прецакаме планетата като цяло, не само времето. Мероприятието е с добра кауза, не виждам какво лошо има да се сложи тук тема в подкрепа :)
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Mar 13, 2009 8:09 pm

Devoted of Slaanesh wrote:Пич, той климата се промени...
So what? Това означава ли, че трябва да се борим с проблемите само преди да са настъпили и да спираме в момента, в който се случат :twisted:?

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Mon Mar 16, 2009 7:07 am

Itilon wrote: So what? Това означава ли, че трябва да се борим с проблемите само преди да са настъпили и да спираме в момента, в който се случат :twisted:?
По-скоро трябва да се мисли за план Б, след като вече няколко изследвания са стигнали до извода, че е прекалено късно за всичко друго.
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Eck
Merchant

Post by Eck » Mon Mar 16, 2009 11:38 am

Никога не е късно за нищо.
Не е късно да спрем сечта на гори и унищожаването на природните паркове.
Не е късно да спрем незаконните строежи.
Не е късно да спрем замърсяването на водата в България.
Не е късно да кажем "НЕ" на унищожителната политика спрямо природата у нас.
Не е късно и за инициативи като тази. Това, че сме изгубили ужасно много време не е аргумент да продължим да го губим.
Земята ни е твърде плитка,
сякаш на небето издълбана
и трепери като водна капка,
Кралят Гарван когато минава.

Моят блог

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Mar 16, 2009 1:09 pm

Samail wrote:По-скоро трябва да се мисли за план Б, след като вече няколко изследвания са стигнали до извода, че е прекалено късно за всичко друго.
Поне що се отнася до промените в климата, този аргумент е малко хлъзгав. Някои изследвания наистина стигат до извода, че е късно за всичко, но други - също толкова представителни - заявяват, че проблем няма или че той е преекспониран (виж какво беше мнението на Майкъл Крайтън например).

За мен 28-ми март е удобен повод за изразяване на принципна позиция - още повече, че няма такова нещо като "прекалено късно". Докато на тази планета има живот, никога няма да е твърде късно да се борим за запазването му.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Mar 16, 2009 2:43 pm

Кво ще рече "много късно"? И "много късно" за кво?

Иначе за промяната в климата съм на мнение, че нещата се преекспонират безобразно. Климатът винаги се е променял. Ние сме още в ледникова епоха, в момента излизаме от нея. Това се е случвало и преди без емисиите ни на парникови газове. Животински и растителни видове винаги са изчезвали. Не е като да ги е трепал само човекът. Оказали са се непригодни за създалата се среда на живот - изчезнали са. Само че не е имало биоактивисти да го забележат и да се притеснят.

Иначе тоя тип мероприятия са готини и ги подкрепям. Хубаво е човек да се постарае да вреди по-малко на планетата. Сегашното ни поведение е като изсиране в средата на хола в собствената ни къща. Няма да я срути, но ще я направи миризливо и неприятно място за живот.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Mon Mar 16, 2009 4:00 pm

Това са празни приказки, не е време да се правим на интелектуалци и да се надяваме че природата ще се саморегулира, защото като бъдат потопени цели градове ще види какво се казва саморегулиране. Някъде бях попаднал на едно мнение че Земята няма да пострада от едни глобални катаклизми, тя просто ще се прочисти от паразитите, в случая човечеството.

Аз лично съм оптимист по природа, и ми се иска да вярвам че нищо не е късно и посоката на затоплянето ще може напълно да се обърне, но за съжаление един глас ми казва че има голяма вероятност това да не е така. Мен не ме интересува какво Майкъл Краитън казва (частно в тоя случай) защото веднъж като сме разбили защитата на Земята преескпонирано или не вече ще бъдем оставени на голата надежда. Хубаво би било да се спре изсичането на гори, но идеята е че като стане наистина напечено няма да имаме друг избор освен да се мисли за някакво глобално решение, спешни мерки като изкуствено блокиране на емисиите, нещо където четох че би ни струвало над 10 трилиона, тъй че ще трябва доста да се изръсим...

BTW, филмът е страшен, гледайте го задължително.
Живот на високи обороти

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Mar 16, 2009 4:18 pm

Странно мнение, което обаче ми напомни за нещо, не съвсем по темата.

Наскоро прочетох някъде, че горските площи всъщност са нарастнали значително в световен мащаб през последното десетилетие. Някой случайно да е попадал на тази статия, че не мога да си спомня къде я намерих?

П.С: За кой филм става дума? :)

EDIT: Открих я! Оказа се, че се отнася само за САЩ и че сравнението е с преди 50 години, не с преди 10 :evil:!

