Диети, хранителни режими, здравословно хранене

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jun 03, 2008 12:05 pm

Амели, я обясни по-подробно за мазнините, че ми стана много интересно. В момента експериментирам със свой хранителен режим и искам да знам доколко и дали да си обезмазнявам манжите.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
JohanVladimir
Sorcerer
Posts: 381
Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm

Post by JohanVladimir » Tue Jun 03, 2008 12:26 pm

Marfa wrote:Амели, я обясни по-подробно за мазнините, че ми стана много интересно. В момента експериментирам със свой хранителен режим и искам да знам доколко и дали да си обезмазнявам манжите.
Не си обезмазнявай манджите! :)
В момента не мога да разказвам, а и по-добре е сама да осмислиш:
http://www.nanocom-bg.com/test/index.ph ... 1&Itemid=5
www.spidersport.com
:)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Jun 03, 2008 12:54 pm

Ми начи, това, което нашият организъм реално ползва като гориво е глюкозата. От въглехидрати до глюкоза пътят е кратък и лесен.
Мазнините са естери на глицерола и висшите мастни киселини. Когато попаднат в храносмилателната ни система, за да можем да ги ползваме като гориво трябва да ги сполетят няколко неща:
- да се хидролизират до глицерол и висши мастни киселини
- да се всмучат в кръвния поток
- глицеролът да се обработи до получаването на глюкоза, което не е толкова просто.
От тези три неща само първото става по-лесно. Т.е. енергията, която получаваме при хранене от мазнините е много по-малко от тази, която получаваме от въглехидратите. Т.е., ние реално НЕ дебелеем от изядените мазнини. Въпреки това, възможността съществува, затова ще е добре все пак да не ядем много мазна храна.

Защо са важни мазнините. Ами, първо, те са важни като среда - има някои витамини и други необходими за организма вещества, които се разтварят само в мазнини (мастноразтворими са сиреч) и затова една обезмаслена диета неминуемо ще доведе до намаляването или липсата им. Второ, те са важни като източник на висши мастни киселини. Не знам дали знаете, но както има незаменими аминокиселини, така има и незаменими мастни такива. Тях няма как да си ги синтезираме в организма и трябва да ги получим от храната. А са безкрайно нужни за разни мембрани, хормони и прочее и прочее. Трето, мазнините в храната затрудняват усвояването на въглехидратите - по-оферта е да се яде мазен сладолед, отколкото нискомаслен такъв, примерно. Четвърто, мазнините ни засищат и правят храната по-вкусна. Те са тези, които участват в това да получим усещането за ситост (посредство хормон, който казва на мозъка да изпрати сигнал, че сме се нахранили).

Защо не трябва да се прекалява с мазнините - защото при това, в организма започват да се натрупват повече градивни части за някои неща като т.нар. лош холестерол, например. Опасността е доста по-висока при прекаляване с животинските мазнини, които са наситени и метаболизмът им довежда до производство на разни такива неприятни вещества. Растителните мазнини, които са ненаситени и течни, са по-добрата алтернатива.

Затова те съветвам да си направиш диета, в която отбягваш по-мазните меса и млечни продукти. За твое улеснение - кашкавалът е доста мазен, неузрялото (свежо) бяло сирене е по-нискомаслено от узрялото, можеш да си намериш и обезмаслена извара отнякъде и яж кисели и пресни млека с по-нисък процент мазнини (може и да не стигаш до ексцесии в това - не е нужно да се тъпчеш само с 0,1% млека). За месото, предполагам, си по-наясно от мен - пиле, пуйка, риба, по-малко червени меса и свинско. От последните подбирай тези, в които има най-малко мас. Рибка хапвай всякаква - дори мазната риба е полезна, защото в нея се съдържат страшно много незаменими мастни киселини (рибено масло ениуан?).
Растителните мазнини си ги яж спокойно - олио, зехтин, някоя друга ядка от време на време. Е, не къпи храната в тях, избягвай пържените храни, но няма проблеми да си сложиш малко олио в супата или на салатата всеки ден.

