Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Apr 21, 2008 6:54 pm

http://varna.dir.bg/2008/03/14/news2772144.html
Летище Варна посреща първите туристи за сезона
14 март 2008 / DnesPlus
Летище Варна ще посрещне в понеделник първите групи чартърни туристи, които ще летуват на Северното Черноморие през тази година.
По традиция варненското летище посреща гостите по стар български обичай с хляб и сол. Чартърните пътници, които летище Варна очаква на 17 март, пристигат с полети от Берлин, Дюселдорф и Франкфурт и са гости на немския туроператор “Kur-Club”. В понеделник летище Варна ще посрещне общо около 400 немски туристи.
Та какво казахте за летния сезон? :lol: Според бг лъжците той е от март до ноември. Включително. Кой знае колко доверчиви чужденци са се хванали. А истината е, че морето е достатъчно топло само от 5 до 25 август. Точно в тези смешни рамки е и реалният "сезон".

Жената казва само колко замърсено е морето по принцип. И идея си няма, че ако беше дошла юли-август, щеше да плува в леко разводнени фекалии (хиляди хотели, нула пречиствателни) и щеше да хване не само ушна, ми и още няколко инфекции.

Едно от най-ужасните неща относно бг жените е точно тва, че пушат. Повече и от мъжете. Хващам бас, че по ЦЕЛИЯ свят (не само белия) няма толкова пушещи жени. Добре, че и не раждат, щото тва би осъдило децата им на бавна смърт.

И т.н., и т.н. Цяло чудо е, че е завършила статийката на позитивна нотка, но - както казахме - ако гледаш нещата отвън, лесно можеш да видиш екзотиката и в най-миризливата дупка.

Но не и ако живееш в нея. :)
Last edited by shayhiri on Mon Apr 21, 2008 7:13 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 21, 2008 6:58 pm

Прощавай, че те прекъсвам, но си пропуснал частта как ти оставаш тук единствено щото си толко над масите, че можеш да изкараш дори и на такова място :lol:
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Apr 21, 2008 7:07 pm

Точно обратното. :mrgreen: Нормалният човек, ако не го устройва, се мести. Щом засега съм тук, значи идеално ме устройва. БГ е перфектното място, ако искаш да си живееш животя, без да работиш. Предлага евтин труд, който да експлоатираш, и евтини плътски удоволствия, за които да харчиш изкараното.

Кво общо имаше тва със статията, обаче? :)
Last edited by shayhiri on Mon Apr 21, 2008 7:50 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Nyn
Sorcerer

Post by Nyn » Mon Apr 21, 2008 7:15 pm

Аз говорех за града, не за морето в случая. Морето става от година на година по-зле, особено до градските плажове. Който иска по-чисто море трябва да бяга към Дружба поне.
Аз знам кога идват първите туристи, но те са най-вече от каления северен тип, дет правят гимнастика по бански пред хотелите, докато ние си се разхождаме още с якетата 8-). И сори, ама ако не се заинтересуваш в кой климатичен пояс отиваш все пак на почивка си тъп и толкоз.
И всички сме с кожени якета и червени коси, нали.
Да и забележете, че позитивната нотка на фината чужденка почва да се появява като става дума за манджата :wink:
To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Apr 21, 2008 7:47 pm

Nyn wrote:Аз говорех за града, не за морето в случая. Морето става от година на година по-зле, особено до градските плажове. Който иска по-чисто море трябва да бяга към Дружба поне.
Нищо против града, особено на фона на София. Но за морето ше трябва чак от Балчик на север, преди тва е непрекъсната верига големи комплекси. И около Слънчев Бряг е зле, точно там се натрових аз лани, та знам вече. :)

Иначе да, къпането средата на април по северното черноморие е по-зле даже и от мойто по южното тунизийско средиземноморие на 1-ви януари, ма то беше за малко и с цел възпоменателна снимка. (После не си чувствах краците два часа.) Но хората верват квото им кажат... До време.

А на Златните ходя обикновено края на юни и наистина сезонът никакъв го няма дори тогава. (Точно тук http://www.bulphoto.com/events/12382/ ми се намира любимото хотелче, но надали ще си го намеря другия месец, вижте снимките на свлачището. :shock: )

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 22, 2008 12:42 am

Оф, факт е, че от статията прозират някви странни заключения като че всички българки били червенокоси, морето трябвало да става за къпане през април и че в ресторантите имало жива музика. Както и че българите си умирали да упътват чужденци, без да знаят пътя. Ся, ако въпросната си е избрала някой определен ресторант, където свирят жива музика и е седалище на клуба на червенокосите, а пред него кибичат напълно неориентирани обекти, които само чакат някой да ги пита нещо, за да се отнесат в половинчасов разговор - шанс.

Шайх, твоите обобщения за жените винаги са толкова епични...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Nyn
Sorcerer

Post by Nyn » Tue Apr 22, 2008 1:45 am

Не, не, за упътването си е малко вярно :lol: Не само с чужденци и на мен ми се е случвало на няколко пъти нещо подобно.Просто някои хора трябва да пообсъдят първо дали пък няма да се сетят къде ще да е това, за което ги питат. Или накрая ти дръпват такова обяснение, че почваш да кимаш отчаяно по средата, за да млъкнат и си отминаваш два пъти по-объркан от преди. :roll:
To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Apr 22, 2008 10:11 am

Е това последното и аз го умея. :wink:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 22, 2008 11:16 am

http://bulgaria.actualno.com/news_159603.html
Бинев поиска извинение от Турция за робството на ниво ЕП
През XX век, освен тоталитарните режими на комунизма и нацизма, са факт и жестоките посегателства върху човешките права над българския и арменския народ от страна на Османската империя.

