Moderator: Moridin
- Maledictus
- Warmage
Говорих за етическите философски школи, някои от които са древни, след това уточних и за възникналите след Библията.Roland wrote:Бате, да ти имам диагоналното четенеRoland wrote:Хмм, Ицо, на последния ти въпрос - може би щото и всички западни не-древни философии са възникнали от Библията? Или ти си Конфуцианец може би?
По какво съдиш, че те са възникнали непременно от Библията? "Моралният императив" на Кант например на мен ми звучи точно атеистично.
Само дето някои атеисти благоразумно не са се обявявали за такива в минали епохи, защото с възхвала на водещата религия се печелят социални предимства и финансиране от меценати, да речем, пък и не рискуваш да се сблъскаш с тълпа озверели вярващи, обидени, че не вярваш в "Бог" (за миналото говоря, Базиле, споко

Това всъщност страшно ми прилича на положението с хората от предишните 2-3 поколения, които са ставали членове на БКП не защото много им се е искало, а защото се е налагало за развитие в кариерата, включително научната.
Не говорех за българските телевизии, а по-скоро за западните. Не съм записвал предавания, та ще прощавате, че не цитирам точно.
Last edited by passer-by on Mon Jun 23, 2008 5:13 pm, edited 4 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Всъщност тук спорът май взе да става като тези "за" и "против" някоя книга, а там самият Ицо се е изказал достатъчно красноречиво в поста си 
Кант може да е бил атеист, ама Декарт, Бърк, Бейкън и още бая други са си включвали религията и нейни концепции в много солидна част от съчиненията си. Да не говорим, че влиянието на християнското мислене е видно у почти всекиго.

Кант може да е бил атеист, ама Декарт, Бърк, Бейкън и още бая други са си включвали религията и нейни концепции в много солидна част от съчиненията си. Да не говорим, че влиянието на християнското мислене е видно у почти всекиго.
Last edited by Trip on Mon Jun 23, 2008 5:12 pm, edited 1 time in total.
Това просто не е вярно. Бил съм свидетел как интелигентен ВЯРВАЩ човек може да интерпретира написаното в Библията по начин, който за елементарното и повърхностно мислене би изглеждал като директен атеизъм. Бтв, Леонардо Давинчи е бил доста религиозен пич. Нютон и той...
And you can't dance with a devil on your back...
Тук вече е хубаво да почнем да правим разлика между деисти и теисти. Първите приемат, че има някакъв абстрактен творчески принцип, който е дал отправен тласък на Вселената и ни е оставил да се оправяме. Вторите вярват в ЛИЧЕН бог, който ни следи постоянно и се вслушва в молитвите ни ако сме послушни.
Дори религиозните учени са масово деисти, по-рядко теисти.
Освен това прочетете какво споменах за прикриването на атеизма в минали епохи. Признавам, чиста хипотеза от моя страна (очевидно, все пак нямам машина на времето
), но съдейки по историята с преструването колко много хора обичаха Партията-майка, бих казал, че поведенческият механизъм е тъжно познат...
Дори религиозните учени са масово деисти, по-рядко теисти.
Освен това прочетете какво споменах за прикриването на атеизма в минали епохи. Признавам, чиста хипотеза от моя страна (очевидно, все пак нямам машина на времето