Това е, надявам се да съм била полезна.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Ludmila76
Adept
Posts: 200
Joined: Fri Apr 04, 2008 12:27 pm
Location: Sofia

Post by Ludmila76 » Tue Jun 03, 2008 12:55 pm

Marfa wrote:Амели, я обясни по-подробно за мазнините, че ми стана много интересно. В момента експериментирам със свой хранителен режим и искам да знам доколко и дали да си обезмазнявам манжите.
Виж сега, Амели не съм съгласна с теб - ако не приемаме мазнини, тялото ни няма да ги използва за енергия. Знам че повечето "специалисти" твърдят, че мазнините са вредни и трябва да се избягват. Но пък сигурно всички вие познавате хора, които винаги са на диета и въпреки това имат много подкожни мазнини....това е така, защото тялото синтезира мазнини от въглехидратите, които не използва за енергия. Когато не давате на тялото си мазнини, то задейства защитните си механизми и започва да произвежда още повече. Биохимията на тялото и законите на термодинамиката не позоляват едновременно да се синтезират ензими за разграждане и изграждане на мазнини, съответно неприемайки мазнини вие още повече усилвате процеса на тяхното запазване и увеличаване. Дори в отрицателен калориен баланс, ако диетата ви е бедна на мазнини вие създавате условия за загуба на мускули и органи и минимална загуба на мазнини.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

User avatar
LifeJoker
Farmer
Posts: 62
Joined: Thu Mar 08, 2007 10:09 pm

Post by LifeJoker » Tue Jun 03, 2008 1:30 pm

Мастните киселини се използват за гориво доста успешно при бета-окисление, като при това дават доста енергия, и което е важно за камилите, доста вода. За разлика от въглехидратите, те се възприемат като бавен източник на енергия и следователно, като запас за по-дълъг период от време. На два въглеродни атома се падат 16 молекули АТФ, което си е много. Глицерола е кат бонус в случая. И да, въглехидратите, които не се използват директно за енергия и за формиране на гликоген (грубо казано аналога на нишестето в черния ни дроб) отиват за мастни киселини - след което, мазнини. Но грубо казано ако искате да сваляте килца от мазнини, намалете въглехидратите. Не всички органи обаче могат да ползват мазнини за енергия.

Важни са също така за формиране на топло и удароизолационна обвивка около вътрешни органи и затова при жените има предразположение към повече, защото имате далеч по-важни неща да пазите.

Животинските продукти са по-опасни за натрупване на високи нива холестерол не защото предлагат повече градивни елементи, а защото ИМАТ холестерол, който при растенията е в нищожни количества.

Edit: А това за загубата на мускули и особено на органи ме съсипа.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jun 03, 2008 1:34 pm

Ама, Людмила, тя и Амелия казва, че мазнините са много необходими. Аз просто исках да знам защо. В тази връзка, Амели, мерси много :)

В тази връзка, много ми стана интересна статията от линка на Йоан Владимир. Хубу де, я кажете, в какви количества дневно човек трябва да употребява мазнини? И не е ли по-хубаво да се яде нормално кисело мляко от 3,6%, отколкото по-обезмаслено? Не говоря за осемнайсет кофички на ден, а за някво нормално количество, деанам.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Ludmila76
Adept
Posts: 200
Joined: Fri Apr 04, 2008 12:27 pm
Location: Sofia

Post by Ludmila76 » Tue Jun 03, 2008 2:18 pm

Амелия казва : Затова те съветвам да си направиш диета, в която отбягваш по-мазните меса и млечни продукти.

С това не съм съгласна. Йоан Владимир е права и линковете са много добри (с уговорката че и Галина и Милко си падат малко сектанти :wink: )

Да, според мен е по-добре да ядеш по-мазното мляко, защото в по-нискомасленото е стабилизирано с нишесте и на практика изобщо не е диетично.

LifeJoker, малко разяснения:
Основните видове гориво, които тялото използва за това са гликоген и мазнини. Ако имаме твърде много енергия, тялото я складира под формата на мазнини. Защо не под формата на захар? Колко гликоген може да се складира в черния дроб и мускулите? Много малко, досататъчно за около ден-два гладуване. Защо тялото няма механизми за складиране на много гликоген? Защото гликогена не е предпочитаното гориво и никога не е бил. Еволюционно гликогенът е служел за гориво само в екстремни ситуации, като примерно бягство от саблезъб тигър. Гликогенът е бил по-скоро гориво за допълнителен турбо двигател, а не основно гориво. Цивилизацията променя това съотношение.
Дългите години консумация на много въглехидрати, малко свежи зеленчуци и есенциални мазнини, избягването на месо и млечни продукти, защото съдържат мазнини и т.н. създават една необичайна среда за генетично предразположеният към горене на мазнини организъм. И така телата ни стават все по-добри фабрики за производство на мазнини и все по-лоши производители на жизнена енергия. Освен всичко друго въглехидратите ни пречат да горим мазнини за енергия. Всеки път, когато хапнете повече въглехидрати те се складират под формата на мазнини, и всеки път щом на тялото му потрябва енергия, то ще си я взима, разграждайки мускулите ви, тъй като инсулинът отделен след консумациятя на въглехидрати ще му пречи да черпи енергия от мазнините. Съсипващо, нали?
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

