Дж. К. Роулинг е доктор на науките по литература :)
Docturum Adamus cum Flabello Dulci й отива повече.thorn wrote:Е тя не е ли всъщност станала доктор хонорис кауза, което си е титла само за престиж.
Едит: може и да прозвучи учудващо, но да станеш доктор на науките не е чак толкова лесно
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams
- Moridin
- Global Moderator
Поне в моята област остро не е така и определено не ти трябва особено благоволение по причините, които вече изтъкнах - университетите и БАН им ТРЯБВАТ такива кадри.thorn wrote:Моридин, PhD се прави за три години минимум плюс необходимия брой публикации. Вярно, че е научно-образователна степен като магистър и бакалавър, но не е дипломна работа. Освен това тук определено е някаква екстра, до която да се добереш е егати благоволението.
Три години минимум реално зависи от човека, който го прави, а не от някакъв формален срок. Ако си надъхан и се занимаваш само с това, в зависимост от темата ти можеш и за по-малко да го направиш. Айде да не е 1, но за 2 - спокойно.
This is it. Ground zero.
Три години е срокът, отпускан по закон за правене на PhD у нас, както и необходимото време, за да не правиш лошо впечатление на научните комисии, където някога PhD се е правило за десет години минимум. Не зная коя е областта ти, но в моята в момента е стагнация. Причината е, че малко хора могат да отделят време и ресурс за докторант. В крайна сметка след тези три години той трябва да е готов за защита и част от отговорността за това е на научния му ръководител. Да не говорим, че за момента на всички им изнася да има по-малко защитили хора. Човек с PhD степен е независим в голяма степен, незащитилият можеш да го разиграваш, както си искаш.
Защото се заяждаш дребнаво на Жоро, който обяснява нещо на всички. Не си единственият, който чете темата, така че не е нужно да му се правиш на "кво си тръгнал да ми обясняваш нещо, което знам". Други пък не знаем. Нито пък беше нужно сега да ме караш да ти обяснявам очевидни работи.Muad_Dib wrote:Сарказмът ти е абсолютно ненужен. При условие, че ти реагираше лично когато Шайхът се изцепи за жертвите на комунизма не виждам защо аз сега да нямам право да го правя.Roland wrote:Нито пък си ексклузивния читател на тоя топик. Не всички имат твоя богат и обогатяващ експириънс.
And you can't dance with a devil on your back...
- Interpreter
- Forsaken
Ами такова, че когато в CV-то й се споменава, че е доктор (пък макар и хонорис кауза) по литература на Харвардския университет, това автоматично я издига в очите на някои потенциални читатели и освен всичко друго става аргумент да си купуват книгите й. Един вид Харвардският университет прави реклама на Роулинг и косвено заявява, че е хубаво да се четат писанията й.Interpreter wrote:Е, "honoris causa" си е само почетна титла, както СУ даде на принц Чарлз такава примерно, и на много други особи - не че са се скъсали да пишат и защитават докторантуриАко не се лъжа, кралицата я беше помазала в рицарство дамата, и какво от това.
От Уикипедията за степента "хонорис кауза" - благодаря за линка, Торн.Usually the degree is conferred as a way of honoring a distinguished visitor's contributions to a specific field, or to society in general. The university often derives benefits by association with the person in question.

Last edited by passer-by on Mon Jun 09, 2008 12:39 pm, edited 3 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Re: Дж. К. Роулинг е доктор на науките по литература :)
Celeborn Dumbledore wrote:Облечена в червена тога, авторката на "Хари Потър" прилича на възпитател от Хагуортс - най-известното училище по магия, което самата тя е измислила.
Вчера Джоан Роулинг получи почитната титла доктор по литература в един от най-престижните американски университети - Харвърд.
Преди да се качи на сцената, писателката, станала мултимилионер, произнесе кратка реч, в която подчерта значимостта на въображението.
"Не ни е нужна магия, за да преобразим света си. Трябва ни само добра воля и въображение", сподели създателката на Хари Потър.
Това мисля че в Стандарт го четох и се запитах едно нещо: Защо?
Е, големия праз. Заслужила си я е жената - са, книгите й станаха явление на литературния фронт. И без това тея титли ги дават на куцо и сакато.
Жоре, да ти кажа тука в Бг по-трудно се става малък доктор отколкото по света PhD. ВАК такива простотии са наизмислили, че процесът много се затормозява. А и като труд не е особено просто. Не е кат да си магистър.
Жоре, да ти кажа тука в Бг по-трудно се става малък доктор отколкото по света PhD. ВАК такива простотии са наизмислили, че процесът много се затормозява. А и като труд не е особено просто. Не е кат да си магистър.
- Interpreter
- Forsaken
passer-by, не си много прав в случая. Такива почетни титли се дават обикновено не като реклама, а заради ВЕЧЕ постигнатото, както и "рицарски звания" и подобни (Битълсите също ги бяха направили рицари навремето, но те, доколкото помня, изпсуваха много брутално Her Majesty и се отказаха от званието). Харесва ли ни на теб и мен Потър или не е все едно, дамата я удостояват заради успех
Факт, че щерка ми си ги изчете сите книжки досега и ме овътри близо 200 кинта трудно спечелени левчета 

Интересно, аз пък помня документални кадри как те ухилено приемат ордените от кралицата. Впоследствие може и да са се отказали от тях, де. Нещо за Джон Ленън ми се върти смътно в паметта.
Според теб Джоан Роулинг заслужава ли научната степен или не? Май това обсъждаме тук.
За рекламата - след като написа седемте книги и сагата приключи, май няма вече много реклама около госпожата. Освен когато си я създава със скандали - справка една тема малко по-долу тук, в която е намесен Орсън Скот Кард.
Според теб Джоан Роулинг заслужава ли научната степен или не? Май това обсъждаме тук.
За рекламата - след като написа седемте книги и сагата приключи, май няма вече много реклама около госпожата. Освен когато си я създава със скандали - справка една тема малко по-долу тук, в която е намесен Орсън Скот Кард.

The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Така като отговор много повече удовлетворява и мен, а предполагам и теб. Съгласен съм. просто защо трябва директно да го изтриеш вместо да ми отговориш човешки. Не съм шайхът баси.Roland wrote:Защото се заяждаш дребнаво на Жоро, който обяснява нещо на всички. Не си единственият, който чете темата, така че не е нужно да му се правиш на "кво си тръгнал да ми обясняваш нещо, което знам". Други пък не знаем. Нито пък беше нужно сега да ме караш да ти обяснявам очевидни работи.Muad_Dib wrote:Сарказмът ти е абсолютно ненужен. При условие, че ти реагираше лично когато Шайхът се изцепи за жертвите на комунизма не виждам защо аз сега да нямам право да го правя.Roland wrote:Нито пък си ексклузивния читател на тоя топик. Не всички имат твоя богат и обогатяващ експириънс.