Близо пет века под властта на Османската държава, насилията над българския народ добиват черти на геноцид.
Тежко е човек да не знае, че и Освобождението, и Съединението са през 19-ти век...
Признаването му срещу арменци и българи ще бъде ясен знак към Република Турция да поеме отговорност и да сe извини за петвековното иго над българите и за извършените престъпления и масови убийства, както и да обезщети наследниците на бежанците за страданията и за заграбените им частни имоти, останали на нейна територия", подчерта Бинев.
Да вдигнат ръка наследниците бай Кольо, който е имал бакалница в Одрин през 1764...
Last edited by Morwen on Tue Apr 22, 2008 11:25 am, edited 1 time in total.

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Apr 22, 2008 11:20 am

Този Бинев толкова много много ме дразни!
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Apr 22, 2008 11:33 am

Морви, геноцидът на арменците и прогонването на тракийските българи, потушаването на Илинденското въстание и т.н. са през 20-ти век. Явно човекът това е имал предвид.

Но каквито и глупости да говорят някои националисти по темата има резон да се натиска Турция да признае за арменския геноцид. Тия дни като се мотаех из някакъв форум на теам история попаднах на такива бълнувания по темата, че ме е страх да си представя как се учи това в турските училища. Имаше неща от рода на как банди от арменски жени и деца изклали 20 000 турски войници. Сега, то и нашите учебници по история са често пълни с националистически бълвоч, но все пак...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Apr 22, 2008 11:38 am

Доколкото ми е известно нашите учебници станаха доста толерантни, особено след като имаше замени на "турското робство" с "турско присъствие". Не знам как е положението сега, защото малко одъртях. Спомням си, че на темите по история се използваше някакъв компромисен вариант - "турско владичество", което за мен е общо-взето ок.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 22, 2008 12:30 pm

Мат, не че нещо, но тракийските българи, доколкото знам, са прогонени главно от Гърция...
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 22, 2008 12:32 pm

Как, след като са били в Турската Империя? Нали затова е Балканската война, все пак.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 22, 2008 12:33 pm

След 20-та година Беломорска Тракия става гръцка и именно тогава са големите вълни бежанци... Всъщност тогава става обезбългаряването, а не при турското управление.
На проведената през втората половина на април 1920г. в Сан Ремо конференция на премиерите на Главните съюзни сили от Антантата (без САЩ) "Междусъюзническа Тракия" е дадена на Гърция, с аргумента да има териториална връзка с Източна Тракия, която също предстои да й бъде преотстъпена по Серърския мирен договор с Турция от 10 август 1920 г. Според задълженията поети от Гърция в сключения от нея с Главните съюзни сили договор, съпровождащ Севърския мир, тя приема да осигури на България свободен транзит през територията и пристанищата на Тракия, а Царството получава и свободна зона намираща се в пристанището на Дедеагач, под неговия суверенитет. На предаването на "Междусъюзническа Тракия" на Гърция се опитва да се противопостави "Временно турско-българско правителство", което повторно, след първия опит през 1913 г., поставя искането за автономия на областта. Местните българи и турци се сдружават и на 15. 5. 1920 г. връчват петиция на ген. Шарпи за запазване на автономното управление. Както винаги Великите сили игнорират исканията на местното население. В 1920г. гърците окупират цяла Западна (Беломорска) и Източна (Оринска) Тракия с гр. Одрин, ликвидирайки българските училища и църкви. Българите са интернирани, мобилизирани, прогонвани и малтретирани. На 25. 5. 1920 г. българи и турци съставят "Правителство на националната защита". Няколко месеца въоръжени отреди от българи и турци нападат гърците. В последвалата гръцко-турска война (1919-1922) Гърция е победена и губи Източна Тракия (на изток от р.Марица, включително бившият български източен бряг). Първата чета на съпротивата се сформира още в 1919г. от Георги Поппетков Калоянов от с.Доган-Хисар /Дедеагачко/, Димитър Маджаров и Петър Чапкънов. Организаторите на Вътрешната революционна организация (ВТРО) имат за цел, подобно на ВМРО и ВДРО, пълна политическа независимост на цялата Беломорска и Оринска Тракия която тогава е под гръцка окупация, но малобройното останало след геноцида българско население и връщането на турските войски в последната водят до това, че през ноември 1922 г. провокирана от гръцкия разгром е създадена Българо-турска вътрешна революционна организация (ВТРО) в Беломорието с главен войвода Таню Николов. Въоръжени отреди, образувани най-често в България нападат гръцки казарми, гарнизони, обекти по жп линии и др. Прлавителството на Стамболийски оказва подкрепа с оръжие и боеприпаси с надежда да окаже натиск върху Лозанската конференция. След 9. 6. 1923 г. Цанковия кабинет, нуждаещ се от международна подкрепа разформирова българо-турската ВТРО. ВТРО е възстановена като чисто българска на 17.9.1923г. в Хасково от Димитър Маджаров, тя действа до Спогодбата Моллов-Кафандарис от 1927г., като продължава да праща чети и да подпомага хилядите бежанци от Беломорска и Ординска Тракия. Наследник на ВДРО след 1927г. е Тракийската организация в България. Гръцките репресии и етническо прочистване срещу българите в Тракия и Македония продължават до освобождаването на тези области в 1941г. и присъединяването им към България.
Last edited by Morwen on Tue Apr 22, 2008 12:38 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die