Официалният Стефани Майер топик

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Елесар
Commoner

Post by Елесар » Thu Jan 29, 2009 9:04 pm

Roland wrote:Смешни млади (и не толкова) хора :)
Смешни имащи се за възрастни хора, четящи и харесващи помия, която се струва пошла и неидейна дори на младите.
Thor, Odin's Son, Protector of mankind, ride to meet your fate, your destiny awaits!

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Thu Jan 29, 2009 9:28 pm

В крайна сметка Здрач е тийнейджърски роман и трябва да бъде третиран като такъв. А при подобно третиране книгата наистина блести.

Мисля, че това е мнението на Роланд (цитирал съм му ревюто). Помисли що не си прав.

Ако още мислиш, че си прав, да ти обясня защо според мен не си. Ти търсиш някаква дълбочина в книгата, нещо, което да те накара да се замислиш и може би дори да те накара да видиш света по нов начин... а книгата не се цели в това. Поне толкова схванах от всички ревюта и мнения, които четох за нея – не са толкова малко и са основно от хора, които я плюят с твоите аргументи.

Книгата не иска да е литература. Книгата иска да е нещо, което да те забавлява няколко часа, без да те натоварва. И, доколкото разбирам пак от тия ревюта и мнения, се справя.

Сериозно, "ВнП е ужасна книга за 6-годишни." би било мнение, почти аналогично на твоето...

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Jan 29, 2009 9:33 pm

1. Една книга не е книга, ако не е литература. Мерси, че сам си се оборил.
2. Една книга не може да бъде третирана като тийнеджърски роман от човек, който вече не е тийнеджър. Ако някой от вас (мисля, че повечето юзъри тук са над 15) може да си "suspend-не disbelief-a" и онова ужасно усещане, когато чуваш или виждаш нещо банално в книга или филм - евала, аз не мога и никога няма да мога.

Позволявам си да пиша понеже гледам, че и ти не си я чел и сме горе-долу на еднаква база.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Thu Jan 29, 2009 9:35 pm

Моя грешка - искал съм да напиша "велика" литература.

Което книгата май наистина не е, но това не й пречи да е адски забавна (не съм я чел, но говоря по принцип - аз и Потърите не смятам за велика литература, ама като ги отворя, не мога да ги затворя часове наред).

Елесар
Commoner

Post by Елесар » Thu Jan 29, 2009 9:47 pm

Ако още мислиш, че си прав, да ти обясня защо според мен не си. Ти търсиш някаква дълбочина в книгата, нещо, което да те накара да се замислиш и може би дори да те накара да видиш света по нов начин... а книгата не се цели в това. Поне толкова схванах от всички ревюта и мнения, които четох за нея – не са толкова малко и са основно от хора, които я плюят с твоите аргументи.
Ама, разбира се, "книгите за тийнейджъри" трябва да са просто за забавление... Така де, кой нормален човек би очаквал от тийнейджърите да четат нещо, което може да ги накара да се замислят мъничко? Глупости, бутайте НИ помии (и литература, и филми) в стила на "Страшен филм" във всеки отвор (където не може да влезе от първия път, пробвайте с овлажнител) и после дайте да седнем да обсъждаме защо с всяко поколение ставаМЕ по-тъпи.
Дори в детските приказки има повече смисъл.
Марто, не се опитвай да ми докажеш, че не съм прав. Срам ме е като се сетя, че за евтини "кенефни" четива като това се хаби хартия.
P.S. Ако ти се имаш за незрял и несхватлив, ако смяташ, че този бълвоч ти е на нивото (тийнейджър си още, нали?) - ок. В такъв случай няма смисъл да се занимавам.
Thor, Odin's Son, Protector of mankind, ride to meet your fate, your destiny awaits!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jan 29, 2009 10:04 pm

Muad_Dib wrote:1. Една книга не е книга, ако не е литература. Мерси, че сам си се оборил.
2. Една книга не може да бъде третирана като тийнеджърски роман от човек, който вече не е тийнеджър. Ако някой от вас (мисля, че повечето юзъри тук са над 15) може да си "suspend-не disbelief-a" и онова ужасно усещане, когато чуваш или виждаш нещо банално в книга или филм - евала, аз не мога и никога няма да мога.

Позволявам си да пиша понеже гледам, че и ти не си я чел и сме горе-долу на еднаква база.
И двете не са верни, макар че първото зависи от определението "литература". Второто обаче е въпрос на опит и способността да разграничаваш "харесва ми/не ми харесва" от "добра е/не е добра". Повечето хора не могат.
And you can't dance with a devil on your back...

