Кът на програмиста...
Moderator: Moridin
- Interpreter
- Forsaken
И на мен.Moridin wrote:*bow*
бтв проблемът ми изглежда много повече въпрос на МНОГО работа по въвеждане, отколкото на неяснота как ще стане разпознаването...
while sum >= beer

sum = sum - beer
endwhile
;p
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
...или, както вече неведнъж споменавам, използване на вече готови продукти - в случая и речници. Някои дори ги има в компютърен вариант, някои дори са под достатъчно свободни, но неограничаващи в свободата си, лицензи, че да могат да бъдат ползвани и за свободни, и за комерсиални цели.
Но както и да е де, Драгън всъщност вече май си е намерил друго, подходящо за неговия конкретен случай, решение, та така
Но както и да е де, Драгън всъщност вече май си е намерил друго, подходящо за неговия конкретен случай, решение, та така

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ми първата стъпка в принципното решение е направено вече - *веднъж* - и всички сме благодарни на хората, които са си направили труда да направят голямото въвеждане
Оттам нататък нужда от голямо въвеждане не би трябвало да има *нито веднъж* - затова изскимтях срещу твоята гледна точка, *дори* за принципното решение... просто защото от един момент нататък дори принципното решение *не* включва голямо въвеждане 

- The Dragon
- Elder God
- Roamer
- Ascendent
Драгън, Жоро не говори за тюрингова машина, а за решение от нулата за конкретен език с неговите си правила - каквато би била ситуацията и с българския преди десетина години.
Жоро, "лошото" е, че в последните пет-десет години почти не останаха популярни езици, за които някой да не си е направил труда да направи вече речниците, така че ситуацията, която ти обсъждаш, вече е почти прекалено теоретична
Жоро, "лошото" е, че в последните пет-десет години почти не останаха популярни езици, за които някой да не си е направил труда да направи вече речниците, така че ситуацията, която ти обсъждаш, вече е почти прекалено теоретична

- The Dragon
- Elder God
- Moridin
- Global Moderator
Тук никой не говори за разбиране на език (което според мен също не е невъзможна задача, а и не забравяй, че включваме и евристични методи, а не само детерминистични, поради естеството на задачата, така че да оставим машините на Тюринг за момента), а единствено за разпознаване на корена на словоформи, което е доста по-ограничена и напълно реална (а както виждаме вече и изпълнена задача).
Та точно за НЕЯ задача ми беше думата, че принципно не е особено трудна и е главно въпрос на ужасно много въвеждане на данни и оптимизационни хитринки, нежели на някаква космическа алгоритмика.
Та точно за НЕЯ задача ми беше думата, че принципно не е особено трудна и е главно въпрос на ужасно много въвеждане на данни и оптимизационни хитринки, нежели на някаква космическа алгоритмика.
This is it. Ground zero.
Съгласен съм с лицето Георги Пенчев - в смисъл, че и аз не разбирам за какъв алгоритъм може да става дума в нещо подобно.
Така става при неорганизираните проточващи се оупън сорс проекти - с вековете всеки комитва и налага по нещо и накрая става невъобразим хаос - при лингвистичните, а и при еволюцията, изключенията са далеч повече от правилата - всякакъв опит за алгоритмизиране би бил напълно безмислен - много въвеждане и малко оптимизации биха свършили доста по-добра работа.
А иначе другото лице Пенчев май просто иска да обясни, че не е необходимо да се мъчим да откриваме колелото, след като други са го открили. Това си е съвсем друга тема, с която не съм много съгласен, защото първо, откриването може да бъде доста забавно, и второ де да знаеш - квадратното колело дето ти си го измислиш може да се окаже доста по-ефективно...
Така става при неорганизираните проточващи се оупън сорс проекти - с вековете всеки комитва и налага по нещо и накрая става невъобразим хаос - при лингвистичните, а и при еволюцията, изключенията са далеч повече от правилата - всякакъв опит за алгоритмизиране би бил напълно безмислен - много въвеждане и малко оптимизации биха свършили доста по-добра работа.
А иначе другото лице Пенчев май просто иска да обясни, че не е необходимо да се мъчим да откриваме колелото, след като други са го открили. Това си е съвсем друга тема, с която не съм много съгласен, защото първо, откриването може да бъде доста забавно, и второ де да знаеш - квадратното колело дето ти си го измислиш може да се окаже доста по-ефективно...

I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
- Roamer
- Ascendent
Ми това може би си е въпрос на лично мнение, но за последните петнайсетина години програмистване някак си съм се убедил, че на мен лично ми е много по-лесно да прекарам час-два в преглеждане и audit-ване на готов чужд код и след това просто да си го вкарам в продукта, отколкото да прекарам няколко дни в четене и осмисляне, после още няколко дни в писане и накрая няколко месеца в чудене дали пък все пак не съм пропуснал нещо - до момента, в който някой клиент се сблъска с нещото, което съм пропуснал, и се окаже, че ще е по-добре да пренапиша една трета от кода си 
И, да, съгласен съм, че точно в този случай, и точно за българския език, алгоритмите за подушване на дума, осмисляне що за част на речта е тя, а после сдъвкване и изплюване на основната й форма, не са кой знае колко трудни, а и че за правене на речник си има добре оптимизирани с времето алгоритми (и, да, "оптимизационните хитринки" аз лично ги включвам в графата "алгоритми"
) - и все пак това са неща, които, при достатъчно друга работа за вършене, в повечето случаи аз лично бих предпочел да си спестя 

И, да, съгласен съм, че точно в този случай, и точно за българския език, алгоритмите за подушване на дума, осмисляне що за част на речта е тя, а после сдъвкване и изплюване на основната й форма, не са кой знае колко трудни, а и че за правене на речник си има добре оптимизирани с времето алгоритми (и, да, "оптимизационните хитринки" аз лично ги включвам в графата "алгоритми"