За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 28, 2008 2:53 pm

Носорога напада от злоба. :roll:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jul 28, 2008 2:57 pm

Напада, от разярена териториалност! Но на мен ми се случва същото, ако ме стреснат докато спя. :oops:

Просто няма такова нещо като злоба, при животните. Да им преписваш чисто човешки чувства, е да ги "хуманизираш" като в басните на Езоп и Ла Фонтен!

И наистина, се извинявам на Делюжън, защото постът ми изобщо не цели да го обиди. Но възгледите му са скандално и остро погрешни, особено за мислещ човек.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 28, 2008 3:02 pm

Което уви не променя факта, че всички кучета които нямат собственик и не са на каишка имат правото да замълчат завинаги. Като човек каращ колело мога да ти кажа колко ми е категорично мнението за разкарването на кучетата от улиците. Няма значение как са се озовали там.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Mon Jul 28, 2008 3:03 pm

Бая, много емоционално мение. Аз казах какво съм прочел, също така какво мисля за кучетата и стопаните им. Оттам нататък всеки си прави сам изводите. Аз така виждам нешата.
Look at the darkness...
...around me.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 28, 2008 3:09 pm

Че те и хората си имат повод за злоба и агресивност.
А пък това че има бесни животни които нападат всеки го знае.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jul 28, 2008 3:14 pm

Тая тема сме я бистрили, при това повече от един път.
Spoiler: show
viewtopic.php?t=1961&highlight=%E1%E5%E ... 7%E5%F2%E0
viewtopic.php?t=1221&highlight=%E1%E5%E ... 7%E5%F2%E0
viewtopic.php?t=923&highlight=%E1%E5%E7 ... 7%E5%F2%E0
viewtopic.php?t=915&highlight=%E1%E5%E7 ... 7%E5%F2%E0
Вероятно има и други. Та мисълта ми е, че по-отдавнашните членоме си знаем мненията, а по-новите могат да отворят и да прочетат.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jul 28, 2008 4:33 pm

RRSunknown, бяс е болест; заразна. Злобата е чувство; човешко. Намирам, че има разлика.

Делюжън, да емоционално ми е мнението. Защото от 20 години работя като доброволец и винаги на 2 места, където и да се прместя. В месните асоциации които подпомагат всякакви имигранти в Испания. И в локалният клон на асоциацията за защита на животните.
И по вторията параграф, съм събирала животни от невероятни места и в невъзможни ситуации. Вадила съм ги от кофи за боклук, от перфектно завързани стегнати найлонови пликчета. Карал съм се с полицай защото е искал да ме глоби докато влача бездомен питбул без уши до кметстово, понеже обаждайки се по телефона не са ми обръшали внимание; а това им е част от работата! Излавяла съм подивели котенца в празна, нарочно залостена квартира. С майка им, буквално, размазана на една от стените, от любезният наемател - за да си отмъсти на собственика ма квартирата!! :cry:
Трябва да имаш доста богата фантазия и здрави нерви, за да си въобразиш всичко което е способен да направи човек на домашният си любимец, че понякога и на децата си!! :(

И да, за съжаление всеки може да си вади изводи от това което бил прочел някъде си, но няма никаква реална гарацния дали е вярно или е истина! И също така да сгреши, особено осъждайки така лежерно на смърт живо същество, преди да се информира дали това което е прочел е вярно или е истина, бла, бла бла! :roll:
Last edited by BaYa on Mon Jul 28, 2008 4:40 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 28, 2008 4:38 pm

Какво значи злоба?
Никой човек не се ражда злобен с желание да избива и размазва котки- явно човека който го прави е така възпитан , също както и куче може да бъде възпитано да хапе и напада.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jul 28, 2008 4:57 pm

Добре де, Бая, ти си се сблъскала доста зле с едната страна на проблема - човешката безотговорност и дори жестокост. Не можеш обаче да отречеш и другата страна - човешкото страдание.

За мен онази идея на Пъгсли с "дано избие повече" е меко казано груба и плитка. Чудя се дали той някога е имал животно. Но това не означава, че бездомните кучета са с права повече от тези на децата едва ли не.

Да, сигурно, кучетата, които налитат на бой имат причини като това, че са бити, че това им е територия или нещо подобно. Сигурно така е и с хората убийци, между другото. Това все така не им дава право. Не знам дали си виждал човек нахапан от куче. Аз съм хапана по-зле от бездомно куче само веднъж преди доста години. Кучето беше малко, пухкаво и мязаше на булонка. Захапа ме само веднъж. Ръката ми беше повече от двоен размер и ми трябваше около седмица, за да започна да я използвам пак. Сега си представи това от няколко малко по-големи кучета, налетяли на човек. Все тая, този човек ще има късмет да не е осакатен. Без значение кой е пуснал прабаба им на улицата, без значение дали те си пазят територията (случайно съвпадаща с междублоковото пространство) или просто са кисели, защото имат язва.

