Роланд е обяснил много добре Толкин както го виждам аз.
- Spoiler: show
- All that said, I don't very much like LotR either. I think it's not especially good writing, it's dry, two-dimentional and in the end - painfully predictable. All those are in fact not outright defects if we take into consideration Tolkien's purpose in writing it, which was to create a myth. But it doesn't change the facts and those facts aren't necessarily to everybody's liking. I know they aren't to mine.
За мен Толкин е типичен учен. Подходът към книгите му е изключително научен. Резултатът е създаване на изкуствена митология, която аз никога не съм схващала и оценявала като чиста художествена литература. За мен книгите на Толкин, особено Силмарилион, са гениален и успешен антропологичен, лингвистичен и културологичен експеримент. Това, че нейде по трасето са изиграли и голяма роля за създаването и изграждането на фентъзито като жанр и забогатяването на Питър Джаксън, са някви вторични ефекти.
Съгласна съм, че човечетата са плоски и черно-бели, но в митологиите е така. Те са яки с други неща. Примерно, с това че са значителен културен и исторически феномен за човечеството. И понеже аз също гледам научно на нещата, и съм установила, че мога да кльопвам с кеф текстове с фентъзи сетинг само ако са митология, се кефя доста много на Толкиновите книги, а другите просто не ги чета, щото не ми представляват интерес, т.е. не са ми достатъчно научни. Предпочитам да запазя дълбоките персонажи и социалните, политически и психологически прозрения за литературата, в която няма елфи, магии или рандъм други магически шайтс.
Та не ми е ясно закфо се разправят хората въобще по форумите и блоговете...