Търся...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri May 30, 2008 12:12 pm

Жоро, плашиш ме. :shock:

Ако си стигнал границите на физическите си възможности и ти трябват химикали, за да продължиш да вършиш това, което вършиш, значи просто ТРЯБВА да спреш да вършиш това, което вършиш. В смисъл ТРЯБВА, за да останеш жив и здрав. След всичко, което ми се случи миналата година, наистина разбрах, че НЯМА по-важно нещо от здравето и НЯМА НИТО ЕДНО захванато по желание действие, което да оправдае правенето на компромиси с него. Ако искаш, пробвай да ме обориш с примери. Аз лично не се сещам за нещо, което ще е по-важно за мен от собственото ми здраве - нито кариерата, нито умствените и физически постижения, нито многото пари и желани предмети. Нищо. Преди не разсъждавах баш така, но опитът и изведнъж станалото доста реалистично бъдеще в инвалидна количка учат друго.

Човешкият организъм е съвкупност от много крехки и чувствителни биохимични равновесия. Външната намеса в тях е недобре изучена и адски опасна. Малко му трябва на човек да си изпече непоправимо мозъка или така да си наебе хормоните, че да не може да се оправи цял живот. Или да му се случи някой страничен ефект, за който никой не е подозирал - в световната фармацевтика има достатъчно тъжни примери за това. Като казах фармацевтика - не знам колко от вас знаят как се прави дизайнът на разните лекарствени вещества. То е част от изчислителната химия, която е моя специалност и се нарича QSAR (quantitative structure - activity relation). В общи линии, нещата опират до съвсем малко реален експеримент и много, много сметки и статистика. От статистиката зависи дали едно вещество ще се пусне на пазара. Да, средностатистическия човек може и да бъде добре повлиян от него, но далеч не всеки човек е средностатистически за съжаление. Ти какъв си?

Не знам кое не се плаща според теб, но като опре до човешкото тяло ВСИЧКО се плаща. (Зло)употребата с вещества (т.е. уменията, които можеш да сдобиеш лесно и бързо) съсипва най-малкото черния дроб. Тук дори няма да отварям дума за потенциалната опасност от уж изученото вещество и страничните му ефекти. Прекаляването с физическите методи за развиване на нещо също не е оферта, но там е малко по-трудно да се прецакаш, защото болката те спира. А и доста по-трудно ще си увредиш вътрешните биохимични механизми.

И бтв, никога не е късно да спреш да се тъпчеш с химикали и говна. И аз съм изпила немалко лекарства, да не говорим кво ми е влязло в организма по време на упражненията в лаборатория - но затова сега се старая да живея колкото се може по-чисто биохимически. Естествено, ако се разболея, ще пия антибиотици, но примерно докато съм здрава, няма да пия алкохол, кафе и екзотични мозъкостимулиращи вещества и да пуша. Досега не са ми трябвали никога, бтв. Не знам вие за кво прибягвате до тях и какви точно граници разчупвате. Лекари са се опитвали да ме накарат да пия противозачатъчни - еми не пия и нямам намерение да го правя, докато не ми изкарат черно на бяло аргументи, които да приема. Лещи пробвах да сложа - изсъхваха ми в очите въпреки изкуствените сълзи и клепачите ми станаха целите на ечемици, очевидно тялото ми не ги иска, махнах ги. Бати, слушайте си телата понякога! Животните постоянно го правят. Ние сме по-умни от тях, но, очеизвадно, биологичната ни мъдрост е под всякаква критика.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri May 30, 2008 12:19 pm

Има основателна причина - в последните хиляда години не му се е налагало и затова не може. Нищо по-основателно няма от това. Никой не иска от тялото да чупи законите на физиката, че да е невъзможно.

Втората част от цитата е бруталното обобщение и като такова - невярно. Няма доказателства за това, нито може да се очаква стопроцентово подобна реакция. Тялото може да се развие и от него може да се изтиска доста функционалност, с която то физически разполага, но която е неразвита, не на последно място заради генетични ограничения.

И един съвсем прост пример за неверността на твърдението ти. Никой човек по принцип не носи тежко ей така и тялото му не е пригодено. Но ако го накараш на сила, то не се поврежда, а напротив - адаптира се и става по-здраво.
След като в последните хиляда години не му се е налагало, едва ли ще го приучиш за една година. Не си по-силен от еволюцията, братче.

Жоро, тялото може да се развие до определена степен. От там нататък като носиш тежко си късаш мускули или хващаш лумбаго. Да не ти обяснявам колко проблеми обикновено имат спортистите в по-напреднала възраст, особено в силовите спортове.
Няма да я заместят, а ще я причинят . (еволюцията)
Някакви научни доказателства за това? Много гръмка и фундаментална фраза, крепяща се само на искрена вяра.
Не е така, защото оувърклокинга реално е аналог на това ти да се трепеш да тичаш повече отколкот можеш да издържиш, да учиш повече откоклото можеш да издържиш, да вдигаш тежко повече отколкото можеш да издържиш. Ако ПРОСТО правиш това - естествено тялото не може да издържи и изгаря, както и процесорът, в момента, в който минеш границата на възможностите му.

