За Рим 3 дни са напълно достатъчни, а мисля че и Флоренция може да бъде разгледана добре за толкова, ако разбира се не се стои по 15 минути пред всяко произведение на изкуството, щото за това си трябват месеци. Това за човек който го вълнуват и римските останки и ренесансовите чекии И ПАРКОВЕТЕ, но все пак не е човек на изкуството и не може да се задълбочи кой знае колко в някакви такива неща. За трите дни в Рим на два пъти минах през Св. Петър и музея на Ватикана и успях да разгледам и един пътуващ АДСКИ ЯК музей с възстановки на машините на Леонардо. Убих се от ходене, не знам родителите ти Рольо как са с вървежа, но на мен това не ми попречи ни най-малко. Говоря за компактно 12+ часово маане на гащите по разни ценни места - това малко хора го могат и биха го изживяли като удоволствие. Аз очевидно съм един от тези мазохисти. Ако имам повече кинти ще се върна в Рим за повече време, щото е най-любимият ми град за момента и щото искам и Сашко да го види. Всъщност, ако имам повече кинти, бих живяла там.
На мен за Лувъра ми стигна един цял ден - разбира се, не съм спирала за 5-минутно съзерцание на всяка картина поотделно, а само на тия които са ми харесали на място или са ми били по-важни по други причини. И без това Орсе е МНОГО по-як (и там опуках почти цял ден за доста по-малка колекция). В Париж прекарах 5 дни, но така и не можах да видя всичко - 1 седмица е що годе добре за тоя град.
Била съм в Палермо и не съм очарована - северна Италия е много по-готина и поддържана. Там е кочинка, сградите са черни от мръсотия, няма кой знае кво за виждане освен две интересни катедрали и няколко площада и така...
В Сицилия до Палермо изкарах 2 седмици, но наблюденията ми от там са най-вече върху италианската кухня и италианското средиземноморие.
Бтв аз не мисля че изобщо стои въпросът кое от двете ще се предпочете - много време на едно ценно място за абсолютно пълното му разглеждане или малко време на много ценни места, колкото за обща и нагоре представа. Ако имаме парите и времето всички ще ходим на 2-седмични екскурзии във всеки град. Като ги нямаме и като ни изпаднат възможности като тази, която ми изпадна на мен, МНОО ЯСНО, че няма да ги пропускаме, я!