По повод Пандата - за пиратството с любов и ненавист

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Aug 04, 2008 12:32 pm

Значи, понеже се спомена и морал, ще ми се да спомена и един друг тънък момент: от гледна точка на обикновения човек, потребител на торенти, който не краде физически копията и не е техен източник, пиратските копия ги има, качени вече от някого. Те са там, независимо дали той ще реши да се възползва от тях или не (т.е. моралната му отговорност е минимална). Има го и това, че изборът не е "гледам на компютъра или на кино", а "гледам на компютъра, гледам на кино или изобщо не гледам" и това означава, че в много случаи публиката на пиратските копия е от хора, които така или иначе не биха си платили за конкретния филм.

@Trip: Няма как да намеря конкретната статия, защото я четох на хартия и преди време. Но от нета при достатъчно ровене могат да се намерят данни. На мен не ми се рови, признавам си, затова не мога да цитирам съвършено подробната и достоверна информация, но надявам се това да е достатъчно:
Spoiler: show
http://login.vnuemedia.com/hr/login/log ... quo9GQYw7v
June 15, 2007 After a disappointing 2005, the six major motion picture companies have received official confirmation from the MPA that their all-media revenue from filmed entertainment expanded by 8% in 2006 to reach $42.6 billion.
Last edited by Ghibli on Mon Aug 04, 2008 12:40 pm, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Aug 04, 2008 12:33 pm

Не пиратството, ами предимно самите разпространители вредят на разпространителите. Или поне генерализираната им липса на мозък, малко комерсиална далновидност и подобни дреболийки! С цени на билетите, авторски права, роялтис и т.н. Поне тук, единственото що годе нормално са цените на ДВД-тата. Но цените на билетите за кино започват да стават непосилни вече! :evil:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 04, 2008 12:46 pm

Гиб, това е чиста спекулация все пак - няма как да знаеш колко от хората, теглещи филми, не биха ги гледали на кино, ако нямаха тази опция. И не съм съгласен, че в случая тоя, дето яде баницата, няма почти никаква вина. Пак повтарям, става дума за чисто развлечение, а не за необходимост. При това положение морална база да пиратстваш просто НЯМА.
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Aug 04, 2008 12:51 pm

Ами според мен е също толкова спекулация да се смята, че всеки изгледан на пиратско копие филм се равнява на минус цената на билета за разпространителя. Това очевидно не е вярно. Една част от хората не биха дали пари за филма, с или без пиратското копие. И към това добави психологията "абе щом е на аванта взимам, дори да не ми трябва", което пък добавя и групата на хората, които изобщо при никакви обстоятелства не биха стъпили в киносалона.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Aug 04, 2008 12:55 pm

Е, ние не си говорим за математика (1 пиратско гледане = - 4/8/12 лв.), макар че го има тоя фактор. Говорим си за отношение и начин на мислене, които се разпространяват като горски пожар в момента, няма значение ние конкретно правим ли го, или не. Щото пичовете по клубовете, дето прецъкват 6 филма за 1 час и после споделят с другите пичове "мнението" си за филма и това как "бе я по-добре го гледай на компа, че май ми се видя тъп" и лековатия начин, по който другите пичове слушат подобни "съвети", са истински опасното в случая.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Aug 04, 2008 12:57 pm

Ъъъъ, ? Идиоти винаги ще има. Не разбирам логиката, че ако изчезнат пиратските филми, тия ще станат по-малко идиоти :lol:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Aug 04, 2008 12:59 pm

Носителите на авторски права са монополисти. И затова отказват да дадат качествен продукт който да ползваме. След като всички възможности за преговор са ми отнети - не е ли логично да пренебрегвам правата им? А и личното ми мнение е че след като съм платил за информацията, мога да я ползвам по колкото пъти и както искам.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Aug 04, 2008 1:00 pm

Съгласен с Гибли - ако някой го мързи да изгледа цял филм, а го кара на юруш тип "6 филма за час" ( :shock: ), той едва ли ще хукне да виси из кинозалите цели два часа само за един филм. :mrgreen:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Aug 04, 2008 1:03 pm

Имах предвид определена тенденция като аргумент в подкрепа на това, че пиратските изпълнения влияят не толкова пряко на финансовото състояние на тая или оная компания, колкото на мисленето, което обезценява труда на актьори/сценаристи/етц., и то не защото на тоя труд не му се заплаща, а защото се променя отношението към него, превръща се в нещо, което аз виждам като нещо унизително.

