Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Fri Dec 12, 2008 8:33 pm

Ся уча някаква икономика и доколкото са ме учили този семестър:
1. Наблюдаваме монопол в този сектор на пазара на труда. (оттук следват мои свободни съчинения и разсъждения) Бат' Бойко не може да направи нищо друго освен да вдигне заплатите. Защото другата му алтернатива е стачка от страна на служителите на градски транспорт. В двата случая сме ние недоволни, в първия поне те са доволни. Не знам, може би ние трябва да стачкуваме сега?

2. Това решение би могло да се окаже автогол за шофьорите. Увеличението на заплатите, казано по икономически му, марджинъл коста се увеличава, марджинъл продъкт ъв лейбър си стои => на общината й е по-изгодно да съкрати няколко галоша, за да се стигне пак до профит-максимайзващ вафиант (еМЦе=еМаР).

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Dec 12, 2008 9:00 pm

Това е общинска фирма, и то в България, тоест политиката й е доста далеч от нормалната икономическа логика. Бат Бойко въобще не го е грижа за пределните разходи, за него е важен само PR-a.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Dec 12, 2008 9:28 pm

passer-by wrote:Сега много ми се иска всички учители и целокупният медицински персонал да излязат в безсрочна стачка докато заплатите им не станат ПОНЕ колкото тези на шофьорите от градския транспорт в София.
Мдааа... Ама ако учителите се вдигнат отново, ще мине ден-два и целокупното отново общество ще осъзнае, че няма кой да му възпитава децата и отново ще ги анатемосат. `щото на тяхната стачка това се случи. Учителите се радваха на подкрепата на хората няколко дни, ама ония не се огънаха, подиграха се с тях, даже ония двамата, с чиито имена не искам да си мърся клавиатурата, директно в ефира на националната телевизия се уговориха да протакат стачката. Ама...
Last edited by tigermaster on Sat Dec 13, 2008 5:59 pm, edited 1 time in total.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Dec 13, 2008 8:31 am

Слави Трифонов зове за революция:

http://www.trud.bg/Default.asp?statid=9 ... 13&iy=2008
Spoiler: show
...
Нека когато поредният тъп политик се държи като богоизбран и вреди на вас и на вашите близки - приемете го лично. Защото те не ебават народа като някакво абстрактно понятие. Ебават вас – лично.
Правосъдието
няма да ви
помогне
– то е мудно, безлично и отгоре на всичко е тяхно и работи многоинтересно. Ако пребиеш крадец в дома си – ще те осъдят. А ако стреляш по магистралата или откраднеш 100 милиона от държавата – със сигурност ще ти се размине. Затова, ако искаме правосъдие, трябва да си го вземем сами.
Трябва да го приемете лично. Когато откраднат пари – приемете го лично. Когато убият един 20-годишен студент – приемете го лично. Така, както го приемат в Гърция.
Когато ченгета се правят на журналисти – приемете го лично.
Когато двама братя се държат братски с цялата власт и разиграват полицията – приемете го лично.
Трябва
да разберат,
че сме опасни
Тогава ще ни вземат насериозно.
И когато за поред път ни кажат, че такава е политиката, че така върви светът, че ние сме малка държава и от нас нищо не зависи – теглете им една майна. Направете го лично.
Завиждаме на французите, американците и гърците, че при най-малкото накърняване на техните права излизат на улицата. Няма защо да се учудваме. Това са нации, които още преди двеста години са си направили труда да напишат едни думи черно на бяло, да ги помнят и да не позволяват на никого да ги забрави. Декларацията за независимостта на Съединените щати казва, че ако една форма на управление стане деструктивна, народът има правото и – забележете – задължението да смени или свали тази власт.
Да установи ново управление, с което да си гарантира сигурност и щастие. Същото го пише и във френската Декларация за правата на човека и гражданина. Наричат това нещо “право на революция”.
Така че не забравяйте, че
всичко
зависи от вас
и от нас
Аз моя избор си го правя. Направете и вие вашия. Аз мисля, че е време твоята лична революция да започне. Имаш правото. Имаш и задължението... да нямаш милост!”
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 13, 2008 10:45 am

А тоя пък как искам да го изнасили нигерийски негър, не е истина.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 13, 2008 10:50 am

Абе тая тема принципно не я следя, но едва вчера научих за онзи убит судент и рекох да видя какво сте писали. А то нищо. Защо така?
Last edited by Roland on Sat Dec 13, 2008 2:47 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 13, 2008 1:53 pm

Ми тъпо е някак. Национален въпрос стана от това чудо един вид, а тука никаква реакция. Не че обвинявам някого, можех и аз да напиша нещо, ама не го... Обаче наистина е странно. (Иначе поне в блога си писах, ако не друго)

Уук.

Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Sat Dec 13, 2008 2:52 pm

Все пак от тонът, по който е задена темата, и тонът, с който се водят дискусиите, добивам впечатление, че тук се обсъждат неща, които са по-скоро абсурдни, отколкото трагични. Случаят със студента от Сливен въобще не е такъв.

