Благотворително събитие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Itilon
Paragon

Благотворително събитие

Post by Itilon » Mon Jun 30, 2008 10:28 am

Е, знам, че няма да е нещо като представителна извадка, но все пак ще се радвам да помогнете! :D

Фондацията, с която работя, планира голяма благотворителна кампания за набиране на средства за последния ни проект (деинституционализация на Дома за деца с увреждания в Горна Козница). В нея ще влиза благотворителен концерт, смс-кампания в сътрудничество с Вивател (може би?) и разни други мероприятия. Само че преди няколко дни влязохме в тежки спорове с колегите, защото имаме различни идеи за това кое трябва да е лицето на кампанията.

В общи линии това, което си мислехме е, че ни трябва някой, който да е известна, но не(съвсем)противоречива личност, с добър имидж, от шоубизнеса (кино, театър и музикален бизнес). В този момент започнаха и споровете. Очевидно не искаме политик, така че тях ги изключихме. Стигнахме до извода и, че писателите не са достатъчно известни. След елиминирахме Слави, Лилана, Седем и Миро от Каризма (въпреки че аз продължавам да съм на мнение, че той има имиджа, който ни е необходим) и решихме, че не сме представляваме достатъчно хора, за да си съставим обективно мнение.

Та, какво мислите? Кой (не от изброените, а изобщо) би бил най-добър за подобна кампания (като презумпцията е, че имаме възможност да убедим всеки да участва, след като веднъж се спрем на него)? Говорим си както за отделни изпълнители, така и за групи, което ще рече, че Наско от БТР е вариант, но също и БТР като цяло. :twisted:

Zee
Adept

Post by Zee » Mon Jun 30, 2008 11:06 pm

Как планирате да ги деинституционализирате децата? Каква алтернатива им предлагате?

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Mon Jun 30, 2008 11:11 pm

Ами в момента се сещам за Графа

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Tue Jul 01, 2008 4:35 pm

Zee wrote:Как планирате да ги деинституционализирате децата? Каква алтернатива им предлагате?
Планираме да построим центрове за настаняване от семеен тип за децата, които са под 18, и защитени жилища за младежите над тази възраст. В момента още не сме намерили градове за всички жилища (но имаме местата за половината от тях) и сме в процес на преговори с няколко с няколко кметства в югозападна България. Затова и не сме започнали с кампанията.

Това отговаря ли на въпроса ти? :lol:

Zee
Adept

Post by Zee » Tue Jul 01, 2008 11:37 pm

Да, но признавам, че съм малко скептична относно т.нар. центрове от семеен тип. (Това нещо като като SOS селищата ли ще е?) Причината за скептицизма ми:
59 са обитателите на Дома за деца с умствени увреждания в с. Горна Козница община Бобов дол, каза директорът на дома Маргарита Пармакова. 23 са децата до 18 години, останалите са над 18 год възраст, като най-големите са на 26 и 27 години.

По-голямата част от обитателите са с диагноза "тежка олигофрения", като могат да се видят момчета и момичета по на 20, 23, 25 год. изглеждащи като 7-8 годишни деца. Само две от децата - две момчета на 8 години не могат да се движат въобще.

Те са с диагноза детска церебрална парализа. Част от обитателите на дома в с. Горна Козница могат да се хранят и обслужват сами, 6 от тях посещават и помощното училище в съседното село Стоб. Персоналът на дома се състои от 39 души, като 8 са възпитателите с висше-педагогическо образование, има един логопед и един дефектолог.
Хора с такава диагноза изискват постоянни грижи и специализиран персонал. А много желаещи да работят тежка, психично натоварваща и зле платена работа няма.
Но аз не съм специалист де, вие сигурно си знаете работата :) .
Лице на кампания - първото ми предложение е Тома от Мюзик айдъл + колкото още айдъли можете да привлечете. Предимство: млади са... успели са да разчувстват публиката поне веднъж досега, могат пак да го направят...
И второ. Взимате една русокоса фолк-певица, например Десислава; след миналогодишния Биг брадър тя стана разпознаваема и от неслушащите чалга.
Когото и да изберете, нека да е някоя "по-земна" личност. Миро им едно леко аристократично излъчване и ми е трудно да си го представя в една стая с увредени деца. Всъщност, защо направо не поканите Тити Папазов? :)

п.п. Въпреки смайлитата съм напълно сериозна с предложенията си.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Tue Jul 01, 2008 11:41 pm

Всъщност, имате ли въобще някаква идея за какво иде реч и какво правите? Сори за грубия въпрос, но не можах да се сдържа накрая
VMITW!

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Jul 02, 2008 8:28 pm

Zee, центровете за настаняване от семеен тип (и защитените жилища) в основата си представляват домове, в които за малка група обитатели с увреждания (някъде от 6 до 16 са по закон, ако не се лъжа, сега нямам време да проверя бройката) се грижи относително голяма група специалисти (0.7 на 1 дете/възрастен с увреждания). В нашия случай се придържаме към формула от типа на 8 деца и 5 или 6 души персонал (тъй като все още не знаем дали можем да закръглим 5.6 нагоре, както ни се иска).

