Buffy the Vampire Slayer & Angel - SPOILERS

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Nov 26, 2008 10:11 am

Зомбито на края на мюзикъла чухте ли го? :mrgreen:
Ма малко тъпо че си се оспойлила самостоятелно до края кво става :(

Флейтистката си рулз!!!
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Nov 26, 2008 10:32 am

Не е "малко" тъпо, ама всеки има право да си прецаква сам експириънса.
And you can't dance with a devil on your back...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Nov 26, 2008 8:40 pm

Spoiler: show
Продължаваме със сезон 6 и аз искам да обърна внимание на три епизода - краткото завръщане на Райли, сватбата на Зандър и епизода с шизофренията на Бъфето.

Този с Райли беше може би най-тъпият за последните два сезона. През повечето време беше осмъртително отегчаващ и елементарните диалози на Райли с женицата му направо не можех да ги гледам. Завърши още по-дебилно, отколкото започна.

След това дойде малоумието със сватбата на Зандър. Явно Уедън е решил, че НЕ МОЖЕ и Зандето да мине без някоя дълбока лична драма и му е измислил възможно най-малоумната. Само глупостите на роднините направиха цялата работа гледаема.

И таман си викам, че няма накъде по-зле, при което решиха да спретнат едно типично "уууу, всичко е било илюзия... може би" епизодче, чието присъствие ме дразни неимоверно. Бас ловя, че ултра феновете на сериала се избиват да коментират и анализират дълбокия му смисъл, от което ми се повдига още повече. Това е елементарен трик, който е правен къде ли не и то по-добре и по на място. Единственото, което Уедън постига с него е още повече излишна претенциозност, все едно сериалът си нямаше достатъчно. Все пак епизодът имаше един редийминг момент - лекия побой над Доун и последвалото ЗАПУШВАНЕ НА УСТАТА Й. Крайно време беше!

Въобще тоя сезон ми е крайно тегав в по-голямата си част. Много от епизодите теглят локуми, набляга на някакви псевдо-сериозни теми и освен мюзикъл демона няма свестни лошковци (сори, но гийкзорите ми писнаха вече).

Май единственият наистина готин епизод, който гледах вчера, беше Doublemeat Palace. Много яка гавра с McDonalds. Е, и този, в който Бъфи и компания заседнаха в къщата за рождения й ден, беше ОК с изключение на обичайните доунщини.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Nov 26, 2008 9:49 pm

Мда, Доун ТРЯБВА да умре. Отвратителна е, безсмислена е и е сложена само, за да можем да видим Бъфи с нова и екзотична за нея отговорност. Един сезон СТИГА.

Иначе Уедън почва да се поосира с количествата перилз. Нон стоп някви нови многострадания, взех да се изморявам от постоянните промени. Ако персонажът не е склонен на такива, се изсмукват от пръстите - Зандър - Аня, примерно. Е нямаше нужда.
Но сватбата беше яка - демоните бяха по-човечни от човеците-роднини.

Сериалът почва да зацикля и в момента го гледам само заради Спайк. Останалите взеха да ми втръсват. Липсва ми свежата непретенциозност на първи сезон.

Иначе, Ники, видяхме го зомбито след мюзикъла и си умряхме от смях. :lol:

Иначе аз се изкефих много и на епизода с невидимата Бъфи. Много беше як!

Относно Normal Again - на мен реализацията ми хареса, но не видях дисекцията на сериала, която се предполагаше да видя според ревюто на Роланд и Емо. Всъщност, какво сте имали предвид под дисекция?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Nov 26, 2008 10:23 pm

Иначе аз се изкефих много и на епизода с невидимата Бъфи. Много беше як!
А, да, него го забравих. Добър е доста.
Относно Normal Again - на мен реализацията ми хареса, но не видях дисекцията на сериала, която се предполагаше да видя според ревюто на Роланд и Емо. Всъщност, какво сте имали предвид под дисекция?
Аз също да попитам де го видяхте тоз пуст "постмодернизъм" в епизода. Щедрото размятане на разни терминчета само за идеята не води до нищо смислено.

Бтв да вметна, че ревюто спойли бая на места, не е като все сами да "си прецакваме експириънса"... :roll:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Nov 26, 2008 10:30 pm

Е, моят експириънс си е ок, нищо, че знам какво ще се случи с тоя и оня от профила на Спайк най-вече. На мен спойлерите рядко ми пречат. А Сашко, ревюто е минимално спойлещо за сериал като Бъфи, в който за 7 сезона се случват неща, колкото за 17.

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Nov 27, 2008 8:15 am

Изгледахме 6-ти сезон и съм маса разочарован. С изключение на няколкото готини филъра беше супер тъп и мозъкостопително проточен и краят беше бая зле реализиран (с изключение на последните му пет секунди, да речем). Но върхът беше, когато Уилоу се пробва да пулне едно Шинджи/Аято, фор фъкс сейк. :dash:

Та така... за 6-ти сезон - 6-чка по десетобалната. Определено е най-слабият дотук.

п.п. Вече съм си изградил и известна непоносимост към Бъфи освен отвращението към Доун, а от душевните драми между двете направо ми се драйфа.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 27, 2008 9:27 am

Всъщност ме дразниш толкова (Сашо) с това, че не си в състояние да разграничаваш при гледане. Всичко с един аршин, всичко с един речник, всичко под един нож. Няма значение дали е Бъфи, Crysis или Хамлет. И не, не спойлим в ревюто.

