2. Излишно големи и шарени функционални бутони (= пълен кич лично за мен);
3. Излишен кант навсякъде, заоблени ъгли (аргх), отстояния между елементите в прозореца;
4. Излишно разстояние по екрана, което заема ценно място.
Един въпрос - екранът ти на 800x600 ли е?

Също чувала ли си за значението на празното пространство в дизайна? Смайлитата с повече от 2 цвята са недопустими?
Единствено за кантът съм съгласен, в ICQ са попрекалили и могат спокойно да минат без външния, но е валиден стилистичен избор.
Иначе сравнението ти е остро неубедително. QIP-а е със силно посредствен, да не кажа аматьорски, визуален дизайн. Не, сериозно, не допусках, че има хора, която изпитват такава носталгия към ръбовете, сивите фончета и кантчета на Win 95 и 16-цветните иконки. Какъв е тоя безумен Close бутон долу вляво на чат прозореца?? Защо иконките в същия прозорец са разхвърляни на две места без явна причина и на безразборен принцип? Защо няма текстови менюта в главния прозорец и какви са тия два метра широки и несъразмерни бутони в долната му част? Групи? Сортиране? Единствената наистина добра идея е, че номерът ти е сложен на видимо място. Останалото не впечатлява по никакъв начин и силно си личи, че клиентът не е бил пипван от кадърен дизайнер.
и единственото ми оплакване за 3 години ползване е от нечетимоста на кирилицата понякога.
Т.е. - почти винаги при разговор с ICQ клиенти. До гуша ми е дошло от това, че не мога да пратя и един прост текст на QIP потребителите заради тази безумна несъвместимост. При положение че тоя клиент е дело на братушките, подобни бъгове са още по-абсурдни.
п.п.
Имах предвид онази част от екрана, която се състои от пиксели. Които неслучайно са квадратни. Така че всякаква облост ще е отклонение от оптимума.

Тук е моментът да се сложи един picardfacepalm.jpg... Ми аз викам всичко на компютрите ни да е квадратно тогава, че да поддържаме оптимума

Заеби Anti-aliasing-а, квадратите решавали всичките ни проблеми!