Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
Щом е лесно не е работа 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Interpreter
- Forsaken
Въпросът е, че няма пари за това.Спарведливо е, но пък не е възможно, точно като утопичния социализъм.Nheela wrote:Няма лесна професия. Няма нужда от сравняване. На всички трябва да им увеличат заплатите.
И да, има професии, които са по-трудни от други. Това не означава, че другите са недостойни, второкласни или нещо друго, но обективно се изисква по-малко, за да ги практикуваш (това колко си добър в тях е отделен въпрос).
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Ами не знам дали няма пари. Там е въпроса. Няма логика да няма пари. Защо има пари госпожа Масларова да прави подаръци на мъжа си за по 20 милиона лева? Явно идват от някъде парички, но отиват в нечии джобове. Тука по морето се изляха над 1 милиард лева и всеки хотел знаем на кой е. Брата на Милен Велчев има един 5 звезден, и два 4 звездни хотела. Някой от малките хотелчета са на местни "бизнесмени", роднини на местната власт, а по-големите 4 и 5 звездни хотели и комплекси са на депутати или техни роднини и те хората не го крият.Morwen wrote:Въпросът е, че няма пари за това.Спарведливо е, но пък не е възможно, точно като утопичния социализъм.Nheela wrote:Няма лесна професия. Няма нужда от сравняване. На всички трябва да им увеличат заплатите.
И да, има професии, които са по-трудни от други. Това не означава, че другите са недостойни, второкласни или нещо друго, но обективно се изисква по-малко, за да ги практикуваш (това колко си добър в тях е отделен въпрос).
Моридин е прав, няма алтернатива. Не само това, нямаме и избор. Избор всъщност не сме имали последните 10-тина години. Само ще ви спомена, че тука един мой приятел ми каза преди няколко години кой ще е кмет на Бургас днес. Каза ми името, а аз дори не го бях чувал. Казаха ми, че ще е той и той стана. Същия човек също ни каза, че няма особено значение дали гласуваме или за кой гласуваме защото избори не съществуват отдавна. Който посочат от горе той печели властта. Доста убийства взеха да стават по черноморието. Носи се мълвата, че има нова силна фигура зад сцената последните няколко години. Никой не знае какво се случва, но който и да е, започна да проваля плановете на ония отгоре за Бат Бойко. Казвали са ми, че горе долу по това време електората трябва да е тотално зарибен вече по Бойко и така по-плавно да се прехвърлят нещата за известно време от името на БСП. А както виждаме не се получава точно така. Някой ги подкопава, но дори и те не знаят кой. То няма и значение защото ние лапаме, който и да е на власт. Говорим си ние тука как имало малко пари и за кой трябвало да се дадат... Проблема е, че има много, твърде много пари. Ама все тая, аз съм луд и си говоря наизуст

- Moridin
- Global Moderator
Е ти изля осемнайсет галона конспирация, да допълниш картинката
Всеки от нас все някога го е налягало съмнението, че не само в България, ми в целия свят си правят пишка с хората и нищо не е такова, каквото е.
За съжаление, теорията на вероятностите и сложността на социалните процеси са доста против такива твърдения - всичко, което се случва, е твърде многопластово, за да може да се нагласи. Вероятността всички политически фигури да си редят картите заедно зад паравана е минимална - дори само от гледна точка на прости човешки взаимоотношения между тях. Приемлива (даже съществена) е верояността икономически интереси да влияят силно върху действията на политиците и курса на държавното планиране, но това става по-скоро на основа личности, лично изнудване, лична корупция, нежели на някакъв Адски Конспиративен Мастърплан (тм).
Няма таен щаб на генерали от ДС, които да ръководят цялата държава, разберете го най-сетне. Това са хора на 80 години, които трудно си преглъщат лекарствата. Нека да вложим малко common sense и да не прекаляваме с истерията
Единственото, което има, е самозабравила се (всъщност няколко поредни такива) група от хора, които умрялата ни пропорционална изборна система (напълно непригодна в нашите условия на народ срещу политици) е поставила на мястото, където текат парите, и те естествено си ги събират, като всеки човек, на когото не му пука особено за страната му и за хората, които му вярват. Такива хора има по целия свят, проблемът при нас е, че те съставляват 80% от политиците и 95% от тези с повече власт сред тях 

За съжаление, теорията на вероятностите и сложността на социалните процеси са доста против такива твърдения - всичко, което се случва, е твърде многопластово, за да може да се нагласи. Вероятността всички политически фигури да си редят картите заедно зад паравана е минимална - дори само от гледна точка на прости човешки взаимоотношения между тях. Приемлива (даже съществена) е верояността икономически интереси да влияят силно върху действията на политиците и курса на държавното планиране, но това става по-скоро на основа личности, лично изнудване, лична корупция, нежели на някакъв Адски Конспиративен Мастърплан (тм).
Няма таен щаб на генерали от ДС, които да ръководят цялата държава, разберете го най-сетне. Това са хора на 80 години, които трудно си преглъщат лекарствата. Нека да вложим малко common sense и да не прекаляваме с истерията

