Гледано напоследък, Part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jun 15, 2008 3:36 pm

Гледах пак "Обсада" с Дензъл Уошингтън, Анет Бенинг и Брус Уилис. Доста актуален и дори донякъде пророчески филм, като се има предвид, че е сниман преди 11 септември 2001 г. - през 1998 г.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 15, 2008 3:45 pm

Moridin wrote:Изгледах Хортън. Филмчето е много свежо, въпреки че проспах половината, но това си е моя грешка :) Малкото жълто нещо с очите РУТЕШЕ ДИВАНИ, а лешоядът с руския акцент е просто ноу коммент :shock: :shock: :shock: все пак как е в оригинала тоя акцент?

Шайх? Ади?
Малкото жълто нещо с очите се казва Кати и си има собствен фен-фолоуинг, а лешоядът с руския акцент е голямото предимство на дублажа, за което споменах, в оригинала не е нищо особено - за разлика от Open Season, където същият псевдоруски (явно някой възрастен дубльор е специализирал в тва) в устата на един древен и могъщ предводител на клан бойни катерици в оригинала си беше още по-здрав мeдийвъл шотландски ала Брейвхарт. :mrgreen:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Jun 15, 2008 3:46 pm

Е знаех си!!! Дублажът ФТВ, тоя лешояд прави 1/4 от филма поне!

едит: жълтото нещо -
Spoiler: show
Image
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 15, 2008 3:52 pm

И при двете гледания съвсем буквално настръхвах зверски при шоудауна им със "слончика" на ръба на бездната. :shock: Музиката, уестърн фийл-а и всичко. После пък се просълзявах от неземно красивата елегия в цветното поле, а финалният сикуънс винаги ми беше размазан, шото бършех усилено сополи. :) Ако го гледам трети път на кино, вероятно ше е същото. Затва му отпуснах деветка на филмеца. Много е трудно да съвместиш такъв ефект с пародиен и много смешен нон-стоп екшън.

Ти как така заспа?! :shock:
Last edited by shayhiri on Sun Jun 15, 2008 3:56 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Jun 15, 2008 3:55 pm

Ами не си бях никак доспал за съжаление и освен това прави струвай, ама частите с кмета в градчето си бяха бая скучновати?
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 15, 2008 6:43 pm

Не са ве, тъпкани беха със слапстик, пък и задължителния керъктър дивелъпмънт. И сет-дизайнът си струваше сам по себе си. А и ги редуваха непрекъснато с екшъна при слона.
Moridin wrote:Е знаех си!!! Дублажът ФТВ, тоя лешояд прави 1/4 от филма поне!
"Ульелье-мальелье!" :mrgreen:

офф Конкретен въпрос към Илейн (и всеки, който е гледал Фадо): как е визията/кинематографията? Има ли достатъчно от лисабонската архитектура и атмосфера или всичко е на сцена? Дават го на 2лв в Дома на киното и от горното зависи дали все пак ше го пробвам.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sun Jun 15, 2008 6:45 pm

Филмът е сбор от песни, много малко кадри от градове. Дават изпълнителните в различна обстановка. По-абстрактно такова, галерии, кръчми, просто празно пространство, зад кулисите. Не мисля, че ще ти хареса.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 15, 2008 7:13 pm

Тенкс. :)

Ако си бях направил труда да питам (най-добре) или поне да проверя някъде, щях да си спестя и вчераизгледания The Beach. :roll: Ама аз нали съм голям фен на адаша Гарланд(/Бойл) след Sunshine и 28 days later, реших, че на всяка цена трябва да видя и филма по книгата, с която е пробил.

Прецаквация. Филмът си има Ди Каприо и пейзажите, но иначе за нищо не става. Дори така чаканият от мен трейдмарк обрат на Гарланд в акт 3 на практика отсъстваше. Пълна мешавица и тъпотевина.

Отказах да повярвам, че това може да е пробивът на човека, създал после едни от любимите ми наративи, и проверих плота в книгата. Разбира се - нищо общо. Оказа се, че някой друг е писал сценария по романа и е променял наред по една или друга причина. :roll: Не че финалът на книгата е бог знае кво - но поне е правилен и Гарландски, ако и почти невъзможен за адаптиране. Но като не могат, да не се хващат. По-добре ли е да съсипят хубавата книга, че и имената на Гарланд и Лео, на когото май шибнаха Златната къпиня, въпреки че той си играе добре както обикновено и почти спасява идиотската си роля?

