135 години от обесването на Левски

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Tue Feb 19, 2008 6:48 pm

Не става дума за празнуване, а за припомняне.
Иначе по темата - всяка държава си има такъв герой/герои, които просто... променят съдбата на цялата нация. Не съм историк, може би е малко преувеличено, но в нашия случай може би просто нямаше да има България. Не мисля и за него особено като човек, а по-скоро като символ за подражание, идеал и стимул за самоусъвършенстване, и както искате го наричайте - любов/връзка към България.
И разбира се един от най-големите и срамове.
Сега, най-вероятно всяка едно казано нещо за него звучи патетично/клиширано и т.н., но според мен точно така трябва да бъде. Навсякъде трябва да има поне един идеал, нещо което не може да ти бъде отнето или опетнено и смятам, че Левски е точно тези неща за България.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Feb 19, 2008 8:15 pm

Мор, помня че в училище много ни натякваха, че Левски е бил предаден от българин. Може би дори и някой негов съратник. И че турците са гледали почти благосклонно на него. И как гледали да му разхлабят, едва ли не въжетата. И били точно българите които го вардели много внимателно за да не избяга.
Но пък аз съм учила в БГ., на пресекулки, до 9 клас - т.е. до началото на 1985 г.
И нещо което винаги ми е правело впечатление, от самото начало, е че никога не сме чели в училище нищо лично писано от Левски. Сигурна съм, че няма безкрай тонове, но все пак ми изглеждаше винаги доста съмнително.
Лично мисля, че можем да сме толкова благодарни на османлийте колкото на тея нещастни псевдо-комунисти плячкосвачи, на това леко сбъркано чувство за национална гордост. Онова дето хем кара някой да се бие в гърдите ръмжейки Булгар, хем най-гадно черни всичко което е казал или направил съседа; поговорката за Вуте направо.
И още доста злобни нещa мисля понякога, но се овладявам! :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Feb 19, 2008 11:47 pm

Сто процента съм с Тишо в мнението му по всеки параграф.

Бая, официалната теория наистина е, че българи (по-точно един) са го предали, но такива неща като това, че турците са му помагали, а българите и след арестуването му са го пазили да не избяга вече ми звучат прекалено крайно, никога не съм чувал такава версия и не мисля, че някой би я разпространявал.

И не мисля, че националната ни гордост е нещо сбъркано. А че комунистите са превърнали Левски в икона, е едно от по-добрите им дела.
This is it. Ground zero.

Dwight
Misting

Post by Dwight » Wed Feb 20, 2008 9:31 am

Най-великият от великите българи. Живот отдаден на отечеството- това е което най-точно характеризира Левски.
А колкото до това, че е предаден от българи беше актуално допреди няколко години, когато още погрешно се смяташе, че поп Кръстьо от Ловеч го е предал. Все пак след дълги съдебни дела и проучвания наследниците на споменатия поп успяха да докажат, че техният предшественик няма нищо общо с предаването на Левски. А за българите в затвора и аз не съм чувал да са се отнасяли особено жестоко с Апостола (което не означава, че не може и да е било така). И все па да не забравяме факта, че един от съдебните заседатели, Иван Хаджипенчович, се обявява за смъртна присъда на Левски докато някои от османските членове на журито са да го помилват.
Но това е друга история, изпълнена с много негативни емоции и мисля да не помрачаваме паметта на Васил Левски с нея.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Feb 20, 2008 2:57 pm

Dwight, това са ни учили и нас в училище. Макар да не мога да потвърдя за името на съдебният заседател. :? Склерозирам!! :wink:
Мор, да повтарят на една камара коплексирани хора какъв гаден предтелски народ са, има голяма вероятност да ги превърне освен в още по-комплексирани, също и в озлобени хора. :?
А за това че комунистите са го "превърнали" в икона, може. Но икона не е същото като герой; това което той е бил. Но това не подлежи на разискване в тази тема, както каза Dwight. :roll:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!