The Da Vinci Code
- The Dragon
- Elder God
- The Dragon
- Elder God
- armageddon
- Forsaken
- Amos Trask
- Aes Sedai
Книгата е интересна, но се оказва, че има доста големи проблеми с фактологията, поне на моменти. Признавам, че за повечето неща не можах да се сетя, но някои наистина ми се сториха странни, че авторът не ги е проверил (например, че основният процес срещу тамплиерите е бил във Франция, а не в Италия, както се твърди в книгата).
Когато и аз се опитвах да разбера кое е истина и кое не, попаднах на страница, където някой вече е свършил тази работа:
http://www.lisashea.com/hobbies/art/lastsupper.html
Малко се изненадах, защото някои от нещата, които ми изглеждаха най-фантасмагорични излязоха до известна степен верни (по-правилно е да се каже възможни, но недоказани).
Когато и аз се опитвах да разбера кое е истина и кое не, попаднах на страница, където някой вече е свършил тази работа:
http://www.lisashea.com/hobbies/art/lastsupper.html
Малко се изненадах, защото някои от нещата, които ми изглеждаха най-фантасмагорични излязоха до известна степен верни (по-правилно е да се каже възможни, но недоказани).
This signature is not yet rated
-
- Smallfolk
Книгата е страхотна - световен бестселър. Роман за всички почитатели на искуството и Леонардо. Увлекателен стил, напрежение, интересна информация и страхотна развръзка! Не познавам човек, който да е чел "Шифърът на Леонардо" и да не е останал потресен. Любим автор, любима книга. Страхотно криминале!
Ивайло Асенов
Ивайло Асенов
Робърт Джордан + Dan Braun = Happiness 4 me
Възкресявам темата, зашото току-що прочетох книгата :) Бях много предубедена, но всъщност тя не се оказа световното зло, за което я мислех (въпреки че е такъв бестселър), просто стандартният американски начин на писане, който незнайно защо минава за литература, и нелоша интрига, динамика, каквото там. В крайна сметка се свиква със стила и се чете леко. Предполагам, че дори би ме впечатлила с "разкритията" си, ако не ги бях чела в различни книги и гледала по телевизията на няколко пъти преди това. В резултат, на една трета от книгата вече знаех финала. Има си и положителната страна - всъщност е доста образователно четиво, макар понякога да ме дразнеха обясненията на общоизвестни неща.
Проблемът е, че май се зарибих и почнах да мисля за всеобщата мания по тайните братства. Винаги ми е изглеждало толкова абсурдно, че може да има хилядолетна организация, която уж пази Великата тайна (тм), която ще промени съдбините на света...
Дори да приемем, че е възможно тайната да се опази (невъзможно според мен и самата книга го доказва - достатъчно е само да пострадат едновременно 4-мата - или колкото са там - посветени), наистина ли може да съществува такава тайна, нещо толкова значимо, което да запази значението си в един бързо променящ се свят? За пример - идеята, че Исус е бил обикновен човек, се коментира отдавна и църквата не е пострадала особено от това.
Подвъпрос (който съвсем забива във филосоВските дълбини :Р) - защо хората обръщат толкова много внимание на религията?
Проблемът е, че май се зарибих и почнах да мисля за всеобщата мания по тайните братства. Винаги ми е изглеждало толкова абсурдно, че може да има хилядолетна организация, която уж пази Великата тайна (тм), която ще промени съдбините на света...
Дори да приемем, че е възможно тайната да се опази (невъзможно според мен и самата книга го доказва - достатъчно е само да пострадат едновременно 4-мата - или колкото са там - посветени), наистина ли може да съществува такава тайна, нещо толкова значимо, което да запази значението си в един бързо променящ се свят? За пример - идеята, че Исус е бил обикновен човек, се коментира отдавна и църквата не е пострадала особено от това.
Подвъпрос (който съвсем забива във филосоВските дълбини :Р) - защо хората обръщат толкова много внимание на религията?
