Търся...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Apr 21, 2008 11:12 am

Много са добри, но за 100 лв. ще вземеш нещо много малко, и просто не си струва допълнителния разход. Ташев е много добро съотношение между качество и цена. Моята раница (Ташев) е 30-литрова, купих я преди 4-5 години, и съм я подлагал на всичко, което може да си преставиш - екстремни температури, проливен дъжд, вятър, търкаляне по чукарите и т.н., и абсолютно нищо и няма. За кратки (еднодневни) ходения не ти трябва повече.

В момента 30-литровите Ташев струват около 50-60 лв., докато за Deuter/Ferrino ще платиш около бюджета си (мисля че въряха по 80-90 лв.) В интерес на истината, в "Стената" точно в момента има една разпродражба на Deuter/Ferrino, но повтарям, според мен не си струва, а Ташев вършат идеална работа - смея да го твърдя от личен опит. На твое място бих си спестил тези 30-40 лв. и бих си купил един хубав дъждобран - добрите (с отделение за раница) вървят точно около 35-40 лв.
This signature is not yet rated

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Apr 21, 2008 11:31 am

Спрях се на тази засега - http://www.tashev.bg/bul/rock_eagle_35_cr.htm
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Apr 21, 2008 11:59 am

Тази е идеална за целта, за която смяташ да я използваш - горещо препоръчвам.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Apr 21, 2008 3:24 pm

аз също купувам раница тези дни и сега проучвам. Ташевки си имам 2. Една голяма 60+10, не става за еднодневни преходи, основно ходя с нея на къмпинг и на ски, но за второто е малко големичка. Една малка - мъкна се с нея навсякъде, повечето от вас са я виждали - пише BIANOR на нея, но си е 100% Ташев :) За кратки преходчета втората е идеална, въпреки че 10-на литра повече нямаше да навредят. Аз обаче искам няколко неща от една раница, които горните две някакси не удовлетворяват или постигат с компромиси:

1) да не ми изпотява гърба прекалено - знаете какво имам предвид.
2) да има хидрататор - т.е едно нещо пълно с вода, 2-3 литра, и един "маркуч" (ако е вграден в едната презрамка толкова по-добре). В планината без много вода няма как, много е удобно. Може да се купи и отделно обаче, така че не е толкова важен :)
3) да могат има разни ремъчета за закачане на дребни нещица като ски на нея ;)
4) колан на кръста - и двете ми сегашни имат през гърдите "коланче", голямата има и на кръста, просто ми трябва по-малка :)

Deuter имат намаление? Дано имат останали Freerider 8-) Ако нямат - BackCountryAccess съм им хвърлил око.

И мда, бюджета ми по-скоро гони 200... какво да се прави :)

А вие - препоръчайте обувки. Бюджета - да кажем че 200-300 кинта, знам ли им цените вече, пък и там съм по-склонен на компромиси :)

И като ходите на планина се обаждайте!
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Apr 21, 2008 3:34 pm

Ми аз бях много доволна от Jack Wolfskin едно време - носих ги усилено 3-4 години (и в града) и накрая им пробих подметките, но текстилът/кожата по тях не мръдна. Единственият проблем беше, че на мокри павета леко се пързаляха, но по планината няма много мокри павета...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Apr 21, 2008 3:38 pm

Какви обувки търсиш, за лято, зима или четири сезона? Ако са летни обувки, има хубави италиански марки, за около 110-120 лв. За зимни, добрите са по около 300 лв., тези за четири сезона са около 180-220 лв. (добрите), макар че през зимата трябва да ги пръскаш със спрей против влага.

Иначе за раниците: първата точка разбира се е важна, аз лично съм доволен. Разбира се, помага ако носиш блузи или ризи от изкуствена материя, а не памучни, защото при памучните, колкото и да "диша" раницата, полза няма.

За хидрататора - Коце, лигавиш се :) Сега, говорим си за ходене, не за тичане в планината, така че не е толкова голямо усилие да се протегнеш до бутилката в страничния джоб на раницата, нали? 8-) В тази връзка, добре е раницата да има странични джобове за тази цел, тази, която Даниел е показал, има. С малко тренировка, и можеш съвсем спокойно да вадиш и слагаш обратно бутилката с вода, дори без да спираш да вървиш.

За ските те разбирам, ама това си е по-специфична раница. Виж, хубаво е да има място за слагане на щеки, което признавам, че моята няма, ама не е болка за умиране. Колани си има два (на кръста и на гърдите), вярно, че този на кръста не е като на тези от 50 литра и нагоре, ама все пак говорим за малка раница и за не толкова дълги преходи.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Apr 21, 2008 3:54 pm

4 сезона обувки или летни, зимата повечето преходи ще съм със ски на краката :) При това не само надолу, но и нагоре и по равното също 8-)
Не съм решил кое от двете, по-вероятно 4 сезона.

Хидрататора изобщо не се лигавя, зимата ще ми трябва. Да, тази зима приключи, но няма да си купувам друга раница тогава, баси. 3 стигат :) Освен това съм написал, че не ми е толкова важен - просто може да се купи отделно. Страничен джоб и малката ми Ташевка има, там винаги има бутилчица с вода в планината, споко :)

И сега цени за обувки хубаво си казал, сега кажи и марка и място за закупуване :) Аз че пак ще обиколя Стената / Намасте / Алпин спорт / магазините на Саломон е ясно де, но повече инфо никога не е навредило.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Apr 21, 2008 4:06 pm

Марките, от които аз купувам, са Lytos и Crispi - и двете италиански. Първите са летни, вторите зимни, и съм доволен и от двете. Но на мен мисълта ми беше, че марките не се различават чак толкова много, просто от цените, които съм посочил нагоре всичко е качествено. Разбира се, много зависи за какво ще ги ползваш, в моя случай са обувки за по-дълги преходи - и двете марки се справят идеално.

Един съвет - ако през зимата смяташ само да караш ски, но да не ходиш много в сняг, няма смисъл да си купуваш четири сезона. В преходните сезони, просто слагаш летни обувки с по-дебели чорапи и си готов. Така си спестяваш към 50-60 лв. поне, които можеш да похарчиш за хидрататор, след като толкова държиш :)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Apr 21, 2008 4:22 pm

мерси за съвета и инфото :)

Следващата седмица съм отпускар (2 дни отпуска - 10 дни почивка :)), та мисля да съм напазарувал тези дни и да тествам с едно по-кратко разтъпкващо ходене и после някое по-дълга разходка, дано времето е хубаво.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Apr 22, 2008 11:10 pm

жената
едит: 20 мин. и никакъв отзив :cry:

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Apr 23, 2008 10:16 am

отзив за какво? :)

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Apr 23, 2008 10:29 am

За опита му да разводни хубавата тема с хубави цитати от разни френски писатели и други разни суеци :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Apr 23, 2008 1:54 pm

Roamer wrote:За опита му да разводни хубавата тема с хубави цитати от разни френски писатели и други разни суеци :)
Ми просто нямаше отзив. Суша, братче :? Но ще тръгна с Кселоса и Шайха, като си взема хонорара аз, ти да видиш :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 23, 2008 2:06 pm

Валери, темата си има практическо предназначение, все пак, а? Има си спам за дискусии като тая...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Apr 23, 2008 8:01 pm

Милена, ти обаче се отзова все пак :mrgreen:
Продължава търсенето на преподавател по английски език в езикова гимназия 8-)