Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Sep 23, 2008 5:47 pm

Амели, както всички знаем, основната част от електората на Столетницата е съставен от хора в пенсионна възраст. Което би отговорило на въпроса що Масларова бяга като дявол от тамян колчем я попитат за подопечното й Могилино, но проявява истинска охота колчем стане дума да праща баби на море в разгара на есента, на прага на новия изборен сезон. Но да оставим това... Иде реч за нещо друго, което Морвето много правилно го определи като популизъм. А то е популизъм в най-чист вид. Спонсорирането на старчески домове е хубаво нещо. Би могло да им се направи ремонт, да се включат разнообразни рехабилитационни програми, да се стори тъй, щото и нашенските старчески домове заприличват на онези от Запада, за които гледаме по телевизора. Вместо това социалното министерство отпуска пари, за да прати отбрани баби на море при средномесечна температура от има-няма дванайсетина градуса. Това води до няколко въпроса:

1. По морето стари хора няма ли, та никой не го ебе за тях? Или те понеже по принцип са си на морето, нямат право да бъдат пратени в някой балнеосанаториум например в Хисаря?
2. На какъв точно принцип са избрани пенсионерите, изпратени на морето и с какво точно са заслужили точно те да есенуват? Естествено, тъжно е, че малцина български пенционери могат да си позволят да ходят където и да е и то не без изключителното съдействие на социалната политика, чийто проводник е любимата на голяма част от народа мадам Масларова, но това е съвсем друга тема.
3. На кого са приведени парите, с които пенсионерите ще почиват на море? Това не е никак маловажен въпрос. Туристическият сезон тази година беше доста слаб, а и още по-слаб ще става. Изпращането на голяма група хора по черноморските хотели би помогнало на помазаните хотели да изкара поне някаква печалба от цялата далавера. Не? А кои са тези хотели? Имам право да питам, понеже като човек, който редовно си внася всички социални и всякакви осигуровки, съм загрижена за какво и при кого точно отиват парите ми. Тоест аз лично нямам нищо против санирането на старчески дом, обзавеждането му с джакузи и осигуряването му с всякакъв вид рехабилитационен персонал, но имам много против парите, които аз чинно внасям, да отиват за чисто популистки изгъзици.

Да не забравя и пионерския патос, струящ от пресцентъра на министерството. Все едно чета някогашното работническо дело, в което трудещите се от завод "Ален мак" спонтанно и възторжено посрещнали гостуващия при тях другар Въведетеиметотука, който открил новата поточна линия за производство на вакса. И после що ми се драйфало...
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Sep 23, 2008 6:22 pm

Валери, това с десетте милиона за вчерашния празник всъщност е малко по-различен въпрос. Може и да не си забелязал, но това вчера беше кръгла стогодишнина от едно от наистина важните за България събития - и, поне според мен, имаше нужда от честване. И аз се чудя дали са били необходими всичките пари, които са били дадени, но парите, дадени за честването на стогодишнината от обявяването на независимостта на България, не би трябвало да имат нищо общо с почивките на пенсионерите - просто мисля, че не трябва сумите да бъдат сравнявани една с друга. Това дали за честването са били дадени прекалено много пари трябва да бъде мерено с друг аршин, свързан с чествания и годишнини, а не точно с тази уж социална програма.

Иначе и аз мисля, че днешното развитие на историята с пенсионерските почивки си е чиста проба "бе то ясно, че не можем да помогнем на всички, ма дай да направим нещо - НЕЩО - че да влезем във вестниците преди изборите; дай да намерим стотина-двеста-хиляда души, пък хората са глупави и ЩЕ си кажат "е, хубу де, тази година не ми излезе късметът, догодина може и да съм аз!"
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 23, 2008 6:29 pm

Мен повече ме издразни това, че "за пътищата нямало пари вече от държавния излишък и трябвало да се качат пак цените на винетките". Тук изобщо не искам да навлизам в това колко абсурдни са винетките при нашата пътна инфраструктура. Просто ми се струва идиотско след като събрахме такъв бюджетен излишък, той да се изхарчи за популистки мероприятия (откровено популистки, та дори и социални - има си начини, както вече се уточни по-нагоре) и после да се твърди, че няма пари за проблемните области.