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Lubimetz13
- Mistborn
Не, не, не, ти не разсъждаваш правилно! Естествено, че има Тайна! Дори не смей да се съмняваш в Нея, защото така рискуваш някоя нощ да се събудиш не в леглото си, а в центъра на опустяла катедрала някъде в Централна Европа, заобиколена от всевъзможни политици, военачалници и банкери от междуконтинентален калибър, които са облечени в костюми на розови прасенца със зловещ черен седмоъгълник върху корема и се готвят да изтръгнат биещото ти сърце, тъй като от незабележимите чипове, поставени в главата ти при раждането, са разбрали, че си започнала да се съмняваш в Смисъла и Матрицата около теб започва да се разклаща. Демек, ако ти е мил животът, не се съмнявай в Тайната, и всяка вечер пали свещ за криещите се от света съвременни членове на Ордена на тамплиерите, които и да са те, понеже без тяхната всеотдайна борба със Злото Въпросната Тайна отдавна да се е люснала на свобода измежду нормалните хора, а това би ни донесло Апокалипсис. Като се замисля, в някой от постовете си Тъмният може и да ни е казал Тайната измежду две шеги за Джиджето Бисквитко, но ние така и така не сме забелязали, тъй че все едно не я знаем, както и трябва да бъде.
Обобщение: Тайна има, но не ти трябва да я знаеш. Това е работа на Дан Браун.
А въпросът защо хората обръщат толкова внимание на религията е от почти толкова голяма важност за някои философи, мислители и безделници на свободна практика, колкото и самата религия. След десетки столетия разсъждение отговор все още няма, така че не го очаквай тук.
Обобщение: Тайна има, но не ти трябва да я знаеш. Това е работа на Дан Браун.
А въпросът защо хората обръщат толкова внимание на религията е от почти толкова голяма важност за някои философи, мислители и безделници на свободна практика, колкото и самата религия. След десетки столетия разсъждение отговор все още няма, така че не го очаквай тук.
Ама въобще не мога да разбера за какво се вдигна толкова шум покрай тая книга
?!Аз я прочетох преди 2г. някъде и тогава си беше обикновен, нелош американски трилър, но нищо по-специално. Мина време, аз дори я бях забравил и изведнъж медиите гръмнаха, реакция на Ватикана(да им се чудиш на акъла, като се има предвид че една от предишните му - уф не ми се проверява как се казваше - беше доста по- антиватиканска), че взеха и да издават някакви речници и енциклопедии за нея - голЕм смЕх 

Мога само да се оплача, за загубеното време.
Идеята е много хубава, фактологията също вади очи, но интригата.
Съжалявам но всеки, който е чел достаъчно книги от този тип се сеща почти веднага кой, какъв е. ;( Вярно, изненада беше, че свещеникът е някакъв там, но... хм
Не ми допада стила на Дан Браун като цяло.
Във всяка негова книга има една невероятно интелигента, супер-дупер мацка, има един ученолюбив тип мъж, има убиец, който има някакъв дефект (физически), има някакъв там, дето движи нещата от сенките, задължително старият приятел или ментор се оказва зъл предател, има някаква почти световна конспирация и никой не успява да навърже логически случилите се досега неща.
Не съм доволна.
А колкото до филмирането, ще стане като Спайдър-мен.
Идеята е много хубава, фактологията също вади очи, но интригата.
Съжалявам но всеки, който е чел достаъчно книги от този тип се сеща почти веднага кой, какъв е. ;( Вярно, изненада беше, че свещеникът е някакъв там, но... хм
Не ми допада стила на Дан Браун като цяло.
Във всяка негова книга има една невероятно интелигента, супер-дупер мацка, има един ученолюбив тип мъж, има убиец, който има някакъв дефект (физически), има някакъв там, дето движи нещата от сенките, задължително старият приятел или ментор се оказва зъл предател, има някаква почти световна конспирация и никой не успява да навърже логически случилите се досега неща.
Не съм доволна.
А колкото до филмирането, ще стане като Спайдър-мен.
Забравила съм го изглежда този свещеник. (?)Rogue wrote: Вярно, изненада беше, че свещеникът е някакъв там, но...
Кажи кой беше, може и със спойлер-бутона

PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
плиткоумна. прилични идеи, но като основа е дебилна. написана не като за нормални възрастни хора, на по 20-30 години, а все едно пропагандно четиво за деца втори клас, чрез които да се разнася "словото божие". с толкова плитки герои и толкова дебилен диалог, че човек започва да се чуди, кое е успяло повече да шашне обществеността - идиотщината или новите идеи.
смятам, че на дан браун трябва да му забранят да пише такива романи. по-добре да се ориентира към изцяло детската или научната литература.
може би защото паралелно четох Стайнбек или Хемингуей, но не смятам, че положението щеше да бъде много по-различно.
смятам, че на дан браун трябва да му забранят да пише такива романи. по-добре да се ориентира към изцяло детската или научната литература.
може би защото паралелно четох Стайнбек или Хемингуей, но не смятам, че положението щеше да бъде много по-различно.