Всъщност аз не съм чел всички 6 (?) книги - само оригиналният "Дюн" (който май беше излязъл в два тома на "Галактика"), "Месията..." (която не можах да изтърпя до края) и "... Домът на Ордена" (абсолютно същата история

Освен това съм гледал филм(а) по "Децата на Дюн", който ми се стори доволно слаб като за фантастика - но може и да няма много общо с книгата, знам ли! Оттам си спомням само една много красива сцена с една мацка и едни летящи ножове - обаче пък тя ми се стори не на място.
Не искам и да казвам, че Дюн е задължително лош, въпреки че аз поне съм имал проблеми с всичко - от стил до логика на сюжетното развитие и в действията на героите. Определено (вероятно трябва да уточня "по мое мнение", за да не влизаме в многостранични спорове

Всъщност, ако има нещо, което първоначално ми направи изключително впечатление, то беше усещането за дълбочина, за история зад случващото се, за мащаб, ако щете. За съжаление, подобно на много други фантастични и фентъзи книги и поредици, то си остана само загатнато - при това по начин, който впоследствие ме накара да смятам, че авторът не е имал някаква по-широка концепция, ами просто си е редил сложни думички и спорадични отпратки, колкото да обърка читателите.