Бела не се реабилитира, но излезе от клишето "рандъм американско емо пиче" и влезе в клишето "рандъм претенциозна японска шожо дамсел ин дистрес-ка с тежки мозъчни увреждания, в областта на вестибуларния апарат, която трябва да бъде убита, за да се подобри осезаемо човешкият генетичен басейн". Едуард стана от безличен слизест. Майк очевидно има лека форма на синдром на Даун, а Джесика въплъщава 85% от най-гнусните черти на американската гимназистка. Лорън май я гласят за Голямото Зло и ако верно така ще се случва, мисля не само да спра да чета тази книга, а и да запаля книжарниците поне в Калгари, за да огранича разпространението й...
Само Джейкъб ми хареса. Стилът, по който всички се прехласват, е
ненатрапващ се и това е най-доброто, което мога да кажа за него. Иначе е безличен, безвкусен и много скучен. Почти толкова скучен колкото битието на Бела, със или без вампирите, инцидентите с разни моторни превозни средства и т.н.
Малко размисли.
1. Бела. Ако американците имаха българския музикален еквивалент на евтин балкански бардак (чалга т.е, вместо кънтрито, което обикновено има сексуалния заряд на дървесни трупи), то техните певици щяха да се казват Бела. Поне една от тях. Това име е създадено за евтина булевардна литература.
2. Бела. Освен цялостната липса на квито и да е положителни човешки качества в нейната персона, се оказва, че въпросната припада при гледката на кръв. Но явно кръвта в тази книжка се дели на категории:
а) страшна кръв - произведена при убождане на пръст с игла - Бела припада от нея
б) безобидна кръв - произведена от плитките порезни рани по главите на съучениците, които преди малко почти са я сгазили - Бела не припада от нея.
Акцентирах върху кръвта, щото се оказва тя да е централна тема в романа, предвид вампирите в него. Или не, извинете, забравих. Тук концепцията за вампиризма е оригинална. Тук вампирите:
- се стараят да не убиват хора и пият животинска кръв
- се мразят с върколаците
- не умират от пряка слънчева светлина, но тя ги афектира по някакъв начин.
Уау.
Поразена съм от това гениално новаторство. Всъщност, понеже изтърпях квото изтърпях от наличния текст само заради въпросната концепция, мисля да спра дотук. Потресена съм, че в ТОЗИ форум има 12 страници за ТОЗИ шитизъм. Заплахата за сравненията с Ан Райс и Стивън Кинг си остава.