Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)
Moderator: Moridin
-
- Sorcerer
Ся уча някаква икономика и доколкото са ме учили този семестър:
1. Наблюдаваме монопол в този сектор на пазара на труда. (оттук следват мои свободни съчинения и разсъждения) Бат' Бойко не може да направи нищо друго освен да вдигне заплатите. Защото другата му алтернатива е стачка от страна на служителите на градски транспорт. В двата случая сме ние недоволни, в първия поне те са доволни. Не знам, може би ние трябва да стачкуваме сега?
2. Това решение би могло да се окаже автогол за шофьорите. Увеличението на заплатите, казано по икономически му, марджинъл коста се увеличава, марджинъл продъкт ъв лейбър си стои => на общината й е по-изгодно да съкрати няколко галоша, за да се стигне пак до профит-максимайзващ вафиант (еМЦе=еМаР).
1. Наблюдаваме монопол в този сектор на пазара на труда. (оттук следват мои свободни съчинения и разсъждения) Бат' Бойко не може да направи нищо друго освен да вдигне заплатите. Защото другата му алтернатива е стачка от страна на служителите на градски транспорт. В двата случая сме ние недоволни, в първия поне те са доволни. Не знам, може би ние трябва да стачкуваме сега?
2. Това решение би могло да се окаже автогол за шофьорите. Увеличението на заплатите, казано по икономически му, марджинъл коста се увеличава, марджинъл продъкт ъв лейбър си стои => на общината й е по-изгодно да съкрати няколко галоша, за да се стигне пак до профит-максимайзващ вафиант (еМЦе=еМаР).
Това е общинска фирма, и то в България, тоест политиката й е доста далеч от нормалната икономическа логика. Бат Бойко въобще не го е грижа за пределните разходи, за него е важен само PR-a.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- tigermaster
- Elder God
Мдааа... Ама ако учителите се вдигнат отново, ще мине ден-два и целокупното отново общество ще осъзнае, че няма кой да му възпитава децата и отново ще ги анатемосат. `щото на тяхната стачка това се случи. Учителите се радваха на подкрепата на хората няколко дни, ама ония не се огънаха, подиграха се с тях, даже ония двамата, с чиито имена не искам да си мърся клавиатурата, директно в ефира на националната телевизия се уговориха да протакат стачката. Ама...passer-by wrote:Сега много ми се иска всички учители и целокупният медицински персонал да излязат в безсрочна стачка докато заплатите им не станат ПОНЕ колкото тези на шофьорите от градския транспорт в София.
Last edited by tigermaster on Sat Dec 13, 2008 5:59 pm, edited 1 time in total.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- Interpreter
- Forsaken
Слави Трифонов зове за революция:
http://www.trud.bg/Default.asp?statid=9 ... 13&iy=2008
http://www.trud.bg/Default.asp?statid=9 ... 13&iy=2008
- Spoiler: show
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
Абе тая тема принципно не я следя, но едва вчера научих за онзи убит судент и рекох да видя какво сте писали. А то нищо. Защо така?
Last edited by Roland on Sat Dec 13, 2008 2:47 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...
Ми тъпо е някак. Национален въпрос стана от това чудо един вид, а тука никаква реакция. Не че обвинявам някого, можех и аз да напиша нещо, ама не го... Обаче наистина е странно. (Иначе поне в блога си писах, ако не друго)
-
- Sorcerer
Все пак от тонът, по който е задена темата, и тонът, с който се водят дискусиите, добивам впечатление, че тук се обсъждат неща, които са по-скоро абсурдни, отколкото трагични. Случаят със студента от Сливен въобще не е такъв.
Има неща, за които трябва да се говори. Но това не означава, че за тях трябва да се говори навсякъде, по всяко време. Дори и медиите се уливат в това отношение (най-ярък пример за мен - атентатите в Ню Йорк - то не бяха безсмислени статистики, то не бе чудо). Пък и не знам защо точно тук си искал информация. Идеята на абсурда е, че никой си няма понятие от него (иначе не би бил абсурд), Тук се говори за това, доколкото разбирам (макар аз самият да следя темата навярно по-рядко и от теб).
Има неща, за които трябва да се говори. Но това не означава, че за тях трябва да се говори навсякъде, по всяко време. Дори и медиите се уливат в това отношение (най-ярък пример за мен - атентатите в Ню Йорк - то не бяха безсмислени статистики, то не бе чудо). Пък и не знам защо точно тук си искал информация. Идеята на абсурда е, че никой си няма понятие от него (иначе не би бил абсурд), Тук се говори за това, доколкото разбирам (макар аз самият да следя темата навярно по-рядко и от теб).
- tigermaster
- Elder God
Можете поне да не използвате трагедията като повод са спорове, нали?