Иначе поне ми просветна най-сетне защо толкова хора имат проблеми с гениалните туистове в Sunshine и 28 days later и намразват филмите точно заради тва, което ги прави велики. И тук май имаше такива, нали? Жоро мразеше Съншайн, най-малкото. Искате ли да излезнете напред и да разменим няколко думи по въпроса? :spite: (Както съвсем скоро ще отвърна на отчайващо вялата защита на Infernal Affairs с/щу The Departed, след като й отпуснах неколко дни. :twisted: )
Last edited by shayhiri on Sun Jun 15, 2008 7:15 pm, edited 1 time in total.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Jun 15, 2008 7:14 pm

намразил = съжалил
плот туист = липса на плот туист
This is it. Ground zero.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sun Jun 15, 2008 8:34 pm

Beach си е супер. Поне мен си ме изкефи и двата пъти, които го гледах. Шайхири от поста ти така и не разбрах какво всъщност не ти е харесало. :?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sun Jun 15, 2008 9:05 pm

И на мен Плажът ми беше харесал много като го гледах преди години.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 15, 2008 9:14 pm

Нека видим, Жоро. И двата следват един и същ модел. Вземаш някой от най-презрените субжанрове на фантастиката - зомбита (28 дни) или пейсетарски сай-фай (Съншайн) - правиш най-добрия възможен филм в рамките му, СЛЕД КОЕТО го надцакваш десетократно, като ги прекрачваш с лекота и влизаш в дълбоките и важни истини за човешката природа.

Ето възможните причини, поради които тва всъщност не е толкова добра идея в комерсиален аспект:

1. Публиката си има очаквания. Тя е отшила да гледа зомбита или пейсетарски сай-фай. Как така ше й разтягаш границите на жанра без предупреждение? :arrow: "Филмът е сбъркан.", решава зрителят.

2. Публиката не обича да мисли. Как така ше й отнемаш очаквания стандартен финал и ше я "вкарваш в некъв филм", дето изисква малко мозък, за да го чатнеш? :arrow: "Баси тъпия филм!", нервира се вече зрителят.

3. Публиката, някак си, се състои от хора. А много от тях (в случая - сред феновете на тесножанрови филми) са обидчиви и комплексирани същества, които ама изобщо не обичат да им се напомня (ако въобще си дават сметка за тва) колко прецакано и елементарно създание всъщност е човекът. И че ВИНАГИ той е най-големият си враг. Не зомбитата. Не извънземните. Не лошата природа. :arrow: "Еми бал съм та във филма вече!!", тегли една зрителят и сяда на салатка с ракийца.

Тва отдавна ясно, де. Имах предвид, че чисто наративно наскоро детектнах евентуален проблем. (Тук, предупреждавам, навлизам в тясна специалност, която едва ли интересува повече от един-двама на форума.) Значи, функционално погледнато има 2 основни типа обрати, които наричам cut in и reversal по липса на общоприета терминология. Първият се получава, когато зададените параметри на сюжета се окажат подвеждащи и историята внезапно ръчне в напълно неочаквана посока. Най-известният пример, за който се сещам в момента, е в Матрицата, макар че той минава и за ривърсъл. Ривърсълът, далеч по-известна техника, се получава, когато цялата история до един момент биде поставена в нова светлина от изненадващо разкритие. Шесто чувство, например, го оползотворява на макс.

Тънката разлика е, че кът ин-ът използва дотогавашните събития само като подвеждащ фон, на който истинската история да блесне по-ярко (+ бонуса на неочакваността). Докато ривърсълът не отрича предхождащия го наратив, а просто сменя гледната точка към него, разкривайки истинския му смисъл. Оттам, ривърсълът работи най-пълноценно в Акт 3, като развръзка. Докато кът ин-ът, внимание, най-добре се намества в началото на Акт 2. Оттам и наративният проблем при Гарланд, според мен. И в Съншайн, и в 28 дни имаме класически кът ин-и. Тотална замяна на антагониста и оттам - на всички цели на протагониста. Обаче той не ги въвежда около средата на филма, когато им е времето, така че реалната история да има време да се разгърне в съзнанието на зрителя и да има собствена развръзка... Използва ги (като ривърсъл) вместо развръзка, при което на много хора с право им идва като гръм от ясно небе в кофти смисъла.

Иначе и двете техники са жизнено важни за добрия наратив, но както виждаме трябва да се използват с внимание. Аз задължително вкарвам поне едната във всяка история (ако е възможно - и повече от веднъж), а често И ДВЕТЕ. Просто правилно изпълненият ривърсъл дава една от най-силните развръзки, докато кът ин-ът е незаменимо средство за съживяване и оползотворяване на страховития Акт 2, където често се препъват и потъват много автори. :)

Жоро, предполагам, че ти всъщност имаш коренно различни причини да не харесваш (финала на) Съншайн, та би ли ги изложил? :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Jun 15, 2008 9:18 pm

Не. В крайна сметка не е кат да не съм писал ревю на филма.

Нещо не схващам и как предният ми пост подбуди цялата тая пледоария (която трябваше да възспре). Признавам си, на тоя етап прочетох основно последното изречение..
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 15, 2008 9:20 pm

То си пише, че не е за всеки. :) Но можеш поне да чекнеш номерираните три причинки с италикс в началото на поста, вероятно ше са по-релевантни. Отивам ти чекна ревюто, да видим кво си казал там.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Jun 15, 2008 9:31 pm

Изтрих ти последното полуизречение, беше толкова нелепо, че трябваше да спася Вселената :mrgreen:

Причини за?

Допускам, че дълбоко навътре в своето аз имаш предвид причини за някой да се върже да те оборва? Не съм заинтересован и не видях някой тук да е? Изобщо не спорим ли леко със стената? Ако искаш да си кажеш проникновението за Съншайн и 28 дни, можеше да го направиш и в по-откровено моноложна форма.
This is it. Ground zero.