Търся...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Sun Jan 18, 2009 7:22 pm

И да харесам някой много, не мисля че съм критерии за теб - нивото ми е доста ниско, но ще пиша де:)

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sun Jan 18, 2009 9:00 pm

Един съвет за eurodict, който ми отне доста време да си открия (така че сори ако ви разкривам топлата вода):

За някои глаголи, които имат много фразеологични варианти (от типа на take, hold и пр.), съществителните ги няма като отделни позиции - търсенето намира само глагола. За да видите значенията на съществителното, трябва да цъкнете на последния фразеологичен глагол в списъка.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Sun Jan 18, 2009 9:31 pm

ЪЪЪЪЪЪЪЪхкхъм(притеснено прокашляне)

какво е то фразеологичен глагол-нещо с много възможни преводи в комбинация с др думи или?
(това си го помислих заради конкретните думи които си дала за пример)

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jan 19, 2009 12:44 am

Фразеологични викат на глаголите в английския, които се образуват от глагол + предлог (или някаква частица най-общо казано) и имат най-различни значения, често пъти далечни от основния глагол. Примерно с take има сигурно повече от 20: take after, take away, take back и т.н. до take up и take upon :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Zee
Adept

Post by Zee » Wed Jan 21, 2009 5:48 pm

Спешно ми трябва някоя безплатна, изпитана и като за ид... ъъ... за непрофесионалисти програма за възстановяване на снимки от фотоапарат.
Вчера направих трийсетина снимки, но ги свалих чак днес и за моя неприятна изненада, една трета от тях просто ги няма! :dunno: :( В самия фотоапарат на тяхно място има съобщение за file error, но от това, което прочетох в нета, има някаква надежда да бъдат изровени отнякъде.
Фотоапаратчето е Praktica 7103 със стандартна карта 1 ГБ от същата марка (и вината сигурно е в нея, но ми се случва за първи път и не знам какво да правя. :roll: )

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Jan 21, 2009 6:03 pm

Ако фотоапаратът е общо-взето стандартен, то той си записва снимки върху картата върху добрата стара файлова система FAT-16 или наааай-много FAT-32, макар че много се съмнявам.

Би трябвало да можеш да извадиш картата, да я пъхнеш в произволен компютър, който има четец за SD- или MMC-карти, и компютърът да ти каже "яяя, ти току-що пъхна ново дисково устройство и върху него има някакви файлове". Някъде из новото устройство би трябвало да има съвсем нормално видими JPEG файлове - самите снимки.

Проблемите може да са няколко:

1. Картата е повредена и фотоапаратът не може да прочете директориите, за да види изобщо какво има върху нея. В този случай не можеш да направиш много, ако изобщо може да се направи нещо :( Това, което бих препоръчал, е да пуснеш някакъв вид CHKDSK или ScanDisk или нещо такова, да видим дали той няма да успее да прочете нещо или да възстанови нещо.

2. Картата е повредена, само че не в директориите, а в самите снимки. В този случай би трябвало да можеш през компютъра да прочетеш (и направо да си запазиш някъде по диска) поне част от снимките. Все пак пусни един CHKDSK или ScanDisk или нещо такова, може да успее да изрови и повече.

3. Картата всъщност не е повредена, но фотоапаратът е успял някак да замаже информация върху нея и сега не е ясно какви файлове къде има. В този случай би трябвало с CHKDSK или ScanDisk да успееш да измъкнеш на практика всички файлове, които е имало - освен ако замазаната информация не е в самата таблица FAT, а тогава, за съжаление, няма хич какво да направиш - но това е малко вероятно.

Та така. Общо-взето, какъвто и да е случаят, пъхаш картата в някой компютър, копираш си колкото се може повече файлове от нея, после пускаш CHKDSK или ScanDisk, копираш и файловете, които той е успял да възстанови (вероятно ще бъдат в главната директория с имена като CHKFILE.001 или нещо такова, и най-вероятно смело можеш да ги преименуваш на нещоси.JPG)... и после си намираш нова карта, а може би и нов фотоапарат :?
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Zee
Adept

Post by Zee » Wed Jan 21, 2009 7:35 pm

Това последното звучи много страшно :shock: . Мисля, че не е толкова зле, поне всичко друго на апарата си му е наред.