Ако обаче го правиш с помощта на химия, ТОГАВА вече е точно аналог на това, че ти използваш по-съвършена технология (от тази, която тялото ти предлага принципно), за да постигнеш по-добри резултати.
Ми не, оувърклокинга е точно това е аналог на това да се трепеш да тичаш повече отколкото можеш да издържиш (процесорът работи повече), понеже химията те кара да не усещаш толкова умора (понеже биосът го кара да работи на по-висока тактова честота). Жоро, какво въобще те кара да мислиш, че кофеинът или амфетамините са по-съвършена технология? По-съвършена технология би била ти да имаш по-съвършен мозък или мускули, така са точно свързване на късо.

Така че не съм съгласна с теб и сравнението ми е коректно :D
Еми пия повече лекарства от разумното
Ми ако не ги пиеш нон стоп не е чак такъв проблем. Въпросът е, че почти всяко лекарство (а и храна в големи количества - вземи морковите, да му се не види) има вредни ефекти. Които могат да се пренебрегнат ако са краткотрайни или ако са по-малки от ползата му. Но ако системно взимаш няква химия, щото те кефи, тогава става лошо.

едит: бтв за мен точно тази позиция е "фундаментализъм", а не моята. Всичко, което не идва от тялото, е вредно, нямат значение конкретната ситуация, конкретното вещество, конкретните аргументи - просто е вредно. Е по-голям фундаментализъм от това, здраве му кажи
Това пък колко мощно не съм го казала :) Казах само, че когато нещо е толкова силно, че да кара тялото ти да реагира по непривичен начин, то е вредно за него. Не считам, че такива са по подразбиране чаша водка, опаковка шоколад, чаша кафе или антибиотик. Обаче считам, че такива са бутилка водка, кило шоколад, две кани кафе и антибиотик със закуската. И няма проблем ако го правиш понякога. Но не и ако това ти е стил.
И пак ще повторя. Човешкото тяло работи с ХИМИЯ. Тя не е по-чиста химия от тази, която се произвежда в лабораториите. Веществото не зависи от произхода си!
Да, но работи и с баланс на химията. Т.е. ако хормона на растежа ти е полезен, то той не е полезен в конски дози. Освен това ти спокойно можеш да си синтезираш някое вещество, което обаче да бачка само в комбинация с друго (мастноразтворимите витамини примерно, а май имаше и нещо с чистия калциий, който не се усвоява от организма). Да не говорим, че това, че можеш да ядеш спокойно натриев хлорид, не значи че и натриевата основа ти е полезна, нищо че и двете са химия. Така, че има разлика от химия до химия... Не казвам, че химията не бива да се прилага, а само че бива се прилага като безобидна по подразбиране.
Last edited by Morwen on Fri May 30, 2008 12:51 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri May 30, 2008 12:22 pm

Аууууу, пропуснала съм онова, дето веществата щели да причинят еволюцията.
Ще, ако ни променят ДНК в положителна фенотипна посока.

Може. Мутагени секви. Ма повярвайте ми, не искате да ги пробвате. Доста малка част от мутациите са оферта всъщност...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

LifeJoker
Farmer

Post by LifeJoker » Fri May 30, 2008 12:48 pm

Не е чак толкова зле, с мутациите, но всъщност твърде много хора се замислят за тяхното си тяло и твърде малко за телата на онези малки циврещи създания, които в даден момент оставяме на тоя свят. Така де, мутациите на ниво израснал организъм са нещо ежедневно, преодолимо и в повечето случаи незабележимо. Мутациите в репродуктивните клетки могат да съсипят повече от един живот.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri May 30, 2008 4:09 pm

Търся съвет в коя банка и какъв вид точно да си направя международна дебитна картa , която да използвам най-вече за поръчки от Amazon.com и други подобни сайтове.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri May 30, 2008 4:20 pm

Ми Дем, цялата работа сме на ЦКБ (Централна кооперативна). Дебитни карти VISA праат и с тях можеш си поръчваш от Амазона. Ма то сигурно е валидно тва за повечето банки.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri May 30, 2008 4:23 pm

Това ми е ясно, просто се чудех някой проверявал ли е по-обстойно дали има ли някаква особена разлика в таксите и тарифите между отделните банки.
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 30, 2008 4:24 pm

Да, имаше една статия, сега ще я издиря

едит:

http://vankata.log.bg/article.php?article_id=4560
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri May 30, 2008 4:45 pm

Някой може ли да потвърди дали Visa Electron се приема от Amazon.com?
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 30, 2008 4:51 pm

Направих малък рисърч - не мога да го твърдя на 100% понеже не съм пробвал, но изглежда, че да, всъщност това е едно от малкото места, които поддържат плащане с Виза Електрон. Когато я регистрираш, трябва да кажеш, че е VISA ATM card
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri May 30, 2008 4:54 pm

Само ако има трицифрен код отзад, т.нар. CVV2. Някои банки у нас издават такива, ПИБ е една от тях, но сигурно има и други.
This signature is not yet rated

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri May 30, 2008 4:55 pm

Благодаря за инфото. 8-)
Don't be a lawyer!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri May 30, 2008 4:56 pm

Сега погледнах, и ЦКБ има такъв код.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Fri May 30, 2008 5:04 pm

Моята служебна е Visa Electron на ДСК с такъв код, пазарувал съм успешно и от американския, и от британския Амазон.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri May 30, 2008 8:31 pm

харесал съм си една 193 кончета А4-ка от германия. Някой да знае как седят въпросите с акциза, защото е повече от самата кола ;(
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.