За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Jun 26, 2008 1:49 am

Никола, как вървят изпитите? Стискам яката и тоя четвъртък. :wink:

Можеш ли да провериш в кои случаи мъжът дължи издръжка по закон, тенкс? Ако не са женени, но жената забременее и реши да си роди детето без съгласието на мъжа?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Jun 26, 2008 3:18 am

Утре в 11 ми е последният, мерси за подкрепата много.

По въпроса:

1. На жената ще дължи издръжка ако има или е имало брак, но той е бил прекратен чрез развод/унищожаване на брака. Следователно в твоя случай нищо няма да й дължи.
2. На детето ще дължи ако бащинството е установено по реда в закона. В твоя случай презумпцията за бащинство отпада (че по време на брака и до 300 дни след това ти си бащата) следователно остават следните два способа за установяване на бащинство:
а)Майката или детето завеждат иск за установяване на бащинство по чл 41 от Семейния Кодекс, принципно е добре майката да го заведе първа, защото ако го заведе детето, майката задължително се присъединява в процеса като страна и при загуба този способ ще е изчерпан.
б)Бащата припознава детето и припознаването не е оспорено от майката или детето. Припознаването се прави по административен ред пред длъжностно лице в общината и е елементарно, не трябва съгласие на припознавания.

или

в)просто си го има в акта за раждане и не оспорил бащинството си :)

Разбира се - издръжка се дължи, ако е присъдена. Но ако горното е изпълнено и произходът на детето е установен - ще загубиш и ще кихаш, защото издръжка на непълнолетни по българското право се дължи безусловно.

Толкоз от мен.

Не гарантирам, че няма грешки в горното решение, 3:20 е и не съм правил справки, защото утре съм на съвсем друг изпит.

Не съм сигурен само дали за непълнолетните наистина трябваше да се присъжда. Май по-скоро не.

СТАРИЯТ ШАЙХ Е НАДУЛ НЯКОЯ ПЪРВОКУРСНИЧКА, БАС ХВАЩАМ! :lol:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Jun 26, 2008 4:32 am

Е, мерси много, тва си беше free професионална консултация. :) Значи, както си и мислех, и тук всичко зависи от жената, както винаги. Ако намери за нужно, завежда дело с/щу мъжа и он е вързан да плаща "доживот". Само се чудя как досега се е доказвало бащинството? Вероятно просто са вземали думата на майката за истина. :roll: Сега поне има ДНК тестове, надявам се, че ги ползват.

Какъв е изводът? Всички права са в жените, така че внимавайте кво правите. Съвсем теоретично, първата "пияна патка" след дискотеката може такъв ПРАКТИЧЕСКИ номер да ви врътне, че да ви държи за цял живот. Нищо не я спира. Само съвестта й, която, ако изобщо съществува, е на несравнимо по-задни позиции у повечето жени, когато става въпрос за размножаване. :?

(Разбира се, има и от другия тип жени. Тези с достойнство. Една от трите ми (трети) братчетки й направи дете некъв женен педал, с който имаха дълга връзка - и после, разбира се, я прецака. При което тя си гледа детето сама като пич, а за оня нещастник не ще и да чуе.)

А иначе "моят" случай беше точно обратният на казуса. Единственият (от хилядите) път, когато допуснах грешка - главно по моя вина - бях готов "да я изкупя" с всичко. Исках да го има това дете, каквото и да ми струва - в такива моменти инстинктите удавят разума. Обаче приятелката ми не искаше и да чуе. И как можех да я виня? Беше на 19, със социален опит на 14-годишна. Така че ми остана само да се погрижа всичко да приключи по най-безопасния начин. После дълго време си останахме заедно и даже ни беше по-хубаво от и преди, но някак си вече бяхме изпуснали момента. И досега се чудя накъде щеше да тръгне животът ни при друго нейно решение. :?

Сори, че така ви се включих в темата, но 10 страници войнстваща теория ми дойдоха много, та рекох да дам думата на практиката. Винаги жената решава, Рол. Така си е откак свят светува. Ако мъжът или семейството й се опитат да променят решението й - все едно в коя посока - би трябвало да има възможност да отстоява своето и в съда.

