The Wheel of Time - 2

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Tue Jul 20, 2004 10:37 pm

Ми така де - две-три, казваш, ама кой ти ги дава? Предпочитам ги пред Файле и Елейн. И нека са описани - не ми пречи. По-добре стотина добре описани Сестри отколкото една щателно и страшно детайлно описана Нинив... :lol:
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Jul 20, 2004 11:15 pm

Всичко това е много хубаво, но вече не мога да гледам на тези книги сериозно и да коментирам някакви образи, кое откъде е заимствано и какви са хубавите моменти. Такъв цинизъм ме е налегнал, че чак е страшно, но всъщност не е, защото е напълно оправдано. След гнева ("ама как може да е толкова некадърен, пошъл, и да, комерсиално бозав!") това ми остана.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Jul 21, 2004 1:20 pm

Ne 4e nesto, no te i Nynaeve i Elayne sa Aes Sedai wse pak,Jaar. 8-)
Ina4e temata e zabawna, no sega nqmam wreme za obstoen komentar.
Oba4e towa za goti4eskiq pogled na Mat kym ne6tata prosto mi obra spatiite. :)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Wed Jul 21, 2004 2:59 pm

Говорех за редовните Айез Седай, а не за някакви си вундер-фръцли.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Wed Jul 21, 2004 3:16 pm

Йеее...досега Гордън не ми беше хрумвало...ще отида да си го запиша в тефтерчето с прякорите...
Пет минути по-късно:
Това с търсенето на прилики с реално съществуващи държави беше толкова некадър...ъъ...смело и с размах, че чак се трогнах. Или пък списъка с най-въздействащите моменти в поредицата ( каквито според мен всъщност няма, но можеха поне да не изберат най-пластмасовите, нали ). А и финият анализ на характера на Мат направо ме метна през борда, няма какво да си говорим.
Но всъщност това са мнения на отявлени и искрени колесничари, а на мен по някаква причина тези хора са ми странно умилително-симпатични. Щом те го мислят, може и да са прави, аз изобщо не искам да споря :))

Bars
Smallfolk

Post by Bars » Thu Jul 22, 2004 2:14 pm

Тигърчо, когато изказваш мнение, няма да е зле да го провериш - просто един съвет, при това безплатен. "Бушидо" и "джи-е-тох" си приличат горе-долу толкова, колкото и "фиш" и "афиш". "Джи-е-тох" е копие на понятията "гири" и "джиму" от японската култура, които, обаче, не са обвързани по никакъв начин с бушидо. Недей така, защото стои смешно някак.

Това, разбира се, си е от гледна точка на чистия педантизъм, защото Бой Джорд не би разпознал "джиму", та ако ще да го плесне по челото и да му обере стотинките (добре де, центовете). Аийлците всъщност са си клонирани от свободните на Дюна, така както и Айез Седай са кръвни сестри на Бене Гесерит - и двете се забелязват от совалка, ама ако поне МЪНИНКО ги беше променил, нямаше да е зле.

П.П.: Да не говорим, че няма една оригинална (т.е., на самия Бой Джорд) идея във всичките десет тома...
за Бушидо - iизобщо не претендирам за компетентност и задълбоченост, оня пост със сравненията е свободни асоциации, а не научно изследване (и като гледам има хора, които ги доразвиват)
Имах предвид, че цялостният светоглед на айилците, начина им на мислене има близки моменти с този на японските самураи (ако не се сещаш за прилики проблемът е изцяло твой). Използвах "джи-е-тох" и "Бушидо" условно. Иначе - според "Бушидо" войнът се ръководи от честта, а ако не се лъжа и в джи-е-тох имаше нещо такова, но знае ли човек ? ? ?