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Thu Jan 29, 2009 10:51 pm

Muad_Dib wrote: 2. Една книга не може да бъде третирана като тийнеджърски роман от човек, който вече не е тийнеджър. Ако някой от вас (мисля, че повечето юзъри тук са над 15) може да си "suspend-не disbelief-a" и онова ужасно усещане, когато чуваш или виждаш нещо банално в книга или филм - евала, аз не мога и никога няма да мога.
Това е доста чудновато изказване за мен. В смисъл, все едно да твърдиш, че детска литература тип приказки в най-невинен вид, примерно Беатрикс Потър, не може да бъде разглеждана и третирана в качеството й на това, което е по цел на изначално създаване. И фактът, че в произведенията й има една камара миловидни животинки говорещи за приготвяне на сладки свежда въпросните произведения до ниво на "лоша литература" (тъй като в случая могат да се броят за "нещо банално")? И само и единствено деца биха могли да четат приказките й с ясното съзнание, че те са "детски"?

А и когато се създава едно произведение на изкуството или на ентъртайнмънт индустрията, неизменно се зачева посредством безброй стилистични похвати и механизми, които дефинират произведението като част от този или онзи канон, като конкретно и най-вече "това" или "онова". От тази ситуация не може да се избяга. И когато едно произведение функционира идеално в рамките на това, към което принадлежи стилистично и художествено, то произведението е добро само по себе си. Независимо от субкетивното схващане, че не пасва на един или друг личен вкус и мироглед.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Елесар
Commoner

Post by Елесар » Thu Jan 29, 2009 11:06 pm

Приказките може да са банални, но поуките от тях, макар и съвсем простички, не са. А идеята на "Здрач" е толкова изтъркана и досадна, че вече трябва да забранят издаването на литература на подобна тематика.

Lord
E'lir

Post by Lord » Thu Jan 29, 2009 11:08 pm

И когато едно произведение функционира идеално в рамките на това, към което принадлежи стилистично и художествено, то произведението е добро само по себе си. Независимо от субкетивното схващане, че не пасва на един или друг личен вкус и мироглед.
Или с други думи, Vivian - тази книга има правилната форма, създадена е с умелото боравене на правилните похвати, с много любов и старание, внимание към детайла. Перфектна е за класовите си рамки, нали?
Страхотно!
Това обаче изобщо не й пречи да бъде зле.
Защото, така както аз го виждам, жанрът й е тийн лав фентъзи, което си е страховит лайноопределящ титан в съвременната "литература".

Едно прасе, колкото и красиво да е, си остава прасе, нали?
Така и Здрач, колкото и прекрасна да е за жанровите си рамки, все пак е тийн фентъзи с голяма доза... романтика. Ужас, извинете.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jan 29, 2009 11:10 pm

Елесар wrote:Приказките може да са банални, но поуките от тях, макар и съвсем простички, не са. А идеята на "Здрач" е толкова изтъркана и досадна, че вече трябва да забранят издаването на литература на подобна тематика.
Викаш, дай да четем само книги с оригинални идеи, а? Ами то тогава няма да има много неща за четене.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Jan 29, 2009 11:14 pm

Елесар wrote:Приказките може да са банални, но поуките от тях, макар и съвсем простички, не са. А идеята на "Здрач" е толкова изтъркана и досадна, че вече трябва да забранят издаването на литература на подобна тематика.
Най-якото е, че има една простотийка наречена свободна воля. Демек всеки може да чете каквото си иска. Като не ти харесва не го чети. Доста e... простичко.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Елесар
Commoner

Post by Елесар » Thu Jan 29, 2009 11:23 pm

Yan wrote:
Най-якото е, че има една простотийка наречена свободна воля. Демек всеки може да чете каквото си иска. Като не ти харесва не го чети. Доста e... простичко.
Има, да, но аз съм много пламенен природозащитник и съм против идеята за тази книга да се секат дървета.
Викаш, дай да четем само книги с оригинални идеи, а? Ами то тогава няма да има много неща за четене.
А това ще го оставя без коментар, защото отново показва неспособността на хората да разбират нещата по друг начин, освен буквално. Явно четенето на романчета от типа на "Здрач" ти е увредило начина на възприемане.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Jan 29, 2009 11:33 pm

Елесар wrote:
А това ще го оставя без коментар, защото отново показва неспособността на хората да разбират нещата по друг начин, освен буквално. Явно четенето на романчета от типа на "Здрач" ти е увредило начина на възприемане.
:rofl: :rofl: :rofl:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Jan 30, 2009 12:25 am

Елесар wrote:
Ще те помоля да си преразгледаш маниера на общуване. В противен случай ще престанеш да го правиш тук.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Jan 30, 2009 7:16 am

Еми преди да дам БП примера се бях спряла на сонетите на Филип Сидни.
Едно прасе, колкото и красиво да е, си остава прасе, нали?
Така и Здрач, колкото и прекрасна да е за жанровите си рамки, все пак е тийн фентъзи с голяма доза... романтика. Ужас, извинете.
Никой не е спорил за прасето. А и прасето, ако е най-добро, пак служи за котлети най-идеално, нали, демек за това, за което е предназначено. Тук се водеше дискусия, дали ако нещо има зурличка, копита и клепнали ушички в комплект с навита опашчица, можеш да го разпознаеш като прасе без да си свинар.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib