Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Jan 15, 2009 3:57 pm

Драгъне - не си интерпретирал правилно думите ми - казвах само, че определението "не са високи данъците" нищо не значи. Не са високи от гледна точка на идеята, че трябва да са високи. От гледна точка на идеята, че трябва да са ниски, са си високи. И т.н. Не съм изразил пристрастие към определена парадигма.

Същевременно, при социалните системи имаме високи данъци, заради високи обществени блага. Съвсем принципно (излизам от рамките на България), ако обществените блага могат да бъдат постигнати с по-ниски данъци, тогава е напълно нормално излишъкът от събраните високи данъци да бъде върнат обратно на хората под формата не пенсии и заплати и намаляване фискалната тежест за идната година, тъй като има явен оувъркил. Отново - съвсем принципно.

Морви - може да е моя вината, че не съм видял такова съобщение, но ситуацията в този й вид за мен си остава от рода на описаната в Пътеводителя първата част: "ми да сте отишли в едикоеси мазе, да сте протестирали, че ще ви бутнем къщата". Не е това, което аз си представям под "широка гласност", а такава смятам за нужна.

Но както и да е, това вече изби твърде много на философия и на отклоняване от темата.
This is it. Ground zero.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Jan 15, 2009 4:02 pm

Жоро, кажи ми колко точно тона хартия за листовки трябва да се похарчи, за да стигне до теб и другите 2% интересуващи се тази информация? Колко още такава информация има?
Повечето хора нямат време да се занимават с това, една част от останалите нямат категорично мнение, а тези които имат са с около 200 различни предложения и подварианти.
Ако нещата бяха толкова лесни, можеше направо да се прави референдум за всеки бюджет.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Interpreter
Forsaken
Posts: 3462
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
Location: тук - там

Post by Interpreter » Thu Jan 15, 2009 4:10 pm

Morwen wrote:Валери, как си обясняваш факта, че Европейската комисия препоръчва България да поддържа висок излишък? Те ни тласкат към лошо планиране и мошеничество? Съжалявам, без да се обиждаш, но ти просто се придържаш към някакво изградено от вестник Труд схващане за бюджетния излишък.
Категорично "тц" - Европейската комисия препоръчва висок РЕЗЕРВ. Значи, излишъкът е нещо, което се формира в края на определен бюджетен цикъл - било то годишен, полугодишен или друг. Нарича се още "инфицит", за разлика от "дефицит". Приходът ти е по-висок от разхода и оттам нататък решаваш как да го употребиш - като го "резервираш" или като го похарчиш натъмно, набързо и безобразно. Така, че никой от ощетените в орязания бюджет да не разбере за какво и защо. Можеш да го заделиш за черни дни, в пари или в активи. Или можеш просто да се обадиш на съответното под-ведомство и да им кажеш "Абе, има тук един излишък, трябва до 5 дни до коледа да го усвоите." И те се юрват да го изхарчат за какви ли не ИЗЛИШНИ глупости, само да не отиде зян - това е "излишъкът". Примерът ми бтв е един от сравнително читавите варианти на ползване на "излишъка", познат ми почти от първа ръка. Добрият бюджет не произвежда такъв "излишък", а ако той се случи изобщо, най-добре е да отиде към резерва.
Last edited by Interpreter on Thu Jan 15, 2009 4:15 pm, edited 1 time in total.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

User avatar
Daggerstab
Arcanist
Posts: 860
Joined: Wed Feb 04, 2004 6:31 pm
Contact:

Post by Daggerstab » Thu Jan 15, 2009 4:11 pm

Morwen wrote:Жоро, кажи ми колко точно тона хартия за листовки трябва да се похарчи, за да стигне до теб и другите 2% интересуващи се тази информация?
За т'ва си има Интернет. :)
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Thu Jan 15, 2009 4:19 pm

Точно обратното - ако имаш излишък който нямакакво да го правиш, не трябва да се връща обратно на хората. Генерирш инфлация, леко си обезценяваш валутата и куп други неща които не ти харесват. По правилно е да ги инвестираш извън държавата. принципно всички големи swf-та правят точно така. Намираш някоя държава в затруднение и почваш да я изкупуваш.

И сега - не мога да се сетя за държава с ниски данъци в която това явление да се е отразило благоприятно на по голямата част от населението.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Jan 15, 2009 4:20 pm

Не, Валери, точно за излишъка става дума. И Дем и Драгън са обяснили защо. А ти говориш наизуст.

Ей ти и кеширана статия от Капитал за това:
Spoiler: show
http://209.85.129.132/search?q=cache:i5 ... d=21&gl=bg
Едва ли обаче дори той е подозирал, че куката ще се окаже съвсем същата. Европейската комисия (ЕК) отправи препоръки, които изглеждат копирани от доклад на фонда.

Оценявайки представената през януари Конвергентна програма на България, комисията констатира, че бюджетната стратегия е пример за фискална политика съгласно Пакта за стабилност и растеж. Но препоръчва: първо, по-висок бюджетен излишък и, второ, подобряване на ефикасността на публичните разходи, особено в здравеопазването. ЕК се опасява, че при сегашното състояние на икономиката планираното намаляване на бюджетния излишък от 3.2% през 2006 г. на 0.8% през 2007 г. ще действа проциклично и може да предизвика дисбаланси. На по-разбираем език това означава нещо подобно: "Развивате се добре, но имате висок дефицит по текущата сметка, който би подсилил негативните ефекти при евентуална криза. При икономически ръст от 6% свиването на бюджетния излишък, което сте планирали, може да предизвика прегряване на икономиката. Затова не намалявайте данъците и не увеличавайте бюджетните разходи за пенсии, заплати и други "приоритети". Държавата не трябва да прахосва парите на данъкоплатците, особено в здравеопазването. Реформирайте най-после здравната система."
Валери, в такива ведомства явно работят някакви странни хора, които не знаят, че за тези 5 дни парите трябва само да се прехвърлят, а не да се изхарчат. И да, не възразявам срещу дефиницията ти за излишък, макар че не съм чула някъде да се нарича инфицит (ще забележиш, че и гугъл не открива подобна българска дума).