- за многопластовтите женски образи и седайките - крайно нереалистични са всичките, наистина, и всички са не жени, а желязо, че и зли обикновено
Това с търсенето на прилики с реално съществуващи държави беше толкова некадър...ъъ...смело и с размах, че чак се трогнах. Или пък списъка с най-въздействащите моменти в поредицата ( каквито според мен всъщност няма, но можеха поне да не изберат най-пластмасовите, нали ). А и финият анализ на характера на Мат направо ме метна през борда, няма какво да си говорим.
Но всъщност това са мнения на отявлени и искрени колесничари, а на мен по някаква причина тези хора са ми странно умилително-симпатични. Щом те го мислят, може и да са прави, аз изобщо не искам да споря :))
ми виж сега, май нещо си се объркал. Иначе нежната ти ирония е наистина много затрогваща, но позицията на всезнаещия и висш съдник, който авторитетно и покровителствено си казва мнението, е неуместна. Въпросните сравнения и "финият" анализ на образа на Мат са неща, написани на момента като игра на асоциации и чесане на клавиатурата. Втръснало ми е от претендиращи за задълбоченост кр(етен)итици, които всъщност не казват много смислени неща.
Или пък списъка с най-въздействащите моменти в поредицата ( каквито според мен всъщност няма, но можеха поне да не изберат най-пластмасовите, нали )
щом според теб няма такива моменти, значи изобщо не ти е интересна поредицата. Малко ми е странно тогава, че си я чел цялата - или пък ако не си я чел е най-малкото тъпо да се изказваш толкова категорично за нея. Иначе аз не съм обективен за нея и пренебрегвам многото й слабости напълно съзнателно. Ако искаш реалистично, дълбоко психологическо повествование, чети Достоевски примерно.
Last edited by Bars on Thu Jul 22, 2004 10:04 pm, edited 1 time in total.
"Death is lighter than a feather, duty is heavier than a mountain" - Lan

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Jul 22, 2004 9:28 pm

Bars wrote:Ако искаш реалистично, дълбоко психологическо повествование, чети Достоевски примерно.
Е хайде сега, толкова ли е много да искаш да четеш реалистично и т.н. повествование? Мисля, че имаме право на това не само когато става въпрос за Достоевски :)
Между другото, на мен нищо ли няма да ми отговориш? Защото аз не пиша със злоба, само съм уморена.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Bars
Smallfolk

Post by Bars » Thu Jul 22, 2004 9:57 pm

е, как да ти откажа :)

за Достоевски - просто го дадох като пример, естествено че не е само той

на теб - ще ти отговоря, като ти кажа аз защо чета Джордан, защо избутах дори и книга 10, въпреки че в нея на 900 страници не става абсолютно нищо ("комерсиална" и "изчерпана" е меко казано). Светът е толкова пошъл и отвсякъде ни заливат толкова гадости, че понякога просто ми се иска да се откъсна. Да прочета нещо, което НЕ е реалистично. И дори и на места да липсва логика, образите да са плоски и т.н. и т.н., онова в книгата, което е красиво, епично и НЕРЕАЛНО, ми харесва. И я чета заради него. Герои като Илейн или Ранд може да са с безкрайно преувеличени и наистина невъзможни черти, но понякога имам нужда да чета за такива герои, които носят нещо силно и хубаво в себе си, за да забравя, че в реалния живот не се срещат. И да се потопя в свят, в който въпреки често мрачната атмосфера има има и добро (ох колко елементаризирано), а идеалите не са мръсна и лишена от смисъл дума. Самото име на жанра = фентъзи - казва всичко. Може би съм тъп или пък приемам прекалено наивно "Нейно величество литературата", или пък не съм пораснал и чета леко променен вариант на приказки. И също така може би не е толкова хубаво човек да порасне напълно и един ден всичко да му се стори банално, или пък нереално и измислено, или наивно и т.н.

Още нещо - не съм чел много в този форум, но имам чувството, че той тр да е място, където се разменят идеи и гледни точки, а някои хора го използват като място, където да покажат колко са ЕнтЕлЕгентни. Жалко, че още не са разбрали - от това полза няма никаква :wink:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jul 22, 2004 10:35 pm

Силно съм изкушен да вляза в ролята на досадения от н-ия пореден варианс на тая тема съфорумец, но тъй като дет са вика задължения имам - мир, чада! Ся за единия джордан ли, се пак...
This is it. Ground zero.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Jul 23, 2004 9:45 am

Простено да ти е, не си виновен ти...
Bars, сега, аз не съм казал нищо със злоба, както и да изглежда отстрани, което ме навежда на мисълта, че такава у теб е неуместна. Но нищо, надявам се да не се обидиш, ако ти кажа, че не ми пука особено. И да, чета Достоевски, и мисля, че всеки човек е в правото си да го прави. Освен това съм чел цялото Колело, дори да се очудваш, и това хич не ми пречи на яркото убеждение, че е доста посредствено откъм драматизъм и литературна стойност ( аз съм пълен с изненади...). А ролята на претендиращ за задълбоченост ЕнтЕлЕгентен кр(етен)итик си я кътам в душицата и цялото ти праведно неодобрение дори не може да разклати любовта ми към нея...Но наистина, "ся за единия Джордан" не мисля, че си струва.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 23, 2004 3:30 pm

Мир, верно, да не стане война, че и тая книга квато е дълбока и пространна, няма да му се види краят :р
And you can't dance with a devil on your back...

