by Morwen » Tue Apr 08, 2008 6:11 pm

Кратък и пълен член.
Определителният член в българския език е наставка, която се слага след дадена дума в изречение, за да се посочи или отличи предметът или явлението, което тя назовава, като вече познато или срещано в текста. При мъжки род тази наставка има две форми 
 -пълен член (-ът, -ят)
 -кратък член (-а, -я).
Пълен член се използва, когато думата е подлог в изречението, т.е. тя извършва действието.
пример: Коридорът е зелен.
Хамстерът тичаше в аквариума си.
Краткият член се използва, когато думата е допълнение.
пример: Аз вървях по коридора.
Протегнах ръка и погалих хамстера.
Т.е. когато хамстерът/коридорът извършват действието са членувани пълно, а когато действието се извършва от друг във връзка с хамстера/коридора, те са с кратък член.
Пълен член се използва и когато думата е сказуемно определение. Сказуемното определение е качество или характеристика на подлога.
пример: Коридорът е най-краткият път през къщата.
Хамстерът беше последният му домашен любимец.
В този случай "кратък" и "последен" са членувани пълно, тъй като са характеристики на предмета, извършващ действието.
Пълен член се използва и в заглавия.
пример: "Властелинът на пръстените", "Железният светилник"
Кратък член има винаги, когато има пред думата има предлог. Но не винаги отсъствието на предлог означава непременно, че трябва да се членува с пълен член
пример: Тя се затича по коридора.
но също така и: Тя видя коридора.
Прозвища на хора, които са членувани са винаги с кратък член.
пример: Доктора, Самоковеца, Петър Моканина, Сашо Хамстера
При страдателния залог често има проблеми с определянето на подлога, тъй като той се сменя в сравнение с обикновения словоред. Там подлогът не е извършващият действието, а подложеният на него.
пример: Човекът си обу панталона.
но : Панталонът беше обут от човека.
Панталонът ми харесва.
Няма да ти дам новия си костюм, свиди ми се панталонът. (добре де, знам, че е идиотски пример, ма за толкова време това измислих)

I don't wanna die
But I ain't keen on living either