3:10 to Yuma е разочарование. Поне за мен, с големите очаквания и високите изисквания.
7/10, което общо взето е минималната оценка за филм с тия актьори и тоя хай-консепт. Т.е.: оклепали са (почти) всичко.
Първо, изглежда сравнително евтин. Виждал съм далеч по-добри пейзажи, кинематография, осветление, каскади и пиротехника в по-скромни филми. Второ и по-важно: историята се самопрострелва в крака точно като един от главните герои. Искате ли да видите целия филм в едно изречение? Нека ви спестя 2 часа:
- Spoiler: show
- Отегчен от твърде лесния за него живот юберпрестъпник проследява с насмешка и съжаление патетичните опити на комплексирано татенце да се докаже пред синчето си, завършили с напълно безсмислената му смърт (на татенцето); след това отяздва към залеза на верния си кон (престъпникът).
Тва е. Всичко. Гледа ли ви се такъв филм? В който протагонистът е идиот, така че трудно може да си изпълни ролята, а антагонистът, колкото и култов да е, очевидно няма как да е протагонист (а и той почва да се държи като идиот към края). Идеята е смела и оригинална, признавам, но точно в такъв случай сценаристът трябва да е изключително ловък и прецизен, за да я прокара. Тук не е. Дори на микрониво филмът е дупка до дупка, да не говорим, че непрекъснато оплита конците, с които трябва да води зрителя в желаната посока - ако изобщо знае коя е тя.
Излишно е да казвам, че и Бейл, и Кроу къртят. Но дори идеалните за ролите актьори не могат да ги накарат да работят правилно, ако са сбъркани. Тва, ако се чудите все пак защо е седмицата. Героите сами по себе си са мноо куул, просто вършат глупости. Спокойно можеше да е деветка, че и повече.
П.П.: Пред много от обикновените зрители филмът ще мине. Аз обаче съм наясно, че инатът и комплексарщината са изключително отрицателни качества и не могат да минат за доблест, когато няма нищо в залог.
- Spoiler: show
- Идиотът умря и остави семейството си без баща само за да се направи на мъж пред големия си син. Нищо друго!! Хау сик из дет?