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Mon Mar 16, 2009 5:32 pm

Ми като е "странно", ще трябва да се обясниш... :wink:

Филмът е "11-тия час", обърках се мислех че някой го спомена.
Живот на високи обороти

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Mar 16, 2009 5:46 pm

Хммм, Самаил, тъй като не съм гледам този филм, единственото, което мога да кажа за момента, е, че ако ще препоръчваш документални материали в подкрепа на тезата си, трябва да бъдеш готов да разгледаш и документалните материали, препоръчвани от другата страна :) Благодаря, не бях чул за този филм, ще го видя по някое време. Просто ми се иска да обърнеш малко внимание и на това, което вече беше споменато - Майкъл Крайтън, "Състояние на страх". Книгата е донякъде приключенски трилър, но основната й идея е да покаже нуждата от това човек да подлага на съмнение нещата, които "всички знаят", да се замисля малко за това откъде всъщност "всички" ги "знаят" и да се интересува дали пък няма и други "всички", които да "знаят' нещо съвсем различно. И на всичкото отгоре това е подкрепено с цитати и препратки към доклади, статии и други видове материали за изследвания, които поставят под съмнение "всеизвестните факти" за глобалното затопляне.

И с риск да разваля на някого съвсем малка част от удоволствието от книгата - но действително е съвсем малка, няма да издам почти нищо :) Просто ще кажа, че позицията на Майкъл Крайтън е, че научната хипотеза за глобалното затопляне не просто не може да бъде смятана за доказана, а е още доста далеч от това да обясни много от наблюдаваните явления, резултати и измервания. Позицията НЕ е "стига глупости, няма глобално затопляне!", а по-скоро "не е ясно, трябва още много мислене, измервания и експерименти, за да може изобщо някой да каже с висока степен на категоричност има ли или няма глобално затопляне".

Както казах, ще гледам по някое време филма. Просто те моля да не отхвърляш с лека ръка и тази книга :)

Добавено: А по темата: "Часът на Земята" всъщност е прекрасна идея! И каквото и да е положението конкретно с глобалното затопляне, на мен поне ми изглежда изключително глупава една гледна точка като "ми то така и така вече не можем да направим всичко съвсем идеално и перфектно, що тогава да се хабим изобщо да правим каквото и да е". Аз ще си спомня на 28-ми март.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Mar 16, 2009 8:31 pm

Роумър, глобално затопляне има - температурата се покачва всяка година, ледниците се топят и т.н. Въпросът е каква е вината на хората за това. Досега не съм видяла достатъчно изчерпателни и ясни доказателства за мащаба на човешката намеса. Лично аз смятам, че допринасяме за ситуацията, но по-малко отколкото пресата го изкарва. Как да е де, няма лошо да се повишава ауеърнес-а по тоя повод. Щатите и Китай само че ще си го преместят от единия крачол в другия, а жителите на разни убиташки страни като тия по Балканите и разните в Азия, Южна Америка и Африка ще трябва да изчакат богатите бели (или монголоидни) хора да сменят поне една ръка хибридни автомобили за да може да стигнат и до тях като 5-6-а употреба.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Mar 20, 2009 1:22 pm

Самаил, докато се наканя да поствам Роумър ме изпревари - казвайки това, което аз смятах да кажа, само че малко по-добре. Накратко, мнението ти ми се стори странно именно, заради крайното отричане на Крайтън.

Роумър, "Часът на Земята" наистина е прекрасна идея - и е единствената идея, която обединява толкова много хора едновременно (ако се получи, както е планиран, де). Ще е хубаво повече хора да си спомнят на 28-ми :).

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Tue Mar 24, 2009 4:47 am

Itilon wrote:Самаил, докато се наканя да поствам Роумър ме изпревари - казвайки това, което аз смятах да кажа, само че малко по-добре. Накратко, мнението ти ми се стори странно именно, заради крайното отричане на Крайтън.

Роумър, "Часът на Земята" наистина е прекрасна идея - и е единствената идея, която обединява толкова много хора едновременно (ако се получи, както е планиран, де). Ще е хубаво повече хора да си спомнят на 28-ми :).
Ми не го отричам, просто не го зачитам, щото какви научни кредитенции има Крайтън все пак. Най-простото доказателство е че той не може да знае, защото и никой на Земята не знае със сигурност все още, тея процеси са къде къде по-сложни за наблюдаваме отколкото си мислим. Сега подготвят изследвания на земната кора за да се види какви са дълкосрочните промени в океаните, тогава вече ще има доказателства. Иначе Крайтън е добър автор, но по тоя въпрос нямаме нужда от конспиративни теории.
Живот на високи обороти