Общо взето предположението ти, че няма желаещи за подобна работа, е логично, но въпреки това не отговаря на истината. Статията, която си цитирала, е много показателна в тази посока. В Горна Козница, където е много, много зле и средната заплата е малко над 300 лева все пак работят 39 души. Всъщност в провинцията май няма кой знае колко работа за хората със социални професии. Да де, изказването ми е глупаво генерализиращо, но със сигурност знам, че има много специалисти, които са безработни. За тях 350-400 лева са повече от 200-те и малко помощи.

Също така се надяваме все пак да можем да предложим на работещите в центровете (защитените жилища съответно) малко по-висока заплата от тази, която биха получили в институциите или дневните центрове. Не че ще ги направи богати де. :(
ifadriana wrote:Всъщност, имате ли въобще някаква идея за какво иде реч и какво правите? Сори за грубия въпрос, но не можах да се сдържа накрая
Въпросът ти е малко трики - и освен това не мога да се сдържа да ти посоча липсата на точка в края на изречението :mrgreen:. Все си мисля, че отговорът е "да", след като проектът върви добре. Но ако уточниш какво по-точно имаш предвид, мога и да ти отговоря по-конкретно. :roll:

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Jul 04, 2008 2:49 pm

Лице на кампания - първото ми предложение е Тома от Мюзик айдъл + колкото още айдъли можете да привлечете. Предимство: млади са... успели са да разчувстват публиката поне веднъж досега, могат пак да го направят...
Предложението ми звучи добре, само че аз сигурно съм единствения човек в страната, който няма идея кой е Тома от Мюзик Айдъл. Предполагам не е чак повод да се срамувам, но наистина не съм гледал шоуто нито веднъж тази година... :(

А иначе Десислава ме притеснява заради прекалено противоречивото присъствие на попфолка в българския шоубизнес. Да, много хора сигурно ще й се зарадват, но мнозина други ще откажат да помагат, само защото в кампанията участва попфолк певица. Или поне на мен така ми се струва. :lol:

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Fri Jul 04, 2008 4:40 pm

Липсата на точка беше намигване и оставяне на въпроса отворен, един вид.

Да, имам някаква идея за какво става на въпрос и леко се бях притеснила от подхода - кое лице, чие име и т.н. Повярвай ми, материята не е като да ми е непозната и твърдя, че често добрите намерения и естествената човешка реакция да се помага, могат и да навредят в определени ситуации. Ентусиазмът е хубаво нещо де, но тезата, че е "по-добре някой да взима 300 лв за това, вместо да взима 200 от социалните" може и да работи, когато иде рач за почистване на улици или поддържане на градинки, но в случая се иска малко по-друга мотивация.

Пак, не ме разбирай погрешно. Похвална е инициативата, а съдейки по естеството на въпроса ти, явно работиш за рекламна агенция, решила да подкрепи нещо такова, просто имай едно наум. Понякога, за да помогнеш някъде, ти трябва не толкова милостиво сърце, колкото сериозна сила и постоянство, иначе има немалък риск това, с което си се заел да мине в графата коледна/ великденска/ кампанийна благотворителност, а това по-често вреди. Дерзай, стига да си сигурен, че ще ви стиска да изведете всичко докрай :D

Без точка :wink:
VMITW!

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Jul 04, 2008 5:08 pm

Ifadriana, всичко, което казваш, е правилно, струва ми се. Изключение прави твърдението, че работя в рекламна агенция. Работя с фондация Сийдър, която, бейсикъли, се е посветила на изнасянето на този проект от начало до край (самият деинституционализационен проект е доста сложен повярвай, и е разположен в период от година и половина).

Ако трябва да съм честен изобщо, ама изобщо не е безоблачно. Не ни стигат проблемите с правителството (в лицето на Агенцията за социално подпомагане), което явно изобщо не разбира, че сме готови да построим защитените жилища и да ги стопанисваме за известен период от време БЕЗВЪЗМЕЗДНО, и всячески се опитва да саботира работата ни, ами се сблъскваме и с всевъзможни други форми на неразбиране на различни нива.

Оттук и идеята за кампания, която има две основни цели: 1) да осигури известна част от парите, с които още не разполагаме (май вече споменах, че настоящите ни финанси позволяват построяването на 4 защитени жилища, а ние се стремим към 7 или 8); и 2) да допринесе за по-доброто разбиране на проблемите с хората с увреждания.

А ти в каква сфера работиш, след като имаш представа за... всъщност за социалните дейности или за рекламните кампании (btw, и двете неща относително непознати за мен - аз завършвам международни отношения и имам съвсем различна роля във фондацията)? :mrgreen: