Амелия го каза страхотно! (Само с дребното уточнение, че Библията не говори за Ад и Рай като физически места, както впрочем веднъж казах - има две думи за "небе" в староеврейския - едното е материалното небе, а другото е духовното, нематериалното, "Царството Небесно", НО това пак са символики и да се не отплесвам).
Душа....... Както Преводачът каза, един пост е крайно недостатъчен. Един том от три хиляди страници би бил недостатъчен
Обаче смятям все пак да уважа темата и да я оспамя с моята гледна точка....
Забравете, че съм християнин. Забравете религиозните и атеистичните предразсъдъци. И нека помислим какво е душата?
Светли, ти твърдиш, че науката е точно доказателство за това, че душата не съществува. Ще рискувам да повторя Амелия, и да ти отвърна, че не, не можеш да го твърдиш. Биохимични процеси и така нататък - да, вероятно, но те са ни все още ТОЛКОВА неясни,че направо са си terra incognita. Пък и нима можеш да измерваш всичко в биологични процеси? Ако концепцията ти за душа са ония 21? грама, е да, можеш......
За мен обаче има друга концепция на душата. Душата, това е сборът от всичкото ТИ. Душата е съвкупността от твоя потенциал (умствен) - тази част от него, която си развил, и тази част, която не си, твоята воля, твоите емоции, чувства, радост и болка, прочее ВСИЧКО което протича в теб.
Душата обаче може и да е живецът. Тази част от теб, която остава след смъртта. Тази част от теб, която те издига над предметите, която те прави НЕЩО. Това, което вдъхва дух на иначе бездушните атоми от които си изграден. Пръст си, и в пръстта ще се върнеш, ала душата ти ще съществува извечно...... Много хубаво звучи.
И рязко да превключа на друга вълна.
Да има душа, поне според мен. Както има и любов. И не приемам което и да било от двете да се измерва с химически процеси в самия мене. И съзнанието ми сигурно може да бъде измирено/интерпретирано с атоми.
Но някак си пак опираме до въпрос на вяра. Защото душата е нещо нематериално, нещо сакрално за мен. ЗА МЕН. За други може да бъде измерена с молекули и атоми. Съгласен съм, може. Но някак си не искам да измервам душата си в атоми. Не искам и любовта си да меря с химични реакции.
Не ми е потребно. И може би точно ТОВА е душата - потребност. Подобно на Бога - самобитиина и същевременно човешко творение. Както много пъти сам къзвъл, както и Светлия отбеляза - пряк отговор на най-големият ни страх - да изчезнем след смъртта си. Да няма отвъдно. Да няма прераждане....... Като пламъче на свещ.....
Не вярвам да е така. Предпочитам да се придържам към идеята, че душа има. Че тя е сакрална. Че това съм АЗ. И че няма как да ви я обясня....