Има неща, за които трябва да се говори. Но това не означава, че за тях трябва да се говори навсякъде, по всяко време. Дори и медиите се уливат в това отношение (най-ярък пример за мен - атентатите в Ню Йорк - то не бяха безсмислени статистики, то не бе чудо). Пък и не знам защо точно тук си искал информация. Идеята на абсурда е, че никой си няма понятие от него (иначе не би бил абсурд), Тук се говори за това, доколкото разбирам (макар аз самият да следя темата навярно по-рядко и от теб).

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Dec 13, 2008 3:06 pm

Можете поне да не използвате трагедията като повод са спорове, нали?

По отношение на конкретния случай брат ми каза нещо много интересно и с което съм доста съгласен - че не му харесва от един такъв трагичен случай да се прави медийна сензация. Лично мен ме дразнят и изблиците на "човечност", които виждам по форумите, когато подобна трагедия се раздуха в медиите - дали ще е автомобилна катастрофа, убийство, дали ще са пребили някого - веднага хората започват да бълнуват нещо за Абсурдистан, за наказания, за смърт... Само дето това за мен е по-скоро чесане на пръсти, отколкото заявяване на гражданска позиция. Да не говорим, че никой не се заинтересува истински от случая с убития студент. За едно сбиване в по-голямата част от случаите се виновни и двете страни. Ама не видях някой да се е замислил за това.

Редакция: Докато писах този пост, тук имаше и два поста на Гибли и още един на Роланд, които вече не виждам.
Last edited by tigermaster on Sat Dec 13, 2008 3:13 pm, edited 1 time in total.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 13, 2008 3:10 pm

Няма и как, щото едната страна не може да бъде разпитана поради, ъм, смърт. Мен изблиците на "човечност" не ме дразнят изобщо и точно те са основата на каквато и да било гражданска позиция. Че не трябва да се прави евтина сензация, не трябва, но пък това е неизбежно.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Dec 13, 2008 3:40 pm

Не говорех за разпитване. Не можа ли някой поне да се замисли дали убитият, как да го кажа, не е виновен поне отчасти за това, което му се е случило? Вероятно като го пиша така, звучи по-грубо, отколкото дори аз бих искал. Съжалявам за това. Но когато събереш млади хора и алкохол, резултатите са непредвидими. Представи си, че някой се е направил на мъж на някого и от там се е почнало... В подобна ситуация единственият разумен избор е да отстъпиш, да се постараеш да избегнеш сбиването на всяка цена. Не знам дали в конкретния случай някой се е опитал. Но и се съмнявам, честно казано.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 13, 2008 4:00 pm

Може да е станало какво ли не (макар че свидетели доста и все друго твърдят). Само че в подобни ситуации мъртвият се ползва от привилегията на невинността и така ми се струва редно.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 13, 2008 4:12 pm

По отношение на конкретния случай брат ми каза нещо много интересно и с което съм доста съгласен - че не му харесва от един такъв трагичен случай да се прави медийна сензация. Лично мен ме дразнят и изблиците на "човечност", които виждам по форумите, когато подобна трагедия се раздуха в медиите - дали ще е автомобилна катастрофа, убийство, дали ще са пребили някого - веднага хората започват да бълнуват нещо за Абсурдистан, за наказания, за смърт... Само дето това за мен е по-скоро чесане на пръсти, отколкото заявяване на гражданска позиция.
QFT

Ми да, така се заявява гражданска позиция у нас. "Индиго". Група деца убиват друга група деца, щото много добре виждат, че входът е затворен, ама айде да се бутаме, щото да ни е весело и не ни ебе за тези, дето са пред нас. Следва спорадична проявява на някакво гражанско общество, възмутено от и аз не знам. Тук е същото. Студентски град не е кампусът, който трябва да е. Няма какво да се лъжем. Но ето как се постъпва в такива случаи у нас - отиваш на купон за осми декември, а на другия ден, след излизане от дискотеката, събираш подписи за затваряне на същата тая дискотека и искаш смъртно наказание. Изключвам от картинката приятелите на момчето, както и хората, участвали в поклонението щото наистина са имали позиция. Знам, че е имало и такива. И така до следващия случай.

Уук.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Dec 13, 2008 4:27 pm

По ББТ един водещ се впусна да обяснява как причина за инцидентите по дискотеки била липсата на съотвествие на пионерските лагери след Десети. Просто синдромът "след дъжд качулка" е толквоа силно изразен в медиите у нас, че направо ми призлява като се почне пороят от "разследвания" и "дискусии" след всеки инцидент. От трагедия нещата се раздуват до размера на световна криза и всякакви драконови мерки се предлагат, с ясното съзнание, че няма да се приемата или ако се приемат няма да се спазват, но дай да предлагаме нещо радикално, защото сме пичове.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Dec 13, 2008 4:29 pm

Точно. Със същия успех могат да въведат смърт чрез пирани при хващане на продавачи, които продават алкохол на малолетни. Тъй и тъй никой не го ебе...

Уук.