Защото пенсионерският живот Е проблемна област. Само дето закарването на море през октомври не е решение на проблемите в тази област.

Но причината за това е, че в България - не знам как е по света - всичко е наобратно. Не гласуват младите и работещите хора, които имат идея какво и как трябва да се промени и които ще забележат като ценни и достойни за поощрения постъпки на правителството в посока истинските проблеми на държавата. Вместо това гласуват главно и най-редовно пенсионерите и то най-възрастните такива, които - колкото и грубо да звучи - не следва да определят бъдещето на държавата (бтв в градовете разпределението червени-сини бабички не е толкова шифтнато наляво) и не следва харченето на държавния излишък, ЗАРАДИ КОЙТО ПЛАЩАМЕ НЕЧОВЕШКИТЕ ПАРИ, да отива за да се захрани изцяло този електорат. Не че той няма нужда, не че съм съгласен с "цялата мара втасала" - просто нека парите да се харчат разумно, прозрачно и с ясни и одобрени от обществото като мнозинство приоритети. Ей това нещо като някоя власт почне да го прави, ще гласувам само за нея.
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Sep 23, 2008 8:22 pm

Пенчев, забелязах бре, не бях чак толкова пиян от щастие, че съм независим :wink: Иначе Морвен и Марфа описаха точно картинката. Просто се успокоих малко, че властта се вразуми, та поне пратиха старци от домовете да позамажат гафа.
Но пък и тези 10 мил. (които са друга пиеса, да) както ги дадоха по пера си е срамота - 100 000 лв за сценарий на клипче :roll: Еми и Фелини да го беше написал това на салфетка, пак нямаше да струва толкоз. Или издал някой си книжка (която да струва макс 5 бона разходи) и за презентацията й пред 15 души в празна зала - 50 бона. Или 2 мил. лв. за "реклама" в "независимата преса"...
А за "излишъка" да не говорим. Значи, с всичките преки и косвени държавата ти прибира към 60% от дохода, правим 1,5 млрд излишък и към края на годината се "усвояват" на бегом, без никой да разбере как и за какво дори. Ами не може така. Само ДДС-то да бяха смъкнали наполовина и да видиш как нито щеше да има толкова "излишък", нито проблеми с топлофикации, нали.
Как ще да е. На мен снощи в "Денсинг старс" най ми хареса Мамалев :lol:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Sep 23, 2008 8:40 pm

Уау, вече виждам как на следващите избори БСП ще потроши турчулята и герберите С НАМНОЖИЛИЯ СЕ, КУПЕН С ПОЧИВКА НА МОРЕ БАБЕШКИ ЕЛЕКТОРАТ!!! :shock:
Подло, наистина.

А сопрете се малко. В Бг парите НЕ стигат за НИЩО. Затва вечно се задават въпроси от рода: "Що да пращаме пенсионерите на море, като е по-наложително да им оправим старческите домове". "Що да строим приюти за кучета като е по-наложително да оправим тези за изоставените деца". И т.н. Но с тоя начин на мислене накрая НИЩО не се свършва. НЕ ТРЯБВА едното да е за сметка на другото. ТРЯБВА всичкото това да се направи в някой момент. Да, простотиите на БСП понастоящем са популистки, но елементарни. "Столетницата" друго освен евтина и очеизбождаща промивка на мозъци не може да прави и никога не е правила всъщност. Кой мислещ човек според вас ще се трогне от тая постъпка и ще им се върже за изборите? Бабите със или без море са си твърд електорат, така че няма кой знае ква файда. И кво значение имат смешните им причини да го направят при това положение. Важното е, че има някакъв резултат и разни хора са получили заслужена радост. За мен тук единственият наистина дискутабилен проблем е това, в чия гуша влизат парите от далаверката, щото искам с тях пари да почиват колкото се може повече баби. Но наистина нбе разбирам това масово възмущение. Лайняните причини нещо да се направи не означават задължително, че резултатът от нещото е лош.
А за пенсионерите от Варна може да има планина (нали и на планина ще ги пращат). Бтв, подобен тип социални програми НИКЪДЕ по света не могат да огреят всички нуждаещи се, така че все някой остава прецакан - късмет, живот, таквиз ми ти работи. Кво? Хората да спрат въобще ли да ги прилагат заради това?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 23, 2008 9:02 pm

Всъщност електоратът не е твърд - последните години бяха доста тежки пенсионно, а и откровено казано видно е за всички, че текущото управление минава на километри от програмата на БСП и социалната политика. Не знам дали ти е направило впечатление, но точно по време на ТОВА управление имаше най-много пенсионерски протести и най-упорити. Следователно ИМА защо да се прикоткват бабите най-постоянно. Така че заеби да не е и предизборен ход.