Делюжън, не знам къде си го чел и какво влагаш в "злоба", но има и доста селскостопански животни, които нападат без причина. Иначе в повечето случаи кучетата наистина не нападат без причина. Но техните причини могат да нямат нищо общо с нашите, особено когато са в глутница.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Jul 28, 2008 4:59 pm

Да, но и най-милото и тихо детенце в един момент започва да мачка мравки и да размазва гъсеници. Просто има такива които продължават! И такива които възпитават така.
Не намирам, че за кучето това е възпитание. Можеш да го приучиш/принудиш, защото обикновено, за да възбудиш натуралната агресивност на куче, първо трябва да изпита страх - така се учат.
И аз ще ти дам пример за куче което категорично отказа да напада, когато собственикът му опита да го учи. Знам го защото то стана мое куче, когато откриш бившият ми съпруг биещ кучето ни с юмруци в гърба през 1991 година (Тогава Нато си беше само негов, аз нямах достатъчно категория та да делим песа!! :evil: ). Оказа се че така го налага защото не изпълнил научена команда - Дръж, при която трябвало да напада.
Когато за трети път открих, че кучето ни куца обясних на бившият си съпруг, че м/у неговите топки и кучето - избирам кучето, а той да спи с едно отворено око за всеки случай топките си ... По странични причини бившият ми знаеше, че няма да си поплюя пред "бръснарска" работа. :oops:
Това куче, една година по-късно ми спаси живота в много опасна и напечена ситуация, по много експедитивен и "елегантен" начин! Никога не е нападал никой, дори не се защитаваше от чуджи - хорски и животински - нападения, защото пред мен един кретен му натреце бирена литрова бутилка и той дори не реагира.
И за мен Нато винаги е бил зеницата на окото ми (От 8 години го замести дъщеря му!). И всеки път когато се сетя, как един тъпанар за малко да го осакати като малък, ми иде да отидам да го изритам по дисковата херния! :?
Съжалявам, но тази невинност я няма дори у децата, за това децата трябва да се препазват доста специално и съвестно, както животните от тях.
Само един пример от десетки, но този е особен все пак. Емилио (бъвшият) ползваше приятел като "нападател", а Нато много харесваше малката му дъщеричка (беше бебе). С годините достигнах до извода, че категоричният му отказ да нападне баща й (Макар и на "майтап") е била някаква своего рода изява на лоялност на Нато към малката. Нооо, знам ли?!?

Morw, мисля че се подразбира че човек който обича животните, би трябвало да е отговорен. Доста отговорен, бих подчертала! Което не значи, че трябва да съм съгласна със системен геноцид на улични кучета днес, понеже вчера никой не се е замислил за проблема. Ясно е че така ще стане на края, че единствените които ще платят с живота си ще са бездомните кучета или котки. Но намирам за безкрайно двулична и безсрамна позицията на тези които притискат властите да решат проблема както и да е, понеже горките им дечица ... но когато детенцето поиска нещо живичко, му го копуват толкова лековато.
Испания не е страна която специално да се откроява като много хуманитарна с домашните животни, но има едни минимални закони. Глобата за куче без микрочип са 1000 ? (Доста). Но глобата, ако открият животно с микрочип който те сочи като собственик, изоставено из полята или някой квартал - е 3000 ?. За това че е ранено а ти не се грижиш за него, все едно е измъчване, може да стигне до 60.000 ?.
Много са малко бездомните кучета да знаеш. Повечето улучни котки са кастрирани, и по-чисти и загладени от моята домашна мърла!
И поне глобите, се прилагат, така че хората размислят преди да купят на пикльото живо кученце. Или просто му копуват плюшено; децата също трябва да се възпитават постоянно и непреклонно, макар и с много обич. Малко фрустрация и едно Не, от време на време не ги травматизира - учи ги да разбират, че не е възможно да се има всичко, че всичко има "цена" в този живот и други доста практични глупости.
Last edited by BaYa on Mon Jul 28, 2008 5:14 pm, edited 2 times in total.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jul 28, 2008 5:05 pm

Бая, обичам те.

И на мен са ми дълбоко противни хуманоидните уроди, които приучват кучетата си да са злобни. Няма агресивни породи кучета, макар в някои държави да имат такава категоризация. Има агресивни кучета, някои от които така са възпитани от притежаващите ги тъпанари. Виждал съм страшно любвеобвилни представители на т.нар. "агресивни" породи.

Други тъпанари пък си взимат домашно животно, после то по някаква причина им доскучава и го зарязват на улицата като омръзнала играчка. Бездомните кучета и котки не са се появили от вакуума.

Евтаназия за такива уроди (за хуманоидите говоря). И без това сме вече над 6 милиарда. За мен човек, който причинява болка на животно или дете не заслужава да живее. Изключвам случаите, когато животните се ползват за храна, говоря за безпричинно страдание.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 28, 2008 5:14 pm

Какво ще кажете за коридата?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 28, 2008 5:17 pm

Че е архаичен остатък от гладиаторските борби, ако и да е дълбоко вкоренена местна културна традиция.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jul 28, 2008 5:19 pm

Целенасочен садизъм.
Четох статия за мъките, през които преминава бикът отначало докрай. Опитвам се да я забравя.
Такива "традиции" колкото щеш. Имаше и една такава - трепане на делфини от някакви скандинавци (Фарьорските острови може би, не съм 100 % сигурен).
Затова се дразня на думата "традиция". Или нещо е смислено в наши дни и го правиш защото е такова, или е престанало да има смисъл и го зарязваш. Много важно, че едно време се било правело.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 28, 2008 5:21 pm

Фарьорските, мда. Аз случайно се натресох на филм за това по Анимал планет и оттогава целенасочено прескачам този канал.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.