This is it. Ground zero.
Никой не говори за таен щаб на ДС
Не мога да назовавам имена, но човека, който подшушна тея неща е доста голяма клечка в подземния свят. За сега е жив. Той разбира се не каза кой стои зад всичко, само каза че избори в тази държава няма. Политика също няма. Същия този човек преди много години, доста преди първия мандат на Първанов вече знаеше, че той ще е президент. Ама и аз съм никой, и нищо не знам. И не искам да знам. Подозирам обаче, че тия милиард - два, които БСП/ДПС/НДСВ си крадват на година не са най-важното, което се случва в държавата. Твърде вероятно е тук да са намесени нечии чужди интереси и много повече пари от няколко милиарда.

Ох, тези хора, които са наясно с всичко в подземния свят и го подшушват на чашка...
Под пари няма, имам предвид, че няма пари в бюджета. Доколкото помня простотията на Масларова беше за някаква обществена поръчка. Само че нали се сещаш, че колкото и да се плаща по адски завишени цени, за тези пари се предлага и някакъв продук, ако ще да е на половината от стойността, така че не са подарък. А сега си представи един милион човека работещи в публичния сектор или в свързани с него частни фирми (т.е. частна фирма, която продава нещо на публичния сектор и оттам си набавя приходите). И двойното увеличение на заплатите от средно 500 лева на месец. По 6000 на година. 6 милиарда за година общо. При условие, че разходите на бюджета за 2008 са били 10 милиарда това е едно доста значително увеличение.
Няма лошо да разпръскваш популизъм, ама да има и практическа обосновка...
Под пари няма, имам предвид, че няма пари в бюджета. Доколкото помня простотията на Масларова беше за някаква обществена поръчка. Само че нали се сещаш, че колкото и да се плаща по адски завишени цени, за тези пари се предлага и някакъв продук, ако ще да е на половината от стойността, така че не са подарък. А сега си представи един милион човека работещи в публичния сектор или в свързани с него частни фирми (т.е. частна фирма, която продава нещо на публичния сектор и оттам си набавя приходите). И двойното увеличение на заплатите от средно 500 лева на месец. По 6000 на година. 6 милиарда за година общо. При условие, че разходите на бюджета за 2008 са били 10 милиарда това е едно доста значително увеличение.
Няма лошо да разпръскваш популизъм, ама да има и практическа обосновка...
I don't wanna die
Обществена поръчка? Да. Обновяване на жилищен блок, който са му били нужни около милион и половина или всъщност за милион и половина можеха нов да построят
. А тя завалията платила 20 милиона на фирмата на мъжа си за по-сигурно.
После си спомням колко ядосана беше, като я питаха за това. Някой май се изцепи яко! Тя беше ЯДОСАНА, че някой я е питал защо е подарила 20 милиона на мъжа си! Спомням си само как статията изчезна от новинарските сайтове по онова време. Някой без да иска я беше махнал...
Но хайде стига сме я засягали тази болна тема. Нищо не можем да променим. Моето мнение е, че мизерията е тотална и навсякъде. Последно време обикалях немалко из страната и просто... Грозна картинка е. Спомням си, че имаше мизерии в предишните правителства. Помня, че когато царя беше на власт си мислех, че парите на данъкоплатците не отиват за благото на държавата, а в нечии джобове. Но БСП надминаха и най-смелите ми очаквания на безотговорно, безсрамно и крадливо правителство. Те хората са го казали: "Прост народ, слаба държава!". Два пъти поред бе избран Гоце Първанооглу за президент. Кой нормален човек би гласувал за един необразован селяндур, който всяка втора дума му е "консенсус, консенсус" щото други "умни" думи нИ знай. Струва ми се, че колкото пъти не повярвам на "приятеля" ми, толкова по-зле за мен. За сега човека не е сбъркал за нищо и смятам повече да не си тормозя мозъка с такива глупости.