П.П.: Като стана въпрос за съд, обаче, това с издръжката хич не е честно. След като сама си взема решението, сама и трябва да носи отговорност за него. Еманципация и феминизъм, нали така? Представяте ли си как оставя бебето на бащата и забягва нанейде да си живее живота, а той я съди за издръжка? :mrgreen: Тва (съденето за издръжка) никой нормален мъж не би го направил. Ше стиска зъби и ше се мъчи сам, но няма да си плюе на суратя. Както и не би оставил детето си, разбира се (без поне парична помощ), ако знае за него - но не трябва да е насила, а да си реши сам, като си говорим за права. (Иначе цялата човешка история дотук е пълна само с всевъзможни примери за потъпкване на всяко възможно човешко право, но нали теоритизираме? :wink: )
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jun 26, 2008 6:48 am

Да отговоря на Драгън с доста смешния му пример. Ех, програмистите... :lol:

Т.нар. омлети, които си правиш с яйца, купени от магазина, съдържат птичи зародиш точно НИКОГА. Щото нещастните кокошки, които са ги снесли, живеят и умират без да познаят радостта от снакса. С риск да те отвратя от яйцата, това, което ядеш е една изхвърлена при овулацията на птицата яйцеклетка. Т.е. птичият вариант на това, което жената менструира. Да ти е сладко!

За разликата между човека и птицата мисля няма нужда да се хабя да обяснявам. След като на 26 годишна възраст излизаш пред света с доста смешния цинизъм на 14-годишно пуберче, това просто обезмисля всичките усилия в тази насока.

Кога трябва да има аборти - в Бг и по-либералните страни вече са решили този проблем, мисля, достатъчно адекватно.
Абортът е задължителен, когато е по здравословни причини - ако се открият малформации или генетични проблеми в плода или има някакъв риск за здравето на майката. При това положение, може да се направи и на по-късен етап. Абортът по каприз трябва да е до 3ти месец, щото после става трудно и рискът от усложнения скача осезаемо. За мен, а и за лекарите предполагам, това е доста тъпо решение на проблем, появил се поради личното ни безхаберие. Но пък телата и животите са си наши и може да си чупиме главата както си искаме. Универсална истина, която да почнем да съблюдаваме законово в случая, уви, няма.

ОМГ, изпаднах дотам, че се реших да отговоря на провокациите на шайха. :shock:
Доказване на бащинство по кръвен и ДНК път има от не-чак-толкова отдавна. Стабилна правна система, която се занимава с този въпрос - тоже. Така че не е като да сте изстрадали хилядолетия на женско потисничество. Издръжка бащата ТРЯБВА да дава, а ако има проблем с това - да си е държал патката в гащите, когато му е било времето. Това дете е И НЕГОВО, независимо от това дали го е искал или не. Негова плът и кръв. Неговият собствен генетичен басейн, оставащ след смъртта му. Единствената ни наистина безапелационна природна задачка. Така че кво е това "прецакан съм"? Не еби и няма да те прецакват. Това да ти се роди дете не е прецаквация - това по презумция би трябвало да е най-хубавото и важно нещо на света.
Ако майката е достатъчно еманципирана и получава яките кинти, може и да не взима издръжка от бащата. Ако ги няма - не ме интересува кое точно право се потъпква на възрастния ебач, но детето НЕ ТРЯБВА ДА СТОИ ГЛАДНО, когато може и да не стои. Законът си е чудесен просто и защитава именно невинния в случая - детето. Възрастните с техните терзания и проблеми, произлизащи от ситуацията, могат да го духат.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Jun 26, 2008 8:17 am

Една бърза статистика, за съжаление включваща и ромската популация явно. Ама не само.
http://dnes.dir.bg/2007/08/16/news2002565.html
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jun 26, 2008 8:44 am

Amelia wrote:Да отговоря на Драгън с доста смешния му пример. Ех, програмистите... :lol:
Това просто беше лаф на Карлин, как не можа да го познаеш :) Въпросът ми е около страница и половина по назад и питаше за технологията за получаване на клетъчни линии дали е убийство след като получаването им изисква оплодена зигота и т.н.