Благодаря за бързата реакция, колебая се между 2 и 3 точка.

Значи, фотоапарата чете всичките си други файлове: снимки и клипове, някои от тях са си там от година и половина и им няма нищо. Той също така чете и 2/3 от снимките, които направих вчера и които успешно свалих на компютъра. Няма никакъв проблем с тях; (Всъщност свалих отделно и онези, дето ги няма, и сега имам 1,52 МБ с ....нищо, дето да се вижда на екрана; а успешно свалените, недефектни и видими снимки са с размер около 3 МБ. Сиреч, на картата има нещо, когато ги преглеждам, мястото им е заето, но...от черен екран с надпис за грешка). :roll:

На лаптопа имам само слот за карта за безжичен интернет, така че тук съм малко затруднена. Затова питах за програма, която да може да оправи нещата "по магичен начин", защото, да го кажа направо, съм си невежа в тия области... Ех, май ще трябва да го нося на някой дето не гугли всеки път, като срещне име на програма или компютърен термин...:oops:

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Jan 21, 2009 9:55 pm

Имам нужда от препоръка за телевизор около 1000-1100 лева - 32 инча, кои марки са най-добри, ако може и конкретен модел. Никой мой близък приятел не си е купувал скоро та се надявам някой тук да може да ми помогне, мерси предварително!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jan 22, 2009 12:47 am

И, викаш, реши да питаш неблизките си приятели тук... :D
Сори, нямаше как да се сдържа :)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 22, 2009 1:11 am

хахахахахахаххахахах морвето на висота :mrgreen:

Бтв и аз имам проблем с мемори картата, в частност това, че едно парченце от нея и то точно на мястото където двете части от кейзинга й се захващат заедно, е отчупено и сега се чудя кво да я правя. Страх ме е да я пъхам и в компа и в апарата, че ще се заклещи там и ми се разказа играта. от друга страна е само на 6 мес. карта не ми се хвърля... а не вярвам лепило или нещо от сорта да има много плодотворен ефект.
This is it. Ground zero.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Jan 22, 2009 2:31 am

Morwen wrote:И, викаш, реши да питаш неблизките си приятели тук... :D
Сори, нямаше как да се сдържа :)
Totally owned! :wink: Грешка на езика, просто не се виждаме често напоследък.

Все пак някой, който поне да хвърли яснота кой параметри са най-важни при LCD TV-тата, защото преглеждайки набързо сайта на техномаркет съм в пълен шах - има телевизори с по-висока резолюция, които са по-евтини от други с по-ниска и т.н. - старите класики при избор на техника...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Jan 22, 2009 10:47 am

С колегите го гледахме един такъв каталог скоро и ние бяхме в цайнот... Не е само до резолюция, има доста други параметри, които определят качеството и цената. Но е просто парадоксално като видиш два телевизора, наглед почти еднакви, а единия 1000, другия 2000+ лева... Абе няма значение какъв е телевизора, но трябва да е вързан към Джувке Дувде плеер :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jan 22, 2009 11:38 am

Никола, не мога да ти помогна с някакво изградено мнение, но виж дали статията няма да ти даде някакви насоки за избор

http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&p ... =5359&pn=1

Бтв, много често разликата в цената е заради марката. От една страна тя наистина е гаранция, но от друга понякога някакви съвсем куче марки се оказват напълно адекватни. Примерно нашите едно време си купиха някакъв Фунай, който нямаше празно и се развали чак след десетина години.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Jan 22, 2009 1:16 pm

Мерси много, Морви, определено върши работа.

Моят пример по-горе беше за два почти еднакви модела на Самсунг, така че уви не е само до различната марка:(.

офтопик: стискайте палци на сесията, че този път вече наистина окончателно си е е**ло фара! :roll:

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Jan 22, 2009 1:32 pm

Човек, боцни един 40 инчов Самсунг - има брутални ФулХД модели за по 1400 лв - един приятел си е взел, много хвали. Size does matter...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...