9-ти септември

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Random
Ascendent

Post by Random » Thu Sep 09, 2004 12:05 pm

Моите дядовци пък са били върли поддръжници на идеята. Даже братовчедката на единия ми дядо е била най-младата партизанка в България или нещо такова. Мен като съвсем млад пък, честно казано, въобще не ме интересува тая тематика. Гледам си настоящето и това е.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Sep 09, 2004 12:13 pm

А пък на мене прадядо ми е бил партизанин. Е, после го отнесъл, защото нещо не се спогодил с колективизацията, ама...
А иначе... И аз послушах днес нашите мили депутати. По едно време се замисих- "Абе тия какво правят там? Управляват България или се карат за глупости..."
Който иска да си празнува. Аз никой няма да спра, ама на депутатите тоя спор просто не им е работа...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Clio
Moderator

Post by Clio » Thu Sep 09, 2004 12:25 pm

А пък аз бях ужасно нещастна, когато дойде 10-ти ноември. `Щото таман ми вързаха пионерската връзка и се гордеех ужасно, че вече не съм малко нещастно чавдарче, ами малко щастливо пионерче, и те взеха, че ги премахнаха! Ма не може така, другари, трябва да се организираме!

Мне, наистина, горното само идва да покаже колко съм наясно, в светлината на тогавашните ми чувства, с идеята за живота по туй време... Така че съзнателно игнорирам собственото си "закачане" на комунистическия период и мнението ми не се влияе от "ехх, добре/зле си живеехме тогава". И определено не съм навита да празнувам празник, в който е станал държавен преврат - нито 9-ти, нито 10-ти... Да, датата като историческа такава трябва да си се знае, но чак да се празнува... :?
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Sep 09, 2004 12:26 pm

Мдам, за пореден път и едните и другите преиграват. Подобна дискусия далеч не е най-важното нещо, с което да се занимават:(

Всеки има право да празнува каквото си поиска и да остави другите да правят същото
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Sep 09, 2004 12:57 pm

Мда, и на мен ми е безразличен някак. Историческа дата и толкова. Смятам, че е дата, която е довела до трагични последици, обаче вече няма особено място за емоции. Сега минах през Борисовата градина и видях нестройната тълпа пенсионери, запътили се към паметника... някаква сянка на псевдовсенародните веселия някога. ЧуВствам го горе-долу както ако беше сбирка на кришнари или празник на филателистите - просто ми е далечно ирелевантно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

sauron
Paragon

Post by sauron » Thu Sep 09, 2004 2:35 pm

абе сутринта за съжаление хванах съвсем малко от парламентарната говорилня, щеше да ми е интересно какви ги бъбрят депутатите. Но по сериозно:
1. Че е историческа дата- е
2. Че е преврат- преврат е
3. Че са свалили едно законно правителство, което притова вече е било обявило война на германия- свалили са
4. На са опрескали цялата дължава и са затрили живота на сумати хора- затрили са.
Така че никакъв празник не е :idea: Стари хора които тогава са били запалени по комун. идея нека си го празнуват- тяхно право си е, обаче разни Станишев и разни депутати от БСП на 30-35-40-45 години които за никаква идея не са се борили, да ми обясняват че е светла дата- да, ама не :evil:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 09, 2004 3:02 pm

Крушата, кхъ кхъ, рядко пада по-далече от дарвото, особено ако дървото е палава тежка номенклатура с още по-тежки връзки в кви ли не тъмни кръгове у нас и в бившия съюз...
And you can't dance with a devil on your back...

ildalina
Adept

Post by ildalina » Thu Sep 09, 2004 3:17 pm

Според мен поведение от сорта на "Мен това въобще не ме интересува" не е много полезно, на колкото и години да сме. За съжаление още сърбаме попарата на тези 45 години и сме длъжни да си държим очите отворени за тези неща и да имаме позиция. Нещата са ужасно дълбоки - "бившите" комунисти са сегашния капитал и който и да е на власт, всъщност те са отгоре.
Всъщност не говоря просто за датата 9 септември и дали трябва да я празнуваме или не. Това което със сигурност не трябва да правим е да я загърбваме с пренебрежение, понеже темата ни е неприятна и "не ни засяга". Това важи и за всичко след нея.
А политиците просто навлизат в "изборна" форма, но понякога и чрез това човек може да си направи извод кой кой е всъщност. :roll:

Kolibri
Sorcerer

Post by Kolibri » Thu Sep 09, 2004 3:21 pm

За мен лично днешният ден е като всеки друг. Далеч повече ме занимават всекидневните проблеми, които имам.
Ако падна, искам да знам, че съм скочила, а не, че някой ме е бутнал...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 09, 2004 4:01 pm

Абсолютно съм съгласен с Лина. В смисъл, живеенето ден за ден е хубаво нещо вероятно, но аз искам да имам идея от процесите, които стават около мен. И нямам, всъщност, но един ден ще имам вероятно. За целта обаче човек верно трябва да знае какво, кога и как и да не забравя.