Amelia wrote: ОМГ, изпаднах дотам, че се реших да отговоря на провокациите на шайха. :shock:
Доказване на бащинство по кръвен и ДНК път има от не-чак-толкова отдавна. Стабилна правна система, която се занимава с този въпрос - тоже. Така че не е като да сте изстрадали хилядолетия на женско потисничество. Издръжка бащата ТРЯБВА да дава, а ако има проблем с това - да си е държал патката в гащите, когато му е било времето. Това дете е И НЕГОВО, независимо от това дали го е искал или не. Негова плът и кръв. Неговият собствен генетичен басейн, оставащ след смъртта му. Единствената ни наистина безапелационна природна задачка. Така че кво е това "прецакан съм"? Не еби и няма да те прецакват. Това да ти се роди дете не е прецаквация - това по презумция би трябвало да е най-хубавото и важно нещо на света.
Ако майката е достатъчно еманципирана и получава яките кинти, може и да не взима издръжка от бащата. Ако ги няма - не ме интересува кое точно право се потъпква на възрастния ебач, но детето НЕ ТРЯБВА ДА СТОИ ГЛАДНО, когато може и да не стои. Законът си е чудесен просто и защитава именно невинния в случая - детето. Възрастните с техните терзания и проблеми, произлизащи от ситуацията, могат да го духат.
QFT.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jun 26, 2008 9:12 am

От къде тръгнахте и до къде стигнахте?

Аборти... Че какво толкова общо има религията с абортите... Абе, не знам. Доста често явление във всички форуми, в които съм писал, е двете страни да спорят за нещо, да си теоретизират, да вадят аргументи и т.н. Само че, тъй като позицията и на двете страни не е изначално грешна, всъщност до сближаване е невъзможно да се стигне.

Както и да е, позиция по отворилата се подтема нямам, а и да имам да кажа нещо по темата за религията, към настоящия момент ще стои като кръпка.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 26, 2008 9:25 am

Абортът по каприз трябва да е до 3ти месец, щото после става трудно и рискът от усложнения скача осезаемо. За мен, а и за лекарите предполагам, това е доста тъпо решение на проблем, появил се поради личното ни безхаберие. Но пък телата и животите са си наши и може да си чупиме главата както си искаме. Универсална истина, която да почнем да съблюдаваме законово в случая, уви, няма.
Еми thank you for making our point, понеже всички т.нар. "защитници на абортите" в тази тема имат точно това предвид, с тази разлика, че "доста тъпо решение" си остава само за теб.
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Jun 26, 2008 9:50 am

Напълно съгласен с тайгъра. Ама пък аз няма да абортирам и тва си е. Другите да се оправят.

Иначе по темата ;)

Неофит: Гей парадът е грях
http://dnes.dir.bg/2008/06/25/news3133720.html
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Jun 26, 2008 10:16 am

Аз имам няколко въпроса:

Ако се ожениш и след това се разведеш, но без да си направил дете(и така де, си мъж), пак ли трябва да плащаш издръжка?

Ако да:

Ами ако жена ти си работи и не си я заточил в кухнята да прави манджи и салати по цял ден, пак ли трябва да плащаш издръжка?

Ако само в случай, че имате дете се плаща издръжка, то:

Когато детето стане на 18, продължаваш ли да плащаш издръжка?

Ако отговорът на всичките въпроси е да:

Кой ги мисли тия закони? :shock:
Look at the darkness...
...around me.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jun 26, 2008 10:41 am

По първия въпрос - как ще плащаш издръжка като не си станал баща? Нещо въпросът ми се струва безсмислен.
Почти сигурен съм, че не, но специалистите да кажат.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 26, 2008 10:43 am

Xellos wrote:Напълно съгласен с тайгъра. Ама пък аз няма да абортирам и тва си е. Другите да се оправят.

Иначе по темата ;)

Неофит: Гей парадът е грях
http://dnes.dir.bg/2008/06/25/news3133720.html
Не знам дали някой друг е видял култовите плакати по улиците с позив "Бъди НЕтолерантен! Бъди нормален!"
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Jun 26, 2008 10:55 am

Забрави да споменеш за култовата картинка на плаката - голи задници :mrgreen:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Jun 26, 2008 10:57 am

Demandred wrote:По първия въпрос - как ще плащаш издръжка като не си станал баща? Нещо въпросът ми се струва безсмислен.
Почти сигурен съм, че не, но специалистите да кажат.
Аха, значи най-вероятно съм бил грубо дезинформиран :D .
Look at the darkness...
...around me.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 26, 2008 10:58 am

Да, голи задници и некви BDSM бръснати педали, гушнати. Това черно-бяло. А от другата страна - цветна снимка на американско психопатично семейство, облъчващо с истерично щастие. Morbid and creepifying either way.
And you can't dance with a devil on your back...