The Da Vinci Code

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Samail
Sorcerer

The Da Vinci Code

Post by Samail » Wed Jun 02, 2004 1:36 am

Разбрах че следващия проект за филм на Мел Гибсън е свързан с екранизацията на тази книга (-->виж заглавието) и преди да ми се нахвърлите защо съм пуснал тази тема тук, а не при филмите :) ще кажа че става дума за самата книга. Та ако някой е чувал нещо повече за тази книга да каже защото съм силно заинтригуван от това книжле. 8-)
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 02, 2004 9:24 am

Интересна е:) Като сюжет много куца, с всички крака, обаче фактите вътре са интригуващи. Базира се на предположението, че Светият Граал всъщност е метафора за Мария Магдалена, която е била съпруга на Иисус. В интерес на истината вътре се обясяват някои неща, които в Библията са силно смотолевени или премълчани - например, че е било много непристойно евреин на възрастта на Иисус по онова време да не е женен, ако се е случило да не е задомен, то родителите му обезателно му търсели съпруга. Тоест, ако не е бил женен, то някъде из евнгелията то е щяло да бъде изрично споменато като нещо твърде необичайно и е щяло да бъде дадено обяснение на този факт. Разглежда се и противоестествената омраза на Петър към жените... Бе има доста интересни работи, като се добави и криминалния сюжет става доста четивно:) А аз си изградих своя концепция, която е, че Робърт Джордън Знае! Сега събирам експедиция до Андора, та да идем и да открием Светия Граал:))) Който иска - да се включва, търся сега и спонсори:РРРР
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Wed Jun 02, 2004 10:21 pm

Съжалявам, че ще се намеся по-такъв особено гаден, неуважаващ таланта начин, но аз лично смятам, че някой трябва да спре Мел Гибсън да режисира филми. Особено пък на религиозна тематика. Нека прави филми за пчеличките или нещо от този род. Само да спре с тези прояви, достойни за фанатизиран йезуит, борещ се за възстановяването на Светата инквизиция.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 02, 2004 10:27 pm

Хм, някъде бях чела, че той наистина е sort of фанатизиран йезуит... Дори една от дъщерите му станала монахиня (а е дълг на всеки уважаващ себе си родител да заключи момичето в къщи и да не го пуска, докато не обещае, че ще си избие идеята от главата и ще се впусне в див социален живот).
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 02, 2004 10:38 pm

Аслъ! И отвреме навреме да й пъха под вратата отбрани снимки на Брад Пит по без гащи! Нека види ко пропуска:РРР

Уук.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Jun 03, 2004 12:43 am

Затова - за Бога, братя, не купувайте (билети за филмите на Мел Гибсън)! Ще види той! :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Thu Jun 03, 2004 3:34 am

Аз пък съм на мнение че Мел Гибсън е доста интелигентен човек, най-вече защото съм го гледал като гостуваше във шоуто на Лено и в други предавания. Човекът има голяма обща култура и това че е решил да направи един по спорен филм не означава че дълбоко в убежденията си е такъв. И мен ако питате Брад Pit може и да има тяло което жените харесват, но иначе не е от най-умните, поне не като по филмите. :lol: 8-)

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... nceКнигата не е много нова, както се оказа , по точно издадена е миналата година. Но я видях в една книжарница в центъра, така че явно още е популярна. Ще видим, дано я преведат на български, защото такава книга да прочета на английски ще бъде истинско мъчение. (не че няма да се справя, но няма да мога да разбера историята :wink: )
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jun 03, 2004 9:45 am

Е преведена е бе! Аз си я купих още декември месец на тогавашния панаир. "Шифърът на Леонардо" се зове. А колкото до интелекта на Брад - бе той да ми падне само, няма да го карам да ми развива теории по молекулярна биология тогава:Р

Уук.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Thu Jun 03, 2004 5:03 pm

Ъ-хъ, издадена е и съм я чел. Хубвичка ми се стори, и превода беше горе-долу добър. А "фактологията" е просто убийствена - много ще трябва да се ровиш, за да установиш кое е документална истина, и кое е "оправяно" от автора.
Хм, лошите във книгата са си точно религиозни фанатици, така че ще се получи нещо интересно. А главната идея противоречи на доктрините на Църквата. Не звучи като да се филмира от някакъв заклет християнин.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Koruin
E'lir

Post by Koruin » Sat Jun 05, 2004 10:49 am

Аз го възприех като добре написан трилър. Държи в напрежение докрая, добър стил. Затова много не се вглеждам във фактите. Иначе щеше да е исторически роман. А Мел Гибсън може да е решил да сменя жанра.

Jantex
Commoner

Post by Jantex » Sun Sep 12, 2004 9:12 pm

Ами че е интересна книгата, интересна е и на филм може да стане доста добре. :shock:
Сега събирам експедиция до Андора, та да идем и да открием Светия Граал
Що пък точно да Андора не мога да разбера, но може и аз да се включа. :wink:

За тези които са по -заинтерисовани ето ви форума към книгата->
http://www.crackingdavinci.co.uk/forum1/
"Трудно разбрах, че е трудно да разбереш."

Lews
Scholar

Post by Lews » Sun Sep 12, 2004 9:19 pm

Regsa wrote:Съжалявам, че ще се намеся по-такъв особено гаден, неуважаващ таланта начин, но аз лично смятам, че някой трябва да спре Мел Гибсън да режисира филми. Особено пък на религиозна тематика. Нека прави филми за пчеличките или нещо от този род. Само да спре с тези прояви, достойни за фанатизиран йезуит, борещ се за възстановяването на Светата инквизиция.
Кхъм. За мен Мел Гибъсн е може би най-талантливият режисиьор в момента( за Passion of the Chirst и Braveheart). Ама това си е мое мнение.
По темата, книгата не съм я чел, ама филма сигурно ще го гледам.
"Сърцето ми е мрачен леден храм -
и боговете кървави не моля...
Изгубих всичко,за да го създам -
железен и студен по моя воля..." Дара

Kolibri
Sorcerer

Post by Kolibri » Mon Sep 13, 2004 10:04 am

Аз пък да си кажа, че книгата никак не ми хареса и по мое мнение трябва като цяло да спрат екранизацията й. Не мисля, че ще се получи нещо годно за гледане.
Ако падна, искам да знам, че съм скочила, а не, че някой ме е бутнал...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Sep 13, 2004 10:05 am

Джанта, ми виж сега за Андора... То като се замисли човек и след кратка справка и с епохалните трудове на Робърт Джордан по въпроса, току получава Прозрение. Следователно убедена съм, че е там, никой не може ме разубеди:Р

Уук.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Mon Sep 13, 2004 3:00 pm

Историята не е нищо особено сама по себе си, ама фактологията е определено зашеметяваща.