Впрочем:
"бившите" комунисти са сегашния капитал и който и да е на власт, всъщност те са отгоре.
От сумати време чакам да видя, че не е нужно да си вманиачен костовист, за да кажеш такова нещо :) Имало, оказва се, и по-млади хора от препатилите комунизма (да се чете "между 35 и 55 годишните"), които мислят като мен.

Random
Ascendent

Post by Random » Thu Sep 09, 2004 4:07 pm

Аз също съм съгласен, но онези времена не са ме засегнали пряко по никакъв начин и въобще грам впечетления нямам от тях. За това и не ме интересуват. Всичко, което чуя за тях, е или някакви злобни нападки от страна на управляващата демокрация, или изкривените спомени на родата. Настоящето си го следя и се вълнувам от него, но миналото просто ми е твърде студено, не мога да се докосна до него, не мога да се поставя там и затова препочитам да го игнорирам.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 09, 2004 4:12 pm

А другият вариант е да слушаш и изкривените спомени, и злобната оплювка, а след това да попрочетеш нещо, за да си извадиш за себе си изводи. И бтв - става.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Thu Sep 09, 2004 4:21 pm

----System data: 09.09.2004 Please select:
----I>gnore R>etry C>ancel
?I
----Date ignored. Loading continued........

Казано другояче, не ми пука за датата, дори не осъзнавах, че днес е девети - досега.
Тъй като темата по някое време се изроди в списък на репресираните роднини, за протокола да отбележа - дядо ми е излежал присъда за политически скалъпено обвинение, което пък е прецакало родителите ми, и майка ми в частност. Въпросният факт има и пряко отношение към материалното състояние на семейството ми оттогава досега, и за развода на родителите ми, и за един куп по-дребни, но гадни последствия. Така че някои хора студената ръка на миналото ги засяга, и то здраво.

"Управляващата демокрация"? Как може политически строй да отправя "злобни нападки"? :) :wink: Рандъм, оправи си речника :wink:
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Sep 09, 2004 7:57 pm

Whatever, колкото и да съм съгласна, че голяма чат от сегашния капитал е плод на бившата номенклатура, това всъщност вече няма особена връзка с 9-ти септември. В момента за този празник мислят най-вече пенсионери, припомнящи си романтичната младост. Зарязали са го както новите капиталисти, така и почти всички останали под 65 години. Някак е изгубил значимостта и символизма си, бил той положителен или отрицателен. Затова не виждам смисъл от позиция. Не казвам, че не бива да се помни какво е станало, но просто няма смисъл да се задълбава.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Random
Ascendent

Post by Random » Thu Sep 09, 2004 8:05 pm

Слушам и изпълнявам :D Не, сериозно - не че съм си затворил очите и се правя, че това го няма. Чел съм, без да се задълбочавам твърде много(щото да ти кажа, в учебниците и книжките пак са леко изкривени фактите), а толкова съм слушал, че се чудя как не са ми окапали ушните миди. Но нито имам връзка с това време, нито пък мисля, че вървим към повторение. Дето беше казал един човек, не го помня кой беше: "Колелото на времето се върти...":). Исках да кажа, че си живея с настоящето и някаква дата там не мое ме трогне и на йота. Че е имало трагедии и нещастия да, познавам сумати стари хора, отървали се на косъм от смърт и при фашизма, и при последвалия го режим. Достатъчно съм с акъла си, че да мога да се ориентирам(или поне в бъдеще), а миналото си го имам в главата като една поредица от сухи факти, не и като нещо реално и осезаемо.

Дагерстаб, ма ти нe си ли чувал за Демокрацията? Много опасна гадинка, да знаеш. Не само, че напада и управлява, ама плюе, че и хапе :wink:
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.