Дисекцията на сериала в Normal Again идва от описанието, което докторът и родителите на Бъфи казват за света, в който си "мисли", че живее. За абсурдността му. Описват го не с думите и отношението, на което сме свикнали в сериала, а с това, което един сериозен човек би казал, ако му се сервира подобна концепция в реалния живот. Постмодернизмът пък идва от последните няколко секунди на епизода, когато той завършва не в сериала, а извън него. Жалко, че Сашо е така обръгнал на подобни епизоди навсякъде, та не му е харесал. За мен, като човек наивен и без неговия богат опит, беше изключително силен.

И на мен шести сезон не ми е любим, но е един от най-силните като единични епизоди и като съпътстваща тема с махането на алегориите и символиката - сексът не е еротично пиене на кръв, а е секс, убийствата не са мистични, а реални и с тривиални средства (някой забеляза ли колко пъти преди епизода с Уорън и Тара Бъфи каза "Guns never work" в сезона? Аз си спомням един, но май били повече), всичко е много по-оголено и обтегнато отпреди. И голямото зло не е свръхестествено, а са трима загубеняци без живот.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Nov 27, 2008 8:39 pm

Бъфи каза на 2 пъти "Guns never work". Поне аз толкова съм запомнила.

Иначе и аз съм поразочарована от сезона. Беше вял и доста по-безпосочен от предишните, може би щото нямаше ясно изразен сторилайн с голям лошковец. Има някаква логика да бъде направен така - след като в 5ти сезон Бъфи се разправи с богиня, няма накъде повече да ескалира. Е има де, но това е запазено за последния сезон. Може би заради това Уидън е наблегнал повече на персонажите. Проблемът е, че той явно си ги мрази, за да им причинява нещата, които им причинява и въпросното им развитие нещо не ми хареса. Твърде много безсмислена драма. Твърде.

И не виждам защо алегориите и символиката трябва да се махат. Бъфи без мистицизъм е една уморена и скучна Бъфи. А на кръволоченето в сериала винаги му е липсвал еротичния заряд от други вампирски произведения. Не че го няма съвсем, но да кажем почти? Сексът не го замества - секс имаше и в 5ти сезон. Верно че нищо не може да се сравни с тоя в 6ти, но все пак...

За мен 6ти сезон остава ценен единствено с отношенията на Спайк и Бъфи и няколкото мега яки единични епизода. Останалото го гледах с отегчение, чкайки Спайк да се появи и да ме спаси от скуката. Развитието с Уилоу накрая ме остави абсолютно равнодушна. Е, Зандър беше прекрасен, когато я укроти, но преди това имахме три много никакви епизода. Мъката на Уилоу беше неадекватно направена. Останалите пък почти не показаха мъка. В боя Уилоу - Бъфи също нямаше чувство. Не знам, след чудесния пети сезон този ми се вижда толкова безжизнен.

Относно дисекцията - мисля, че сте се поизхвърлили малко в ревюто. Това не е никаква дисекция. Това е само безкръвно повърхностно одраскване. Дисекция щеше да бъде ако бяха засегнати в дълбочина взаимоотношения, похвати и т.н. Тук имаме повърхностно обсъждане на сетинга. Не ме впечатли. Идеята си я биваше иначе.

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Nov 27, 2008 9:32 pm

Определено спойлите какво се случва в Normal Again и разказвате развитието на половината персонажи. Но то аз никога не съм одобрявал това формулативно изброяване и анализиране на персонажи в ревюта, колкото и да е забавно за автора (вкл. на мен) да сподели впечатлението си от тях.

Колкото до постмодернизма - в случая не е нищо повече от гореспоменатото от мен повърхностно бъзикане на зрителя с алтернативни реалности, от което вече искрено ми е писнало. Далече е от Годард или Фелини. И крайно конвенционално от 60-те насам.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 27, 2008 10:17 pm

Постмодернизмът е подход, не стойност или ниво. И си държа, че не спойлим за нищо. Най-малкото за всеки герой сме описали единствено началната му фаза.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Nov 27, 2008 10:36 pm

Мдаам преполвих първия сезон на Angel ма определено си е мнотонна скука лека повечето време. :roll:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 27, 2008 10:43 pm

Скука чак не бих казал, но си тривиалнее след Бъфи определено.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Nov 27, 2008 11:26 pm

Roland wrote:Постмодернизмът е подход, не стойност или ниво. И си държа, че не спойлим за нищо. Най-малкото за всеки герой сме описали единствено началната му фаза.
"Зандър е един от най-трогателните и силни образи в сериала. Започва като девственият смотльо, влюбен в Бъфи и прицел на безкрайно плахите любовни пориви на Уилоу. Човекът с тъпите лафове, които разведряват обстановката, в един по-долнопробен сериал Зандър би бил напълно безполезен комик-рилийф. Само че това не е един по-долнопробен сериал, а Buffy the Vampire Slayer и тук той е лепилото, спояващо цялата група. Зандър е човекът, който вижда нещата и към края на сериала той е може би най-мъдрият и дълбок персонаж."

Как да е, спирам с този безсмислен спор. Ще продължа с обсъждането на сериала, като погледаме още (сега сме в началото на 7-ми сезон и е долу-горе ОК, макар че не ме радва колкото 5-ти... завръщането на Уилоу беше бая скучно).

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Nov 27, 2008 11:44 pm

Сашко не се излагай. В това за Зандър няма нищо спойлещо. То ако ще се хващаме за запетайките да почнем да си пишем ревютата на два реда като:

Заглавие
Оценка

Все пак трябва да се даде някаква информация, нали? И като правиш ревю на цял сериал от 7 сезона, не може да го анализираш само по първата серия. Ако е написано толкова неопределено нищо няма да се оспойли. Аре стига простотии.

Завръщането на Уилоу не беше скучно, а гнусновато. В смисъл ДОСТА гадно беше. Наистина. :vomit:

Oui. Je suis garbage.