По повод Пандата - за пиратството с любов и ненавист

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
Morrowind
Adept
Posts: 228
Joined: Fri Jun 06, 2008 9:42 pm

Post by Morrowind » Sun Aug 03, 2008 11:54 pm

Аз анимациите ги глеам на комп, защото мразя дублажите. Не се научиха в БГ, че не могат да дублират и това е....и взимат разни уж известни, ама кой да им каже, че това, че са "известни" в БГ не значи и грам...Само веднъж съм попаднал на прожекция със субитри и то преди време. Ама бе толкова отдавна ,че не помня какво беше даже.
www.branev.blogspot.com - моят блог
http://fortumo.bg/ - SMS услуги за 5 минути

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Sun Aug 03, 2008 11:58 pm

Аз вече дадох 8 лв за кино и моя личен морален кодекс ми разрешава спокойно да си го изтегля, за да му се радвам пак. :wink:
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Aug 04, 2008 12:15 am

Super M wrote:Аз вече дадох 8 лв за кино и моя личен морален кодекс ми разрешава спокойно да си го изтегля, за да му се радвам пак. :wink:
+1
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Xellos
Moderator
Posts: 20325
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Mon Aug 04, 2008 11:16 am

Гледах го преди киното по диагонал, дал съм си 16 кинта за 2 прожекции и са ше го гледам както е предвиден да се гледа в оригинал. Интересува ме само филма, а не рандъм фирма да ми диктува кога, как и за колко да гледам.

Сцената може и да са я метнали в тубето. Не че е кой знае ква ма е кавай :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Aug 04, 2008 11:27 am

Силно не съм съгласен. Част от "филма", както го наричаш, е разпространението му. Пиратстването вреди на разпространителя, което пък, по веригата, вреди на индустрията, а като затворим кръга, това рано или късно вреди на теб като зрител.

Т.е. това, че някой е дал 8, 16, 24 или колкото там лева за билет за филм, който все още върви по кината, не виждам на какво отгоре му дава правото да го пиратства.

Онова, с което СЪМ съгласен обаче, е че като разпространителят отказва да ти предложи филма в оригиналния му вид, който ти искаш да видиш, си си в правото да го издириш и да си го гледаш. Не знам кой е виновен в крайна сметка, но докато няма възможност за избор, точно с анимациите винаги ще е драма. Щото дублажът осакатява.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Aug 04, 2008 11:38 am

В общя случай човек все едно не би го гледал още веднъж на кино за половин средна надница, примерно. И по този начин не вреди на киноиндустрията. Да не говорим, че не виждам киноиндустрията да е в рецесия, напротив дава пари за какви ли не глупости.
Ся, на всички ни е ясно какви са предимствата и недостатъците на пиратството, в общия случай дори таргет групата не е толкова еднаква. Може да не е правилно, но отказвам да съм толкова чувствителна към правата на Брад Пит и Анджелина.

Иначе дублажът на пандата беше як, но нищо не може да се сравни с оригиналния...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Mon Aug 04, 2008 11:44 am

Ами не знам дали е в рецесия, но не е много на плюс. Сценаристите стачкуваха, актьорите са на ръба да го направят. А правата не са на Брад Пит и Анджелина, щото тях разни финансови проблеми, свързани с киноиндустрията, няма да ги ударят.

Удара ще понесат многото десетки хиляди хора, работещи в нея, които не са около 1000 скъпоплатени актьори и режисьори.

А глупостите, за които киноиндустрията дава пари, обикновено си ги връщат, също така те са тези, които позволяват, бидейки гледани от много хора, от време на време да се появяват качествени неща. Тъй че пилеене на пари тук няма, има баланс, който пиратеенето нарушава доста силно.

Честно казано, ако аз бях актьор/сценарист/режисьор и знаех в подробности как точно се гледа филма, който съм сътворил, от торент/фрий сървър-поколението, щях да се пенсионирам и да се хвана да продавам чорапи. То не са прецъквания за 10 мин, да види 16-годишния (или 26-годишния, 36-годишния, и т.н.) тип с permanent lack of attention-span syndrome дали нещо ше му фане интереса, то не са високопарни мнения, че и "ревюта" по скрийнъри....