И каквото каза Драгън.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Interpreter
Forsaken
Posts: 3462
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
Location: тук - там

Post by Interpreter » Thu Jan 15, 2009 7:08 pm

Естествено, че говоря наизуст - не съм икономист все пак. Нито съм посветен като как точно се формира излишъкът от 3 милиарда и къде се изпарява той за седмица - две в края на бюджетната година, след като е формиран от плащаните от мен данъци.
Натъжава ме обстоятелството, че Гугъл не знае думата инфицит, след като знае нейния антоним (дефицит), но нищо не мога да направя по въпроса. Натъжава ме съща така, че budget surplus се превежда на БГ по някакъв странен нашенски начин така, че да не е ясно за никой друг, освен за посветените, как се усвоява той и как въобще стабилизира нещата.
Впрочем за гражданска позиция ли си говорим тук или си правим терминологична гаргара? Морвен, няма да ме питаш какво точно разбирам под "гражданска позиция", нали?
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Jan 15, 2009 11:57 pm

Валери, говорим си за факти. А ако гражданската ти позиция не се основава на тях, толкова по-жалко.
Просто приеми, че това е едно от нещата, които популярните вестници правят по-лошо, отколкото е. Не казвам че съвсем няма нищо правилно и ругателно написано за бюджетния излишък. Но в огромната си част всички приемат бюджетния излишък като някъв антибиотик - сега ще го изпием и ще се оправим и няма да има никакви странични ефекти. И ако остане ще се развали. Някои от твърденията за излишъка на икономист звучат точно така както на програмист му изглежда хакването на ЦРУ с два клика. По-лошото е, че и си настояваш за тях.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Fri Jan 16, 2009 9:11 am

В огромната си част в масовото пространство и в тази тема в частност се коментира доколко е правилно и икономически съобразно генерирането на излишък в такива мащаби като нашия, което очевадно е за сметка на повечето жизненоважни области и отрасли от живота на страната. Приказките какво да правим с излишъка започват обикновено в края на годината и да, популистки са. Само че от известно време не говорим за това.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Thu Jan 22, 2009 12:23 am

http://e-vestnik.bg/5439


Това си е част от нашия абсурдистан и ако е пускано се извинявам, ма не следя изцяло темата. Но тая новина направо ме шахира, което ми се случва сравнително рядко, щото знам кви дебили могат да се хората. И все пак ебаси .....
Глейте и клипчето просто думи не моат го опишат това.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Thu Jan 22, 2009 12:50 am

Мдам, самото обръщение наистина е... неописуемо. Това, което ме успокоява *мъничко* поне, е останалата част от статията - всъщност в частта след клипа се говори за това, че това обръщение, заедно с разни други неща, вече като че ли започва да има обратен ефект и на сънародниците ни на запад като че ли вече започва да им писва малко по малко. Е, вярно, че не казват "нищо от това не е вярно", ама започват да оспорват по-крайните, може пък да е някакво начало. А дано!
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Jan 22, 2009 1:15 am

Е те да не са улави все пак...

За съжаление ако погледнеш коментарите по клипа в ютюб, нещо не виждам на кого точно му е писнало... Направо ме удивляват. Не че харесвам нашата собствена липса на национално самочувствие, но това тяхното е отвъд всякакъв здрав разум. Не че нещо, но подобно промиване е характерно обикновено за диктатурите, а последно като проверявах Македония още минаваше за демократична.

А и се чудя тия филми как минават одобрение от албанската част от правителството? Не подбудждат ли нещо етнически проблеми?
This is it. Ground zero.

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Thu Jan 22, 2009 10:35 am

Проблема не е е тия дето го осъзнават, а с рани катодецата примерно, които приемат сичко от ТВто като чиста монета. И то не защото ше почнат да вярват на глупости, а просто щото като човек го заливат с глупости, той прогресивно затъпява в лоша посока.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

User avatar
Daggerstab
Arcanist
Posts: 860
Joined: Wed Feb 04, 2004 6:31 pm
Contact:

Post by Daggerstab » Thu Jan 22, 2009 11:12 am

Ограбиха фонда на БНТ
http://bnt.bg/bg/news/view/3123/ograbiha_fonda_na_bnt
Тази нощ беше разбит склад в Захарна фабрика, където се съхранява огромна част от филмовия архив на БНТ. Сградата, е обявена за паметник на културата преди повече от 10 години, но в момента се руши и прилича на катакомба. Там няма охрана, а собствениците се сменят непрекъснато.
(има и още)

Такива новини - унищожаването или повреждането на архив - ми причиняват почти физическа болка. Не знам дали трябва да ида се прегледам, или да се опитам да заразя колкото се може повече хора със същото...
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Thu Jan 22, 2009 11:36 am

Някои вече сме заразени :( Лошото е, че и архивът на БНР е в същото, че да не е и в по-лошо състояние - а и при двата архива го има моментът с постепенното разрушаване на материалите просто с течение на времето - и магнетофонните ролки, и филмовите ленти не могат да издържат повече от няколко десетилетия без сериозна загуба на качество.

А за това с умишленото повреждане - да, напълно те разбирам за почти физическата болка :( Много сбъркани хора има по тоя свят :(
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests