Пък аз снощи затворих задната корица на 'Eclipse' и реших с няколко думи да споделя впечатления.
Книгата ми започна бавно, до средата ми беше скучна, очаквах нещо да се случи или дори да не се случи поне да ми е интересно. След омазването на някои от героите (особено Едуард) във втория том на поредицата, се надявах авторката да го реабилитира някак си в третия. И успява, донякъде, от един момент нататък. Като цяло героят на Едуард ми беше дразнещ, прекалено обсебващ, прекалено нереалистичен и с доста крайни флуктуации на решенията за връзката му с Бела. За моя изненада и радост, към края на книгата започна да ми харесва отново, умерено.
- Spoiler: show
- Все още ме тормози реакцията му на целувката между Джейкъб и Бела. Цялата "уж" ревност, състезанието между двамата и прочие.
За мое огромно разочарование, обаче, образът на Бела от един момент нататък стана нетърпим. Рев, самосъжаление, колебания, още самосъжаление и изобщо всичко, което успя да сътвори към края на романа беше достатъчно, за да ме отблъсне. Държи се като патка..., може би е типично за жените на тая възраст, не мога да си спомня

.
Няма да пропусна да спомена и най-омразния ми персонаж - Джейкъб.
- Spoiler: show
- Изобщо не ми харесва като поведение. Не ми харесва накъде се развиха нещата с Бела. Насилствените целувки и smug поведението след тях. Не ми хареса и това, че авторката влюби Бела в него, начина, по който Едуард реагира (вечното му 'щом това ти харесва, аз ще търпя и ще съм миличък).
В един момент към края е невероятно дразнещо: "О, колко болка му/й причиних, толкова съм ужасен/сна!", "Болката беше непоносима" и прочие болки, терзания, самосъжаления, жалвания...
Като цяло, ми се иска, все пак да изтъкна, че стилът на авторката се подобрява с всеки следващ роман. Поне такова е моето впечатление и усещане. В Eclipse историята е вероятно една идея по-грабваща и интересна отколкото в New Moon. Има повече background за Джаспър и Розали и други персонажи ^^.
Не зная дали все пак да не окачествя, за себе си, романа като страшно успешен, защото ако и дразнение и силно фрустриране, успя да ме накара да съпреживявам и да изпитам някаква емоция. Има книги, които ми оставят само тъпо сиво усещане. Тази успя да ме накара на няколко пъти да изразя видимо възмущенията си

(добре, че нямаше никой в стаята).
Та, да... за мен четивото е успешно, успя да ме помръдне емоционално.
Четвъртият том е приятно тлъст ^^. И се очакват някои интересни събития в него.