По отношение на конкретния случай брат ми каза нещо много интересно и с което съм доста съгласен - че не му харесва от един такъв трагичен случай да се прави медийна сензация. Лично мен ме дразнят и изблиците на "човечност", които виждам по форумите, когато подобна трагедия се раздуха в медиите - дали ще е автомобилна катастрофа, убийство, дали ще са пребили някого - веднага хората започват да бълнуват нещо за Абсурдистан, за наказания, за смърт... Само дето това за мен е по-скоро чесане на пръсти, отколкото заявяване на гражданска позиция. Да не говорим, че никой не се заинтересува истински от случая с убития студент. За едно сбиване в по-голямата част от случаите се виновни и двете страни. Ама не видях някой да се е замислил за това.
Редакция: Докато писах този пост, тук имаше и два поста на Гибли и още един на Роланд, които вече не виждам.
По отношение на конкретния случай брат ми каза нещо много интересно и с което съм доста съгласен - че не му харесва от един такъв трагичен случай да се прави медийна сензация. Лично мен ме дразнят и изблиците на "човечност", които виждам по форумите, когато подобна трагедия се раздуха в медиите - дали ще е автомобилна катастрофа, убийство, дали ще са пребили някого - веднага хората започват да бълнуват нещо за Абсурдистан, за наказания, за смърт... Само дето това за мен е по-скоро чесане на пръсти, отколкото заявяване на гражданска позиция. Да не говорим, че никой не се заинтересува истински от случая с убития студент. За едно сбиване в по-голямата част от случаите се виновни и двете страни. Ама не видях някой да се е замислил за това.
Редакция: Докато писах този пост, тук имаше и два поста на Гибли и още един на Роланд, които вече не виждам.
Last edited by tigermaster on Sat Dec 13, 2008 3:13 pm, edited 1 time in total.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Няма и как, щото едната страна не може да бъде разпитана поради, ъм, смърт. Мен изблиците на "човечност" не ме дразнят изобщо и точно те са основата на каквато и да било гражданска позиция. Че не трябва да се прави евтина сензация, не трябва, но пък това е неизбежно.
And you can't dance with a devil on your back...
- tigermaster
- Elder God
Не говорех за разпитване. Не можа ли някой поне да се замисли дали убитият, как да го кажа, не е виновен поне отчасти за това, което му се е случило? Вероятно като го пиша така, звучи по-грубо, отколкото дори аз бих искал. Съжалявам за това. Но когато събереш млади хора и алкохол, резултатите са непредвидими. Представи си, че някой се е направил на мъж на някого и от там се е почнало... В подобна ситуация единственият разумен избор е да отстъпиш, да се постараеш да избегнеш сбиването на всяка цена. Не знам дали в конкретния случай някой се е опитал. Но и се съмнявам, честно казано.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
QFTПо отношение на конкретния случай брат ми каза нещо много интересно и с което съм доста съгласен - че не му харесва от един такъв трагичен случай да се прави медийна сензация. Лично мен ме дразнят и изблиците на "човечност", които виждам по форумите, когато подобна трагедия се раздуха в медиите - дали ще е автомобилна катастрофа, убийство, дали ще са пребили някого - веднага хората започват да бълнуват нещо за Абсурдистан, за наказания, за смърт... Само дето това за мен е по-скоро чесане на пръсти, отколкото заявяване на гражданска позиция.
Ми да, така се заявява гражданска позиция у нас. "Индиго". Група деца убиват друга група деца, щото много добре виждат, че входът е затворен, ама айде да се бутаме, щото да ни е весело и не ни ебе за тези, дето са пред нас. Следва спорадична проявява на някакво гражанско общество, възмутено от и аз не знам. Тук е същото. Студентски град не е кампусът, който трябва да е. Няма какво да се лъжем. Но ето как се постъпва в такива случаи у нас - отиваш на купон за осми декември, а на другия ден, след излизане от дискотеката, събираш подписи за затваряне на същата тая дискотека и искаш смъртно наказание. Изключвам от картинката приятелите на момчето, както и хората, участвали в поклонението щото наистина са имали позиция. Знам, че е имало и такива. И така до следващия случай.
По ББТ един водещ се впусна да обяснява как причина за инцидентите по дискотеки била липсата на съотвествие на пионерските лагери след Десети. Просто синдромът "след дъжд качулка" е толквоа силно изразен в медиите у нас, че направо ми призлява като се почне пороят от "разследвания" и "дискусии" след всеки инцидент. От трагедия нещата се раздуват до размера на световна криза и всякакви драконови мерки се предлагат, с ясното съзнание, че няма да се приемата или ако се приемат няма да се спазват, но дай да предлагаме нещо радикално, защото сме пичове.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."