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5774
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Mon Aug 04, 2008 12:02 pm

Trip wrote:Ами не знам дали е в рецесия, но не е много на плюс.
Ти всъщност виждал ли си данните за печалбите на студията? Щото според това, което съм чела, печелят луди пари.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Mon Aug 04, 2008 12:03 pm

Ами постни това, което си виждала, де :)

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6474
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Mon Aug 04, 2008 12:03 pm

Roland wrote:Онова, с което СЪМ съгласен обаче, е че като разпространителят отказва да ти предложи филма в оригиналния му вид, който ти искаш да видиш, си си в правото да го издириш и да си го гледаш. Не знам кой е виновен в крайна сметка, но докато няма възможност за избор, точно с анимациите винаги ще е драма. Щото дублажът осакатява.
Точно. Нищо против банването на "Железният човек" или четвъртия Индиана Джоунс, примерно, но "Кунг фу панда" не мога да видя на кино както си трябва.

Сега ще навляза в офтопик. Причината е, че въпросът с пиратството, който се засяга, винаги ми е бил интересен. Фактът е, че тегля доста често филми от нета, вместо да се сдобия с тях по някакъв "по-законен" начин. Причини - много, не ми се изброяват сега. На друго искам да обърна внимание. Предполагам, помните кампаниите срещу пиратството и по-специално срещу двата най-големи тракера в България. Една твърде интересна точка от защитата на шефа на арената по този въпрос беше, че потребителят, който сваля и записва филми, вече е платил авторското право. Голяма част от цената на всякакви възможни носители на информация(CD-та, дискети, харддискове и т.н.) отива точно за тази цел. По какви схеми става това нямам никаква идея, но става. Както и да е, това не е толкова важно. Важното е, че аз не мисля, че извършвам някакво пиратство. Да пиратствам за мен е да сваля някой филм, примерно, да му направя няколко копия и да ги разпродам - нещо, което не правя и не бих направил. Той затова payforfree твърдеше, че торентите са ограбили пиратството. Една аналогия - едва ли има студент, който да не е копирал учебници. Дали защото учебникът е неоткриваем или просто защото е много скъп, но всеки го прави. Не мисля, че копирането на "Последният самурай" е по-голямо престъпление от копирането на "Диференциално смятане". Вие на какво мнение сте?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Aug 04, 2008 12:06 pm

Неоткриваемият или твърде скъп учебник е едно, филмът, който върви по кината в момента - нещо съвсем друго. Още повече (и това е най-важното), че учебникът ТИ Е НУЖЕН, а филмът е глезотия. И не, това с плащането на правата е пълна глупост.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6947
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Post by Yan » Mon Aug 04, 2008 12:09 pm

В цената на празните носители наистина е включена сума, която отива точно за авторски права, така че дам, по тая точка може да се дебатира.
На всички учебници има текст, който изрично подчертава, че възпроизвеждането на каквато и да е част без ПИСМЕНОТО разрешение на носителите на авторските права е забранено. Никой не го спазва, но и никой не гони тия дето го нарушават. Просто защото е почти невъзможно. Идигони 200 хил. студенти...
Другото на тоя етап е много по-лесно.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Aug 04, 2008 12:13 pm

И както казах, все пак има някаква морална основа - ако НЕ МОЖЕШ да си купиш или намериш учебника, но ТРЯБВА да учиш по него, това е едно. Но да си изтеглиш нещо, от което реално нямаш никаква нужда, за да го, прочее, изтриеш без изобщо да го запишеш на платилия авторските права носител, това не го приемам. Поне не докато имаш опцията да го гледаш легално.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6266
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Mon Aug 04, 2008 12:16 pm

В България тази сума, включена в цената на празните носители, практически никой не я плаща, доколкото знам, или поне веднъж гледах как преставител на асоциация на носители на права се оплакваше от това по телевизията. А и все пак има ДВД-та и по 30 стотинки, на които можеш да запишеш 6 филма спокойно, така че компенсицията е нищожна практически.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6947
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Post by Yan » Mon Aug 04, 2008 12:20 pm

Иде реч за печалба на базата на оборот. Колкото и нищожен да е процентът, сумите са колосални именно заради огромните продажби.

Плюс основните потребители, които купуват на едро са администрации, предприятия, фирми, чиято дейност не е да пиратстват, но реално ПАК плащат права.

Системата просто е преебаваща за крайния потребител.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot] and 1 guest