The Best of Mozart
Освен дето религията дори през средновековието има твърде малко паралели с партията-майка, ВСЕ ПАК! Така че тая хипотеза не ми е ясно какво изобщо търси тук.
За другото - кога ще разбереш, че ти се говори за БИБЛИЯТА КАТО МОРАЛЕН КОДЕКС И АБСТРАКТНО ПОСЛАНИЕ, А НЕ КАТО ШИБАНА КНИЖКА С ПРИКАЗКИ? ЕСТЕСТВЕНО, че едва ли и половината религиозни учени са вярвали в добрия дядо на облака, но тук говорим за тяхното вдъхновяване от книгата, а не за това в какво конкретно са вярвали.
За другото - кога ще разбереш, че ти се говори за БИБЛИЯТА КАТО МОРАЛЕН КОДЕКС И АБСТРАКТНО ПОСЛАНИЕ, А НЕ КАТО ШИБАНА КНИЖКА С ПРИКАЗКИ? ЕСТЕСТВЕНО, че едва ли и половината религиозни учени са вярвали в добрия дядо на облака, но тук говорим за тяхното вдъхновяване от книгата, а не за това в какво конкретно са вярвали.
Еми аз отначалото още защитавам творческия импулс в Библията и този, който тя е насърчила, щото по принцип вярвам точно в това. А тоя творчески импулс предполага за много хора някакъв вид съзнателност. Творците и философите в Античността не са вярвали в Бог, ама са вярвали в музите и Космоса. Сега, накрая може да се окаже, че всичко е един дедо с брада, който ни гледа сеира, а може да се окаже, че всеки човек би могъл да има 'personal genius (в смисъла на дух)'.
Това е същият импулс като религиозния, като религиозният е просто по-масов и като по-масов рискува повече да се вплете в чисто светски съображения, които най-често го покваряват.
Това е същият импулс като религиозния, като религиозният е просто по-масов и като по-масов рискува повече да се вплете в чисто светски съображения, които най-често го покваряват.
Абсолютно!Trip wrote:Еми аз отначалото още защитавам творческия импулс в Библията и този, който тя е насърчила, щото по принцип вярвам точно в това. А тоя творчески импулс предполага за много хора някакъв вид съзнателност. Творците и философите в Античността не са вярвали в Бог, ама са вярвали в музите и Космоса. Сега, накрая може да се окаже, че всичко е един дедо с брада, който ни гледа сеира, а може да се окаже, че всеки човек би могъл да има 'personal genius (в смисъла на дух)'.
- Maledictus
- Warmage
Религията, включително през Средновековието е имала влияние абсолютно сравнимо с това на Партията-майка в по-близкото до нас време. Изгарянията на книги и хора (Джордано Бруно май е най-известният - знаеш кой е той, надявам се) не са насърчавали особено дори по-умствено развитите да обявят, че няма Бог, например. Щото свещеникът е достатъчно да заклейми от амвона проявите на "безбожие" и линчуването не ти мърда - паралел тук пък би бил Народният съд, когато доста хуманоиди са си го изкарали на по-умните и по-начетените от тях човеци от чиста злоба - а после са дошли Рабфаковете (питай вашите какво е било това, ако още не са ти разказали). "Смърт на гражданята!" - това не го измислям, разказвали са ми го.Roland wrote:Освен дето религията дори през средновековието има твърде малко паралели с партията-майка, ВСЕ ПАК! Така че тая хипотеза не ми е ясно какво изобщо търси тук.
Така че, Симо, за мен влиянието на дадена водеща религия в теокрация (или западен тип монархия, добре, само дето Църквата доста са я слушали кралете) и на управляваща компартия в по-ново време имат твърде много паралели.
Last edited by passer-by on Mon Jun 23, 2008 5:32 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
- Maledictus
- Warmage
- RRSunknown
- Elder God
За Passer:
Ти май си спал по време на уроците по логика иначе щеше да знаеш че :
" една ябълка е жълта НЕ следва ЧЕ всички ябълки са жълти"
Така и за примерите ти- това че някой е горил навремето не значи че религията е виновна. По същата логика някои атеисти ще избият християни и значи всички атеисти за гадни копелета и избиват.
Ти май си спал по време на уроците по логика иначе щеше да знаеш че :
" една ябълка е жълта НЕ следва ЧЕ всички ябълки са жълти"
Така и за примерите ти- това че някой е горил навремето не значи че религията е виновна. По същата логика някои атеисти ще избият християни и значи всички атеисти за гадни копелета и избиват.
Last edited by RRSunknown on Mon Jun 23, 2008 5:34 pm, edited 1 time in total.
И нямаше да съм тракнал 6,70 лв. сметка в кварталния интернет-клуб.Maledictus wrote:И ВСЕ ПАК (простете за включването) ГОВОРИМ ЗА НЕЩО СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО!
Ето, ако нямаше Библия нямаше да сме изписали предишните еди колко си поста

Айде стига за днес. Но ако искате, с удоволствие бих продължил на живо.

The Best of Mozart
- RRSunknown
- Elder God
какъв е тоя клуб бе човекpasser-by wrote:И нямаше да съм тракнал 6,70 лв. сметка в кварталния интернет-клуб.Maledictus wrote:И ВСЕ ПАК (простете за включването) ГОВОРИМ ЗА НЕЩО СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО!
Ето, ако нямаше Библия нямаше да сме изписали предишните еди колко си поста![]()
Айде стига за днес. Но ако искате, с удоволствие бих продължил на живо.

кожи ли дерат в София какво правят??