Иначе, честно казано, се надявам пиратството (или поне върлуващото неконтролируемо такова) да е все пак преходен момент към въвеждането на някаква по-адекватна система на разпространение на филми по интернет, сигурен съм, че някой мисли по въпроса.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Aug 04, 2008 1:04 pm

Trip wrote:Имах предвид определена тенденция като аргумент в подкрепа на това, че пиратските изпълнения влияят не толкова пряко на финансовото състояние на тая или оная компания, колкото на мисленето, което обезценява труда на актьори/сценаристи/етц., и то не защото на тоя труд не му се заплаща, а защото се променя отношението към него, превръща се в нещо, което аз виждам като нещо унизително.
И какво е то?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Aug 04, 2008 1:07 pm

"То" е унизително отношение към това, което филммейкърите са направили :) Може би съм се оплел в изречението по-горе и не е станало ясно :) Пример за унизително отношение беше това с пича и пичовете - за 4 години в Студ. град съм се нагледал до втръсване на подобни сценки.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Aug 04, 2008 1:11 pm

Мдам пиратстването създавало идиоти :roll: Йей. В студентски можеш да видиш ВСИЧКО :P

Еми Пандата е продукт с който ми се доказва, че не съм от значение за тях. Факт де, нема обеднеят от мене по принцип щото подбирам какво гледам доста. Са 1 единствен вариант с дублаж за месеци заради платежоспособността на малките келеменце не виждам как да го тълкувам по друг начин... и все пак съм гледал на кино, сиреч дал съм пари и мога да недоволствам. Изкарват добър продукт = гледам го на кино. Където в чест на истината не гледам филма на спокойствие изобщо за да му се насладя. Ей са на Хелбоя имаше некъф с психични отклонения незнам от къде изпуснат дет се хилеше истерично и подвикваше през 5 мин. Са вкарал съм два бона в комп и як телевизор и озвучение и не смятам да чакам си изкарват копията месеци след като е минал на кино някой над посредствен филм. Няма да го коментирам и ревюирам така или иначе ;р
Last edited by Xellos on Mon Aug 04, 2008 1:14 pm, edited 2 times in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Aug 04, 2008 1:12 pm

BTW, това е леко встрани по темата, обаче мен ме дразни следното нещо - ако човек си купи даден филм/албум на определен носител, и след години иска пак да си купи същото на по-качествен носител (примерно от ДВД минава на Blu ray), отново трябва да плаща цялата цена. А той вече е платил за интелектуалният продукт е същия, просто качеството му е по-добро и физическият носител друг, тоест би трябвало по логиката на собствениците на права, когато гонят пиратите, да плаща само част от пълната цена. Обаче не е така, което за мен въобще не е редно.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Aug 04, 2008 1:16 pm

Това май вече съм го писала по повод Шрек Трети и защо не пуснахме недублирано копие, но ще го напиша пак, защото важи в пълна степен и за Пандата. КИНАТА НЕ ИСКАТ да програмират дори горе-долу прилично копие на анимационен филм без дублаж. По този начин въпросното копие няма как да избие цената си, а ние, гадните дистрибутори, предпочитаме, ако е възможно да не работим на загуба, шейм он ъс :D . Така че, не, не дистрибуторите решават, пазарът го прави :) .

Относно тегленето на безплатни филми от тракери, които очевидно нарушават всички възможни закони за авторски права, имам много какво да кажа по въпроса. Както защо в България, а и не само, това стана невероятно сладък бизнес, от който за съжаление нито стотинка/ цент не влиза в джобовете на филмопроизводителите, а парите, изкарвани от тракер на месец само от реклама и провайдъри са наистина чудовищни, така и за късогледството на студията и невъзможността им да изкарват пари от това, от което всъщност към момента губят. Някой от тези дни ще отделя малко време и ще пиша по-подробно, ако на някой му е интересна гледната точка на човек отвътре :)
VMITW!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Aug 04, 2008 1:18 pm

Никой не те сочи с пръст :) Факт е че сте част от безмилостната бизнес верига. Дублажа е създаден от екзистенциалните нужди на децата. Те кината изкварват повече пари от пуканките ;р Обаче нищо не можеш да ми кажеш са че съм си го свалил да чуя продукта в оригинал. Btw ше видим ли двд по некое време тука официално.

Иначе ми е интересно как още седят при това положение сергиите на славейков. :roll:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”