Хе-хе, таман се прибрах. Ето:
10 000 е изключителен филм. Досега не съм срещал такова разминаване м/у двата показателя. Има
9/10 за зрелище ("EyeQ") и
2/10 за история (IQ). Съответно човек може да го възприеме на всяко от междинните стъпала (оценки) в зависимост от собственото си ниво, предразположение, настройка, възможности за абстрахиране и т.н. И това кое от двете смята за по-важно. Един масов зрител би му дал и деветка (ако изобщо дава оценки), докато един скептик (евфемЕ за "сноб") трудно би му дал и двойка.
Аз му давам
7/10.

Щот съм му хванал цаката.
Историята във филма е...
покъртителна, което и обяснява all time low оценката му от
9% на Доматите
http://www.rottentomatoes.com/m/10000_bc/ . Върволица от безумни, самоубийствени клишета и идиотски диалог, произнасян с цялата им сериозност от бездарни Б актьори* в абсурдни ситуации на чудовищно лош английски. Как ви се струва? Ако вярвате, че няма да го издържите, не опитвайте. А ако смятате, че тва е най-големият смях, който може да падне... сте на верния път.
През 2/3 от филма едвам се удЪржах да не избухна в кикот (за да не се чудят децата, които бяхме завели). Но ако си бяхме в тукашна компания, казвам ви, тва би бил най-хилежният филм евър. Буквално
не е за изпускане!
Другият начин за справяне с историята е да приемете факта, че тва наистина е просто скапано стандартно фентъзи - с всичките му Избрани, Предсказания, Съдби, хиляди Знаци, Възкресения and all the effing shit. 100% Ерагон. Но след като гледаме фентъзи (самият Жоро вчера заяви, че ще гледа Нарния 2

), защо да не гледаме това? С нищо не е по-лошо. Просто знайте, както аз, че е тъпо
фентъзи и нищо повече не очаквайте.
(---Я да проверя кой се води "сценарист" на тва, просто ТРЯБВА да знам... Господи... Чак сега разбирам, че самият Емерих си пише боклуците!! Аз мислех, че само ги "режисира". Божке, а аз смятах, че Лукас е неподражаемо зле в тва отношение. Явно и друг визионер е минал по светлия му път... А тва тук е черешката: в този точно филм Емерих дели съавторството с... КОМПОЗИТОРА на лентата!!

Ми супер, аре в следващия направо да снимат по надрасканите на салфетка бележки на главния носач и завеждащата кетъринга.

Тогава
професионалните сценаристи биха могли да продължат да си стачкуват колкото си щат. Кой има нужда от тях и без тва, ениуей?!

---)
Така стигаме и до най-важното. Зрелището. Можеше и по-добре (затва е деветка), явно бюджетът им е посвършил по некое време, щото тигърът и особено хищните триметрови мисирки** са през пръсти. Обаче мамутите, МАМУТИТЕ... просто трябва да се видят. А дори и те бледнеят пред невероятния мащаб на Египетските сцени. Ако някога сте искали да видите (освен мамути) как са строили пирамидите - ето единственият ви шанс. Казвам ви, не съм виждал другаде такъв размах и детайлност, освен в Старуорс прикуълите, но тук е по-впечатляващо. Особено пък в дигитален формат. Има и (видно още в трейлъра) безкрайно красиви кадри. Аз лично ще го гледам още веднъж дори само заради сцената с плъзгащите се по Нилските води пурпурнокрили ладии.
Може и хеттрик, знам ли. След Трансформърите и Нарния вече нищо не мое ми се опре.
Заключение: смятам, че трябва да отидем групово, дигитално в Голямата на Арена. Гарантирам, че няма да съжалявате. И че част от нас ЩЕ съжаляват, ако пропуснат шанса да го гледат както си му е реда. Някои неща се виждат веднъж в живота. Затва и ходя на кино.
* има и изключения, двама-трима са култови (шефът на хайката най-вече)
** пуйки, гражданета такива