Bars
Smallfolk

хм

Post by Bars » Fri Jul 23, 2004 9:44 pm

да уточня:
- нямам нищо против никого, който чете Достоевски, беше просто илюстрация
- това с кр(етен)иците не беше за теб, сори ако така е прозвучало. Тази година кандидатствам с литература и ми е втръснало от безумията на онези критици от книжки и помагала
- хммм спорът може би наистина е безмислен, никой никого няма да убеди в нищо, така че вярно peace. Иначе - за форуми не се връзвам особено, каквото и да пиша, така че мисля че е нормално да не ти пука
А ролята на претендиращ за задълбоченост ЕнтЕлЕгентен кр(етен)итик си я кътам в душицата и цялото ти праведно неодобрение дори не може да разклати любовта ми към нея..
хахахаха мииии какво да ти кажа.... ти губиш особено ако и на живо се държиш така :lol:

HeavenWarrior
Scholar

Post by HeavenWarrior » Sat Jul 24, 2004 9:51 am

Колелото на времето е комерсиална боза и никой не може да ме убеди в противното. Не мога да разбера как някои хора могат да четата сумати излишни книги, в които не става нищо особено и да има супер изнервящи герои измежду страниците им. Лично съжалявам, че се набутах да я прочета тая поредица.
Гордостта заслепява хората и им отнема потребността от промяна. Затова за да извърви човек пътеката на истинската мъдрост, трябва да пристъпи върху нея през дверите на смирението.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jul 24, 2004 6:43 pm

Мани, тука точно цял отбор футболисти се бяхме наточили да те разубеждаваме, пък ти да ни секнеш така порива...
And you can't dance with a devil on your back...

coldie

Post by coldie » Sun Aug 29, 2004 10:02 am

Още преди месеци имаще хора,които постват в теми за "колелото" типичните ехидни забележки и подмятания,относо "художествената стойност","интелектуалната немощ","комеарсиализиранта боза" и прочее антидостойнства.Защо бе хора,защо продължавате?,предполагам,че вие сте фенове на поредицата,и явно сте разочаровани,в противен случай не бихте били толкова упорити.
Вярно,е книгата е дълга,вярно е времената са мн.динамични и не всеки има търпение да чете,но също е вярно,че ако си заслужава,чета!Не съм чел мн.книги откакто "пораснах",но са били все качествени.
Вие говорите наизуст,въобще не сте усетили нищо от тази книга.
Персонажите не са плоски,напротив,на моменти реализма се прокрадва повече отколо ми се иска,и в този смисъл едно от достойнсвата на тази книга е и неин недостатък.Да някои неща напомнят за перонажи,събития или местности от други автори,от историята,митологията и живота.Но всъщност никой не е измислил топлата вода.Дори бащата н жанра Толкин го е правил.
За мене Колелото на времето е една история изградена от магии,интриги,голямо разнообразие от персонажи и още мн. мн. неща.
Разбира се и тя до някаква степен се поддаде на $-ра.
А който не желае да чете детайлно и с подробности нека си препрочита "Властелина".
Много се надявам някой ден поредицата да бъде екранизирана,но не по просташкия американски начин(незнам защо ама ми беще някак готино като гледах как се сгромолясва емблемата на Холивуд в "след утрешние ден":)),ще бъде просто страхотно една поредица от 5-6 тричасови филма..:)
Още мн неща искам да кажя но ми се иска да бъдат аргументирани и изчерпателни,а няма нито време нито място,нито нерви някои да го чете.
В това отношение,като че ли най-добре ми опонира Перин,макар да нямам любим герой.
Не аз не съм от фанатичните последователи,нямам нито кумири нито герои,само обичам книгата,просто защото съм прекарал приятни мигове с нея,и ако ми изневери това че съм я обичал няма да се промени нали:)))
Същото е и с жените.