Ще се опитам да изкажа горе-долу кохерентно мнение по няколко от възникналите въпроси и коментари, като разбира се имам за цел просто и единствено да кажа какво мисля аз, а не кой е прав и кой крив (инак би било твърде претенциозно, според мен). Та така:
Първо, да, има го моментът, че The Prestige като книга е доста по-различно изживяване от филмовата му версия. На книга нещата са доста по-мистични и фокусът пада не толкова върху това какво му коства на един шоумен професионалния живот, а по-скоро върху силата (безсилието) на човешкия дух. Тоест, голяма част от идеите там са далеч по-метафизични и се занимават с етика (малко напомнят някои от идеите на Шели във Frankenstein). Това обаче в никакъв случай не означава, че книгата е по-shallow от филма. Просто са две гледни точки върху приблизително еднаква история.
Аз съм изключително голяма почитателка на двамата братя Нолън и да, съгласна съм, че Jonathan е този, който движи нещата в сценарно отношение, докато Christopher е човекът с цялостната визия.
Но не бих могла да се съглася, че The Dark Knight е по-елементарен или по-едноизмерен в сравнение с The Prestige. По простата причина, че лично аз намирам повече пластове сюжетност и замисъл зад TDK, отколкото зад The Prestige. Реално погледната зад The Prestige аз съзирам идеята за саможертвата (на лично ниво, и на професионално), както и идеята за обсебването (любима Нолънскова тема, според мен

), а също и тази за професионалното съревнование и вражда, които изваждат на показ най-лошото у човека.
Това, което аз виждам зад The Dark Knight е следното: идеята за саможертвата (на лично и на професионално ниво; разбира се не така застъпена, както в Batman Begins, но все пак присъстваща осезаемо); "професионалното" съревнование, aka в този случай като вечната битка между "доброто" и "злото" (просто комиксовата митология си го налага); тероризмът в съвременния ни живот както и начинът, по който гледаме на човешкия живот и държавността (пълно е с препратки към 9/11 по мое виждане); темата за баланс, опозиция, себедеструкция и самоконтрол. Да не споменавам също и че определено вярвам, че да боравиш с 4 главни герои е далеч по-сложно отколкото с 2, а също и че от структурна гледна точка филмът представлява едно "упражнение" да се вкара смисловата и съдържателната рамка на Heat в комиксов летен блокбастър.
Та in a nutshell, доста повече работа е паднала по "измайсторяването" на Knight-а, отколкото на The Pretsige, което според мен е нормално, защото двамата братя определено показват възход в професионално отношение.
И btw, съжалявам за безбожно дългия post.

Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon
Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib