Добрите новини :)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 03, 2008 3:48 pm

Daggerstab wrote:http://news.therecord.com/article/354201
WCI student isolates microbe that lunches on plastic bags
Now a Waterloo teenager has found a way to make plastic bags degrade faster -- in three months, he figures.

Daniel Burd's project won the top prize at the Canada-Wide Science Fair in Ottawa. He came back with a long list of awards, including a $10,000 prize, a $20,000 scholarship, and recognition that he has found a practical way to help the environment.
:yay: :beer: :yay: :beer: :yay: :beer:

(не знам защо, но тази новина ме изкефи много - не толкова заради евентуалните последствия, колкото заради находчивостта на хлапето и прекия резултат от нея - завист с обратен знак, един вид)

Наистина е добра. Стига колония от тези бактерии да не ми се засели в механизма на предпазния колан :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Jun 03, 2008 4:05 pm

Или пък да плъзне по презервативите. :mrgreen:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jun 03, 2008 5:24 pm

Full monty bactery :mrgreen: Иначе се кефа на временцето днеска колко е свежарско тука ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 05, 2008 7:59 am

До кво води следването на линкове от подписа на Ш.
..

http://www.kafene.net/news.html?fb_990998_anch=4174043

Брюксел щял да пощади България, за да избегне дестабилизацията й и обръщането й към Русия

Оставяйки настрана факта, че целият сайт изглежда много жълт, и че много зле прикритият допотопен антикомунизъм едва се сдържа да не изригне от тая статия, не звучи твърде недостоверно, а и има култовата реплика за оценката на "т.нар. (ни) напредък" :mrgreen: :mrgreen:
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Jun 05, 2008 12:40 pm

Не е вярно, казаха ми преди малко от възможно най-достоверен източник (предполагам ще разберете, ако не кажа кой е). Санкции ще има, най-вече по отношение на средства от европейските фондове. С други думи, програмите, по които отпускането на средства е временно прекратено ще останат в това състояние, докато средства по нови програми ще бъдат отпускани много трудно (ако бъдат отпуснати изобщо).

Виж, онези бълнувания на опозицията, че щели да ни отнемат правото на глас в Европейския съвет, това вече са пълни глупости. Много повече трябва да се случи, за да ни ограничат правата толкова.

В крайна сметка, най-вероятно ще станем нетен платец към ЕС, още на втората година от членството ни, така че да ни е честито.
This signature is not yet rated

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Jun 05, 2008 3:02 pm

Мор, трябва да можеш да пресяваш инфото, независимо къде си го чел. В случая съм напълно съгласен с Живик и няма никаква нужда да го чувам от "възможно най-достоверен неназован източник", за да знам, че точно тва ше стане. Просто няма много други възможности. Само дето и правото на глас на БГ ше отнемат като стой та гледай, ако мафиотите тук се опитат да изнудват европейците с вета. :wink: При всяко положение вече сме ужасен прецедент, та винаги може да стане по-зле.

Иначе мнението ти за инфото в сайта е показателно. :) Продължавай да се придържаш към проправителствените медии :P (почти всички в БГ). Навремето "Свободна Европа" бъркаше в много ****ве, но поне не съм чувал да я наричат "жълто" радио. :mrgreen:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 05, 2008 3:12 pm

Минало е тва покрай Свободна Европа, или новинарските сайтове покрай проправителствени :mrgreen:

първата част от поста ти пък е толко ридиколозна, че чак докарва конюнктивит.

виж, средата си е вярна, но си го знаем..
This is it. Ground zero.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Jun 10, 2008 1:33 pm

"Добра" новина...
Страните от ЕС се споразумяха за по-дългата работна седмица

Пет страни - Испания, Белгия, Гърция, Унгария и Кипър, остро критикуваха опцията за удължаването й от 48 на 60 или дори 65 часа
10.06.2008

Страните от ЕС се споразумяха тази нощ за общи правила в трудовото законодателство, позволяващи на работниците да работят повече от 48 часа на седмица и защитаващи хората с временна заетост, съобщи словенското председателство на ЕС.

Двата текста бяха приети с квалифицирано мнозинство. Те трябва да бъдат обаче да бъдат одобрени от Европейския парламент.

Пет страни - Испания, Белгия, Гърция, Унгария и Кипър, остро критикуваха предложенията за работно време.

Промените предвиждат легализиране на по-дълга от залегналата в европейското законодателство 48-часова седмична заетост - със съгласието на работника и при индивидуално договаряне с работодателя.

При определени условия европейците ще могат да работят до 60 или 65 часа седмично.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Jun 10, 2008 1:40 pm

Понеже точно вдругиден ранна утрин имам изпит по темата:

1. В България дори не е 48, а 40 законоустановената нормална продължителност в момента - което ениуей няма отношение тук, казвам го за обща култура. Като разбира се може да се пада под него при непълно и намалено в определени случаи.

