Hollywood's Golden Age
- Amos Trask
- Aes Sedai
Hollywood's Golden Age
Тука има доста кинолюбители, обаче да ви питам аз - запознати ли сте с филмите от Златния период на Холивуд: от появата на говорещи филми през 1927 докъм 1953 г.? И тук не говоря само за задължителните класики "Казабланка" и "Отнесени от вихъра", а за още ред други шедьоври - филмите на Джеймс Кагни, Кларк Гейбъл, Джийн Харлоу, Ерол Флин, Хъмфри Богарт, Джийн Кели, Джоан Крофърд и т.н. Това са звезди и то какви! Когато човек гледа техните филми, му става много трудно да посочи кой от днешните актьори е в състояние да постигне такова присъствие, такъв стил и блясък на екрана. Поне за мен е така, де...
И тук е момента да се оплача горко: ровейки из amazon-a попадам на такива стари DVD-заглавия, че ми се плаче от желание да си ги взима. Тук, у нас обаче тези филми почти не излизат, с малки изключения. Вместо това се издават всички нови филми, били те и най-неприятните бози, заснемани някога. Имаше и изключения - "Това се случи една нощ" с Кларк Гейбъл (първия филм в историята с 5 Оскара през 1934), "Малтийския сокол" с Богарт (първия и най-хубав film-noir), "Аз пея под дъжда" с Джийн Кели и още няколко, ама няколко птички пролет не правят...
Та защо според вас е така? Дали защото у нас няма достатъчно хора, които да оценят доброто кино, или заради криворазбрана разпространителска политика? Аз съм раздвоен по въпроса...
И тук е момента да се оплача горко: ровейки из amazon-a попадам на такива стари DVD-заглавия, че ми се плаче от желание да си ги взима. Тук, у нас обаче тези филми почти не излизат, с малки изключения. Вместо това се издават всички нови филми, били те и най-неприятните бози, заснемани някога. Имаше и изключения - "Това се случи една нощ" с Кларк Гейбъл (първия филм в историята с 5 Оскара през 1934), "Малтийския сокол" с Богарт (първия и най-хубав film-noir), "Аз пея под дъжда" с Джийн Кели и още няколко, ама няколко птички пролет не правят...
Та защо според вас е така? Дали защото у нас няма достатъчно хора, които да оценят доброто кино, или заради криворазбрана разпространителска политика? Аз съм раздвоен по въпроса...

