@Самаил - човекът и еволюционно, т.е. съвсем научно да го погледнеш, си е най-висшия организъм на Земята за момента. Дори не ни се налага да бъдем "егоцентрични". Въпрос на факти е. Тва за религията дето я няма в природата... Отново дефиниции. Религията я има в човешкото общество, което както всичко, което съществува на нашата планета, е част от природата. Като заводите ни, колите ни и индустрията въобще. Щото нефтът е природен, металните руди са природни и т.н. Ние сме природни и това, което произвеждаме е природно. ВСИЧКО е природа. Следователно религията я има в природата. Религията всъщност я има там, където я има сложната психика способна на сложни психологически феномени. Като вярата. Животните не са способни на подобни неща или поне не е доказано че са способни. Както и да е, аргументът за религията и природата по никакъв начин не ми обясни какво не и е наред на по-широката дефиниция за "бог".
@Онслот: Честно казано ме мързи да формулирам дефиницията си за Бог в момента, щото ще отнеме време - сега я имам като някакво усещане, не съм я обличала в конкретика до момента. Ако някой ден ме отмързи, ще го направя. Но определено не е тая от Стария Завет или Древногръцките легенди и митове. Бтв, считам, че дефинициите трябва да еволюират с наученото. Не можем да оспорваме сериозно дефиниция за Бог, дадена преди повече от 2000 години. По тая логика всички образовани хора са атеисти (освен ако не са бесни американски селтаци, които оспорват образователната си система, щото нацията им е стигнала мисловно до нивото на средновековната схоластика в Европа). Ако някой сериозно се захване да теоретизира Бог, ще даде конкретна дефиниция за него. Може и да има вече - философия и философи дал Господ, само дето аз не съм благоволила да ги прочета. В точните науки още не са се захванали с тая работа - в момента в тях битува мнението, че Бог по дефиниция е непознаваем и недоказуем, което поне на мен ми показва, че на учените силно не им се занимава с тая работа, след като са си подбрали тая дефиниция. Та така.
Аз продължавам да наричам нещото, в което вярвам Бог, защото иначе трябва да му сложа някакви все така неинформативни, но пък много по-грешни етикети като "природа", "космос", "вселенски разум" и т.н.
@Драгън - порасни, моля те!

Ирационалната вяра била опасна. Що? Вярата по презумпция би трябвало да е ирационална, ениуей. В тоя ред на мисли, намирам науката за много по-опасна. Тя ни въоръжава все пак.