2.
Промените предвиждат легализиране на по-дълга от залегналата в европейското законодателство 48-часова седмична заетост - със съгласието на работника и при индивидуално договаряне с работодателя.
Не знам дали грешно са се изразили от въпросния сайт, но реално погледнато (съдейки по написаното тук) нищо няма да се промени, щом тепърва трябва да се предвижда при сключване на трудовия договор. Един вид - като не си съгласен да бачкаш по 60 часа - няма да бачкаш.

3. Ако въобще се приеме подобно нещо, докато ни влезе в законодателството ще минат сигурно поне 2 години, съдейки по останалото "навременно" реципиране на европейските директиви.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jun 10, 2008 1:46 pm

Какви са тия 48 часа бе!!!!!!!!!!!!!!!!
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jun 10, 2008 2:00 pm

Никола, аз имам някакъв спомен, че добавиха един текст в Трудовия кодекс, според който работният ден може да бъде до 10 часа - това беше преди две-три години, ако не се лъжа. Но не съм сигурен дали това се отразява на работната седмица, трябва да се провери.

Добавено: Оказва се, че не съм съвсем прав, ето пълният текст:
Spoiler: show
Чл. 136а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) По производствени причини работодателят може с писмена заповед да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други, след предварителна консултация с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. За удължаването на работното време работодателят е длъжен да уведоми предварително инспекцията по труда.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Продължителността на удължения работен ден при условията по ал. 1 не може да надвишава 10 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време. В тези случаи продължителността на работната седмица не може да надвишава 48 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - 40 часа. Работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане удължаването, съответно компенсирането на работното време.

(3) Удължаването на работното време по ал. 1 и 2 се допуска за срок до 60 работни дни през една календарна година, но за не повече от 20 работни дни последователно.

(4) В случаите по ал. 1 работодателят е длъжен да компенсира удължаването на работното време чрез съответното му намаляване в срок до 4 месеца за всеки удължен работен ден. Когато работодателят не компенсира удължаването на работното време в посочения срок, работникът или служителят има право сам да определи времето, през което ще се компенсира удължаването на работното време чрез съответното му намаляване, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

(5) При прекратяването на трудовото правоотношение преди компенсирането по ал. 4 разликата до нормалния работен ден се заплаща като извънреден труд.

(6) За работниците и служителите по чл. 147 удължаване на работното време се допуска при условията на този член за полагане на извънреден труд.
С други думи, удължаването на труда трябва да се компенсира с намалено работно време след това, макар че се съмнявам, че някой изобщо го спазва.
This signature is not yet rated

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Jun 10, 2008 2:45 pm

Хубаво сам си поправил ;)

Значи набързо - РВ е 4 вида:

1. Нормално (обикновено установеното и поначало максимално допустимото по закон - 8 часа и 40 часа в седмицата)
2. Удължено - чл 136 а, това в спойлер-тага на Живик, като производствени причина са в повечето случаи гонене на определени срокове или огромен брой поръчки със задължение за изпълнение до определена дата, то после трябва да се компенсира.
3. Намалено - в 2 групи от случаи - а) работи, които са вредн/опасни за здравето; б) старите непълнолетни :) - за тях по принцип е 35 часа седмично макс
4. Непълно - може да се установява по два начина а) уговаря се поначало между страните по договора, б) едностранно се установява от РД - при намаляване обема на работа

Та това е, хем да отстраня неясноти, хем да си преговоря мислено :lol:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Jun 11, 2008 4:10 pm

Никола, объркали са се. И тук са 40 часа/седмица, със специалното опевало което пусна Живик, ако са 8/10 часа отгоре. И макар никой да не спазва намаленията на часове, на много места заплащат екстра-часовете! И сега искат да го вдигнат на 61 часа/седмица, и ще им смачкам кратуната тъпичкааааа!!! :evil:
:idea:
Не мога да открия сега новината, но вчера няколко испански вестника ми пресекоха пристъп на яко хълцане с новината, че българското правителство е наело едикойси (Не помня името но беше някакъв консултинг.), за да изчиcтел имиджа на Бг в Европа. За скромната сума от милион евро!!! :shock: :evil:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Jun 11, 2008 4:28 pm

http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... lding.food

Огромен парник във Великобритания (вече не е велика британията ма нейсе). Като цяло този начин на отглеждане правилно направен е доста щадящ природата в сравнение с класическия да летим доматите със самолет от Испания.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Wed Jun 18, 2008 1:09 pm

Току-що връчиха наградата на Принца на Астурия
в категория де-да-знам на Цветан Тодоров. Философ литератор е човека..