По въпроса за "с такова мислене доникъде не се стига" - айде сега, научни хора сме с теб. Казах го вече - дефинирани приоритети, дефинирани средства и умен мозък да ги разпредели. Не е толкова трудно, само желание да има, нали. Как да се дефинират приоритетите - обществени обсъждания, референдуми, ЛОГИКА...

Парите в Бг далеч не са толкова малко, колкото ни изглежда на нас, които изобщо не ги виждаме.

А ако тия суми, които Валери ръси тук, са дори донякъде близки до истината, аз просто не знам кво да кажа баси. А после програмисткият труд бил надценен....
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Sep 23, 2008 9:50 pm

Moridin wrote:А ако тия суми, които Валери ръси тук, са дори донякъде близки до истината, аз просто не знам кво да кажа баси. А после програмисткият труд бил надценен....
Просто цитирах говореното снощи по БтВ. Попресилили са боята, но не много:
Представяне на книги, посветени на 100-годишнината... – 60 000 лв.
Има и други интересни пера :)
Подробно в: http://dv.parliament.bg/DVWeb/searchDV.faces

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Sep 24, 2008 10:55 am

Чудя се, след като ТЕЦ-овете на Топлофикация всъщност произвеждат ток за Електрификация, като охлаждат реакторите си с вода от Водофикация посредством моя радиатор, не трябва ли трите -фикации вместо да ме щрафят тройно да ми плащат за услугата :roll:

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Sep 24, 2008 11:10 am

не - охлаждането влиза в цената :) и всъщност ако не ти отбиваха пари заради това щеше да плащаш двойно :)

PrivateRaio
Misting

Post by PrivateRaio » Wed Sep 24, 2008 2:22 pm

Всъщност Interpreter е прав. И така е било когато е била правена цялата система. Топлата вода за парното е остатъчен продукт от охлаждането. ТЕЦ "Трайчо Костов" и ТЕЦ "София" са били вързани и водата е минавала от единия в другия охлаждайки процеса на производство на ел. енергия и отдавайки топлина на жители по маршрута на тръбите. Уви, със създаването на архитектурните недомислия като Младост, Дружба, Надежда, Люлин, Металург и прочее вече в ТЕЦ-овете има по няколко котли които греят вода за парното и цената става много, много по голяма. Горе долу това е, доколкото аз знам.

sauron
Paragon

Post by sauron » Mon Sep 29, 2008 10:18 am

http://life.dir.bg/2008/09/29/news3419714.html
Силвестър Сталоун се срещна с Бойко Борисов
29 септември 2008 /
Холивудската звезда Силвестър Сталоун пристигна в България и се срещна в неделя със софийския кмет Бойко Борисов в Столична община.
Image

Двама рамбовци!

:monkey: :ghostche: :panda: :rofl:
Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Sep 29, 2008 12:00 pm

нищо чудно няма- Супер Бойко е шефа на Рамбо и като такъв му задава мисия при такива срещи :)

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Thu Oct 02, 2008 4:03 pm

http://news.ibox.bg/news/id_1637719142

Е, нямам думи просто :evil: :evil: :evil:
Image

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Oct 02, 2008 4:11 pm

Е това вече изби рибата във всякакъв смисъл. За нападение на граничари една година условно и 500 лева глоба. :shock: Това си е открита покана всеки да си нахлува при нас и да си прави каквото иска. :evil:
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 02, 2008 4:21 pm

Не е точно така. Единият е получил смъртна присъда, макар и не по установения ред. Предполагам, че леките присъди са опит да се компенсира това.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either