Feel the summer!
Никой няма сметка да преиздава филми от преди петдесет години. Тъжно, но факт. Имам късмет, че когато бях малка все още по Канал 1 имаха навика да пускат филми от златните години на Холивуд, както и някои от филмираните постановки на Бродуей.
Сега от време на време дават някои от "старите" филми по телевизия "Александра". Не е много, но все пак ги има.
Сега от време на време дават някои от "старите" филми по телевизия "Александра". Не е много, но все пак ги има.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."
Честно казано, не съм особено запознат с филмите от онова време. Гледал съм доста малко и не ми допаднаха особено(Примерно "Малтийският сокол"). Единственият филм от тази епоха който съм гледал и наистина е шедьовър за мен е "Sunset Boulevard". А и "Гражданинът Кейн" ми хареса, но все ми е интересно защо го броят за #1 на всички времена в половината класации.
На мен лично начинът на игра на актьорите по това време не ми допада особено. Все имам чувството, че леко преиграват. Вярно, повечето имат страхотно екранно присъствие и блясък, но не успяват да постигнат сливане с героя, който трябва да изиграят.
Но за разпространителите в България трябва да се присъединя към оплакването. Тук издават всемъзможни бози, които са издадени през тази година, а по-стари и по-стойностни само по някаква случайност се появяват. Ама като познавам настроенията сред масовите кинолюбители в момента, интересуващи се само от ефектите в филма и коя от съвременните "звезди" участва, трудно мога да ги виня разпространителите.
Затова Forza DivX и пиратството, иначе човек тотално ще се отчае от киното, ако трябва да гледа само легално издаваните у нас заглавия.
На мен лично начинът на игра на актьорите по това време не ми допада особено. Все имам чувството, че леко преиграват. Вярно, повечето имат страхотно екранно присъствие и блясък, но не успяват да постигнат сливане с героя, който трябва да изиграят.
Но за разпространителите в България трябва да се присъединя към оплакването. Тук издават всемъзможни бози, които са издадени през тази година, а по-стари и по-стойностни само по някаква случайност се появяват. Ама като познавам настроенията сред масовите кинолюбители в момента, интересуващи се само от ефектите в филма и коя от съвременните "звезди" участва, трудно мога да ги виня разпространителите.
Затова Forza DivX и пиратството, иначе човек тотално ще се отчае от киното, ако трябва да гледа само легално издаваните у нас заглавия.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Ееее, Отнесени от Вихъра с Вивиан Лий и Кларк Гейбъл, както и Касабланка с Хъмфри Богард и Ингрид Бергман са КЛАСИКИ!!!!
Добър вкус, Амос! Ще се поразтърся за Малтийския Сокол щом викаш че бил толкоз хубав. Дано наистина да е. Иначе от тази ера има филми дето сегашните бозички с компютърни ефекти не могат да им стъпят и на малкото пръстче! Може да се включат и Бен Хур (наскоро го даваха по ТВ-то) и Клеопатра с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.
М/у другото сега проверих и се оказа, че Отнесени от Вихъра е на 55-то място по приходи за всички времена ( до момента разбира се) за американски филми и е на ПЪРВО място от всичките стари такива.
Ако някой не го е гледал, нека го потърси и гледа. Пада си малко мелодрама ама... нали жените трябва да пролеят някоя и друга сълза все пак.
Имам го перфектно рипнато на 4 диска и няма проблем да го дам на някой желаещ при удобен случай. Ако не - видеотеки и интернет.
Добър вкус, Амос! Ще се поразтърся за Малтийския Сокол щом викаш че бил толкоз хубав. Дано наистина да е. Иначе от тази ера има филми дето сегашните бозички с компютърни ефекти не могат да им стъпят и на малкото пръстче! Може да се включат и Бен Хур (наскоро го даваха по ТВ-то) и Клеопатра с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.
М/у другото сега проверих и се оказа, че Отнесени от Вихъра е на 55-то място по приходи за всички времена ( до момента разбира се) за американски филми и е на ПЪРВО място от всичките стари такива.
Ако някой не го е гледал, нека го потърси и гледа. Пада си малко мелодрама ама... нали жените трябва да пролеят някоя и друга сълза все пак.
Имам го перфектно рипнато на 4 диска и няма проблем да го дам на някой желаещ при удобен случай. Ако не - видеотеки и интернет.
Не мое да мъмриш, брат!
a някой да е гледал "Босоногата графиня" с Хъмфри Богърт? Един от най-красивите филми, които съм имала удоволствието да гледам. Харесват ми и "Апартаментът" (Дж. Лемън, Шърли Маклейн) "Сладката Ирма" (пак те двамата), "Някои го предпочитат горещо"... всъщност последния ме запали по "hot jazz"-а, а финалните реплики:
"-Аз съм мъж!
- Е, никой не е съвършен!"
са нещо уникално просто!
"-Аз съм мъж!
- Е, никой не е съвършен!"
са нещо уникално просто!
-
- Paragon
А аз харесвах старите мюзикъли - "Седем невести за седмина братя" примерно, "Аз пея под дъжда" - "за" и други такива:) Да, наистина актьорите от онова време са склонни да преиграват, но е разбираемо - все пак не много време ги дели от ерата на нямото кино, за което преиграването е просто наложително по разбираеми причини. Като стана дума - филмите на Чарли Чаплин са ми любимите, а "Светлините на рампата" и "Великият диктатор" - хептен любими.
Има хубави филми от онова време. Гледала съм предимно по телевизията. Комедиите с остроумните реплики - не ги правят вече такива, ех... Жалкото е, че не помня заглавията. Но ми харесват с невинността си - направо девственост сравнение с днешния "разврат". Не буквално - имам предвид, че вече наистина свикнахме да гледаме всичко.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Amos Trask
- Aes Sedai
Освен това е НАЙ-ГЛЕДАНИЯТ американски филм за всички времена, нищо че е толкова назад в приходите. Просто тогава билита за кино е струвал доста по-малко от сега.Отнесени от Вихъра е на 55-то място по приходи за всички времена ( до момента разбира се) за американски филми и е на ПЪРВО място от всичките стари такива.

Това, плюс "Апартаментът", "Някои го предпочитат горещо" и филмите на Стив Макуин са снимани след 1953, в Неприятния период на Холивуд, продължил до средата на 80-те. Филмите от тогава аз лично не ги понасям, естествено с някои изключения. А за "Бен Хур" смятам, че е отвратителна боза.Е аз пък го гледах Бен Хур точно когато го даваха и съм на мнение, че той е абсолютно със сигурност прародител на съвременния холивудизъм - същия кич, но по-грозен.
dzvero, благодаря ти за предложението, друже, но съм решил "Отнесени от вихъра" да си го взема на DVD, когато го преиздадат тука (Александра го пуснаха едно време, ама свърши преди още да съм си взел плейър

Александра ТВ наистина пуска чат-пат някои класики - последно вчера гледах "Пътя към Бали" с Бинг Кросби и Боб Хоуп. Готина музикална комедия, част от техните road-movies. Въртят се още "39-те стъпки" - може би най-забавния филм на Хичкок и "Кръв по слънцето" с Джеймс Кагни - актьор №1 за мен.
Всички много приятно ме изненадахте с отзивите си - за щастие не сте от тези хора, които се прехласват само по прехвалените специални ефекти, а не им пука за актьорската игра и сюжета. Respect!

Feel the summer!
Wчера гледах "Double Indemnity" на Били Уайлдър от 1944, абсолютен шедьовър нa film noir.
Днес пък на ред беше безумно култовата комедия "One, Two, three" на същия режисьор, изключително силно ви я препоръчвам, не помня откога не съм се смял така. Абсолютно невероятни лафове имаше.
Силно препоръчителна, ако я намерите отнякъде. С Джеймс Кагни в главната роля(специално за Амос
). Е, след 1953г.(от 1961) но все пак трябваше да го спомена просто...
Днес пък на ред беше безумно култовата комедия "One, Two, three" на същия режисьор, изключително силно ви я препоръчвам, не помня откога не съм се смял така. Абсолютно невероятни лафове имаше.

Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Amos Trask
- Aes Sedai
- Amos Trask
- Aes Sedai