Е чак пък.. в смисъл местенето и без това беше екзотика, НЕКАК да може и без него, а. Скоро ше го има пак.Morwen wrote:офтопик предложение:
Когато има нещо за местене в друга тема да се прави нова, примерно "Левски/ЦСКА2", в която реално да се продължава старата със сплитнатото.
Диети, хранителни режими, здравословно хранене
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
This is it. Ground zero.
- The Dragon
- Elder God
Всеки стана специалист по диети в таи държаваЗабравете диетите ”чудо”!
04 юни 2008 / News.dir.bg
Четири-пет хранения дневно с преобладаващи в менюто ни пресни зеленчуци и несладки плодове и техните сокове.
Това е първата по важност от серията препоръки, която специалистите дават на желаещите да свалят малко излишни килограми пред курортния сезон.
Водещи диетолози, сред които проф. Светослав Ханджиев и проф. Надка Бояджиева, предложиха на пресконференция, варианти за това как да се спре качването на килограми и световните практики в тази насока. Изричното предупреждение на специалистите е това да не става без лекарска консултация и контрол, предаде БТА.
Рекламираните напоследък диети с "чудо ефект" за кратко време не са сериозни неща. Те не са хранителни режими, основани на сериозни научни изследвания, каза д-р Теодора Дърленска от Медицинския факултет. Тези диети не рядко са опасни и могат да провокират различни заболявания. Прословутата "протеинова диета на Дюкан", използвана най-масово напоследък, не трябва да се прилага за дълго, категорични са специалистите.
Балансираното хранене, в което да присъстват белтъчини, зеленчуци и храни с нисък гликемичен индекс гарантира траен ефект според тях. Сред храните с нисък гликемичен индекс са всички зеленчуци, без картофите, кафявият ориз, пълнозърнестият хляб, недоварените спагети.
За да не трупате килограми, диетолозите препоръчват още консумацията на нетлъсто месо (пилешко, пуешко, телешко), риба (поне два пъти седмично), и нискомаслено кисело мляко.
Употребата на алкохол трябва да се ограничи, да се пие много вода и задължително да се ходи пеша поне по 30-60 мин. дневно. Не на последно място сред условията за добър и траен ефект при отслабването и поддържането на теглото е вечерята да бъде 2,5-3 часа преди лягане. Не забравяйте и доброто настроение, защото стресът води до затлъстяване, категорични са специалистите.
Страната ни се нарежда на 6-то място в Европа по затлъстяванията при деца от 13 до 18 години, каза д-р Бояджиева. В тази тревожна статистика пред нас са гърците (на първо място), англичани, италианци, кипърци. Следват ни Испания, Дания, Полша и т. н.
В тази връзка е и препоръката на диетолозите да не прехранват децата и да се следи тяхното тегло и здравословно хранен от най-ранна възраст. Особено внимание на хранителния режим трябва да се обръща през пубертета, когато хормоналните излишъци усилват многократно апетита им. Съвременната медицина позволява дори изследване на детето за склонност към напълняване още в зародиш, каза проф. Бояджиева.

The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- RRSunknown
- Elder God
- Moridin
- Global Moderator
И според мен не е вредна, нищо в обясненията не ме убеди в това (при допълненията, казани току-що от Дима), а съмненията в ефективността й бяха хептен незащитени освен от нещо като "звучи ми зле, докато мойто сто на сто работи и звучи добре", което естествено не е валиден аргумент.
Естествено е по-вредна от Зоната откъм липса на витамини, но летс фейс ит - Зоната те прави аскет доживот и по-лошо - кара те да харесваш това! За един бохем подобни будистки повеи са просто неприемливи на изцяло фундаментално ниво!
Естествено е по-вредна от Зоната откъм липса на витамини, но летс фейс ит - Зоната те прави аскет доживот и по-лошо - кара те да харесваш това! За един бохем подобни будистки повеи са просто неприемливи на изцяло фундаментално ниво!
This is it. Ground zero.
Е, хайде, хайде, някои хора, като Амелия, например, а и не само тя, не го намират за аскетизъм разделното хранене до края на дните. Още повече, че я кара да се чувства добре, а всичкия джънк фууд й става все по-противен с напредването на времето. Та... не мисля, че е с нещо лошо, при все, че се храни здравословно и най-вече се чувства добре.
При мен това не би минало, просто защото никога няма да спра да харесвам сладкото или тестените продукти повече отколкото който и да било плод или зеленчук, риби и меса. Затова предпочитам да се ограничавам за известно време и после да се ограничавам по-малко.
Както и да е, факт е, че както обясни Пенчев и Амелия, някои вещества са много важни за организма и трябва да се приемат. От режима, който спазвам, не се лишавам нито от въглехидрати, нито от мазнини. Витамините, Жоро, си ги приемаш със зеленчуците и плодовете, рибата и т.н. и т.н., а на който не са му достатъчни - има си хапчета, които не са вредни.
При мен това не би минало, просто защото никога няма да спра да харесвам сладкото или тестените продукти повече отколкото който и да било плод или зеленчук, риби и меса. Затова предпочитам да се ограничавам за известно време и после да се ограничавам по-малко.
Както и да е, факт е, че както обясни Пенчев и Амелия, някои вещества са много важни за организма и трябва да се приемат. От режима, който спазвам, не се лишавам нито от въглехидрати, нито от мазнини. Витамините, Жоро, си ги приемаш със зеленчуците и плодовете, рибата и т.н. и т.н., а на който не са му достатъчни - има си хапчета, които не са вредни.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
Много си го обичам тва лафче, като човек презрял тленното, макар и в по-друг контекст казано де и спирам си хаба думите за дървени философи.