User avatar
LifeJoker
Farmer
Posts: 62
Joined: Thu Mar 08, 2007 10:09 pm

Post by LifeJoker » Tue Jun 03, 2008 2:31 pm

Само не разбрах защо разясненията са за мен, ама карай.

Мускула е белтък. Белтъка се използва за енергия в много, ама много краен случай. А загуба на органи, поне както звучи е абсурд.

User avatar
Ludmila76
Adept
Posts: 200
Joined: Fri Apr 04, 2008 12:27 pm
Location: Sofia

Post by Ludmila76 » Tue Jun 03, 2008 3:27 pm

разясненията са за теб, защото бих искала да защитя моята теза за полезността на мазнините и НВД диетите като цяло, а ми се струва че ти подлагаш на съмнение точно това. Хубаво би било да изясниш позицията си, вместо само да подхвърляш реплики. Каква диета препоръчваш - бедна на мазнини, в името на предпазване от холестерола?
Мускулната тъкан наистина е образувана от съкратителни белтъци — актин и миозин. При условие че друг механизъм за съхранение на белтъчини няма, след изчерпване на запасите от гликоген точно мускулите стават жертва на катаболните процеси в организма. Не се хващай за едната дума - имам пред вид загуба на тъкани, не че ти изчезват органите.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

User avatar
LifeJoker
Farmer
Posts: 62
Joined: Thu Mar 08, 2007 10:09 pm

Post by LifeJoker » Tue Jun 03, 2008 3:31 pm

Аз wrote:Но грубо казано ако искате да сваляте килца от мазнини, намалете въглехидратите. Не всички органи обаче могат да ползват мазнини за енергия.
Еми ето, я съм си го казал. Иначе основно се старая да разбулвам заблужденията, в които ви хвърля колежката Амелия :twisted:

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Jun 03, 2008 4:09 pm

Амели изля цяла ода за мазнините - не знам защо Людмила е решила, че съм ги забранила едва ли не.

Ок е да се ядат всичките тези неща, просто не се тъпчете със сланина. В месата и млякото има достатъчно мазнини за всекидневните ни нужди - просто не прекалявайте с най-мазните от тях. Ей такива неща съм писала навсякъде. Умът ми не го побира откъде дойде това...

Това за гликогена дето не бил предпочитано гориво е пълна простотия. Той СЕ използва за складиране на енергия, но е краткотраен резерв. Енергията я складираме като мазнини, не щото това е ПРЕДПОЧИТАНИЯТ енергиен източник на тялото в нормални условия (при продължителен глад прибягва и до тях, наистина НО това са личните мазнини на организма, а не тези, които е поел с храната, има огромна разлика), а щото в макроергичните им връзки може да се вкара много енергия на малка площ и са удобни за дълго съхранение. Получаването на енергия от складираните мазнини е много по-трудно от получаването на енергия от въглехидратите и гликогена - как така те ще са предпочитания източник тогава???
Както вече стана ясно, образуването на телесната мастна тъкан става при излишък от въглехидратите. Приемането на мазнини с храната, няма много отношение към това, така че и това как трябвало да се ядат мазнини, щото сме щели да си разградим мускулите, е пълна безумица.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
LifeJoker
Farmer
Posts: 62
Joined: Thu Mar 08, 2007 10:09 pm

Post by LifeJoker » Tue Jun 03, 2008 4:14 pm

С което оформихме обща представа, която е близка до истината, или поне толкова близка, колкото позволява съвременната наука :)

П.С. В интерес на дълбоката истина не коментирам всяко едно нещо, защото преследвам една друга истина успоредно с това (уви, май не ми харесва резултата), така че не претендирам за пълнота на постовете си.