Но хайде стига сме я засягали тази болна тема. Нищо не можем да променим. Моето мнение е, че мизерията е тотална и навсякъде. Последно време обикалях немалко из страната и просто... Грозна картинка е. Спомням си, че имаше мизерии в предишните правителства. Помня, че когато царя беше на власт си мислех, че парите на данъкоплатците не отиват за благото на държавата, а в нечии джобове. Но БСП надминаха и най-смелите ми очаквания на безотговорно, безсрамно и крадливо правителство. Те хората са го казали: "Прост народ, слаба държава!". Два пъти поред бе избран Гоце Първанооглу за президент. Кой нормален човек би гласувал за един необразован селяндур, който всяка втора дума му е "консенсус, консенсус" щото други "умни" думи нИ знай. Струва ми се, че колкото пъти не повярвам на "приятеля" ми, толкова по-зле за мен. За сега човека не е сбъркал за нищо и смятам повече да не си тормозя мозъка с такива глупости.
Нийла, за случая няма спорове. Ужасен е, гаден е и тази не би трябвало да е министър. Въпросът е, че това не е чист подарък (т.е. не всичките са били в повече) и са много по-малко от нужните за двойното увеличение. Което колкото и да е справедливо, не е реалистично.
I don't wanna die
Така виждаш ти нещата. Уважавам мнението ти. Всепак явно се е оказало реалистично за Румънците. Те общо взето май вземат около 3 пъти по-високи заплати, а цените в Румъния не са чак толкова по-високи от тези у нас. Най-много от всичко ми се иска нещата да не са толкова дълбоки, колкото ми ги представят.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Добре де, като толкова ти разбира главата, вземи бюджета - публична информация е все пак - разходи се по него перо по перо и кажи кое според теб е завишено. След това кажи откъде държавата да вземе и останалите няколко милиарда, които ще са нужни. Наистина всеки може да плюе - тия дни доста често си припомням златната реплика "Всички са маскари!", с която бяха спечелени не една и две изборни кампании през последните 100-120-130 години - ама дай ни все пак поне МАЛКО ИСТИНСКИ причини да мислим, че имаш НЯКАКВА представа за това ОТКЪДЕ могат да се вземат тия пари!
Добавено: За хората, които ме познават, би трябвало да е ясно, но все пак за хората, с които все още не сме общували достатъчно - не се опитвам да ръмжа срещу ръмженето на Nheela по адрес на сегашното правителство. Не, ръмжа срещу абсолютно пораженческото, абсолютно неконструктивното, абсолютно БЕЗСМИСЛЕНОТО "пари има, ама всички ги крадат, ама няма да ви кажа откъде го знам, ама знам, че така нещата няма да се оправят, ама няма пък да ви кажа как! Няма! Нямаааааа!"
Добавено: За хората, които ме познават, би трябвало да е ясно, но все пак за хората, с които все още не сме общували достатъчно - не се опитвам да ръмжа срещу ръмженето на Nheela по адрес на сегашното правителство. Не, ръмжа срещу абсолютно пораженческото, абсолютно неконструктивното, абсолютно БЕЗСМИСЛЕНОТО "пари има, ама всички ги крадат, ама няма да ви кажа откъде го знам, ама знам, че така нещата няма да се оправят, ама няма пък да ви кажа как! Няма! Нямаааааа!"
Last edited by Roamer on Sat Dec 06, 2008 2:55 pm, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Говоря за чисти цифри, а не за някакво мое виждане.
Със сигурност има начин нещата да се оптимизират, но няма как да стане изведнъж и просто няма как изведнъж да се увеличат заплатите два пъти (Бтв, в Румъния заплатите са малко под два, а не три пъти по-високи, започва да ми прилича на развален телефон това).
Със сигурност има начин нещата да се оптимизират, но няма как да стане изведнъж и просто няма как изведнъж да се увеличат заплатите два пъти (Бтв, в Румъния заплатите са малко под два, а не три пъти по-високи, започва да ми прилича на развален телефон това).
I don't wanna die
Пари наистина няма откъде да се вземат защото от много отдавна няма държава. Няма добре функционираща икономика. Все още огромна част от хората са обзети от типа на мислене "аз ги лъжа, че работя, те ме лъжат, че ми плащат". Целият крупен български бизнес е изкуствено създаден още от своя зародиш и е много трудно приспособим към всяка промяна освен със също така изкуствени средства. Ръководството на този бизнес в повечето случаи няма реална капиталистическа, свободно-пазарна и мениджърска подготовка и манталитет. В много случаи такъв бизнес представлява и просто машина за изпиране на пари. Става въпрос и за срастване с местните органи на политическата власт, за раздаване на безброй общински терени, имоти, всякакъв вид привилегии и протекции. Като изключим столицата и един - два от по-големите градове, всичко останало е замряло в полу-авторитарно безвремие, където местни политически дейци и "бизнесмени" контролират обществения живот. За 20 години това не се е променило особено. Според мен ще е нужна смяната на поне още едно активно поколение и то в условията на постоянно външно спокойствие, за да си отдъхнем евентуално на старини и да си се радваме на европейската държава 

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
http://troshanov.wordpress.com