- Spoiler: show
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Ако имаше кой да ми тегли ножа по Коледа, аз проблем нямам с вечния живот. Още повече че с две бабки на по 95+ години вкъщи, категорично се убеждавам, че дълбоки старини не си е работа да стига човек. Няма чарк по тялото, който да не създава проблеми, да не говорим, че изкукваш...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
Xellos wrote:Много си го обичам тва лафче, като човек презрял тленното, макар и в по-друг контекст казано де и спирам си хаба думите за дървени философи.![]()
- Spoiler: show

В крайна сметка универсална диета не знам да има - човек си нагажда диетата към нуждите (енергийни, вкусови и др.). Повечето списания и сайтове се напълват през топлия сезон с всякакви рецепти за правилно хранене, плод на ентусиазма на самонабедени специалисти. Би било глупаво да се вярва на 100% на такива мнения или да се робува на някаква мода в диетите. Следването на елементарни правила дава достатъчно добри резултати - повече, но по-малки по-обем хранения, по-леко със солта, захарта и тестените изделия - и нещата си стават. Спорта, ако ще да е само бързо ходене, винаги помага. Не е чак токова зор да си регулира човек теглото, само малко воля трябва.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams
Зоната можеш да я прекъсваш без да си развалиш петдневния цикъл, дето ти ошашква обмяната на веществата, така че да се хабят, а и идеята на Дюканките е да стоиш на диета по 10 дни за всеки свален килограм. Това прави по месец за три килограма, а какво остава за повече... В смисъл не е като да е нещо, което минава и ти се маха от главата. Проблемът в голяма степен не е толкова в липсата на витамини, а съчетаването й с продължителност.Moridin wrote:И според мен не е вредна, нищо в обясненията не ме убеди в това (при допълненията, казани току-що от Дима), а съмненията в ефективността й бяха хептен незащитени освен от нещо като "звучи ми зле, докато мойто сто на сто работи и звучи добре", което естествено не е валиден аргумент.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Каквото каза Марфа, изобщо не е толкова ужасно. 
Практически в менюто не липсва нищо основно, а любимите по-калорични храни са позволени две вечери през седмицата, което е съвсем приемливо. За мен поне е приемливо.
А продължителността е обяснима, все пак идеята на този етап е да се даде достатъчно време на организма да свикне с новите килограми, за да не възвърне предишното тегло светкавично. Затова постепенно въвеждаш в храненето и по-високо въглехидратните и мазни храни, включително любимите храни с двете вечери в седмицата, когато умерено се предполага да си угаждаш. Не е страшно, не е стресиращо и е напълно изпълнимо. Все пак не мисля, че на някой му се рискува да прояде, както преди, изведнъж и след като е свалил 20 кила да ги възвърне с гръм и трясък от раз. Трябва си още един период, в който да се 'погрижиш' да запазиш доколкото е възможно тези кила.
Самото сваляне на много килограми прекалено бързо е стресово, затова отслабването трябва да се случва бавничко и в периода с редуването на дните това се случва. По кило на седмица е теоретично, в един момент става половин кило. Та, свалянето не е драстично, а достатъчно плавно.
Едит: А и като цяло да свалиш мнооого килограми не е лесна работа, ама хич.

Практически в менюто не липсва нищо основно, а любимите по-калорични храни са позволени две вечери през седмицата, което е съвсем приемливо. За мен поне е приемливо.
А продължителността е обяснима, все пак идеята на този етап е да се даде достатъчно време на организма да свикне с новите килограми, за да не възвърне предишното тегло светкавично. Затова постепенно въвеждаш в храненето и по-високо въглехидратните и мазни храни, включително любимите храни с двете вечери в седмицата, когато умерено се предполага да си угаждаш. Не е страшно, не е стресиращо и е напълно изпълнимо. Все пак не мисля, че на някой му се рискува да прояде, както преди, изведнъж и след като е свалил 20 кила да ги възвърне с гръм и трясък от раз. Трябва си още един период, в който да се 'погрижиш' да запазиш доколкото е възможно тези кила.
Самото сваляне на много килограми прекалено бързо е стресово, затова отслабването трябва да се случва бавничко и в периода с редуването на дните това се случва. По кило на седмица е теоретично, в един момент става половин кило. Та, свалянето не е драстично, а достатъчно плавно.
Едит: А и като цяло да свалиш мнооого килограми не е лесна работа, ама хич.
Last edited by Elayne on Thu Jun 05, 2008 1:00 am, edited 2 times in total.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
Искате ли да ви напиша и моята диета (плодово-чаения глад на Лидия Ковачева) да сравним степените на гадост (и резултатност)? 

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.