User avatar
Ludmila76
Adept
Posts: 200
Joined: Fri Apr 04, 2008 12:27 pm
Location: Sofia

Post by Ludmila76 » Tue Jun 03, 2008 5:21 pm

Amelia wrote: Получаването на енергия от складираните мазнини е много по-трудно от получаването на енергия от въглехидратите и гликогена - как така те ще са предпочитания източник тогава???
....Приемането на мазнини с храната, няма много отношение към това, така че и това как трябвало да се ядат мазнини, щото сме щели да си разградим мускулите, е пълна безумица.
Предпочитаното гориво за тялото се определя от състава на храната. Ако се храните с много въглехидрати, тялото ви ще изразходва много въглехидрати и малко мазнини. Обратно, ако се храните с повече мазнини, тялото ви ще може да изразходва много повече мазнини за енергия. Всичко опира до настройка на организма. Не казвам че ще разградиш мускулите ако не ядеш мазнини - направи услие и прочети пак.
Това което казвам е че повечето мацки които познавам са на диетични принципи "плодове, листа, нискомаслено млекце" и отслабват само временно, дори и ако се напънат и спортуват всеки ден. И пак си мъкнат целулита и дебелите дупета, най-много да им изчезнат циците. Аз си ям каквото ми се яде и целогодишни поддържам добра мускулна дефиниция и малък процент подкожна мазнина.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Tue Jun 03, 2008 5:35 pm

Trip wrote:http://spider.noxis.net/pub/fit/FITNESS.PDF

Всъщност, ето тук един линк към един доста дълъг гид, в който пише нелоши неща. С вида хранене не съм твърде съгласен, но пък от друга страна е доста популярен (под името Аткинсово хранене или нещо такова) и познавам поне един човек, който със сигурност е постигнал страхотни ефекти с качествена загуба на тегло (мас, с други думи, без значителна загуба на мускулна маса) чрез този начин на хранене.
От друга страна, тренировъчната им методология много ми допада и на нея бих обърнал по-подробно внимание.
Пуснато от Емо в темата за спартанските коремни мускули (помните ли я? :mrgreen: ), стр. 3.

Статията в spider.noxis.net кой знае защо не излиза като линк. Това е една доста интересна статия за силови тренировки и (тук вече по темата) ползите от т.нар. Високомазнинно Нисковъглехидратно хранене (което май не е баш същото като Аткинсовата диета, Емо, в сайта на spidersport дават пространни обяснения по въпроса, ама не ми се навлизаше в чак такива подробности).

В статията всъщност за храненето се говори чак от средата (някъде от стр.35 от общо 64, имайте го предвид).

Въпросното хранене се проповядва на сайта http://spidersport.com където има и разни таблици със състав на основни храни като калории, мазнини, белтъчини и въглехидрати или как човек да изчисли дневния си калориен баланс (кликнете на "статии" горе, калорийният баланс е при "Контрол на теглото").

За сваляне на излишни килограми номерът е да се храниш качествено, но в такива количества, че да си в отрицателен калориен баланс, т.е. да изразходваш повече калории, отколкото изяждаш. Като и с това не бива да се прекалява - при 2000 кал. дневен разход е достатъчно да се слезе до 1200-1500 например. Под 1000 кал. на ден вече ми се струва твърде драстично.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Tue Jun 03, 2008 6:46 pm

Я малко по-конкретно, какво мислите за една такава принципна ежедневна диета:

неограничени плодове (преди другата храна) + сушени и мед
пресни и задушени зеленчуци, бобови растения
малко ядки и пълнозърнести
зехтин и безсолни маслини
много риба и други морски
малко месо (птиче) и млечни продукти (кисело мляко неограничено)


Както виждате изключва - в смисъл "не се нуждае от" - захар, тесто, сол (доколкото е възможно), наркотици, повечето мазнини и меса (може инцидентно) и повечето полу/готови храни, ако съдържат вредни добавки.

И малко практическо инфо за хората, които оправдават нагъването на боклуци с това, че били по-евтини. На Женския пазар вече има чудесни ягоди, череши и кайсии на 1лв. килото. Да не говорим за останалата целогодишна далавера.
Last edited by shayhiri on Tue Jun 03, 2008 9:35 pm, edited 2 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest